tjej med en säck pantburkar på väg att panta i pantmaskinen på Återbruket

Rengöring av pantmaskinerna på Återbruket 12-13 augusti

Nu är det dags för den regelbundna rengöringen av våra Pantameraexpress-maskiner på våra Återbruk. Under tiden maskinerna rengörs kan du inte panta. Men som tur är går det ganska snabbt.

Rengöring sker i:

Enköping – onsdag 12 augusti mellan klockan 15-17.
Västerås Ängsgärdet – torsdag 13 augusti mellan klockan 8-10.
Västerås Bäckby – torsdag 13 augusti mellan klockan 11-13.

På övriga tider är du välkommen att panta när Återbruket är öppet.

Eva Favaro. Skärmdump från SVT-reportaget.

Reportage på SVT Västmanland om stölder på återbruken

Problemet med stölder på återbruken har gjort att vi fått ändra om hanteringen av stöldbegärligt material. Dessutom har alla medarbetare fått en utbildning i hot och våld. Och det har gett resultat! Än finns det mer att göra, men vi är en bit på vägen.  SVT Västmanland träffade vår kommunikationschef Eva Favaro för ett litet reportage om vad vi gjort och vad vi fortsätter att göra för att få stopp på stölderna.

Svårare att stjäla från återbruken i Västmanland – SVT Västmanland

 

 

En skolinformatör visar en liten flicka en affisch uppklistrad på en soptunna där det står prutt- och skruttjakten. Bild från trädgårdsdagen i Enköping.

Vi söker en Miljöinformatör/Kommunikatör

Är du vår nästa miljöhjälte?

Vi är mycket stolta och glada över vårt uppdrag; att påverka de som bor och verkar i vår region att komma uppåt i Avfallstrappan. Hos oss kan du vara med och påverka för en hållbar framtid, på riktigt. Våra miljöinformatörer har varit ute i skolor och föreläst ända sedan 80-talet och med åren har vi skapat många och goda kontakter med skolorna i vårt område. Men vi träffar inte bara barn och ungdomar. Tillsammans med Bostads AB Mimer och Mälarenergi har vi Boskolan där vi varje vecka träffar nyanlända. Vi håller föreläsningar för bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsbolag, pensionärsföreningar och många fler. Det händer också att vi säljer föreläsningar till företag. Vi tar emot studiebesök från när och fjärran; när vi inte hindras av pandemier, vill säga. Även inom VafabMiljö delar våra miljöinformatörer med sig av av sin kunskap och genom att vara schyssta förebilder.

Låter det intressant, så långt? I den här tjänsten har du dessutom dubbla roller. Förutom att vara miljöinformatör jobbar du med andra kommunikationsfrågor. Tillsammans med resten av gänget på kommunikationsenheten lyfter du vårt varumärke genom att kommunicera digitalt; i webb och sociala medier, du skapar stolthet på vårt intranät, tar fram presentationer och jobbar med både form och text. Hos oss trivs du som gillar att ha många bollar i luften, att jobba tillsammans med andra och som ser möjligheter i förändring.

Vi söker

Vi söker alltså dig som lockas av en delad roll som miljöinformatör och kommunikatör – och som vill vara med och rädda världen lite grann varje dag. Vill du följa med på resan?

Arbetsuppgifter

Som miljöinformatör spelar du en viktig roll i vår verksamhet och för varumärket VafabMiljö. Du företräder oss i möten med de många personer du träffar varje vecka. I rollen ingår bland annat att marknadsföra, planera och genomföra föreläsningar och studiebesök. Du har kontakt med lärare och andra som bokar utbildningar, men även med samarbetspartners. En stor del av tiden är du på resande fot då du besöker skolor och företag, men det är bara turer över dagen.
När du inte arbetar med informatörsarbetet jobbar du med andra kommunikationsfrågor. Du är också med och utvecklar verksamheten och vi vill att du bidrar med engagemang, kreativitet och nytänkande.

Kvalifikationer

Du är självklart intresserad av miljöfrågor. För att lyckas i arbetet behöver du gilla att träffa människor i alla åldrar och tycka om att prata inför både små och stora grupper. Du har en utpräglad känsla för service. Det är också viktigt att du kan relatera till våra värdeord; trovärdig, omtanke, nytänkande och professionell; likaså att du delar vår vilja att bidra till ett hållbart samhälle.

