bild på kvinna vid dator

Nytt nummer till vår Kundservice

Oavsett om du är företagskund eller privatkund når du oss nu på ett och samma telefonnummer. 

För att förenkla för dig och för oss själva har vi nu endast ett nummer in till oss på VafabMiljö. Nu når du oss på 021-39 35 00, oavsett om du ringer som privatkund eller som företag. Vår Kundservice har öppet för dig som privatkund mellan 8-16 och för dig som ringer från företag mellan 7-16.

Vi hörs!

barn i halvkropp som plockar skräp med en plockpinne

VafabMiljö anordnar skräpplockardag tillsammans med flera andra organisationer i Västerås

Den 22 april anordnar Västerås stad, Svenska kyrkan Västerås, Mimer, Mälarenergi, Västerås Citysamverkan och VafabMiljö en skräpplockardag för allmänheten. Att det blev just den 22 april beror på att det är FN:s internationella dag för Moder Jord.

– Vi ser skräpet i dikeskanten när vi går till jobbet, vid hamnen i vattnet när vi tar en promenad och på gator och torg ligger det både fimpar, snus, tuggummin och annat. Det känns så viktigt att göra något konkret i vår närmiljö, så vi tog kontakt med de andra organisationerna. Och de nappade direkt! Vi hoppas att det här kan bli en återkommande aktivitet i stan, och att det på sikt kan förändra beteenden och attityder för hela planeten jordens skull, säger Magdalena Sjöholm, Eventpräst, Svenska kyrkan Västerås och initiativtagare till aktiviteten.

Under dagen kommer de olika organisationerna ha sina egna insamlingsplatser för skräpet mellan kl 12-19, och där kan den som plockar lämna mer skrymmande, eller större mängder, skräp.

– Vi håller våra stationer öppna för att kunna ta emot det som folk inte vill slänga i sin egen tunna eller miljöbod. Men det bästa är såklart om var och en kan plocka skräp på egen gata, för att undvika att träffa nya människor, säger Anna Wadsten, Sakkunnig miljö, Mimer.

För att kunna hålla reda på hur många som ansluter sig till aktiviteten har aktörerna tillsammans skapat ett Facebook-event. Där kan de som vill plocka skräp fylla i att den är med och se var de olika insamlingsplatserna är belägna. I eventet kommer det även att läggas upp bilder och budskap, före, under och efter aktiviteten. Under dagen kommer hashtaggen #rentvästerås att användas och alla som plockar skräp uppmanas att ta bilder och lägga ut i sina sociala kanaler, för att inspirera andra att också bege sig ut på skräpplockarjakt.

Facebookeventet hittar du här.

solros

Tips inför vår och sommar

Trädgårdsavfall, som ris, kvistar och grenar lägger du i din trädgårdskompost eller lämnar till Återbruket. Undvik att lägga det i det bruna kärlet – det ställer till problem både för chauffören och biogasanläggningen. Grenar och kvistar kan fastna i sopbilen men de bryts inte heller ned ordentligt i biogasanläggningen.

Gräsklipp och ogräs lägger du med fördel i Trädgårdskomposten. Du får fin mull att använda till jordförbättring och du minskar transporterna till Återbruket. Lämnar du trädgårdsavfall som kvistar och grenar till Återbruket skickas det till energiåtervinning. Gräs, löv och fallfrukt komposteras och blir till fin matjord och jordförbättring.

Så håller du kärlet rent och fritt från flugor i sommar

För att hålla kärlet rent, fräscht och fritt från flugor finns det några tips som du kan tänka på:

• Ställ gärna kärlet i skuggan.

• Rengör kärlet regelbundet.

• Fyll papperspåsarna till max 3/4-delar med matavfall.

• Vik ihop påsarna ordentligt så att matavfallet inte ramlar ur påsen och gör kärlet kladdigt. Om kärlet är kladdigt kan det uppstå lukt som drar till sig fluglarver.

• Du kan också spraya ättika i kärlet eller strö lite släckt kalk i kärlet.

• Är matavfallet blött, lägg en bit äggkartong i botten på påsen eller använd dubbla påsar.

Sommarhämtning från fritidshus

Sommarhämtning från fritidshus börjar vecka 18 och pågår fram till vecka 39.

Latrinhämtning

Ditt latrinkärl hämtas varannan eller var fjärde vecka under sommarperioden vecka 18 – 39, beroende på vilket abonnemang du valt. Latrinet hämtas inte en särskild dag, utan kan hämtas under hela den veckan. Du kan också beställa budning året runt, då kontaktar du vår Kundservice, e-post: kundservice@vafabmiljo.se, telefon 021-39 35 00.

