bild på två kärl i vinterlandskap

Tips inför vinterns sophämtning!

Snö och halka kan innebära förseningar i sophämtningen. Låt kärlet stå tills det blivit tömt. Det är hushållens ansvar att påsarna ligger löst i kärlet så att allt kan tömmas. Tips för att sophämtningen ska fungera på bästa sätt:

 • Skotta och sanda runt kärlet för att underlätta för sophämtaren.
 • Se till så att inget hinder, t ex parkerade bilar, är i vägen för kärlen och sopbilen. Det ska var 0,5 meter fritt runt om kärlen och 4 meter fritt ovanför kärlen.
 • Se till att kärlen står på en plan yta. Sopbilens griparm har en räckvidd på 1,6 meter. Om det är stora snövallar blir det svårt för griparmen att nå kärlet.
 • Låt blöta matavfallspåsar frysa till innan du lägger dem i kärlet.
 • Skaka om kärlet innan du ställer fram det för att lösgöra påsarna.
 • Försök att hålla matavfallspåsen så torr som möjligt. Använd påshållaren, den hjälper till att ventilera påsen så den hålls torr.
 • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
 • Är matavfallet väldigt blött, lägg lite tidningspapper, eller en bit äggkartong i botten på påsen. Du kan också ta dubbla påsar.
 • Tänk på att servetter och hushållspapper kan läggas i matavfallspåsen. De hjälper till att suga upp det blöta.
 • Fyll inte påsen mer än ¾-delar. Byt påsen ofta.

Här kan du läsa mer om din sophämtning samt se filmer om vinterns utmaningar med sophämtningen.

Tack för att du sorterar!

lite tjej med en stor säck med pantburkar på väg till pantamera express maskinen

Pantamera Express på Återbruket i Västerås är avstängd för rengöring 25/1

På måndag den 25 januari kommer våra Pantamera Express på Återbruken i Västerås att vara avstängda för rengöring följande tider:

Återbruket Bäckby – klockan 10.30-12.30

Återbruket Ängsgärdet – klockan 13.30-15.30

Under dessa tider går det inte att panta.

Du är välkommen tillbaka en annan dag!

bild på kvinna i infartskontrollen

Rapportera farligt avfall till Naturvårdsverket

År 2020 skärptes kraven på verksamheter som hanterar farligt avfall, bland annat med en skyldighet att rapportera in uppgifter om farligt avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Vår systemleverantör arbetar för fullt med att utveckla en tjänst som ska möjliggöra rapportering till det nya avfallsregistret från vårt system, och inväntar att Naturvårdsverket öppnar sin testmiljö för att kunna färdigställa tjänsten. Vi hoppas inom kort få testköra vår rapportering och därefter erbjuda en lösning där vi fungerar som ombud och sköter din rapportering till Naturvårdsverket.

Tveka inte att kontakta oss om du önskar mer information!

Kundservice
kundservice@vafabmiljo.se
020-120 22 20

Här kan du läsa mer om rapporteringskravet

miljöarbetare som hanterar elavfall på Återbruket

Rekordår 2020 för insamlat avfall på Återbruken

Avfallsmängderna på Återbruket ökade under 2020. Den totala mängden avfall som samlades in var 103 526 ton.

– För första gången har vi passerat 100 000 ton på ett år! Det beror främst på Coronaeffekten utan tvekan. Det har rensats i förråd och renoverats hemma som aldrig förr, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Vi kan också se att mängderna som vi skickar till deponi (soptipp) var extremt låg under 2020, endast 2,04 procent av den totala mängden deponerades.

– Det är positivt. Vi kan se att det är tack vare det gemensamma arbetet mellan kunder och personal samt en trend på Återbruken att göra mer och mer rätt, som har gjort att vi inte behöver deponera lika mycket, säger Gunnar Weiring.

De mängder som vi skickade till energiåtervinning under förra året minskade också och var endast 9,80 procent av den totala mängden avfall, lägre än någonsin. Enligt Gunnar kan det bero på att vi ser resultatet av det arbete och information som vi gjort tidigare år och att våra kunder blir mer och mer medvetna om var avfallet tar vägen, samt vikten av att göra rätt på Återbruken.

