Vinnande bidraget i Thoren Business Schools tävling i samarbete med VafabMiljö

För fjärde året i rad har VafabMiljö samarbetat med Thoren Business School i Västerås kring avfallsminimering och nedskräpning. VafabMiljö har hållt miljöföreläsningar för eleverna där ämnen som avfallstrappan, nedskräpning och globala målen har diskuterats. Skolan har haft grupparbeten där eleverna har gjort kampanjer kring frågan avfallsminimering och nedskräpning som resulterat i ett antal affischer, många fantastiska bidrag som visar att eleverna tar miljöfrågan på största allvar. Den vinnande affischen blev Grupp 20s bidrag med följande motivering:

”Affischen väcker genast uppmärksamhet, skapar en reaktion och rubriken ringar på ett effektivt sätt in budskapet. Genom att hänvisa till Mälaren skapas en lokal förankring vilket ytterligare bidrar till att skapa engagemang hos mottagaren. Dessutom har affischen en stilren design med svart bakgrund vilket skapar utrymme för fokus på fisken med dess innehåll och framhäver det magstarka budskapet. Bra jobbat!”

Elevernas affischer är för nuvarande utställda på Stadsbiblioteket i Västerås – kika gärna in och beskåda deras starka budskap!

VafabMiljö söker sommarvikarier – Kundrådgivare

Vill du bli en av oss och jobba i ett företag som är i framkant för vår miljö och framtid? Vi söker nu kundrådgivare som vill jobba i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du vara en del i ett härligt gäng med kompetenta kollegor och du kommer tillhöra avdelningen Hållbarhet och Kommunikation, enhet Kundservice.

Som medarbetare på Kundservice Front-Office kommer du att ha en central roll där du är länken mellan kunderna och organisationen i första hand via telefon men också via mail och chatt. Viss administrativ hantering förekommer också.

Kundfokus är viktigt för att kunna utföra arbetet. Kundfokus innebär att lyssna, återkoppla och kunna använda regelverk och riktlinjer för att öka förståelsen för vår verksamhet. Vi vill också förmedla kundens behov inåt i verksamheten och ha ett riktigt bra kundbemötande. Våra värdeord är: Professionell, Trovärdig, Omtanke och Nytänkande. – Vi alla lever och lär dessa värdeord varje dag.

Hur ser din arbetsdag ut?

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att svara på inkommande samtal gällande källsortering, hushållsavfall, latrin, slam, med mera. Du kommer att arbeta i affärssystemet Future, lägga ärenden, buda, justera fakturor, utföra registervård samt registrera och bevaka kundärenden.

Vem är du?

Som person är du positiv och fokuserad på att hjälpa kunder och kollegor. Du är självständig, lugn, noggrann och gillar att arbeta i en miljö där tempot stundtals är högt. Vi ser att du har god samarbetsförmåga och är en utpräglad lagspelare, men har även förmågan att prestera individuellt.

Kompetenskrav

 • Gymnasieutbildning eller motsvarande erfarenhet
 • Kunskaper i systemhantering
 • Goda kunskaper i svenska, tal och skrift

Meriterande

 • Erfarenhet av att arbeta med kunder på olika sätt
 • Förmåga eller erfarenhet att arbeta under tidspress
 • Erfarenheter att arbeta med ärendehantering
 • Erfarenheter av att arbeta i Officepaketet

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat med placering i Västerås. Du får gärna börja på deltid under maj månad, dock senast 1 juni.

Om du vill veta mer om tjänsten

Upplysningar ges av rekryterande chef Gudrun Paulsdottir e-post: gudrun.paulsdottir@vafabmiljo.se

tfn 021-39 35 94.

Så här ansöker du

Välkommen att söka tjänsten hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 14 april. Det gör du genom att mejla ditt CV och ditt personliga brev till: hr@vafabmiljo.se

Skriv ”Kundrådgivare” i ämnesraden på mejlet.

Utställning i Hallstahammar av förslag till kommungemensam Avfallsplan

Idag riggades utställningen i Hallstahammar kommunhus, som visar upp VafabMiljös förslag till Avfallsplan och föreskrifter.  Sedan tidigare är utställningen aktiv på biblioteket i Köping, Arboga, Kungsör, Norberg och Fagersta samt kommunhuset i Sala.

Den nya avfallsplanen kommer att vara gemensam för alla tolv medlemskommuner och beräknas vara antagen av respektive kommuns kommunfullmäktige i slutet av 2019. Syftet med planen är sätta mål och åtgärder för att vi tillsammans ska kunna flytta oss uppåt i avfallstrappan.

Utställningen i Kungsör visas fram till och med 11 mars och Köping samt Norberg pågår fram till 25 mars. För Fagersta är det fram till 1 april, Sala 5 april och Arboga 8 april.