Du har:

 • Akademisk utbildning inom information/kommunikation alternativt annan utbildning i
  kombination med arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • God kunskap i Officepaketet och Adobe-serien, främst InDesign
  och Photoshop
 • B-körkort
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • Kunskap i webbpublicering
 • Kunskap i presentationsteknik
 • Intresse av ny teknik och digitala verktyg
 • Andra språkkunskaper än svenska och engelska

Vad får du?

Hos oss får du ett spännande arbete i en unik bransch på en arbetsplats som sätter miljön först. Vi erbjuder dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Till exempel arbetar vi aktivt för att stimulera och underlätta ökad fysisk aktivitet hos medarbetarna för att skapa en hållbar arbetsmiljö med friska, pigga och engagerade medarbetare.

Vi vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Därför vill vi gärna anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det för med sig.

Rekryteringsprocessen kommer att innehålla ett arbetsprov som vi informerar mer om längre fram.

Anställningens omfattning

 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • Tillträde enligt överenskommelse

Ansökan

Ansök via Västerås stad här! | Ansök senast: 2020-08-12

Kontakt

Ansvarig rekryterare
Ulrika Matsson
021-39 22 92
ulrika.matsson@vasteras.se

Avdelningschef
Eva Favaro
021-39 92 58

Facklig företrädare Vision
Anna Helsing
021-39 35 17

Gemensamt nordiskt skyltsystem

Avfall Sverige presenterar nytt avfallsspråk

Det ska vara lätt att göra rätt. Avfall Sverige, vår branschorganisation, har i samarbete med andra nordiska avfallsorganisationer, tagit fram ett gemensamt skyltsystem för att göra det lättare när du sorterar.

Aldrig tidigare har så många länder enats om gemensamma symboler. Danmark var först ut redan 2017 och nu tar vi det vidare i Norden. Tanken är att samma äppelskrutt ska symbolisera matavfall oavsett var du är i Norden. Närmare 100 symboler har tagits fram för att användas på soptunnor, i miljöbodar, på Återbruk och på stan. Svenska anpassningar görs i nära samarbete med aktörer som oss på VafabMiljö och med kommuner, producenter och andra användare.

När samma symboler återkommer blir det lätt att göra rätt. Vi på VafabMiljö kommer att anpassa våra skyltar efter de nya symbolerna i takt med att de byts ut. Tillsammans kan vi öka vår återvinning och göra avfallet renare och därmed mer värdefullt! Vi säger bara – heja alla sorterare!

Du hittar mer information om det nya skyltsystemet på avfallsverige.se

 

en bit asbest

Så hanterar du asbest/eternit på rätt sätt

Var försiktig när du handskas med asbest/eternit. Använd handskar och andningsskydd/munskydd. I fast form är asbest inte farligt, men det finns asbestfibrer i dammet som kan ta sig in i lungorna. Plasta in och tejpa ihop påsen med asbest, Skriv ”asbest” på påsen och lämna den till Återbruket, max en bärkasse. Har du stora mängder asbest måste du kontakta oss först. Då behöver du nämligen ha ett transportdokument.

Typiska material som innehåller asbest:

 • Ventilationskanaler
 • Isolerade vattenrör
 • Eternitskivor för vägg eller tak
 • Blomlådor
 • Fönsterbrädor
 • Fogar och limrester i kakel och golv
 • Fönsterkitt

Mer information finns under Hushåll/Sortera ditt avfall/Asbest

bild på kvinna vid dator

Kundservice har lunchstängt mellan klockan 12-13 från 22 juni till och med 14 augusti

Under sommarveckorna, vecka 26-33, har vår kundservice lunchstängt mellan klockan 12-13. Öppettiderna på telefon för hushåll och vår växel är vardagar klockan 8.00-12.00, samt 13.00-16.00. Öppettiderna på telefon för företag är vardagar klockan 7.00-12.00, samt 13.00- 16.00.

Det går även bra att mejla oss på kundservice@vafabmiljo.se . Samtliga kontaktuppgifter och tider hittar du under Kontakt.