Statistik insamlade mängder på Återbruken 2020 jämfört med 2019

Typ av avfall 2020 ton/besök 2019 ton/besök
Ris och grenar 14 591 11 762
Gräs, löv, fallfrukt 3 780 3 632
Fallfrukt 360 0
Well 4 443 4 275
Trä 26 080 22 480
Metallskrot 8 441 7 441
Gips 2 259 2 030
Böcker 644 669
Textil 788 797
Plast 5 232 4 643
Soffor och sängar 5 097 4 824
Tapet, takpapp, gummi 5 050 4 389
Tegel, kakel, betong 19 103 15 958
Jord 5 542 2 515
Isolering och glas 2 116 1 918
Totalt 103 526 87 333
Återvinning i % 97,96% 97,80%
Deponering i % 2,04% 2,20%
Energiåtervinning i % 9,80% 10,55%
Antal besök 1 988 466 1 880 670

kvinnlig medarbetare i industrimiljö

VafabMiljö söker en Fastighetstekniker

Har du erfarenhet av drift, skötsel och underhåll av fastigheter och dess tekniska system? Trivs du med att ge service och lösa problem? Nu söker vi en fastighetstekniker som förutom att ta hand om våra anläggningar runtom i regionen, även jobbar med systematiskt brandskyddsarbete och bidrar i utvecklings- och förbättringsprojekt.

Som Fastighetstekniker tillhör du avdelningen Process & Underhåll, som arbetar med framställning av biogas, energiåtervinning, vattenrening och fastighetsfrågor. Du utgår från vårt driftskontor på Gryta men har även övriga regionen (Västmanland, Heby och Enköping) som arbetsfält. En mycket viktig uppgift för dig är att säkerställa att alla våra anläggningar mår bra.

Hur ser din arbetsdag ut?

Du ingår i en avdelningsstab och din närmsta arbetsgrupp ansvarar för slam och fastighetsfrågor. Som fastighetstekniker har du dock många gränssnitt både inom och utanför kommunalförbundet. Du finns till för våra anställda ute i de olika verksamheterna, har många externa entreprenörskontakter gentemot vilka du är vår beställare och ingår i olika arbetsgrupper i utvecklingsprojekt.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är drift, skötsel och underhåll av våra fastigheter och de tekniska system som är kopplade till dessa, exempelvis värme, ventilation, kyla och inpassering och lås. Du kommer även att få arbeta med förebyggande brandskyddsarbete. Delar av den dagliga skötseln av våra anläggningar, såsom service av kaffemaskiner, snöskottning, ordning i konferenslokaler, är eller kommer att bli utlagda på entreprenörer. Självklart önskar vi ändå att du tar initiativ och ”hugger i” där det behövs, när det behövs.

Vem är du?

Vi söker dig som är utåtriktad, självgående och som gillar att lösa problem. Du är lätt att samarbeta med, tycker om att ge service och har förmågan att snabbt prioritera om när olika driftsituationer och händelser uppstår. Det är viktigt att du kan relatera till våra värdeord; trovärdig, omtanke, nytänkande och professionell och att du är motiverad att bidra till miljön och ett hållbart samhälle.

Kompetenskrav

Du har:

 • tekniskt inriktad gymnasieutbildning, yrkeshögskola, högskola eller annan likvärdig yrkesutbildning.
 • körkortsbehörighet B
 • teknisk kompetens inom exempelvis driftteknik, byggnadsteknik eller värme- och ventilationsteknik
 • erfarenhet av drift och underhåll av värme- och ventilationssystem samt annan teknisk utrustning inom fastighet eller byggservice
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • teknisk kompetens inom styr- och reglerteknik, elteknik eller processteknik
 • erfarenhet från hantverkstjänster som renoveringar, takarbete eller ombyggnationer
 • kunskaper om systematiskt brandskyddsarbete
 • erfarenhet av inpasseringssystem, inbrotts- och brandlarm

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter miljön först. Vi står inför en stor och spännande utmaning och vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi erbjuder förmåner via Hållbar Livsstil där bland annat träning ger ledig tid. Vi vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Rekryteringskonsult Västerås stad, Ulrika Matsson, telefon 021-39 22 92, e-post: ulrika.matsson@vasteras.se

Avdelningschef Process & Underhåll tillika ansvarig fastighetsfrågor, Pernilla Widén, telefon 021-39 35 92, e-post: pernilla.widen@vafabmiljo.se

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering på Gryta avfallsanläggning i Västerås. Tillträde enligt överenskommelse. Arbetstiden är 07 – 16.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag.
Sista ansökningsdag är den 2 februari. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

sopbil som tömmer kärl

Förseningar i sophämtningen på landsbygden kring Västerås

På grund av snö och halka är det idag svårt för våra sopbilar att ta sig fram på vägar på landsbygden runt hela Västerås. Det gör att många inte kommer få sina kärl tömda idag. Det gäller områdena Haraker, Munga, Julpa, Litsberga och Romfartuna, alla med omnejd, samt Frösåker, Tångsta, Lybecks och Kusta.

