bild på blå sopbil i bostadsområde

Ändrade hämtningsdagar i Västerås under påskveckan, vecka 15

Under påskveckan hämtar vi ditt hushållsavfall i Västerås andra dagar än normalt. Du får avfallet hämtat en dag tidigare enligt schemat nedan. På Annandag påsk kör vi dock på ordinarie hämtningsdag. Ställ fram kärlen före kl. 06.00 dagen innan och låt dem stå tills de blir tömda. I övriga kommuner, där vår entreprenör Allmiljö hämtar hushållsavfallet, blir det inga förändringar i påsk. Vi önskar dig en glad påsk!

Ordinarie
hämtningsdag
  Ny
hämtningsdag
Måndag 6/4   Söndag 5/4
Tisdag 7/4   Måndag 6/4
Onsdag 8/4   Tisdag 7/4
Torsdag 9/4   Onsdag 8/4
Fredag 10/4   Torsdag 9/4
Måndag 13/4   Måndag 13/4

Obs! Gäller endast i Västerås kommun.

Blå sopbil som tömmer brunt och grönt kärl

Effektivisering av sophämtningen från 13 april – ny tömningsdag

Från och med måndag 13 april 2020 (vecka 16) kommer vi att byta tömningsdag och/eller insamlingsfordon för hushållsavfall i den västra regionen. Det gäller kommunerna Köping, Arboga, Kungsör, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Hallstahammar och Surahammar. Om du berörs av förändringen kommer du att få information hem till dig.

Anledningen till förändringen är att vi, tillsammans med vår entreprenör Allmiljö, lägger om våra rutter för att sophämtningen ska bli så effektiv som möjligt. På det viset sparar vi både tid och miljö.

I och med ruttoptimeringen kommer tömningsdagarna att ändras på många platser. Vi kommer även att byta insamlingsfordon på vissa områden, från en baktömmande sopbil till en sopbil som tömmer kärlen från sidan (sidlastare) eller tvärtom. Du kommer därför att behöva vända dina kärl. Det gäller för både restavfall och matavfall.

Om du berörs av förändringen kommer du att få brev hem till dig, om den nya tömningsdagen eller om du ska vända på kärlen.

Vill du veta mer om hur sophämtningen fungerar kika här

Tack för att du sorterar!

bild på sopbil som står på avfallsvåg vid Gryta avfalsstation

Begränsad mottagning av Farligt avfall

På grund av att vår befintliga deponi för Farligt avfall är full och vår nya deponi inte är godkänd vid slutbesiktning, har vi begränsade möjligheter att ta emot Farligt avfall. För tillstånd att leverera in Farligt avfall ber vi dig som kund kontakta fajord@vafabmiljo.se

Vi vet idag inte när vår nya deponi för Farligt avfall kan tas i drift. Information om normala mottagningsmöjligheter kommer att meddelas senare.

Tack för din förståelse.

bild på kvinna med headset och dator

Ändrade öppettider för vår Kundservice

På grund av rådande läge med spridning av Coronaviruset, Covid-19, fördelar vi om våra resurser internt. Vi ändrar därför öppettiderna för vår Kundservice för hushåll, som från och med torsdag 26/3 har öppet mellan kl. 8.00-14.00. Det går även bra att maila oss på kundservice@vafabmiljo.se

Tack för din förståelse!

bild på kvinna på en avfallsanläggning

VafabMiljö söker Servicemedarbetare

Är du en stjärna på att leverera god service och hög kvalitet? Vill du vara del av en organisation som arbetar för vår miljö och framtid? Till VafabMiljö söker vi nu flera Servicemedarbetare till avdelningen Transport, enhet Transport Service.

Vi är 13 medarbetare på enheten Transport Service, som tillsammans ansvarar för distribution av avfallshanteringsmaterial till våra anläggningar, kunder och event. Det förekommer även en del administration som att skriva ut och kvittera arbetsordrar.

Hur ser din arbetsdag ut?

På enheten ansvarar vi för logistiken kopplat till den avfallshanteringsutrustning som vi förser våra avfallsstationer, miljöbodar och privatpersoner med. Som servicemedarbetare hos oss kommer du i första hand jobba med utkörning och inhämtning av kärl och distribution av avfallspåsar. Vi ansvarar också för att förse olika event i regionen med utrustning för att samla in avfall. Du kommer även att utföra enklare reparationer och underhåll av avfallsutrustning och miljöbodar, som exempelvis byte av lucka eller lås på ett kärlskåp, uppsättning eller byte av batteriholkar.

