illustration av våra miljöinformatörer

Nu lanserar vi vår podcast!

Äntligen har vi tagit det första steget och skapat en alldeles egen podcast. Vår podcast som blandar allvar med humor heter ”Let’s talk rubbish” och handlar om de fem stegen i avfallstrappan. Podden riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år, men har också fått ett varmt mottagande bland vuxna som vill förstå dagens utmaningar och vad vi rent konkret kan göra för att vända utvecklingen.

– Med podcasten vill vi säga att vi bryr oss om barnen och deras framtid. Tillsammans kan vi rädda världen lite varje dag, säger Linda Holtby, miljöinformatör på VafabMiljö.

Tillsammans med de andra miljöinformatörerna, Kaj Wallin och Natalie Löfgren, kommer Linda att guida eleverna uppför avfallstrappan och samtidigt visa hur vi genom att se avfall som en resurs och inte som sopor, går en cirkulär framtid till mötes.

Redan i april släpptes ett pilotavsnitt, där ämnet var nedskräpning. Det första, riktiga avsnittet släpptes i början av oktober och där diskuterar miljöinformatörerna deponin (soptippen). Senare under året följer fyra avsnitt som handlar om de återstående stegen i avfallstrappan, nämligen energiutvinning, återvinning, återanvändning och minimering.

Läs hela artikeln här

Lyssna på vår podcast

soptunnor uppställda framför husvägg

Så förbereder du dina kärl för vintern

Snart blir det kallare. Då är det bra att förbereda sina kärl för att undvika att matavfallspåsen fryser fast vintertid. Det kan du göra genom att:

 • tvätta ur kärlet innan frosten kommer för att få bort gamla matrester eller annat kladd
 • låta blött matavfall rinna av ordentligt innan du lägger det i matavfallspåsen
 • lägga en bit äggkartong eller lite tidningspapper i botten på påsen så suger det upp det blöta
 • använda påshållaren, den ventilerar och håller påsen torr
 • byta påse ofta, antingen när den är full (till max ¾-delar), eller efter 3–4 dagar
 • vika ihop matavfallspåsen ordentligt, matrester som ramlar ur i kärlet kan kladda och frysa fast
 • ta dubbla påsar om matavfallspåsen är lite blöt och kladdig när du ska bära ut den till kärlet
 • skaka till kärlet innan du ställer fram det för tömning så påsarna lossnar om de frusit fast

Tänk på att det är varje hushålls ansvar att hålla kärlet rent och att påsarna ligger löst i kärlet. Våra chaufförer har ingen möjlighet att kliva ur bilen och lossa på påsarna.

Tack för din hjälp!

framsidan på vår kundtidning Cirkulera

Läs vårt senaste nummer av Cirkulera

Har du längtat? Nu har vår kundtidning Cirkulera delats ut. Där kan du bland annat läsa om planglas som är den senaste nyheten på våra Återbruk, vad det är och hur det återvinns. Såklart hittar du även inspirerande artiklar om miljövänlig inredning, hållbarhetsfrågor och recept på fejk-anka. Men även intressant läsning om den nya lagen om returpapper, flytande biogas och om våra briljanta Miljöinformatörer och annat skoj. Cirkulera delades ut den 9-11 oktober till alla hushåll i Västmanlands län och i Enköping och Heby.

Om du inte fått tidningen i din brevlåda får du gärna höra av dig till oss på cirkulera@vafabmiljo.se

Du kan även läsa Cirkulera digitalt

Trevlig läsning!

Landshövdingen klipper bandet

Idag nyinvigde vi Biogasanläggningen

Idag firade vi ombyggnationen av vår biogasanläggning på Gryta i Västerås med en nyinvigning. Vår landshövding Minoo Akhtarzand deltog och klippte det traditionella bandet. Därefter följde guidade visningar för våra inbjudna gäster i mindre grupper så att vi kunde hålla bra avstånd till varandra.

Biogasanläggningen byggdes 2005 och var då en av de första i sitt slag i Sverige. Redan då var vi stolta. Nu har vi en toppmodern anläggning där vi kan ta emot ännu mer matavfall för att producera biogas och biogödsel, för en hållbar framtid!

På biogasanläggningen tar vi emot matavfall från hela vår region; kommunerna i Västmanland samt Enköping och Heby kommun. Det gör oss till en betydelsefull producent av biogas för fordonsdrift och högkvalitativ biogödsel till lantbrukarna i regionen. Efter mer än 15 framgångsrika år har nu biogasanläggningen kompletterats och moderniserats. Vi kan äntligen ta emot förpackat livsmedel från butiker, och snart kommer vi att producera flytande biogas till lastbilar och andra tunga fordon. Det är vi glada och stolta över.

P4 Västmanland var även på plats och intervjuade vår Teknik- och miljöspecialist Per-Erik Persson samt vår Förbundsdirektör Carina Färm. Trevlig lyssning! Lyssna på P4 Västmanland om en ny biogasanläggning (sverigesradio.se)

 

Sopkärl med flugor och förstoringsglas

Så håller du kärlet rent och fritt från flugor i sommar

Nu när värmen är här är det lätt att få fluglarver att gotta sig i matavfallet. Såväl inomhus som utomhus. Här kommer därför ett par tips som kan hjälpa dig hålla flugorna under kontroll i sommar.

