bild på en man som visar riktning var en stor bil ska köra

VafabMiljö söker Transportplanerare till verksamhetssidan

Är du en stjärna på transport, logistik, planering och effektivisering? Vill du vara del av en organisation som arbetar för vår miljö och framtid? Till VafabMiljö söker vi nu en Transportplanerare till avdelningen Transport och Logistik, enhet Transport Planering.

Som Transportplanerare har du en viktig roll inom transport och logistik på VafabMiljö. Tillsammans med dina kollegor gör du varje dag en insats för att våra transporter ska vara så miljöeffektiva som möjligt. Tjänsten är placerad i Västerås på vårt kontor på Gryta, men från och med slutet av 2019 finns din arbetsplats i våra nya lokaler i Navet på Björnövägen där vi kommer arbeta aktivitetsbaserat.

Hur ser din arbetsdag ut?

Dina arbetsuppgifter utgörs främst av operativt arbete med transportplanering, avtalsuppföljning och administration. Du har dagliga kontakter med våra kontrakterade underleverantörer och chaufförer och samarbetar tätt med vår egen driftorganisation, våra kunder och andra avdelningar inom VafabMiljö.  Du bidrar och driver även projektbaserat effektiviseringsarbete kring till exempel digitalisering och ”morgondagens körschema”. Här får du möjlighet att påverka framtidens logistik, så att vi kan fortsätta att vara i framkant gällande effektivitet och miljö.

Vem är du?

Vi söker dig med driv och energi som tycker om att arbeta med transportplanering, service och administrativa uppgifter i ett högt tempo. Eftersom en stor del av tjänsten innebär telefon- och mailkontakt med interna och externa kontakter, behöver du vara strukturerad, samarbetsorienterad och duktig på skriftlig och muntlig kommunikation. Det är viktigt att du kan relatera till förbundets värdeord; professionell, trovärdig, omtanke och nytänkande; liksom att du delar vår strävan om att bidra till miljön och ett hållbart samhälle.  Du är en lagspelare som tar stort ansvar och som har lätt för att lyfta blicken och se helheten utifrån verksamheten.

Kvalifikationer

Du har:

 • erfarenhet av arbete inom logistik och/eller transport, specifikt med avtalsuppföljning samt administrativ hantering och analys av transportdata.
 • avslutad gymnasieutbildning.
 • högskola, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning med inriktning transport/logistik eller på annat sätt motsvarande förvärvade kunskaper.
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.
 • kunskaper i Officepaketet och för tjänsten vanligt förekommande affärssystem.
 • erfarenhet av effektiviseringsarbete i en projekt- och processorienterad verksamhet.

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Peter Rados 021-39 35 63.
HR-konsult Ulrika Matsson 021-39 22 92.
Facklig företrädare, Vision, Anna Helsing 021-39 35 17.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 4 juni 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

bild på ett grön och ett brunt sopkärl

Kristi himmelsfärds dag – vi kör som vanligt

Kristi himmelsfärds dag, torsdag den 30 maj, är en röd dag. Men vi hämtar dina sopor ändå. Ställ ut kärlen kl.06.00 på tömningsdagen och låt de stå tills de blivit tömda.

Öppettider på Återbruken under Kristi himmelsfärds dag – vi har öppet ordinarie tid för de Återbruk som har öppet aktuell veckodag. Norberg Återbruk har stängt.

Vill du veta vilken tid Återbruket har öppet på din ort klicka här.

Vi önskar dig en trevlig långhelg!

Foto: Per Groth

Tankstation på Retortgatan avstängd förmiddag 28 maj

Tankstationen på Retortgatan vid Ängsgärdet i Västerås kommer vara avstängd mellan kl 8:30 fram till kl 10:30 tisdag 28 maj. Mälarenergi ska utföra omläggningar av elnätet och vi blir utan ström under dessa timmar. Under tiden är du välkommen att besöka våra andra tankstationer på Batterigatan på Tunbytorp och Gjutjärnsgatan 14 på Bäckby.

bild på kvinna som sitter vid ett skrivbord med en dator framför sig

Engagerad Avfallsstrateg till VafabMiljö

Har du ett starkt engagemang och ett strategiskt tänk kopplat till avfall- och miljöfrågor? Vill du vara del av en organisation som arbetar för vår miljö och en hållbar framtid? Vi söker en Avfallsstrateg till VafabMiljö med placering på avdelning VD-stab, enhet Planering.