Hämtning utförs av vår entreprenör. Du får ett nytt kärl i retur per hämtat kärl. Obs! Kom ihåg att märka latrinkärlet (returkärlet förses med etikett), ange kundnummer, namn och hämtningsadress (se din faktura).

Tänk på det här:

• Ställ ut latrinkärlet senast klockan 06.00 måndag morgon under din hämtningsvecka. Kärlet ska stå vid fastighetsgräns, nära uppställningsplatsen för hämtningsfordonet.

• Latrinkärlet får bara innehålla latrin, toalettpapper och eventuellt strömedel, till exempel torv.

• Latrinkärlet måste vara väl förslutet. Locket måste sitta på ordentligt. Använd inte tejp eller säck kring kärlet då det försvårar hanteringen.

• Fyll inte kärlet för mycket. Det får max väga 15 kg.

• Enskild väg som används för hämtning ska hållas i sådant skick att den är farbar för hämtningsfordon.

Vi önskar dig en härlig vår och sommar!

en hand som håller i en matavfallspåse

Utdelning av matavfallspåsar försenas och begränsas

Den allmänna utdelningen av matavfallspåsar till dig som bor i småhus blir försenad med tre till fyra veckor. Under Hushåll/Din kommun kan du se när din ort normalt har utdelning av matavfallspåsar. Orsaken till förseningen är brist på råmaterial, problem med produktionsanläggningen samt utbrott av Covid-19 bland personalen.

Matavfallspåsarna är till för insamling av matavfall – försök att spara på användningen av påsarna i den mån du kan.

Tänk på det här så håller påsen längre:

  • använd påshållaren – den ventilerar påsen och håller den torr
  • undvik att lägga blött matavfall i påsen – en torr påse håller längre

Begränsning av matavfallspåsar på Återbruken

Vi kommer också att behöva begränsa antalet matavfallspåsar som finns på Återbruken – tänk på att det ska räcka till alla – en bunt per halvår per hushåll.

Begränsning av leverans till utlämningsställen

Bristen på påsar gör även att vi tillfälligt måste göra ett uppehåll i leveransen till tre utlämningsställen i Enköping. Det gäller matbutikerna:

  • Coop på Östra Ringvägen 21
  • ICA Maxi på Lastbilsgatan 1
  • ICA Bergvreten på Bergvretsgatan 1

 

Tack för din förståelse och för att du sorterar ut ditt matavfall, som vi sedan gör biogas av!

Brand på Gryta avfallsstation under kontroll

Vid 19-tiden ikväll, 19 mars, började det brinna på Gryta Avfallsstation i Västerås.  Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde påbörja släckningsarbetet.

Det var industriavfall som brann och orsaken är troligen självantändning. Branden är nu under kontroll.

 

vår kundtidning Cirkulera

Vår kundtidning Cirkulera kommer i din brevlåda 13-15 februari

Håll utkik i brevlådan! Cirkulera delas ut 13-15 februari. Här berättar Lasse Åberg om sin kärlek till gamla prylar och sin livslånga kamp för miljön. Läs också om tjejerna som skapar nya kreationer av gamla kläder, om cirkulär ekonomi, den färdiga avfallsplanen, om vad som händer med insamlade föremål på Återbruket och mycket mer. Och sist men inte minst –  vår egna miljöinformatör Linda delar med sig av hennes hållbarhetsresa när det gäller odling på hemmaplan. Trevlig läsning!

Har du inte fått Cirkulera i brevlådan? Hör av dig till cirkulera@vafabmiljo.se och ange din adress, så postar vi den till dig.

Läs Cirkulera digitalt

Ikeacontainer på Återbruket i Köping

IKEA och VafabMiljö i samarbete på Återbruket i Köping

På torsdag, 11 februari klockan 11.00, öppnas en ny container på VafabMiljös Återbruk i Köping. Det är då fritt fram för Köpingsborna att lämna sina möbler och sin heminredning där. På så vis kan de få nytt liv i ett annat hem. Det kommer att finnas personal på plats, både från IKEA och VafabMiljö, för att svara på frågor.

Det är IKEA Sverige som under en testperiod kommer att samla in IKEA-möbler och heminredning för att sedan reparera, renovera och göra produkterna redo för ett nytt liv i andra hem. Försäljningen av möblerna kommer att ske via IKEAs second hand-butik i ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna.