Läs gärna mer om planen och lämna dina synpunkter på vafabmiljo.se/avfallsplanen

Utställning i Sala, Arboga, Köping, Norberg och Fagersta av förslag till kommungemensam Avfallsplan

I måndags riggades en utställning i Sala kommunhus, som visar upp VafabMiljös förslag till Avfallsplan och föreskrifter. Idag riggades utställningen på biblioteket i Arboga. Sedan tidigare är utställningen aktiv på biblioteket i Köping, Kungsör, Norberg och Fagersta.

Den nya avfallsplanen kommer att vara gemensam för alla tolv medlemskommuner och beräknas vara antagen av respektive kommuns kommunfullmäktige i slutet av 2019. Syftet med planen är sätta mål och åtgärder för att vi tillsammans ska kunna flytta oss uppåt i avfallstrappan.

Utställningen i Kungsör pågår fram till 11 mars, Köping och Norberg finns kvar till 25 mars. För Fagersta är det fram till 1 april, Sala till 5 april och Arboga 8 april.

Läs gärna mer om planen och lämna dina synpunkter på vafabmiljo.se/avfallsplanen

Allmiljö hämtar hushållsavfall i Enköpings kommun

Från första mars får Allmiljö i uppdrag av VafabMiljö att sköta insamlingen av hushållsavfall i Enköpings kommun. Den stora skillnaden som du som kund kommer att märka är att sopbilen får en annan färg. Vissa hushåll kommer att få vända på sina kärl. Du som berörs av det får brev hemskickat till dig. Hämtningsdagarna är fortfarande desamma, men klockslagen kan ändras. Om du har frågor, kontakta VafabMiljös Kundservice på telefon 020-120 22 20 eller via mejl kundservice@vafabmijlo.se

Vi ber om lite extra tålamod under inkörningen.

Tack för din hjälp!

VafabMiljö söker sommarvikarier – Chaufförer

Nu söker vi Chaufförer till vår enhet Transport Drift med placering i Västerås.

Vill du vara med och skapa en hållbar framtid? Drivs du av att leverera service till våra medborgare och tycker att miljötänk är viktigt? Vi söker nu Chaufförer som vill jobba i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du jobba tillsammans med härliga kollegor på en arbetsplats som präglas av gemenskap, lösningsfokus och öppenhet. Du kommer tillhöra avdelningen Transport och Logistik, enhet Transport Drift och utgår från Västerås.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som Chaufför kommer du köra olika typer av transporter till och från såväl privatpersoner som andra kunder. Du arbetar tillsammans med transportledningen och arbetsledare som leder och fördelar arbetet. Dagens körning är förutbestämd och görs via Future/Mobile, som är vårt transportledningssystem. Du ansvarar för att utföra de dagliga körningarna från Mobile samt återrapportera och lägga upp eventuella avvikelser i systemet. När körningen är klar ser du till att varje materialslag vägs in och töms. Du ansvarar också för daglig bilvård av våra fordon. De fordonstyper som används i arbetet är sidlastare, baklastare och lastväxlare.

Vem är du?

Du som söker har gymnasieutbildning, är serviceinriktad, kan arbeta självständigt och under tidspress, är noggrann och har ordningssinne. Du har god fysik och har ett positivt kundbemötande.

Kompetenskrav

 • Gymnasieutbildning
 • YKB
 • CE-körkort
 • C-körkort
 • Förarkort
 • Allmän datakunskap
 • Miljöintresse
 • Kan flytande svenska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • God lokalkännedom i Västerås med omnejd
 • Tidigare arbete inom serviceyrke
 • ADR-behörighet
 • Krankort

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat för perioden maj- augusti. Skriv vilken period och hur länge du kan sommarjobba:

 • Jag kan arbeta: hela perioden 1 maj –  30 augusti.
 • Jag kan arbeta: annan tid/del av tid….(ange när)

Så här ansöker du

Välkommen att söka sommarvikariat hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 2 april 2019. Det gör du genom att mejla ditt CV och ditt personliga brev till: hr@vafabmiljo.se

Skriv ”Chaufför” i ämnesraden på mejlet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. VafabMiljö arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på vafabmiljo.se

 

VafabMiljö söker sommarvikarier – Servicemedarbetare/chaufför

Nu söker vi Servicemedarbetare/chaufför till vår enhet Transport Service med placering i Västerås.

Vill du vara med och skapa en hållbar framtid? Drivs du av att leverera service till våra medborgare och tycker att miljötänk är viktigt? Vi söker nu Servicemedarbetare/chaufför som vill jobba i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du jobba tillsammans med härliga kollegor på en arbetsplats som präglas av gemenskap, lösningsfokus och öppenhet. Du kommer tillhöra avdelningen Transport och Logistik, enhet Transport Service och utgår från Västerås.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som Servicemedarbetare/chaufför på enheten Transport Service kommer du i huvudsak att serva enheten Transport Drift med bland annat kärl- pås- och säckhantering samt städning av Mimerbodar. Dagens körning är förutbestämd och görs via Future/Mobile eller körlistor. Du ansvarar för att utföra de dagliga körningarna. När körningen är klar rapporterar du in till transportledningen. Du ansvarar också för daglig bilvård av våra fordon.