Som Avfallsstrateg får du bland annat arbeta i en projektledande roll inom återvinning och avfall. Forskning och utveckling är också områden du kan komma att vara involverad i. Du kommer tillhöra vår enhet Planering som för tillfället består av tre kollegor varav en är enhetschef. Vi är alla genuint intresserade av miljö- och avfallsfrågor och tycker om att få göra skillnad i vårt samhälle. Här trivs du som tycker om att samarbeta, är en problemlösare samt brinner för att driva processer framåt.

Hur ser din arbetsdag ut?

I tjänsten som Avfallsstrateg har du en central roll i arbetet med att driva olika utvecklingsprojekt som berör hela avfallskedjan och som är kopplade till den nya avfallsplanen och den kommande utvecklingsstrategin. Du kommer att samordna, planera och leda projekt tillsammans med dina kollegor hos oss samt med våra 12 medlemskommuner och andra intressenter. Vidare kommer du att vara delaktig i arbetet med att handlägga och samordna svar på de remisser och samråd som kommer in till VafabMiljö samt ha kontakt med våra kommuninvånare, politiker och fastighetsägare.

Vem är du?

Vi söker dig som har en akademisk utbildning inom miljö- eller naturvetenskap. Om du har en teknisk inriktning med koppling till miljöpåverkan går det lika bra. Goda kunskaper i projektledning krävs då du kommer att leda både stora som små projekt. Om du har tidigare erfarenhet av arbete med miljö- och avfallsfrågor ser vi det som ett stort plus. Du hanterar både svenska och engelska väl i tal och skrift samt har lätt för att ta till dig mycket information på ibland kort tid. Att du känner dig trygg i att göra digitala presentationer och framföra dem ser vi som en självklarhet för den här rollen. Som person har du förmågan att se helheter men även att kunna stanna upp, analysera och bryta ned problem i sina beståndsdelar. Du värderar goda samarbeten högt och är självgående i dina processer. Det är viktigt att du kan relatera till förbundets värdeord; trovärdig, omtanke, nytänkande och professionell; liksom att du delar vår vilja att bidra till ett hållbart samhälle.

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Linda Gårdstam 021-39 35 78
HR-konsult Teodor Johansson Massaro 021- 39 12 81
Facklig företrädare, Vision, Anna Helsing, 021-39 35 17.
Facklig företrädare, SACO, Olga Korneevets, 021-39 35 47.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 12 juni 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

OmVafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

bild på en kvinna som sitter vid ett skrivbord med en dator framför sig

Erfaren Registrator till VafabMiljö

Har du koll på bestämmelserna som reglerar arkivlagen? Vill du vara del av en organisation som arbetar för vår miljö och en hållbar framtid? Vi söker en Registrator till VafabMiljö med placering på avdelning Hållbarhet & Kommunikation, enhet Kundservice.

Som Registrator har du en viktig roll inom arbetet med att upprätthålla en effektiv och rättssäker diarieföring, dokument- och arkivhantering samt systemförvaltning. Arbetet sker i nära samarbete med alla VafabMiljös verksamheter samt externa samarbetspartners och intressenter inom kommunalförbundet. Tjänsten är placerad på Gryta i Västerås, men från årsskiftet kommer du att arbeta i vår nya lokal på Björnövägen, där vi kommer arbeta aktivitetsbaserat.

Hur ser din arbetsdag ut?

