bild på nya huvudkontoret

Nu har vi ny post-och besöksadress

Nu har vår Kundservice och stora delar av huvudkontoret flyttat till nya lokaler i Navet på Gasverksgatan 7 i Västerås. Här har vi blivit sambos med bland andra Mälarenergi, Fibra och Mimer. Du når oss som vanligt på 020-120 22 20, men vår besöks- och postadress ändras.

Postadress:
VafabMiljö Kommunalförbund, Box 140, 721 05 Västerås

Besöks- och leveransadress Navet:
VafabMiljö Kommunalförbund, Gasverksgatan 7, 721 30 Västerås

Vårt driftkontor finns kvar på Gryta på besöksadressen Returvägen 20, 721 37 Västerås.

Du hittar mer information under Kontakta oss

bild på julklappar

Sortering av julklappspapper

Efter att julklapparna öppnats kan det bli mycket julklappspapper. Lämna ditt julklappspapper till återvinning eller spara det och återanvänd det nästa jul.

På Återbruket lägger du julklappspapper i behållaren för Pappersförpackningar. På de  Återbruk som inte har en separat container för pappersförpackningar så ska julklappspapper sorteras i containern för Wellpapp.

Omslagssnören, etiketter, tejp och lacksigill är brännbart avfall och kan läggas i soppåsen hemma (gröna tunnan), eller på Återbruket i behållaren för Tapeter, Takpapp & Gummi.

Tack för att du sorterar!

Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

Alla vinnare står tillsammans med armarna uppsträckta i luften. De står i trappan på Stadshotellet i Västerås.

Miljö- och hållbarhetspriset Guldäpplet delades ut till skolor som visar vägen mot en hållbar framtid

Fredagen den 29 november, delades Guldäpplet, VafabMiljös miljö- och hållbarhetspris, ut. Priset delas ut till tre skolor som utmärkt sig genom sitt sätt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor. Första priset togs hem av Kilbo skola i Sala för sitt projekt Rädda Viggsjön. Andra priset gick till Norra Vallbyskolan i Västerås och tredje priset kammades gemensamt hem av Elundskolan och Munktorpsskolan i Köping.

De fyra skolorna har utmärkt sig genom sitt sätt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– De här skolorna har alla gjort ett fantastiskt jobb och på olika sätt imponerat på oss, säger Carina Färm, VD på VafabMiljö. Så mycket engagemang, handlingskraft och framtidstro som eleverna och lärarna förmedlar; det känns bra i både mage och hjärta.

Carina Färm, vd på VafabMiljö, skriver under den stora checken inför andrapristagarna. Checken är på 20000 kronor.

Carina skriver under checken till andrapristagarna, Norra Vallbyskolan. Foto: Per Groth

Pristagarna fick ta emot ett diplom med motivering och varsin check. Kilbo skola vann 30 000 kronor, Norra Vallbyskolan 20 000 kronor och Elundskola och Munktorpsskolan delade på 10 000 kronor. Prisutdelningen, som gick av stapeln på Stadshotellet i Västerås, skedde i samband med VafabMiljös Direktionsmöte och flera politiker från regionen var med och lyssnade.

Kilbo skola prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där inte bara hela skolan engagerats utan hela bygden. Projektet Rädda Viggsjön har fått stor uppmärksamhet och projektet visar att vill en så går det – och att det för Kilbo skola inte var att ta sig vatten över huvudet ens att rädda en sjö.

Norra Vallbyskolan odlar blommor, chili och potatis, men också demokrati och förmågan att samarbeta. Med ”potatismatematik” och gröna fingrar har gemenskapen på skolan ökat markant.

Elundskolan och Munktorpsskolan har med hjälp av textilier lärt eleverna vad hållbarhet är. Med material som annars hade slängts syr de kaniner i textil i projektet Hope.


Fakta om priset

Guldäpplet delas ut till skolor, elever och studenter inom förbundets region; Västmanland samt Enköping och Heby. Fokus ligger på att premiera de som aktivt arbetar för en hållbar framtid och för att ta kliv uppåt i avfallstrappan. I stort och smått. Pristagaren ska bidra till en positiv utveckling och vara ett föredöme och en inspiration för andra.

Pengarna till priset kommer från panten på de burkar och flaskor som kunder lämnar i de Pantamera-kärl som finns utplacerade på VafabMiljös 18 Återbruk. Priset ska delas ut varje år och VafabMiljö hoppas att det ska inspirera fler skolor att börja, eller fortsätta, att arbeta för en hållbar framtid.

bild på två kärl i vinterlandskap

Tips för att undvika fastfrysning i kärlet

Under den kalla årstiden är det lätt att påsarna fryser fast i kärlen. Det är fastighetsägarens ansvar att kärlet går att tömma, vid extra tömning på grund av fastfrysning kan du som kund bli debiterad för budning. För att undvika fastfrysning finns det några saker du kan tänka på.

Skaka om kärlet innan tömning

Skaka gärna till kärlet innan sopbilen kommer så att påsarna lossnar. Som kund ansvarar du för att påsarna ligger löst i kärlet. Om ditt kärl töms av en sidlastarbil kliver inte chauffören ur och kontrollerar om kärlen är tomma.

Håll kärlen rena

Det kan vara bra att tvätta ur kärlen innan frosten kommer. Risken är annars att påsarna fryser fast om det finns gamla matrester eller annat kladd i dem.

Undvik blöta påsar i kärlet

Låt blött matavfall rinna av innan du lägger det i bruna påsen för matavfall. Prova att lägga en bit äggkartong eller tidningspapper i botten. Om påsen ändå blir blöt – använd dubbla påsar eller ställ ut den en stund så att den fryser till, innan du lägger den i kärlet. Tips! Ställ en uppochnervänd hink över påsen när du ställer ut den så får den vara ifred från eventuella små gäster. Blöta påsar kan frysa fast.