Vem är du?

Du som söker har gymnasieutbildning, är serviceinriktad, kan arbeta självständigt och under tidspress, är noggrann och har ordningssinne. Du har god fysik och har ett positivt kundbemötande.

Kompetenskrav

 • Gymnasieutbildning
 • B-körkort samt tillgång till egen bil
 • Allmän datakunskap
 • Miljöintresse
 • God social kommunikationsförmåga
 • Kan flytande svenska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • God lokalkännedom i Västerås med omnejd
 • Tidigare arbete inom serviceyrke

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat för perioden maj- augusti. Skriv vilken period och hur länge du kan sommarjobba:

 • Jag kan arbeta: hela perioden 1 maj –  30 augusti.
 • Jag kan arbeta: annan tid/del av tid….(ange när)

Så här ansöker du

Välkommen att söka sommarvikariat hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 2 april 2019. Det gör du genom att mejla ditt CV och ditt personliga brev till: hr@vafabmiljo.se

Skriv ”Servicemedarbetare/chaufför” i ämnesraden på mejlet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. VafabMiljö arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på www.vafabmiljo.se

VafabMiljö uppgraderar biogasanläggningen – avtal slöts i december

VafabMiljö uppgraderar sin biogasanläggning efter närmare femton år i drift. Ett partneringavtal slöts i december mellan VafabMiljö och tyska Dieffenbacher GmbH. Projektet har gjorts möjligt, delvis tack vare investeringsstöd från Klimatklivet.

Sedan 2005 har biogasanläggningen i Västerås varit i bruk. Matavfallet från hushållen och vallgrödor från lokala lantbruk har försett anläggningen med material som sedan rötats och blivit till biogas och biogödsel. Biogasen används som miljövänligt drivmedel för bussar, taxibilar och personbilar. Biogödseln används av lokala lantbrukare som gödningsmedel.

– Det har varit 14 fantastiska år för biogasanläggningen i Västerås. När vi började 2005 var det många som rynkade pannan och undrade om det här verkligen skulle vara lönsamt. Men lönsamt blev det, vår anläggning har överträffat alla förväntningar. Vi har inte behövt göra några omfattande ombyggnationer eller reinvesteringar under den här perioden. Men nu är det dags att ta nästa steg, berättar Per-Erik Persson, projektledare för om- och tillbyggnationen.

Den nya anläggningen beräknas komma i bruk under hösten 2020. En nyhet är att cirka 5 000 ton/år förpackat livsmedelsavfall kommer att kunna omhändertas för framställning av biogas och biogödsel. Härutöver ökas den årliga mottagningskapaciteten till 25 000 ton matavfall i bruna påsar och 10 000 ton flytande avfall.

– De största anledningarna till att vi gör det här är för att höja driftsäkerheten, minska miljöbelastningen och öka effektiviteten. Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet för att leverera cirka 2,7 miljoner kubikmeter fordonsgas. Och det motsvarar ungefär lika många liter diesel, förstå miljövinsten här! Det kan räknas om till mer än 7 300 ton fossil koldioxid per år som inte hamnar i atmosfären och bidrar till växthuseffekten, säger Henrik Westman, delprojektledare.

Om Biogasanläggningen
VafabMiljös biogasanläggning ligger på Gryta avfallsstation i Västerås. Där rötas bioavfall från hushåll och restauranger samt fettavskiljarslam från storkök. Genom rötningen framställs både biogas och biogödsel. Biogasen används som ett miljövänligt lokalproducerat fordonsbränsle till bilar, sopbilar och bussar. Biogödslet används av lantbrukarna som gödning på åkrarna i Mälardalen. Genom att ta tillvara på matrester och fettavskiljarslam skapas ett miljövänligt kretslopp av energi och växtnäring.

Biogasanläggningen på Gryta kallades tidigare för Växtkraft och var resultatet av ett projekt som startade i början av 1990-talet när VafabMiljö, LRF, Mälarenergi och lokala bönder började arbeta för en biogasanläggning. Projektet fick senare finansiellt stöd från Lokala investeringsprogrammet, EU:s femte ramprogram och Nya Sparbanksstiftelsen vilket möjliggjorde att anläggningen kunde stå klar år 2005 och tas i full drift 2006.

Utställning i Kungsör av förslag till kommungemensam Avfallsplan

I måndags riggades en utställning på Kungsörs bibliotek som visar upp VafabMiljös förslag till Avfallsplan och föreskrifter.

Den nya avfallsplanen kommer att vara gemensam för alla tolv medlemskommuner och beräknas vara antagen av respektive kommuns kommunfullmäktige i slutet av 2019. Syftet med planen är sätta mål och åtgärder för att vi tillsammans ska kunna flytta oss uppåt i avfallstrappan.

I Kungsörs bibliotek kan du besöka utställningen till den 11 mars. Läs gärna mer om planen och lämna dina synpunkter på vafabmiljo.se/avfallsplanen