FA-deponin stängd 17-18 maj

Deponin för farligt avfall (klass 1 deponi) på Gryta avfallsanläggning i Västerås är stängd tisdag den 17 maj och onsdag den 18 maj.

Det betyder att vi inte kan ta emot massor till lagerplatserna 11701 och 11702 (se transportdokument) som t. ex. PAH-asfalt över FA (tjärasfalt) och andra massor över FA. Jord, asfaltmassor etc. under FA samt annat avfall kan vi ta emot som vanligt.

Vid frågor är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 021-39 35 00 eller kundservice@vafabmiljo.se

kvinnlig medarbetare sitter vid ett skrivbord

VafabMiljö söker två Kemiingenjörer

Är du en lösningsorienterad och driftig lagspelare med erfarenhet och kunskap inom kemi? Har du kanske tidigare jobbat i avfallsbranschen, på ett kemilabb eller inom processindustrin? Nu söker vi två kemiingenjörer med miljöintresse som vill vara en del av vårt team.

Om Arbetsplatsen

På enheten Miljö och avfallskvalitet, som tillhör avdelningen Produktion, arbetar åtta miljösamordnare, kemitekniker och kemiingenjörer. Vi ansvarar för klassificering, hantering  och avsättning av farligt avfall i vår region, samt hanteringen av farligt avfall på våra 18 återbruk. Vi ansvarar också för att Vafabmiljös verksamhet ryms inom givna tillstånd och följer gällande miljölagstiftning. Teamet består av en kunnig och skarpsinnig grupp, där alla är specialister i sina respektive roller. Vi hjälper varandra och jobbar strategiskt för att driva utvecklingen av avfallshanteringen framåt. Vi sitter i moderna, fina lokaler på Navet i Västerås med bara några minuters gångavstånd från centralstationen.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som kemiingenjör ser dina arbetsdagar olika ut. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att identifiera och klassificera kemitekniska avfall och identifiera den lämpligaste hanteringen, i vissa fall ny avsättning. I vårt verksamhetssystem avgör du klassificering av avfallet, beslutar hur det ska hanteras och emballeras samt kopplar det till framtagna priser. Vid behov åker du ut på platsbesök hos kunden.

Du kommer även att jobba med kvalitetssäkring av ärenden och klassificeringar som behöver uppdateras. Du är behjälplig vid framtagande av nya styrdokument och uppdaterar befintliga. I tjänsten ingår också att hjälpa driftspersonal ute på våra anläggningar med bland annat avgörande om sortering, behandling och information om avfallet.

I en av tjänsterna ingår dessutom ansvar för vårt kemikaliesystem.

Genom utbildning hjälper du till att höja kunskapen om farligt avfall hos dina kollegor på andra avdelningar. På sikt är det något vi också vill erbjuda våra kunder och samarbetspartners i form av utbildning och rådgivning.

Vem är du?

Vi söker dig som vill jobba i en administrativ roll och som är en lagspelare ut i fingerspetsarna. Du är driven, noggrann och lösningsorienterad. Vi tror att du har ett genuint miljöintresse och vill bidra till ett hållbart samhälle, samt att du eftersträvar våra värdeord: Trovärdig, Omtanke, Nytänkande och Professionell.

Du värdesätter ett gott samarbete, har känsla för service och ett professionellt bemötande. Det är dessutom viktigt att du har ett prestigelöst förhållningssätt. Vi ser det som ett plus om du är duktig på kompetensöverföring och har erfarenhet av att stötta andra i deras arbete. Har du erfarenhet av eller intresse för att presentera eller föreläsa så är det också välkommet.

Kompetenskrav

Du har:

 • Högskole- eller universitetsexamen med kemiteknisk inriktning, alternativt annan utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Kunskaper om avfallslagstiftning
 • Erfarenhet av arbete med kemikalier
 • Erfarenhet av arbete i orderhanteringssystem eller liknande
 • Erfarenhet av att arbeta i Office 365
 • Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
 • Kunskaper i engelska
 • Miljöintresse
 • B-körkort

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att arbeta med att klassificera avfall
 • Erfarenhet av att arbeta med avsättning av avfall
 • Erfarenhet av arbete i offentlig verksamhet
 • Kunskap om transporter av farligt gods
 • Erfarenhet av produktion i en driftverksamhet
 • Arbetat i orderhanteringssystemet Future

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter hållbarhet först. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi erbjuder flera förmåner; bland annat ger träning ledig tid. Vi vill spegla våra kunder och samhället i stort och vill därför anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det ger.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering på Navet, Gasverksgatan 7 i Västerås.