Vi önskar dig en skön sommar!

framsidan av vår kundtidning Cirkulera nummer 2 2020

Nytt nummer av Cirkulera ute nu

Psst! Mellan den 13-15 juni delas vår kundtidning Cirkulera ut till alla hushåll i VafabMiljö-regionen, samt till våra företagskunder. Den här gången kan du bland annat läsa om vår fantastiska, handgjorda konst av återanvänt material och om hetaste hotellet i Västerås som vi har ett samarbete med. Du får även kloka tips om hur du ska hantera asbest och hur du ska sortera dina förpackningar på Återbruket. Vi lyfter också Västerås första förpackningsfria butik i Saluhallen och turistmagneten Strömsbacka Återvinning i Sala.

Vi önskar dig en trevlig läsning!

Här kan du läsa Cirkulera digitalt

Hur du hanterar invasiva växter som avfall

Enligt Naturvårdsverket rekommendationer ska invasiva främmande arter tas på stort allvar eftersom de påverkar den biologiska mångfalden, vår hälsa och kan orsaka kostnader för både enskilda och för samhället.

Vi rekommenderar att invasiva växter ska läggas i restavfallet (gröna kärlet) i väl förslutna plastpåsar. Större mängder ska läggas i förslutna säckar och lämnas till Återbruket i behållaren för Tapeter, Takpapp och Gummi. Båda tillvägagångsätten går till förbränning utan omlastning och därmed ingen risk att sprida arterna vidare.

Läs mer om invasiva arter på Naturvårdsverket sida här

Justering av biogaspris – 20 öre lägre per kilo

Från och med 18 maj 2020 justeras biogaspriset på våra tankstationer. Det nya priset är 17,95 kr/kg vilket motsvarar ett jämförpris för bensin 95 oktan på 11,95 kr/liter. Tidigare var priset för 1 kilo biogas 18,15 kr.

Vad betyder jämförpris per liter bensin?

Biogasen säljs per kilo när du tankar. Då kostar den 17,95kr/kg på våra biogasstationer. Men energiinnehållet i 1 kg biogas är större än i 1 liter bensin. Med andra ord kommer du längre om du kör samma bil med 1 kg biogas jämfört med 1 liter bensin. Biogasen motsvarar faktor 1,5 vid omräkning.

Fakta:

Biogas som kostar 17,95 kr per kg motsvarar:
17,95/1,5 = 11,95 kr per liter bensinekvivalent.

Läs mer om biogas på vafabmiljo.se/biogas

bild på ett bi som är på väg till en blomma

Sommarhämtning 2020 – startar vecka 18/19 och pågår till vecka 38/39

Vi börjar sommarhämtningen från fritidshus vecka 18 eller 19, beroende på om du har hämtning jämn eller ojämn vecka. Sommarhämtningen pågår fram till vecka 38 eller 39.

 

Sopbilar med två fack

Ditt avfall hämtas med en sopbil som har två fack, ett för restavfall och ett för matavfall. På så sätt blandas inte avfallet. Ställ ut kärlen senast kl 6.00 på hämtningsdagen. Tänk på att det måste vara minst 50 cm fritt utrymme runt om kärlen samt 4 m fritt utrymme ovanför kärlet för att tömningen ska ske utan problem. Låt kärlet/kärlen stå kvar tills de blivit tömda.

För dig som har abonnemang Källsorterat

Har du abonnemang Källsorterat innebär det att du sorterar ditt matavfall och restavfall separat. I abonnemanget ingår bruna papperspåsar, en påshållare samt ett brunt kärl för matavfall och ett grönt kärl för restavfall. Har du ingen påshållare kan du hämta en sådan på Återbruket. Där kan du också hämta papperspåsar när de tar slut.

Latrinhämtning

Ditt latrinkärl hämtas varannan eller var fjärde vecka under sommarperioden vecka 18-39, beroende på vilket abonnemang du valt. Du kan också beställa budning året runt. För mer information om latrinhämtning läs under Hushåll/Din kommun. Där hittar du även information om avfallsfrågor och abonnemang.

Fakturering

Du som har sommarhämtning faktureras 1 juni och 1 oktober.

Kontakta oss om du har frågor

Vi skickar inte ut något brev om sommarhämtningen, du hittar informationen här på vår webb. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss via e-post kundservice@vafabmiljo.se eller på telefon 020-120 22 20.

Med önskan om en trevlig sommar!