Allmiljö hämtar hushållsavfall i Enköpings kommun

Från första mars får Allmiljö i uppdrag av VafabMiljö att sköta insamlingen av hushållsavfall i Enköpings kommun. Den stora skillnaden som du som kund kommer att märka är att sopbilen får en annan färg. Vissa hushåll kommer att få vända på sina kärl. Du som berörs av det får brev hemskickat till dig. Hämtningsdagarna är fortfarande desamma, men klockslagen kan ändras. Om du har frågor, kontakta VafabMiljös Kundservice på telefon 020-120 22 20 eller via mejl kundservice@vafabmijlo.se

Vi ber om lite extra tålamod under inkörningen.

Tack för din hjälp!

VafabMiljö söker sommarvikarier till Återbruken

Miljöarbetare till våra Återbruk i Västerås, Köping, Enköping, Sala och Fagersta.

Vill du bli en av oss och jobba i ett företag som är i framkant för vår miljö och framtid? Vi söker nu miljöarbetare som vill jobba på våra Återbruk i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du vara en del i ett härligt gäng med kompetenta kollegor och du kommer tillhöra avdelningen Produktion, enhet Återbruk.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som miljöarbetare på Återbruket visar och informerar du kunderna som besöker Återbruken hur de ska sortera sitt grovavfall samt tar emot hushållens farliga avfall. Du kommer även att beställa transporter av fyllda behållare samt hålla ordning och reda och se till att Återbruket är i städat skick. Ditt arbete kan fördelas på flertal Återbruk. Det förekommer arbete på kvällar och helger.

Vem är du?

Du som söker har gymnasieutbildning, är serviceinriktad, kan arbeta självständigt och har ordningssinne. Du har god fysik, är händig och har ett positivt kundbemötande.

Kompetenskrav:

 • Gymnasieutbildning
 • B-körkort samt tillgång till egen bil
 • Allmän datakunskap
 • Miljöintresse
 • God social kommunikationsförmåga

Det är meriterande om du har:

 • Lastmaskinsbehörighet (C2)
 • Truckkort
 • Tidigare arbete inom serviceyrke

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat. Skriv önskad placeringsort i din ansökan.

Så här ansöker du

Välkommen att söka sommarvikariat hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 17 mars 2019. Det gör du genom att mejla ditt CV och ditt personliga brev till: hr@vafabmiljo.se. Skriv ”Miljöarbetare” i ämnesraden på mejlet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. VafabMiljö arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på www.vafabmiljo.se

Foto: Per Groth

Mobila Återbruket kommer till Virsbo 20-21 februari

Passa på att lämna gamla och trasiga saker till återvinning. Den 20-21 februari kommer det Mobila Återbruket till Virsbo.

Var: Grusgropen, Bruksvägen
Tid dag 1: kl. 14 – 18
Tid dag 2: kl. 9 – 12 samt 14– 18.

Det här kan du lämna till det Mobila Återbruket

 • Trä
 • Metallskrot
 • Plast
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Tapeter, Takpapp, Gummi
 • Textilier
 • Isolering och Glas
 • Soffor och Sängar
 • Gips
 • Pant (aluminiumburkar och PET-flaskor)

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

Turlista Mobila Återbruket 2019

Utställning i Kungsör av förslag till kommungemensam Avfallsplan

I måndags riggades en utställning på Kungsörs bibliotek som visar upp VafabMiljös förslag till Avfallsplan och föreskrifter.

Den nya avfallsplanen kommer att vara gemensam för alla tolv medlemskommuner och beräknas vara antagen av respektive kommuns kommunfullmäktige i slutet av 2019. Syftet med planen är sätta mål och åtgärder för att vi tillsammans ska kunna flytta oss uppåt i avfallstrappan.

I Kungsörs bibliotek kan du besöka utställningen till den 11 mars. Läs gärna mer om planen och lämna dina synpunkter på vafabmiljo.se/avfallsplanen

Utställning i Skinnskatteberg av förslag till kommungemensam Avfallsplan

I måndags riggades en utställning på Skinnskattebergs bibliotek som visar upp VafabMiljös förslag till Avfallsplan och föreskrifter.