Öppettider och adress till Återbruket Köping

Läs hela pressmeddelandet här

lite tjej med en stor säck med pantburkar på väg till pantamera express maskinen

Utbetalning till bankkonto när du pantar i Pantamera Express

Pantamera kommer nu med det glädjande beskedet att du som pantar i en Pantamera Express kan få din pantpengar överförda till ditt bankkonto.

Det här gäller i Pantamera Express på dessa Återbruk:

  • Återbruket Ängsgärdet i Västerås – från och med 4 februari
  • Återbruket Bäckby i Västerås – från och med 16 februari
  • Återbruket i Enköping – från och med 23 februari

Så här går det till

PayPal kommer bytas ut mot banköverföring via en app som heter ”MinPant”. Appen hämtar du via Google Play eller App Store. Mobilt BankID krävs. I appen skapar du en profil genom att välja bank och kontonummer.
Du väljer ”Överföring till konto på skärmen” och bekräftar sedan genom att trycka på ”Skriv ut QR-kod för banköverföring”. Via appen skannar du QR-koden på kvittot och följer sedan instruktionen i appen. Dagen efter har du pantpengarna på kontot. Enkelt och smidigt.

Du kommer även fortsättningsvis att kunna välja att donera sin pant eller ta ut ett Clear On-kvitto att handla livsmedel för.

Så småningom kommer denna möjlighet även att finnas på våra andra Pantamera Express på Återbruket Bäckby i Västerås, samt i Enköping och Köping.

Har du frågor kring detta är du välkommen att kontakta kundtjänst på Returpack/Pantamera, kundtjanst@returpack.se eller ringa 011-19 19 80.

Välkommen att panta!

bild på kvinna i infartskontrollen

Rapportera farligt avfall till Naturvårdsverket

År 2020 skärptes kraven på verksamheter som hanterar farligt avfall, bland annat med en skyldighet att rapportera in uppgifter om farligt avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Vår systemleverantör arbetar för fullt med att utveckla en tjänst som ska möjliggöra rapportering till det nya avfallsregistret från vårt system, och inväntar att Naturvårdsverket öppnar sin testmiljö för att kunna färdigställa tjänsten. Vi hoppas inom kort få testköra vår rapportering och därefter erbjuda en lösning där vi fungerar som ombud och sköter din rapportering till Naturvårdsverket.

Tveka inte att kontakta oss om du önskar mer information!

Kundservice
kundservice@vafabmiljo.se
020-120 22 20

Här kan du läsa mer om rapporteringskravet

miljöarbetare som hanterar elavfall på Återbruket

Rekordår 2020 för insamlat avfall på Återbruken

Avfallsmängderna på Återbruket ökade under 2020. Den totala mängden avfall som samlades in var 103 526 ton.

– För första gången har vi passerat 100 000 ton på ett år! Det beror främst på Coronaeffekten utan tvekan. Det har rensats i förråd och renoverats hemma som aldrig förr, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Vi kan också se att mängderna som vi skickar till deponi (soptipp) var extremt låg under 2020, endast 2,04 procent av den totala mängden deponerades.

– Det är positivt. Vi kan se att det är tack vare det gemensamma arbetet mellan kunder och personal samt en trend på Återbruken att göra mer och mer rätt, som har gjort att vi inte behöver deponera lika mycket, säger Gunnar Weiring.

De mängder som vi skickade till energiåtervinning under förra året minskade också och var endast 9,80 procent av den totala mängden avfall, lägre än någonsin. Enligt Gunnar kan det bero på att vi ser resultatet av det arbete och information som vi gjort tidigare år och att våra kunder blir mer och mer medvetna om var avfallet tar vägen, samt vikten av att göra rätt på Återbruken.

Statistik insamlade mängder på Återbruken 2020 jämfört med 2019

Typ av avfall 2020 ton/besök 2019 ton/besök
Ris och grenar 14 591 11 762
Gräs, löv, fallfrukt 3 780 3 632
Fallfrukt 360 0
Well 4 443 4 275
Trä 26 080 22 480
Metallskrot 8 441 7 441
Gips 2 259 2 030
Böcker 644 669
Textil 788 797
Plast 5 232 4 643
Soffor och sängar 5 097 4 824
Tapet, takpapp, gummi 5 050 4 389
Tegel, kakel, betong 19 103 15 958
Jord 5 542 2 515
Isolering och glas 2 116 1 918
Totalt 103 526 87 333
Återvinning i % 97,96% 97,80%
Deponering i % 2,04% 2,20%
Energiåtervinning i % 9,80% 10,55%
Antal besök 1 988 466 1 880 670