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att ansvara för den offentliga brevlådan, daglig diarieföring och hantering av remisser och avtal. Du arbetar också med förbundets dokumenthanteringsplan och arkiv, samt med systemförvaltningen. En viktig del är att säkerställa en säker och effektiv dokumenthantering samt genomföra sekretessprövningar. Du ger god service till allmänhet, massmedia och övriga intressenter, genom att ta fram och lämna ut allmänna handlingar. Lika viktigt är det att du utbildar handläggare om regelverket kring förbundets diarieföring och arkivering, samt att du är ett stöd för andra avdelningar i frågor som relaterar till diarium och arkiv. Du samverkar med övriga medarbetare inom enheten och säkerställer att enhetens övergripande uppdrag och ansvar möts. Vi utgår från att du håller dig informerad om, och arbetar efter, de regler och policys som gäller inom VafabMiljö.

Vem är du?

Vi söker dig som har flerårig arbetslivserfarenhet i yrket. Du är en lagspelare som är ansvarstagande, professionell med stor integritet och uthållighet, samtidigt som du är strukturerad, välorganiserad, driven och bra på att ta egna initiativ. Det är viktigt att du kan relatera till förbundets värdeord; trovärdig, omtanke, nytänkande och professionell; liksom att du delar vår vilja att bidra till ett hållbart samhälle.

Kompetenskrav:

Du har:

 • högskoleutbildning som arkivarie eller liknande.
 • goda kunskaper om de bestämmelser som reglerar verksamhetsområdet såsom offentlighets- och sekretesslagen, arkivlagen och personuppgiftslagen.
 • dokumenterad erfarenhet av att hållit samman en grupp och ansvarat för utbildningar inom området.
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift, samt dokumenterat bra förmåga att skriva och formulera texter och skrivelser.
 • mycket goda kunskaper i Officepaketet.
 • erfarenhet från arbete i registratur inom kommunal- eller annan offentlig verksamhet.

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av att arbeta mot kund.
 • erfarenhet av att arbeta med systemförvaltning i samarbete med IT.
 • goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.
 • erfarenhet av att arbeta i Office 365.
 • erfarenhet från arbete med utredningar samt av att dokumentera, till exempel protokoll och instruktioner med mera, på svenska.

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Gudrun Paulsdottir 021- 39 35 94.
HR-konsult Västerås stads rekryteringscenter, Ulrika Matsson, 021-39 22 92.
Facklig företrädare, Vision, Anna Helsing, 021-39 35 17.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 6 juni 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

bild på en man som står framför en sopbil

VafabMiljö söker Enhetschef till Transport Drift

Är du en trygg förändringsledare med erfarenhet av logistik och transport? Skulle du trivas i en verksamhet med puls och stort fokus på utveckling där du får bidra till mer kostnads- och miljöeffektiva avfallstransporter? Då är det här ett jobb för dig!

På enheten Transport Drift ansvarar vi för att kvalitetssäkra och utveckla våra avfallstransporter inom hushåll, verksamhet och återvinning. Våra chaufförer samlar in och kör avfall i hela vår region till våra anläggningar för vidare bearbetning. Vi har en stor fordonspark som är anpassad för de krav vårt uppdrag kräver. Chaufförerna är en mycket viktig länk i vår strävan att tillhandahålla transporter med hög servicegrad och kvalitet. Vi är stolta över vårt bidrag till miljön och ett hållbart samhälle och arbetar med ständiga förbättringar i strävan att bli ännu mer effektiva, samtidigt som vi levererar god kvalitet till våra kunder och trivs på jobbet.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som enhetschef ingår du i transportavdelningens ledningsgrupp tillsammans med ytterligare två enhetschefer och avdelningschefen. Ditt uppdrag innebär att, med ansvar för ekonomi, arbetsmiljö och personal, leda arbetet med att vidareutveckla och implementera vår transportstrategi. Tillsammans har du och dina 30 medarbetare, varav två arbetsledare, ett stort effektiviseringsarbete framför er.  Ni ska till exempel föra in digitala arbetsverktyg i verksamheten, optimera transportrutter och uppnå ett bättre fordonsutnyttjande. Vi är fast beslutna om att utveckla verksamheten och att nå effektivitetsmålen, samtidigt som vi har en säker och stimulerande arbetsmiljö på vägen.

Vem är du?

