VafabMiljö Kommunalförbund söker Marknadschef

Är du en duktig ledare som får medarbetare och verksamhet att lyfta? Har du ett genuint engagemang för försäljning, kunden och den cirkulära affären? Bli en av oss och jobba i en organisation som räddar världen lite varje dag. Vi söker nu en chef till vår enhet Marknad.

Tillsammans med enheterna Kommunikation och Kundservice, ingår enheten Marknad i avdelningen  Hållbarhet & Kommunikation. Vi är en enhet med sex medarbetare som arbetar med marknads- och försäljningsfrågor utifrån det kommunala grunduppdraget och på den konkurrensutsatta marknaden.

Hur ser din arbetsdag ut?

Vi söker dig som kan lyfta vår marknads- och försäljningsverksamhet liksom våra medarbetare till nya nivåer. Du har drivet och engagemanget att i samverkan med övriga delar inom förbundet, kunder och andra marknadsaktörer, bidra till ökad försäljning samtidigt som vi värnar  våra åtaganden som en stor aktör inom samhällsutveckling.

Du ansvarar för ledning och utveckling av enhetens personal, arbetsmiljö, ekonomi och processer och bidrar aktivt i avdelningens ledningsgrupp i enlighet med förbundets mål och strategier. Du är en nätverkande person, går gärna in och arbetar operativt när behov finns och är en tillgänglig och närvarande chef och kollega.

Vem är du?

Vi söker dig som är starkt motiverad att bidra till miljön och ett hållbart samhälle och som lever och omsätter våra värdeord Trovärdig, Omtanke, Nytänkande och Professionell till kulturen på enheten och i dina affärsrelationer.

Våra förväntningar på dig är att du omsätter din kompetens inom marknad, försäljning och ledarskap till att hitta och möjliggöra nya och hållbara sätt för att avsätta resurser på marknaden vi verkar på. Du är kommunikativ, drivande och uthållig och bidrar till ökad affärsmässighet och arbetsglädje hos dina medarbetare.

Kompetenskrav
Du har/kan:

 • Relevant akademisk examen med inriktning försäljning/marknad/service alternativt annan utbildning i kombination med dokumenterad arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • Erfarenhet av chefsrollen på en marknads- eller försäljningsavdelning, med ansvar för verksamhet, ekonomi, medarbetare och arbetsmiljö.
 • Erfarenhet av att leda samt engagera medarbetare att arbeta mot uppsatta mål.
 • Erfarenhet av arbete med kvalificerade kundmöten och förhandlingssituationer.
 • Stor kunskap i affärs- och verksamhetsutveckling.
 • God erfarenhet av B2B och förmåga att översätta produktfakta till kundvärde.
 • Erfarenhet av arbete med utveckling av processer och arbetssätt för att öka verksamhetens effektivitet och kvalitet.
 • God förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.
 • Körkort med behörighet B.

Det är meriterande om du har:

 • Utbildning inom miljö- och hållbarhetsområdet.
 • Erfarenhet av att ta fram/utveckla affärsmodell för cirkulära affärer och samverkan med andra marknadsaktörer.
 • Erfarenhet från avfallsbranschen såsom materialåtervinning, bygg och riv, transport och logistik, fastighet eller dagligvaruhandeln.

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter miljön först. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi erbjuder flera förmåner; bland annat ger träning ledig tid. Vi vill spegla våra kunder och samhället i stort och vill därför anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det ger.

Om du vill veta mer om tjänsten

Rekryteringskonsult Västerås stad, Ulrika Matsson, 021-39 22 92, ulrika.matsson@vasteras.se
Avdelningschef Hållbarhet och kommunikation, Eva Favaro, 021-39 92 58, 072-147 71 55, eva.favaro@vafabmiljo.se
Ordförande/Ombud Visions lokalklubb VafabMiljö, Anna Helsing, 021-39 35 17, anna.helsing@vafabmiljo.se

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid och du utgår från vårt huvudkontor på Navet, Gasverksgatan 7 i Västerås.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 22 augusti 2021. I den här rekryteringen samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk
Välkommen med din ansökan! 