Vill du veta mer?

Hör av dig till vår enhetschef Helena Segervall för mer information, helena.segervall@vafabmiljo.se , 021 39 35 95.
HR-konsult Frida Bragazzi, frida.bragazzi.engum@vasteras.se , 021-39 04 62.

Ansökan

Du är välkommen att söka tjänsten hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 29 maj 2022. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten här 

Välkommen med din ansökan!

Alla erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp undanbedes.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av Heby, Enköping och alla kommuner i Västmanland. Vi arbetar med avfallshantering på ett sätt som är långsiktigt och hållbart. Våra mål är att avfallsmängderna ska minska och att avfallet ska ses som en resurs. Allt ska återanvändas eller återvinnas så långt det bara är möjligt. Genom att dela med oss av vår kunskap och erbjuda bra lösningar vill vi ge dig förutsättningar att vara med och skapa en hållbar framtid. Tillsammans kan vi rädda världen lite varje dag, brukar vi säga.

Returvägen till Gryta avfallsstation avstängd 2-27 maj

Returvägen från Lågspänningsgatan till Gryta avfallsstation i Västerås är avstängd för grävarbeten från och med 2 maj till och med 27 maj. Välj annan väg genom att följa skyltarna.

Vägen som är rödmarkerad är avstängd.

Giftfri båtbottenfärg = Giftfritt dricksvatten

Är det dags att lägga i båten? Visste du att båtbottenfärger är den största miljöboven när det kommer till fritidsbåtar?

Båtbottenfärger läcker ut både metaller och miljögifter i mark, vatten och bottensediment. Därför är bekämpningsmedelsklassade bottenfärger förbjudna i Mälaren och andra insjöar och du får endast använda alternativa metoder eller biocidfria färger.

Eftersom Mälaren är vår dricksvattentäkt vill vi självklart att det ska vara fritt från gifter. Giftfri båtbottenfärg är därför bättre för både dig och miljön.

Västerås stad har dessutom som mål att år 2030 får inga båtar med giftig båtbottenfärg plats vare sig i fritidsbåtshamnar eller på uppställningsplatser som drivs eller arrenderas ut av Västerås stad.

Hjälp oss att rädda dricksvattnet

Genom att avstå från giftiga båtbottenfärger gör du skillnad för miljön. Båtbottenfärger klassas som farligt avfall och ska lämnas till återbruket. Vi tar endast emot en behållare per kund, eftersom vi har en begränsad mottagningskapacitet för just detta bekämpningsmedel. Vi ser sedan till att de farliga ämnena tas om hand på ett miljösäkert sätt.

Tack för att du sorterar – tillsammans räddar vi världen lite varje dag!

olika verktyg

Insamling av begagnade och fungerande verktyg för återanvändning

Har du några gamla, fungerande verktyg hemma som du inte längre behöver men som kan komma till nytta för någon annan? Från och med onsdag 27 april startar vi ett pilotprojekt på Återbruket i Enköping och Hälla i Västerås, som går ut på att samla in gamla verktyg för återanvändning.

Det här kan du lämna:

 • Verktyg – (hammare, skruvmejslar, såg…)
 • Maskiner – (borrmaskin, slipmaskin…)
 • Trädgårdsredskap – (krattor, spadar, sopkvastar…)
 • Belysning – (bygglampor, strålkastare…)
 • Montering – (spikar, muttrar, gångjärn…)

De insamlade verktygen säljs sedan i den cirkulära järnhandeln Brukbar i Enköping. Mer information om den cirkulära järnhandeln hittar du på webben brukbar.nu

bild på ett bi som är på väg till en blomma

Sommarhämtning från fritidshus

Sommarhämtningen börjar vecka 18 eller 19 beroende på om du har hämtning jämn eller ojämn vecka. Hämtningen pågår fram till vecka 38 eller 39.