Det är meriterande men inte avgörande om du har haft en ledande roll inom just logistik eller avfallstransporter. Däremot är det av största vikt att din ledarerfarenhet kommer från en drifts- eller produktionsinriktad miljö som präglas av stort fokus på effektivisering och utveckling.  Du har ansvarat för ekonomi, arbetsmiljö och personal och lett större grupper, gärna även andra ledare, genom förändrings- och utvecklingsarbete. För arbetet med personalstyrning, transportplanering, budget, prognoser och ekonomisk uppföljning är det viktigt att du har god datorvana och goda kunskaper i affärssystem. Du har B-körkort och goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper i den här rekryteringen. Vi verkar i en driftsorienterad verksamhet under förändring, varför det är viktigt att du trivs i ett högt arbetstempo och med många parallella initiativ. Du är en person som kan relatera till våra värderingar; professionell, trovärdig, omtanke och nytänkande. Det är viktigt att du motiveras av att bidra till miljön och ett hållbart samhälle. Om du kan beskriva dig som en strukturerad ”doer” med god helhetssyn som har förmågan att uppnå resultat och motiverade medarbetare även när arbetet är utmanande, då är det dig vi söker!

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Avdelningschef Transport VafabMiljö, Edvin Kiellarson, 021-39 35 98.
HR-konsult Västerås stads rekryteringscenter, Ulrika Matsson, 021-39 22 92.
Facklig företrädare, Vision, Owe Enarsson, 021-39 92 29.
Facklig företrädare, SACO, Olga Korneevets, 021-39 35 47.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 9 juni 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

bild på en man som står framför en sopbil

VafabMiljö söker enhetschef till Transport Service

Är du en trygg förändringsledare med erfarenhet av att driva förbättringsarbete i projektform? Skulle du trivas i en verksamhet med puls och stort fokus på utveckling där du får bidra till mer kostnads- och miljöeffektiva avfallstransporter? Då är det här ett jobb för dig!

På enheten Transport Service hanterar, underhåller och reparerar vi avdelningens fordonspark och kundernas avfallskärl.  Vi ansvarar bland annat för att våra miljöbodar är rena och fina samt att det finns plats att slänga avfall under större event inom regionen. Vi är stolta över vårt bidrag till miljön och ett hållbart samhälle och arbetar med ständiga förbättringar i strävan att bli ännu mer effektiva samtidigt som vi levererar god kvalitet till våra kunder och trivs på jobbet.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som enhetschef ingår du i transportavdelningens ledningsgrupp tillsammans med ytterligare två enhetschefer och avdelningschef. Ditt uppdrag innebär att med ansvar för ekonomi, arbetsmiljö och personal leda arbetet med att vidareutveckla och implementera vår transportstrategi.  Din personalgrupp varierar utifrån säsong men består permanent av 8 servicemedarbetare, varav en samordnare, som är specialiserade inom t ex kontor/register/inköpsadministration, reparation/smide samt lager/förråd.

Tillsammans har ni ett stort effektiviseringsarbete framför er, där målet är att uppnå effektivare resursanvändning genom att införa ett mer processbaserat, digitalt och systematiskt arbetssätt. Vi är fast beslutna om att utveckla verksamheten och att nå effektivitetsmålen samtidigt som vi har en säker och stimulerande arbetsmiljö på vägen.

Vem är du?

Vi vill att du har en relevant högskoleexamen eller annan eftergymnasial utbildning liksom ledarerfarenhet från en drifts- eller produktionsinriktad miljö med stort fokus på effektivisering och utveckling.  Du har lett förbättringsarbete med ansvar för ekonomi, arbetsmiljö och personal och är duktig på att ta fram, tillämpa och utveckla modeller för att mäta, utvärdera och följa upp verksamhetens arbete.  Har du dessutom erfarenhet och kompetens inom upphandlingar och avtal inom ramen för LoU ses det som meriterande. För tjänsten är det viktigt att du har god datorvana, goda kunskaper i affärssystem, B-körkort och goda kunskaper i svenska både i tal och skrift.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper i den här rekryteringen. Vi verkar i en driftsorienterad verksamhet under förändring, varför det är viktigt att du trivs i ett högt arbetstempo och med många parallella initiativ. Du är en person som kan relatera till våra värderingar; professionell, trovärdig, omtanke och nytänkande. Det är viktigt att du motiveras av att bidra till miljön och ett hållbart samhälle. Om du kan beskriva dig som en strukturerad ”doer” med god helhetssyn som har förmågan att uppnå resultat och motiverade medarbetare även när arbetet är utmanande, då är det dig vi söker!

