Fallfrukt på Återbruken

Äpplen och annan frukt som ramlat ner och blivit både ruttna och maskätna kan lämnas på Återbruken och få ett lite längre liv. I år använder vi fallfrukten för att skapa kompostjord.

Snart är trädgårdens frukter mogna och vi kan njuta av allt det goda. Men när pajerna är bakade och musten pressad brukar det bli en del frukt över. Den kan lämnas på Återbruken i behållaren för Ris och grenar eller Gräs, löv och fallfrukt.

Det är viktigt att det bara är fallfrukt som läggs i behållaren, utan påsar och annat emballage. Plastpåsar ställer till med stora problem, både för komposteringen och miljön.
Anledningen till att vi i år gör kompostjord och inte biogas och biogödsel av fallfrukten är för att årets skörd inte är lika stor som tidigare år.

Några bra tips att göra med all frukt:

 • Dela med dig av frukten till grannar, vänner och kolleger innan de blir fallfrukt. Eller varför inte bjuda in till självplock?
 • Baka och frys in, lämna in äpplen och päron till musteri eller torka i skivor.
 • Kompostera fallfrukt i trädgårdskomposten.
 • Lite fallfrukt kan läggas i bruna tunnan för matavfall. Lägg frukten i de bruna papperspåsarna, men tänk på att det inte blir för mycket. Äpplen är tunga och ger mycket vätska och i värsta fall kan kärlet gå sönder.
överblicksbild på Återbruket

Asfaltering på Återbruket i Enköping vecka 37-38

Under 9-17 september (vecka 37, 38) kommer vi asfaltera om på Återbruket i Enköping. Det innebär att det stundtals kommer vara begränsad framkomlighet och det finns risk för köbildning utanför.

Tack för visad förståelse!

på bilden syns en kvinna bärandes på en dator och massor med sladdar. I bakgrunden syns soptippen

VafabMiljö söker en Systemförvaltare

Nu har vi ett spännande och utvecklande uppdrag till dig som är en erfaren systemförvaltare! Vi står inför stora och spännande utmaningar framöver för att utveckla och effektivisera verksamheten med hjälp av IT. Både nya systemstöd men även förändringar i det befintliga, för att möta det digitala arbetssättet samt nya behov och möjligheter. Hos oss blir du en viktig spelare att knyta ihop verksamhetens behov och önskemål med system och funktioner.

IT-enheten tillhör avdelningen VD-stab. Vi består av 5 medarbetare med olika roller; projektledare, systemförvaltare, supportfunktion och infrastruktur. Driften är outsourcad till en driftpartner, och vi använder även en del molntjänster som exempelvis Office 365 medan övriga delar hanterar vi själva. Vi har också ett nära samarbete med våra leverantörer i många frågor och tjänster.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som systemförvaltare kommer du att arbeta med att styra, följa upp och säkerställa leverans av applikationer och dess funktionalitet till vår verksamhet. Ett viktigt inslag i förvaltningsrollen är att starkt bidra till och leda arbetet med ständiga förbättringar i ett utvecklande perspektiv. Här får du möjligheten genom ett processorienterat arbetssätt arbeta nära verksamheten och med våra externa leverantörer. Du verkar inom områden för kravställning, avtal, leverans och utveckling. Du kommer att ansvara för att systemen förvaltas enligt gällande lagar, regler och policys samt att systemen fungerar tekniskt och är funktionellt stödjande för våra processer och rutiner inom verksamheten. I tjänsten kommer du även att skriva instruktioner och användarhandledningar.

Vem är du?

Vi söker dig som har akademisk utbildning inom IT eller motsvarande samt några års erfarenhet av arbete i en IT-relaterad leverans- och supportorganisation. Du har arbetat med applikationsförvaltning i en strukturerad förvaltningsmodell samt har erfarenhet av att leda, styra och genomföra förändringar. Vi ser även att du har tidigare erfarenhet av att delta i projekt med IT-relaterade leveranser samt har erfarenhet av processorienterat arbetssätt. Du har en god förmåga att översätta krav och behov från verksamheten till lösnings- och förbättringsförslag.

För oss är det viktigt att du har en mycket god samarbetsförmåga och levererar service av hög nivå. Du trivs i en roll där du får möjligheten att samverka i olika forum för att utveckla IT-verksamheten inom organisationen. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av att producera dokument med hög kvalitet och innehar en god kommunikationsförmåga. Som person är du driven, självständig och arbetar på ett målinriktat och strukturerat sätt samt att du har ett stort intresse för teknik och håller dig ständigt uppdaterad inom IT-utvecklingen.

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför. Detta uttrycks i ord vi enats om i vår värdegrund – Trovärdig, Omtanke Nytänkande och Professionell.

Om du vill veta mer om tjänsten

IT-chef, Per-Mikael Bäckstedt telefon 021-39 35 69.
HR-konsult, Alexander Brock telefon 021-39 14 06, e-post: alexander.brock@vasteras.se
Facklig företrädare, Vision Owe Enarsson telefon 021-39 92 29.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 22 september 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se 

bild på våra tre miljöinformatörer som åker ut i skolor och informerar om avfall

Kom och lyssna på våra fantastiska miljöinformatörer

Vill du bli inspirerad till att leva mer hållbart? Våra miljöinformatörer kommer under hösten besöka regionens bibliotek för att föreläsa om avfall, biogasproduktion, konsumtion, de globala målen med mera. Boka in datumen i din kalender redan nu vetja!