Obs! Vi vill påminna om att vissa områden i Fagersta, Norberg och Köping har fått förändrade hämtningsdagar för sommarhämtning, enligt det brev du fått tidigare. Vill du veta vilken hämtningsdag du har kan du hitta det på vår webb på startsidan under ”Din hämtningsdag” genom att ange din adress.

Sopbilar med två fack

Ditt avfall hämtas med en sopbil som har två fack, ett för restavfall och ett för matavfall. På så sätt blandas inte avfallet.

Ställ ut kärlen senast kl 6.00 på hämtningsdagen. Tänk på att det måste vara minst 50 cm fritt utrymme runt om kärlen samt 4 m fritt utrymme ovanför kärlet för att tömningen ska ske utan problem.

Låt kärlet/kärlen stå kvar tills de blivit tömda.

För dig som har abonnemang Källsorterat

Har du abonnemang Källsorterat innebär det att du sorterar ditt matavfall och restavfall separat. I abonnemanget ingår bruna papperspåsar, en påshållare samt ett brunt kärl för matavfall och ett grönt kärl för restavfall.

Har du ingen påshållare kan du hämta en sådan på Återbruket. Där kan du också hämta papperspåsar när de tar slut.

Latrinhämtning

Ditt latrinkärl hämtas varannan eller var fjärde vecka beroende på vilket abonnemang du valt. Latrinet hämtas inte en särskild dag, utan kan hämtas under hela den veckan. Du kan också beställa budning året runt, då kontaktar du oss på kundservice@vafabmiljo.se eller på 021- 39 35 00.

Hämtningen utförs av vår entreprenör. Du får ett nytt kärl i retur per hämtat kärl.

Obs! Kom ihåg att märka ditt latrinkärl (returkärlet förses med etikett), ange kundnummer, namn och hämtningsadress (se din faktura).

Tänk på det här vid latrinhämtning

 • Ställ ut latrinkärlet senast kl 6.00 måndag morgon under din hämtningsvecka. Kärlet ska stå vid fastighetsgräns, nära uppställningsplatsen för hämtningsfordonet
 • Latrinkärlet får bara innehålla latrin, toalettpapper och eventuellt strömedel, till exempel torv
 • Latrinkärlet måste vara väl förslutet. Locket måste sitta på ordentligt. Använd inte tejp eller säck kring kärlet då det försvårar hanteringen
 • Fyll inte kärlet för mycket. Det får max väga 15 kg
 •  Enskild väg som används för hämtning ska hållas i sådant skick att den är farbar för hämtningsfordon

Prishöjning för biogas

Med anledning av att priserna på biogasmarknaden fortsätter vara höga behöver vi göra en justering av vårt pris på biogas. Vi höjer priset på biogas med 2 kronor/kg fr.o.m. 14 april 2022. Priset på biogas är nu 24,50 kr/kg på våra biogasstationer och det är fortfarande väldigt lågt i jämförelse med fossila drivmedel.

Därför ökar priset

Ungefär 80 % av den biogas vi säljer produceras lokalt. Resterande 20 % av biogasen köper vi på den nordiska och europeiska marknaden. Priset på biogasen vi köper in har flerdubblats under de senaste månaderna. Den kostnadsökningen i kombination med de ökade elkostnaderna (det går åt mycket el i processen att omvandla organiskt material till biogas) gör att även vi behöver höja vårt pris mot kunden.

Vad betyder jämförpris per liter bensin?

Biogasen säljs per kilo när du tankar. Men energiinnehållet i 1 kg biogas är större än i 1 liter bensin. Med andra ord kommer du längre om du kör samma bil med 1 kg biogas jämfört med 1 liter bensin. Biogasen motsvarar faktor 1,5 vid omräkning.