Låt kärlet stå framme tills det blir tömt. Kom ihåg att skotta och sanda kring dina kärl, samt väg fram till kärlen.
Det finns också risk att en del påsar har frusit fast i kärlet. Se till att lossa påsarna så det ligger löst i kärlet.

Tips för vinterns sophämtning

en hand som håller i en brun påse i högt gräs

53 veckor 2020 – jämn vecka blir ojämn 2021

I år har vi fått en extra vecka tack vare skottåret. Det gör att du nästa år får en annan hämtningsvecka för ditt mat- och restavfall. I praktiken innebär det ingen förändring för dig. Vi kommer varannan vecka, precis som vanligt, men om du hittills haft hämtning jämna veckor får du framöver hämtning ojämna veckor. Och omvänt.

Tömning var fjärde vecka?

För dig som har tömning var fjärde vecka gäller dessa tömningsintervall från och med 2021:

 • Har du tömning vecka 50 i år – kommer du få tömt vecka 1, 5, 9 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 51 i år – kommer du få tömt vecka 2, 6, 10 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 52 i år – kommer du få tömt vecka 3, 7, 11 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 53 i år kommer du få tömt vecka 4, 8, 12 o.s.v. under nästa år

Osäker på när vi hämtar?

Du kan enkelt ta reda på vilken din ordinarie hämtningsdag är, genom att skriva in din adress i fältet under ”Din hämtningsdag” här på vår webb. Du hittar tjänsten på startsidan.

Återbrukets öppettider

Återbruket har stängt julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen och trettondedag jul.

julklappar som är inslagna i handdukar och tidningspapper

Så sorterar du i juletid

Nu är det jul igen och igen och igen…
Prova gärna att slå in dina julklappar med fokus på återanvändning och att skapa så lite avfall som möjligt. Tidningar och farfars gamla kökshandduk är alldeles förträffliga inslagningsmaterial. Återanvändning är ett steg uppåt i avfallstrappan. Om du inte längre kan återanvända julklappspapperet från förra året lämnar du det till återvinning. Tips! Testa att använda sidensnören eller jutesnören som kan återanvändas. Det blir dessutom mycket snyggare.

Sortera rätt i jul

 • Julklappspapper – sorteras som pappersförpackning
 • Kartongförpackning – sorteras som pappersförpackning
 • Wellpappkartong – lämnas i behållaren för Well på Återbruket (wellpapp känns igen genom att det har ett vågigt mittenskikt)
 • Tidningspapper – lämnas i behållaren för tidningar
 • Presentsnören, etiketter, tejp och lacksigill – sorterar du som restavfall i soppåsen hemma, alternativt på Återbruket i behållaren för Tapeter, Takpapp och Gummi

Julklappspapper/kartonger och tidningar kan du sortera på en återvinningsstation, i en miljöbod eller på Återbruket. Saknas behållare för pappersförpackningar på Återbruket lägger du julklappspapper/kartong i behållaren för wellpapp.

När julen är slut och granen ska ut

Granar som vissnat/är trasiga lämnar du till Återbruket.

 • Julgran – lämnas i behållaren för Ris och grenar, alternativt Trädgårdsavfall på Återbruket
 • Julgran (plastgran) – lämnas i behållaren för Metallskrot på Återbruket
 • Julgransbelysning – lämnas i behållaren för El-avfall på Återbruket
 • Julgranskulor i glas (trasiga) – sorterar du som restavfall i soppåsen hemma, större mängder lämnas i behållaren för Isolering o glas på Återbruket
 • Julgranskulor i plast (trasiga) – sorterar du som restavfall i soppåsen hemma, större mängder lämnas i behållaren för Plast på Återbruket

Vår fullständiga Sorteringslista A-Ö hittar du här på vår webb: Sorteringslista A-Ö | VafabMiljö (vafabmiljo.se)

Vi önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år! Tack för att du sorterar.

bild på et grönt och ett brunt sopkärl

Avfallshantering under Covid-19 – var extra noga med att försluta soppåsarna

Genom avfallshanteringen bedriver vi på VafabMiljö en samhällsviktig funktion. För att vi ska kunna hämta det kommunala avfallet, mat- och restavfall, på ett tryggt och säkert sätt är det extra viktigt att avfallet ligger i väl förslutna soppåsar. Det får heller inte finnas löst avfall i kärlen. Det gäller alltid, men är extra viktigt under en pandemi.

Vi värnar våra egna medarbetare och personalen på boendet och använder därför visir om hämtplatsen känns otrygg.

Tack för att du hjälper oss att förhindra smittspridning och från att bli sjuka.