Använd påshållaren

Använd påshållare till de bruna papperspåsarna. Påshållaren ventilerar påsen och hjälper till att hålla den torr. Byt påse ofta, vi rekommenderar att byta påse var tredje dag. Har du ingen påshållare kan du hämta en på Återbruket utan kostnad.

bild på kvinnlig medarbetare på Återbruket

Nya öppettider på Återbruken i Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg 2020

Nu ökar vi tillgängligheten och ändrar öppettiderna på Återbruken i Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg från och med 1 januari 2020.

Nya öppettider:

Skinnskatteberg
Måndag, tisdag och torsdag 10-14 och 15-19. Lördag 10-15.

Fagersta
Måndag – torsdag 7-19. Fredag 7-16. Lördag 10-15.

Norberg
Måndag, onsdag, torsdag 10-14 och 15-19. Söndag 10-15.

Här kan du se hur vi håller öppet under storhelger på din ort.

bild på kvinnlig medarbetare på kundservice

Ändrade telefontider för vår kundservice

Från  27 november till 7 januari har kundservice ändrade telefontider för dig som är hushållskund. Du når oss på telefon 020-120 22 20 vardagar mellan 8.00-14.00. Telefontider för verksamheter och kunder med Farligt avfall är desamma som tidigare; 7.00-16.00. Du kan mejla oss när som helst på kundservice@vafabmiljo.se

Psst!…Du vet väl att du kan hitta svaren på många av dina frågor via knappen ”Frågor och svar” på vår webb längst ner i högra hörnet.

ld på medarbetare som intervjuas på Återbruket

Vi lyfter textilinsamlingen under ”Europa minskar avfallet”-veckan

Vecka 47 var det ”Europa minskar avfallet”-veckan då det i flera länder i Europa kampanjas för att minska avfallet. Årets tema är utbildning och kommunikation, men Avfall Sveriges tema är textilier. Vi valde att lyfta vår insamling av textilier via Human Bridge på Återbruken, samt vår besöks- och skolinformation. Textilinsamlingen är viktig för oss då det handlar om återanvändning och är på så sätt ett steg uppåt i avfallstrappan. I år har vi hittills samlat in totalt 727 ton textilier via våra Återbruk i regionen.

TV021 var på plats och intervjuade vår enhetschef för Återbruken, Ludvig Ericsson, samt vår miljöinformatör Natalie Lindkvist.

Se inslaget om Human Bridge här

Vi inledde denna vecka med att ha en intern klädbytardag för oss medarbetare på VafabMiljö.

Se inslaget om klädbytardagen här

Västerås stads Vinterdagbok

I Västerås stads Vinterdagbok kan du läsa om vilka snö- och halkbekämpningsåtgärder som görs eller planeras. Där kan du även ladda ned appen Mitt Västerås och klicka i rutan för Vinterloggen, så får du notiser om stadens vinteråtgärder oavsett var du är.

Tips inför vinterns sophämtning!

Snö och halka kan innebära förseningar i sophämtningen. Låt kärlet stå tills det blivit tömt. Det är hushållens ansvar att påsarna ligger löst i kärlet så att allt kan tömmas. Tips för att sophämtningen ska fungera på bästa sätt:

  • Skotta och sanda runt kärlet för att underlätta för sophämtaren.
  • Se till så att inget hinder, t ex parkerade bilar, är i vägen för kärlen och sopbilen. Det ska var 0,5 meter fritt runt om kärlen och 4 meter fritt ovanför kärlen.
  • Se till att kärlen står på en plan yta. Sopbilens griparm har en räckvidd på 1,6 meter. Om det är stora snövallar blir det svårt för griparmen att nå kärlet.
  • Låt blöta matavfallspåsar frysa till innan du lägger dem i kärlet.
  • Skaka om kärlet innan du ställer fram det för att lösgöra påsarna.
  • Försök att hålla matavfallspåsen så torr som möjligt. Använd påshållaren, den hjälper till att ventilera påsen så den hålls torr.
  • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
  • Är matavfallet väldigt blött, lägg lite tidningspapper, eller en bit äggkartong i botten på påsen. Du kan också ta dubbla påsar.
  • Tänk på att servetter och hushållspapper kan läggas i matavfallspåsen. De hjälper till att suga upp det blöta.
  • Fyll inte påsen mer än ¾-delar. Byt påsen ofta.

Här kan du läsa mer om din sophämtning samt se filmer om vinterns utmaningar med sophämtningen.

Tack för att du sorterar!

Bild på framsidan av vår kundtidning Cirkulera

Rättelse i Cirkulera nr 3 – Effektivisering av sophämtningen

I senaste Cirkulera, nr 3, som delades ut i oktober har vi en notis om ”Effektivisering av sophämtningen” på sidan 4. Där står det att vi kommer lägga om sopbilarnas rutter i Köping, Arboga, Kungsör, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Hallstahammar och Surahammar från och med måndag 11 november. Denna ruttoptimering har nu blivit framflyttad till början av 2020. Du som berörs av förändringen kommer att få informationen hem till dig med exakt startdatum för denna ändring.

Bakgrund

Vi kommer att lägga om flera av sopbilarnas rutter i regionen. Anledningen är att vi vill göra sophämtningen så effektiv som möjligt. På det viset sparar vi både tid och miljö. I och med ruttoptimeringen kommer hämtningsdagarna att ändras på många platser.
De kommuner som berörs av förändringen i början av 2020 är Köping, Arboga, Kungsör, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Hallstahammar, Surahammar  och Västerås.