Vem är du?

Vi söker dig som är serviceinriktad och lösningsfokuserad. Du tycker om att samarbeta men kan även arbeta självständig när det krävs. Som person är du strukturerad och ordningsam.

Du har:

 • Gymnasieutbildning eller annan likvärdig utbildning
 • God datorkunskap
 • B-körkort
 • God svenska i både tal och skrift

Det är meriterande om du dessutom har:

 • Erfarenhet av arbete med avfallshantering eller logistik
 • Erfarenhet av arbete inom servicebranschen
 • Truckkort B1, B2 och A2

Vad får du?

Hos oss får du ett spännande arbete inom en unik bransch på en arbetsplats som sätter miljön först. VafabMiljö står inför en stor och spännande utmaning och erbjuder dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. VafabMiljö vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför. Detta uttrycks i ord vi enats om i vår värdegrund – Trovärdig, Nytänkande, Professionell och Omtanke. 

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Derek Allen 021- 39 35 97.
HR-konsult Teodor Johansson Massaro 021- 39 12 81.
Facklig företrädare, Transport, Fredrik Lahti 070-465 82 25.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering på vårt driftkontor på Gryta i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 5 april 2020. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Frågan som gäller truckkort har av misstag blivit obligatorisk. Om du inte har något truckkort får du ändå kryssa i något av alternativen för att komma vidare med din ansökan. Det kommer inta att påverka dina chanser till jobbet och vi kommer bortse från den frågan i urvalsarbetet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på vafabmiljo.se

bild på matavfallspåsar

Förseningar i utkörning av matavfallspåsar och kärl

På grund av Covid-19 kan vi inte garantera att utkörning av kärl och matavfallspåsar sker inom 5 arbetsdagar, men vi levererar så snart vi kan. Det gäller både VafabMiljö och Allmiljö. Matavfallspåsar finns att hämta på våra Återbruk om du får slut på dem.

Tack för att du sorterar!

Foto: Per Groth

Mobila Återbruket inställt tillsvidare i hela regionen

På grund av rådande läge med spridning av Coronaviruset, Covid-19, fördelar vi våra resurser internt. Som en försiktighetsåtgärd ställer vi in Mobila Återbruket, som åker runt till mindre orter i regionen, från och med onsdag 18 mars. Det gäller orterna Lillkyrka, Fjärdhundra, Grillby, Örsundbro, Tärnsjö, Hedåker, Möklinta, Ransta, Västerfärnebo, Virsbo.

Vi hänvisar dig istället till närmaste fasta Återbruk. Öppettiderna för våra Återbruk hittar du här.

Begränsad framkomlighet på Återbruken Hälla, Bäckby, Ängsgärdet och Köping vecka 11-12

Vi kommer genomföra schaktarbeten på Återbruken Hälla, Bäckby och Ängsgärdet i Västerås samt Återbruket Köping under vecka 11 och 12. Schaktarbetena är för att tillgodose tillräckligt strömförsörjning för kommande komprimatorer och vägbommar.

Vi ber om din förståelse under arbetets gång – tack för att du sorterar ditt avfall och gör en insats för miljön.

Matavfallspåsar istället för engångsplastpåsar i livsmedelsbutiker

Allt fler livsmedelbutiker har börjat erbjuda papperspåsar i fruktdisken som går att återanvända som matavfallspåse. Den 1 mars 2020 infördes en skatt på tunna plastpåsar på 30 öre och för tjockare plastpåsar blir skatten 3 kr. Det här är för nuvarande övergångsregler fram till 1 maj.

De påsar som vi hittills har sett komma ut i butikerna fungerar bra i vår biogasanläggning. Påsarna är framtagna enligt vår branschorganisation Avfall Sveriges kriterier. 

Tips till dig som använder matavfallspåsar till frukt och grönt: 

 • Använd fruktpåsarna flera gånger. Ta med dem till butiken igen, när du handlar för att förlänga livslängden på påsen. 
 • Använd fruktpåsen till matavfall, när den inte kan användas fler gånger till frukt.
 • Sortera överblivna papperspåsar som pappersförpackning. (Om du får för många påsar jämfört med hur mycket matavfall du får)
 • Stäng inte igen påsen helt innan du passerat kassan, så slipper kassapersonalen öppna påsen för att kontrollera innehållet. 
 • Ta bort etiketten från vägningen från påsen eftersom etiketterna strular till det för maskinerna i biogasanläggningen. Tänk på detta redan i butiken och sätt etiketten på kanten på påsen.