För att hålla matavfallskärlet rent, fräscht och fritt från flugor kommer här några tips:

 • Använd påshållaren för matavfallspåsar som finns att hämta på ditt närmaste Återbruk. Den hjälper till att hålla påsen torr och innehållet luftigt.
 • Håll matavfallet så torrt som möjligt, låt det rinna av i vasken innan du slänger det i påsen.
 • Är matavfallet blött, lägg en bit äggkartong i botten på påsen. Hushållspapper och servetter fungerar också bra att ha i botten.
 • Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk går bra att frysa in i påsen och lägga i kärlet dagen innan tömning.
 • Fyll matavfallspåsarna till max 3/4-delar.
 • Vik ihop påsarna ordentligt så att matavfallet inte ramlar ur påsen och gör kärlet kladdigt. Om kärlet är kladdigt kan det uppstå lukt som drar till sig fluglarver.
 • Byt påse ofta, ett riktmärke kan vara var tredje dag.

Tips för ett flugfritt kärl:

 • Ställ helst kärlet i skuggan, det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen
 • Rengör kärlet regelbundet
 • Du kan också spraya ättika i kärlet eller strö lite släckt kalk inuti

Bananflugor inomhus? Gillra en flugfälla!

Blanda två delar vinäger eller ättika och en del honung samt ett par droppar diskmedel i en skål. Flugorna lockas till vinägern och honungen men diskmedlet tar bort ytspänningen, vilket gör att flugorna sjunker.

Hjälp vi har fått råttor i miljöboden! Eller kan det vara flugor?

Har du hittat något som kan tas för råttbajs (ser ut som svarta riskorn) i miljöboden? Kanske är det också det. men det kan även vara fluglarver. De vita fluglarverna, så kallade maggots, blir nämligen mörkare ju närmare kläckningsdags det är.

ris, grenar och stubbar bland matavfallspåsar

Inget trädgårdsavfall i matavfallet, tack!

Det händer rätt ofta att vi får in ris, kvistar, grenar, stockar och stubbar i det bruna kärlet – det hör inte hemma där. Om det följer med in i vår biogasanläggning blir det problem när vi producerar biogas och biogödsel.

Det bästa du kan göra är att kompostera trädgårdsavfallet i din egen trädgård. Du slipper transporter och mullen kan användas till jordförbättring. Om du inte har någon trädgårdskompost är du mycket välkommen till Återbruket som har behållare för Ris och Grenar/Trädgårdsavfall. Och du, kom ihåg att tömma säcken!

Tack för att du sorterar!

Nya kärl av gamla – soptunnorna tillverkas nu av 100 % återvunnet material

Nu tar VafabMiljö steget fullt ut och övergår till kärl för mat- och restavfall som består av 100 % återvunnen plast. Kvalitén på kärlen är lika hög som tidigare. Skillnaden är att de nya kärlen har en något mörkare färg; lite mörkare grönt för restavfallet och lite mörkare brunt för matavfallet. Och att de är ännu bättre ur ett ekologiskt perspektiv. 

Varje år köper VafabMiljö in över 10 000 kärl. Det är en hel del kärl och en bättre produkt har en stor påverkan på såväl miljö som klimat när plast kan återanvändas istället för fossil olja. 

– Att återvinna material så långt det bara är möjligt är viktigt för oss. Det är jättebra att vi nu använder kärl som i sin helhet är tillverkade av återvunnen plast, berättar Derek Allen, enhetschef Transport Drift på VafabMiljö. 

Leverantören PWS Nordic AB har sedan decennier erfarenhet av att arbeta med återvunnen plast och har nu tekniken och erfarenheten att kunna producera kärl med maximalt återvunnet material och fortfarande uppfylla alla standardkrav för denna produkt (EN 840, RAL). De kärl som VafabMiljö använde sig av tidigare bestod till 50 % av återvunnet material. 

– VafabMiljö är en av våra största kunder när det gäller kärl och att de nu väljer att använda återvunnen plast från kasserade kärl till 100 % i de nya kärlen är ett steg mot cirkulär ekonomi, säger Håkan Vesterlund, Affärsområdesansvarig på PWS Nordic AB.  

Tester visar att ett kärl kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger. Håller ett kärl 15 år ute hos kunden, så motsvarar det en livslängd på 150 år för varje kärl. Men hållbarhetstänket präglar inte bara inköpen av kärlen. De ska hålla så länge som möjligt och därför är även den löpande hanteringen viktig. 

– Vi tänker hållbarhet även när vi hanterar kärlen i vardagen. De lagas så långt det går och om till exempel locket går sönder, så byter vi ut det och då gärna till ett bättre begagnat. Återanvändning gillar vi, avslutar Derek Allen.  

Befintliga kärl kommer att bytas ut succesivt i samband med att de går sönder eller byts ut av andra skäl.  

För mer information kontakta oss gärna. 

Derek Allen, enhetschef Transport Service, 076-695 82 67   
Eva Favaro, Kommunikationschef, 072-147 71 55 

Översvämning på Återbruket i Köping

Uppdatering 21-05-28: Regnvattnet är borta, solen skiner och Återbruket i Köping öppnar som vanligt klockan 10 idag. Välkommen! 

Återbruket i Köping är stängt idag på grund av en omfattande översvämning. Därför kommer vi inte kunna öppna klockan 10 och det är osäkert när vi kan öppna Återbruket igen.

Vi hänvisar våra kunder till de närliggande Återbruken i:

Vi kommer att ha personal på plats som kan svara på eventuella frågor och hänvisa till närliggande Återbruk.