Om VafabMiljö Kommunalförbund

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av Heby, Enköping och alla kommuner i Västmanland. Vi arbetar med avfallshantering på ett sätt som är långsiktigt och hållbart. Våra mål är att avfallsmängderna ska minska och att avfallet ska ses som en resurs. Allt ska återanvändas eller återvinnas så långt det bara är möjligt. Genom att dela med oss av vår kunskap och erbjuda bra lösningar vill vi ge dig förutsättningar att vara med och skapa en hållbar framtid. Tillsammans kan vi rädda världen lite varje dag, brukar vi säga. 

miljöarbetare på Återbruket med en kvast i handen

Begränsad framkomlighet på Återbruket i Surahammar 2-3 augusti

Den 2-3 augusti kommer vi att genomföra ett schakt- och asfaltsarbete vilket kommer att begränsa framkomligheten på området kraftigt.

Vi håller öppet som vanligt men kan ta emot maximalt 5 bilar åt gången. Tänk på att det kan finnas risk för köbildning.

Du är välkommen till våra närliggande Återbruk under de här två dagarna. Närmaste Återbruk hittar du i Hallstahammar, på Bäckby i Västerås eller i Skinnskatteberg. Du hittar adresser och öppettider till samtliga Återbruk här.

Sopkärl med flugor och förstoringsglas

Så håller du kärlet rent och fritt från flugor i sommar

Nu när värmen är här är det lätt att få fluglarver att gotta sig i matavfallet. Såväl inomhus som utomhus. Här kommer därför ett par tips som kan hjälpa dig hålla flugorna under kontroll i sommar.

För att hålla matavfallskärlet rent, fräscht och fritt från flugor kommer här några tips:

 • Använd påshållaren för matavfallspåsar som finns att hämta på ditt närmaste Återbruk. Den hjälper till att hålla påsen torr och innehållet luftigt.
 • Håll matavfallet så torrt som möjligt, låt det rinna av i vasken innan du slänger det i påsen.
 • Är matavfallet blött, lägg en bit äggkartong i botten på påsen. Hushållspapper och servetter fungerar också bra att ha i botten.
 • Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk går bra att frysa in i påsen och lägga i kärlet dagen innan tömning.
 • Fyll matavfallspåsarna till max 3/4-delar.
 • Vik ihop påsarna ordentligt så att matavfallet inte ramlar ur påsen och gör kärlet kladdigt. Om kärlet är kladdigt kan det uppstå lukt som drar till sig fluglarver.
 • Byt påse ofta, ett riktmärke kan vara var tredje dag.

Tips för ett flugfritt kärl:

 • Ställ helst kärlet i skuggan, det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen
 • Rengör kärlet regelbundet
 • Du kan också spraya ättika i kärlet eller strö lite släckt kalk inuti

Bananflugor inomhus? Gillra en flugfälla!

Blanda två delar vinäger eller ättika och en del honung samt ett par droppar diskmedel i en skål. Flugorna lockas till vinägern och honungen men diskmedlet tar bort ytspänningen, vilket gör att flugorna sjunker.

Hjälp vi har fått råttor i miljöboden! Eller kan det vara flugor?

Har du hittat något som kan tas för råttbajs (ser ut som svarta riskorn) i miljöboden? Kanske är det också det. men det kan även vara fluglarver. De vita fluglarverna, så kallade maggots, blir nämligen mörkare ju närmare kläckningsdags det är.

bild på två fjärilar på en blomsteräng

Vår kundservice har lunchstängt under sommaren

Från och med den 28 juni till och med den 20 augusti 2021 har vår kundservice lunchstängt mellan klockan 12.00-13.00. Våra öppettider i sommar är 08.00-12.00 samt 13.00-16.00

Har du frågor så når du oss på telefonnummer 021-393500 eller så kan du mejla till kundservice@vafabmiljo.se

Vi önskar dig en trevlig sommar!

ris, grenar och stubbar bland matavfallspåsar

Inget trädgårdsavfall i matavfallet, tack!

Det händer rätt ofta att vi får in ris, kvistar, grenar, stockar och stubbar i det bruna kärlet – det hör inte hemma där. Om det följer med in i vår biogasanläggning blir det problem när vi producerar biogas och biogödsel.

Det bästa du kan göra är att kompostera trädgårdsavfallet i din egen trädgård. Du slipper transporter och mullen kan användas till jordförbättring. Om du inte har någon trädgårdskompost är du mycket välkommen till Återbruket som har behållare för Ris och Grenar/Trädgårdsavfall. Och du, kom ihåg att tömma säcken!

Tack för att du sorterar!