Då kommer vi till biblioteket på din ort:

 • 18 september – Arboga
 • 19 september – Heby
 • 10 oktober – Köping
 • 21 oktober – Tärnsjö
 • 20 november – Östervåla
 • 26 november – Fagersta

Fler orter kommer snart att bokas in, bland annat Västerås,  så håll utkik.

Biogas – inte bara miljösmart utan billigt också

Visste du att Sverige är världsledande inom biogasproduktion? Förutom att biogas är bra för miljön så är det även bra för din plånbok eftersom tankning av biogas är mycket billigare. Idag kostar 1 kg biogas 18,65 kr/kg när du tankar på någon av VafabMiljös biogasmackar. Omvandlar du det till 1 liter bensin motsvarar det 12.43 kr/liter. Funderar du på att byta till en biogasbil? Det finns företag idag som konverterar bilar med fossila bränslen till biogas och kostnaden för en gaskonvertering ligger runt 40 000-50 000 kr. Det är ju en unik möjlighet för att få din bil miljöklassad!

Läs mer om varför du ska köra på biogas

Exempel på ett företag som konverterar bilar till biogas

Så sorterar du ris, kvistar och grenar

Har du rensat i trädgården? Då har vi några tips till dig om hur du ska sortera trädgårdsavfallet. Lägg ris, kvistar och grenar i din trädgårdskompost eller lämna till Återbruket. Undvik att lägga det i det bruna kärlet – det ställer till problem både för chauffören och biogasanläggningen. Dels för att det kan fastna i sopbilen men också för att ris och grenar inte bryts ned ordentligt.

Det bästa du kan göra med ris, kvistar och grenar är att kompostera materialet i din trädgård. Du slipper transporter och mullen kan du använda till jordförbättring.

Vad händer sen?

Det trädgårdsavfall du lämnar till Återbruket återvinns på olika sätt. Ris och grenar flisas och skickas till energiutvinning. Gräs, löv och fallfrukt komposteras och blir till fin matjord/jordförbättring.

Tack för att du sorterar!

tre män fram för behållaren för insamling av flyttkartonger

Lämna flyttkartonger till återanvändning på Återbruket i Köping

Nu kan du lämna dina gamla flyttkartonger på Återbruket i Köping!  Den 8 augusti inviger vi behållaren för ”Insamling av flyttkartonger”. Det här är starten på ett samarbete mellan företaget Rebox AB och VafabMiljö. För var tionde insamlad flyttkartong planterar Rebox ett träd via Vi-Skogen.

– Hittills har vi räddat 54 000 flyttlådor, säger Fredrik Hedström ägare och grundare av Rebox.

Välkommen att lämna dina gamla flyttkartonger till återanvändning!

Läs mer i pressmeddelandet

bild på ett grön och ett brunt sopkärl

Så håller du kärlet rent och fritt från flugor i sommar

För att hålla kärlet rent, fräscht och fritt från flugor finns det några tips som du kan tänka på:

 • Ställ gärna kärlet i skuggan.
 • Rengör kärlet regelbundet.
 • Fyll papperspåsarna till max 3/4-delar med matavfall.
 • Vik ihop påsarna ordentligt så att matavfallet inte ramlar ur påsen och gör kärlet kladdigt. Om kärlet är kladdigt kan det uppstå lukt som drar till sig fluglarver.
 • Du kan också spraya ättika i kärlet eller strö lite släckt kalk i kärlet.
 • Är matavfallet blött, lägg en bit äggkartong i botten på påsen eller använd dubbla påsar.

Vi önskar dig en skön sommar!

Efter Töm säcken-kampanjen – 3100 ton mindre avfall till förbränning från Återbruken

Sedan den 5 maj förra året har vi tackat nej till fyllda sopsäckar på Återbruken. I samband med förändringen togs även fraktionerna för ”Brännbart” bort. Under året som gått har avfallet till energiutvinning från Återbruken minskat med 40,5% och den trenden ser ut att hålla i sig.

Den 5 maj 2018 började vi på VafabMiljö att tacka nej till fyllda sopsäckar på Återbruken. Anledningen till förändringen var att minska felsorteringen och på så vis få mer av det som slängs att gå till återanvändning och återvinning istället för energiutvinning.

Innan satsningen togs fraktionen “Brännbart” bort och ersattes med “Tapeter, takpapp, gummi”. Det i kombination med en bättre utsortering har gjort att det avfall som tidigare skickats till energiutvinning från Återbruken har minskat med 3100 ton – lika mycket som 520 savannelefanter.

– I takt med att konsumtionen ökar, ökar ju avfallet också. Det är viktigare än någonsin att vi sorterar ut så mycket som möjligt. Genom att tacka nej till sopsäckar på Återbruken blir det svårare att göra fel och lättare att göra rätt för våra kunder, säger Carl Doverfelt, enhetschef för Återbruken.

Det är inte bara en vinning för moder jord. För miljöarbetarna på Återbruken har vardagen dessutom blivit säkrare.

– Det är mycket som kan gömma sig i säckarna; sprutor, vassa föremål, elektronik och annat som ska sorteras i andra fraktioner än den som säcken slängts i. Det förekommer även att kemikalier slängs i säckar, vilket både är farligt för miljön för personalen på Återbruken, säger Carl Doverfelt.

Den totala mängden avfall som går till förbränning, framförallt hushållsavfall, är dock fortfarande stabil. För att minska mängden avfall som går till energiutvinning behöver sorteringen i hushållen bli bättre.

– Mycket av det vi samlar in i gröna tunnan är fortfarande sådant som egentligen skulle till förpackningsinsamlingen. Papper, plast och massa annat, som skulle kunna återvinnas, eldas upp helt i onödan, säger Carl Doverfelt.

Se TV-inslaget från Svt Västmanland