Att minimera avfallsmängderna är i hög grad kopplat till våra levnadsvanor, framförallt till vår konsumtion. Vafabmiljö och kommunerna har inte rådighet över produktion av varor eller invånarnas konsumtion. Arbetet för att minimera avfallsmängderna fokuseras därför på att initiera och driva projekt för att informera och påverka invånare och verksamhetsutövare.
Mål och delmål för att minimera avfallet
Inom målområdet Minimera finns fyra övergripande mål som riktar sig till hushållen och till kommunerna som organisation. Först och främst så är målet är att avfallsmängderna ska minska med 7 % per person 2030 jämfört med 2020. Detta gäller samtliga avfallsslag som räknas som kommunalt avfall. Alltså matavfall, restavfall, grovavfall och farligt avfall.
Sedan finns det två mål som gäller de 12 medlemskommunernas egen verksamhet. Först och främst så ska kommunalt verksamhetsavfall ska minska 2030 jämfört med 2020. Dessutom så ska matsvinnet i kommunala verksamheter minska med 50% till 2030 jämfört med 2021.
Det fjärde målet är att användningen av engångsartiklar och förpackningar ska minska. Detta mål går hand i hand med direktiv från EU och nationella beslut.
För att nå målen krävs ökad medvetenhet och förändringar i samhället. Avfallsplanen innehåller en rad aktiviteter som ska “knuffa” hushållen och kommunerna i rätt riktning. Nätverk, lära av andra goda exempel och lyfta fram föregångare är några exempel.
Kommentar till måluppfyllelse
Det går åt rätt håll men tyvärr har mängderna grovavfall till återbruken ökat under ”pandemi-åren”. Därefter har mängderna grovavfall minskat. Även rest- och matavfall har minskat. Vissa kommuner har börjat arbeta med att minimera kommunens verksamhetsavfall.