Nya kärl av gamla – soptunnorna tillverkas nu av 100 % återvunnet material

Nu tar VafabMiljö steget fullt ut och övergår till kärl för mat- och restavfall som består av 100 % återvunnen plast. Kvalitén på kärlen är lika hög som tidigare. Skillnaden är att de nya kärlen har en något mörkare färg; lite mörkare grönt för restavfallet och lite mörkare brunt för matavfallet. Och att de är ännu bättre ur ett ekologiskt perspektiv. 

Varje år köper VafabMiljö in över 10 000 kärl. Det är en hel del kärl och en bättre produkt har en stor påverkan på såväl miljö som klimat när plast kan återanvändas istället för fossil olja. 

– Att återvinna material så långt det bara är möjligt är viktigt för oss. Det är jättebra att vi nu använder kärl som i sin helhet är tillverkade av återvunnen plast, berättar Derek Allen, enhetschef Transport Drift på VafabMiljö. 

Leverantören PWS Nordic AB har sedan decennier erfarenhet av att arbeta med återvunnen plast och har nu tekniken och erfarenheten att kunna producera kärl med maximalt återvunnet material och fortfarande uppfylla alla standardkrav för denna produkt (EN 840, RAL). De kärl som VafabMiljö använde sig av tidigare bestod till 50 % av återvunnet material. 

– VafabMiljö är en av våra största kunder när det gäller kärl och att de nu väljer att använda återvunnen plast från kasserade kärl till 100 % i de nya kärlen är ett steg mot cirkulär ekonomi, säger Håkan Vesterlund, Affärsområdesansvarig på PWS Nordic AB.  

Tester visar att ett kärl kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger. Håller ett kärl 15 år ute hos kunden, så motsvarar det en livslängd på 150 år för varje kärl. Men hållbarhetstänket präglar inte bara inköpen av kärlen. De ska hålla så länge som möjligt och därför är även den löpande hanteringen viktig. 

– Vi tänker hållbarhet även när vi hanterar kärlen i vardagen. De lagas så långt det går och om till exempel locket går sönder, så byter vi ut det och då gärna till ett bättre begagnat. Återanvändning gillar vi, avslutar Derek Allen.  

Befintliga kärl kommer att bytas ut succesivt i samband med att de går sönder eller byts ut av andra skäl.  

För mer information kontakta oss gärna. 

Derek Allen, enhetschef Transport Service, 076-695 82 67   
Eva Favaro, Kommunikationschef, 072-147 71 55 

Översvämning på Återbruket i Köping

Uppdatering 21-05-28: Regnvattnet är borta, solen skiner och Återbruket i Köping öppnar som vanligt klockan 10 idag. Välkommen! 

Återbruket i Köping är stängt idag på grund av en omfattande översvämning. Därför kommer vi inte kunna öppna klockan 10 och det är osäkert när vi kan öppna Återbruket igen.

Vi hänvisar våra kunder till de närliggande Återbruken i:

Vi kommer att ha personal på plats som kan svara på eventuella frågor och hänvisa till närliggande Återbruk.

Ny produkt i riktprislistan – Grovt brännbart avfall

I maj kommer vi att införa en ny produkt i riktprislistan för våra företagskunder. Vi kommer då att dela upp ”brännbart avfall” i två klassificeringar: fint respektive grovt brännbart avfall.

Skälet till förändringen är att grova och stora beståndsdelar i avfallet som levereras till energiutvinningen orsakar driftproblem vid förbränningen. För att höja kvaliteten på det brännbara avfallet behöver därför den nuvarande produkten delas upp i fint brännbart avfall samt grovt brännbart avfall. Detta beror på att grovt brännbart avfall först behöver sorteras och krossas innan det kan energiutvinnas, medan fint brännbart avfall enbart behöver kvalitetskontrolleras.

I övrigt gäller samma regler för vad som klassas som brännbart avfall.

Mer information om hur du sorterar hittar du i Sorteringslistan.

Vad kommer förändringen att innebära för dig som företagskund?

De nya mottagningskriterierna börjar gälla 24 maj 2021 och till en början kommer förändringen bara märkas via en omklassningsrapport samt som en specifikation på din faktura.

En prisjustering kommer att träda i kraft först 1 augusti 2021, då blir riktpriset för grovt brännbart avfall 1 360 kr/ton. Anledningen till att vi avvaktar med prisjusteringen är för att du som kund ska hinna informeras och kunna påverka er hantering av det brännbara avfallet.

För mer information om den nya produktklassificeringen kontakta gärna din säljare eller mejla oss på marknad@vafabmiljo.se så hör vi av oss till dig.

Foto: av Dependability – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66814799