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Avdelningschef Transport VafabMiljö, Edvin Kiellarson, 021-39 35 98.
HR-konsult Västerås stads rekryteringscenter, Ulrika Matsson, 021-39 22 92.
Facklig företrädare, Vision, Owe Enarsson, 021-39 92 29.
Facklig företrädare, SACO, Olga Korneevets, 021-39 35 47.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 9 juni 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Fördröjningar av reklamationer och budningar

På grund av de tekniska problem vi har haft i samband med en avgrävd kabel i onsdags, kan det bli fördröjningar i en del av våra tjänster. Exempel på tjänster som kan försenas är när det gäller reklamationer och budningar.

Vi arbetar för att det ska bli en så liten påverkan som möjligt och tackar under tiden för din förståelse.

Nu hakar vi på Avfall Sveriges matavfallskampanj för att peppa dig att sortera mera

Det är ett välkänt fenomen att det har varit mer utmanande att samla in matavfall från flerbostadshus än från exempelvis villor. Kommunen har inte direktkontakt med den sorterande kunden och de boende är anonyma och försvinner lätt i mängden. Andra problem som har identifierats är att nyinflyttade inte alltid får tillgång till information och sorteringsutrustning vid inflytt och därför inte sorterar matavfall. Därför hakar vi nu på Avfall Sveriges matavfallskampanj ”Gör det inte svårare än vad det är”.

Det är enkelt att sortera matavfall

Och när du gör det bidrar du till att rädda jorden. Matavfallet ger oss biogas som bränsle, och biogödsel som återför viktig näring till vår åkermark – helt naturligt. Allt du behöver göra är att lägga ditt matavfall i påsen och lämna i rätt sopkärl.

Vill du göra det svårare än vad det är att samla in ditt matavfall? Försök dressera din katt att gå ut med matavfallspåsen, testa att skrapa av tallriken i påsen med fötterna eller gör vägen till kärlet till en spännande hinderbana och få träning på köpet.
Eller så följer du bara våra tre enkla steg och bidrar till en bättre jord:
1 Matavfall i påsen
2 Påsen i matavfallskärlet
3 Klart!

Bli mer inspirerad genom att kika på filmerna (YouTube)

Hinderbane atleterna

Damen och katten

Akrobaten

Tävling!

Rädda maten – och jorden – i vår tävling! Hjälp oss klura ut hur vi skulle kunna få alla att samla in matavfall. Ge oss ditt smartaste tips så tävlar du om presentkort från Matsmart!

Tävla på www.gördetintesvårare.se

Om kampanjen

Kampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är” är framtagen som ett samarbete mellan Avfall Sverige och kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag. Tillsammans kan vi bli bättre på att samla in matavfall och därmed bidra till ett naturligt kretslopp. Ditt matavfall ger oss nämligen biogas som bränsle och biogödsel som återför viktig näring till vår åkermark – helt naturligt. Läs gärna mer på ”Gör det inte svårare”

Foto: Per Groth

Från 1 maj 2019 höjer vi priset på biogas

Priset på biogas kommer att justeras från den 1 maj från nuvarande 17,95 kr/kg till 18,65 kr/kg.

Det nya 18,65 kr/kg motsvarar ett bensinpris (95 oktan) på 12,43 kr/liter.

Varför justeras priset?

Bensinpriset har gått upp med en krona den senaste månaden och marknadspriset för biogas  följer den utvecklingen. VafabMiljö har även fått ökade kostnader för framställning/leverans av biogas som exempelvis maskiner och transporter som justeringen nu ska täcka.