Den nya avfallsplanen kommer att vara gemensam för alla tolv medlemskommuner och beräknas vara antagen av respektive kommuns kommunfullmäktige i slutet av 2019. Syftet med planen är sätta mål och åtgärder för att vi tillsammans ska kunna flytta oss uppåt i avfallstrappan.

I Skinnskattebergs bibliotek kan du besöka utställningen till den 21 februari – sedan flyttas utställningen till kommunhuset där du kan se den till och med 4 mars. Läs gärna mer om planen och lämna dina synpunkter på vafabmiljo.se/avfallsplanen

 

Snö och halka – en stor risk när vi hämtar sopor

Gäller dig som är fastighetsägare.

Snö och halka innebär stora risker för våra chaufförer. Vi vill därför påminna om att det är viktigt att skotta och sanda avfallsbehållarna och att ta bort snö som samlas ovanpå dem. Vid tömning av till exempel markbehållare krävs manuell hantering vilket innebär att chauffören går ur bilen och vistas bredvid behållaren. Är det mycket snö eller is på behållaren innebär det en arbetsmiljörisk för chauffören, men också en risk för personer som går förbi.

Tänk på att skotta runt behållaren efter att plogbilen plogat. Snön kan lägga sig som en vall intill behållaren vilket gör att chauffören inte kommer fram. Om inte chauffören kan komma fram ordentligt är risken att behållarna inte töms. Som fastighetsägare har du en skyldighet att se till att vägen är farbar samt att det är skottat och sandat.

Tack för din hjälp!

Ps. Titta gärna på vår film om hur markbehållare töms här

När plogbilen varit framme

Vi vill påminna dig om vad som är viktigt att tänka på för en lyckad sophämtning vintertid: Ta bort snö på locket. Skotta och sanda runt kärlen och även på tillfartsvägar på landsbygden. Det är viktigt att skotta bort vallar som kan bli efter plogbilen för att vi ska komma åt kärlen. Tack för din hjälp!

Minska matsvinn i praktiken – välkommen på konferens 6 mars

Konferensen handlar om svinnbra lösningar för att minska matsvinnet i restauranger och storkök. Under dagen kommer du bland annat få:

 • inspiration från innovativa restauranger
 • ta del av aktuell kunskap inom ”nudging”
 • exempel på pågående arbete inom länet med matsvinnet
 • verktyg för hur du kan arbeta med matsvinn i praktiken

Plats: Västerås slott

Tid: onsdag 6 mars kl. 13-16.30

Anmälan

Konferensen riktar sig främst till dig som arbetar med frågor kopplat till matsvinn inom kommun eller i restaurangbranschen. Deltagandet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast 20 februari till Tove Rydenstam, e-post: tove.rydenstam@mdh.se

Varmt välkommen!

Ändring av avfallstaxan för 2019 i Västerås kommun

För 2019 görs en höjning av avfallstaxan i Västerås kommun. Avgifterna har de senaste åren inte höjts i den takt som kostnaderna ökat, vilket medfört att avfallstaxan inte täckt kostnaderna för det kommunala avfallsuppdraget. Det innebär att en korrigering av taxenivån är nödvändig.

Taxan höjs med 10% vilket för ett villahushåll motsvarar en höjning på cirka 22 kr per månad och för ett hushåll i ett flerbostadshus cirka 10 kr per månad. Höjningen omfattar endast avfallsabonnemang, taxan för slam och latrin ändras inte.

Ändringen gäller från 1 januari 2019.

Frågor?
Du är välkommen att höra av dig till oss på 020-120 22 20 eller skicka ett mejl till kundservice@vafabmiljo.se

Förseningar av sophämtningen i stora delar av regionen på grund av ishalka

Det är glashalt på flera vägar i regionen vilket gör att det kan bli förseningar i sophämtningen, i vissa fall uteblir hämtningen helt. Ställ ut kärlet som vanligt och låt det stå framme tills det blivit tömt, vi gör vad vi kan. Har du problem med överfulla kärl vänligen kontakta kundservice på 020-120 22 20, kundservice@vafabmiljo.se

Vi ber om förståelse och hoppas att det inte ställer till allt för stora problem.