Fakta:
Biogas som kostar 24,50 kr per kg motsvarar:
24,50/1,5 = 16,33 kr per liter bensinekvivalent (jämförelse diesel 24,50/1,3 = 18,54 kr).

bunt med gamla tidningar

Ny taxa från 1 april 2022

1 april 2022 börjar en ny avfallstaxa att gälla i vår region.  Taxan innebär en höjning om i snitt ca 5 kr/mån för en lägenhetsinnehavare och 11 kr/mån för en villaägare.

Därför höjs taxan

Taxan höjs med anledning av att returpapper har blivit ett kommunalt avfall. Tidigare har insamling och återvinning av returpapperet legat på producenterna. Beslutet om att returpapperet ska hamna på kommunerna har tagits av regeringen. Både Avfall Sverige, VafabMiljö och flera andra aktörer har motsatt sig förslaget, både i remissvar och andra artiklar utan gensvar.

Kostnaden för VafabMiljö att ta över ansvaret för returpapperet motsvarar, enligt våra beräkningar, en ökning med knappt 4 %.

Skillnad i grundavgift och rörlig avgift

I grundavgiften ingår kostnader för administration såsom kundservice och fakturering, information, planering och utveckling med mera. Dessutom har du tillgång till Återbruken där du kan lämna grovavfall och farligt avfall. Grundavgift debiteras för alla fastigheter med byggnad där människor vistas och det uppkommer hushållsavfall eller därmed jämförligt avfall. Grundavgiften höjs med 8 %.

De rörliga avgifterna, såsom sophämtning, behandling och andra delar som hör till driften, är oförändrade.

Det skapar en genomsnittlig höjning för den sammanlagda taxan på knappt 4 %, vilket motsvarar den kostnadsökning vi får med det nya ansvaret.

Här kan du läsa mer om det kommunala ansvaret för returpapper

Här kan du läsa mer om taxan och ta del av taxedokumenten

trädgårdsavfall

Ris och grenar ska lämnas på Återbruket

Det bästa du kan göra med ris, kvistar och grenar är att kompostera det i din trädgård. Du slipper transporter och mullen kan användas till jordförbättring. Om du inte har någon hemkompost är du välkommen till Återbruket. Och du – kom ihåg att tömma säcken!

Varför kan jag inte lägga det i det bruna kärlet?

Det bruna kärlet är enbart till för matavfall. Ris, kvistar och grenar som läggs i det bruna kärlet ställer till problem för chauffören. Materialet fastnar i inkastluckan på sopbilen när kärlet töms. Det innebär att chauffören måste rensa inkastluckan manuellt.

Dessutom går innehållet i det bruna kärlet till biogasanläggningen i Västerås. Om ris, kvistar och grenar följer med ställer de till problem när vi gör biogas och biogödsel.

Tack för att du sorterar!

vy över biogasanläggningen

Höjning av biogaspriset

Redan innan kriget bröt ut i Ukraina hade ökade energipriser under hösten och vintern drivit upp priset även på gasmarknaden. Med anledning av den utvecklingen höjer vi priset på biogas med 2 kronor/kg fr.o.m. 11 mars 2022. Priset på biogas är nu 22,50 kr/kg på våra biogasstationer och det är fortfarande väldigt lågt i jämförelse med fossila drivmedel.

Därför ökar priset

Ungefär 80 % av den biogas vi säljer produceras lokalt. Resterande 20 % av biogasen köper vi på den nordiska och europeiska marknaden. Priset på biogasen vi köper in har flerdubblats under de senaste månaderna. Den kostnadsökningen i kombination med de ökade elkostnaderna (det går åt mycket el i processen att omvandla organiskt material till biogas) gör att även vi behöver höja vårt pris mot kunden.

Vad betyder jämförpris per liter bensin?

Biogasen säljs per kilo när du tankar. Men energiinnehållet i 1 kg biogas är större än i 1 liter bensin. Med andra ord kommer du längre om du kör samma bil med 1 kg biogas jämfört med 1 liter bensin. Biogasen motsvarar faktor 1,5 vid omräkning.

Fakta:
Biogas som kostar 22,50 kr per kg motsvarar:
22,50/1,5 = 15,00 kr per liter bensinekvivalent (jämförelse diesel 22,50/1,3 = 17,31 kr).