Pant

På återbruket kan du panta dina pantburkar och flaskor snabbt, smidigt och nästan kladdfritt. I pantautomaten – Pantamera Express – kan du panta mycket på en gång. Du tömmer din säck med pant i ett fack, och låter maskinen sortera och räkna panten. Du väljer sedan mellan olika sätt att få din pant utbetald.

Pantamera Express finns på Återbruket Ängsgärdet och Bäckby i Västerås samt på Återbruket i Enköping och Köping. Du kan även lämna aluminiumburkar och flaskor, både med och utan pant, i de blåa kärlen som finns uppställda på samtliga återbruk. Dessa burkar och flaskor skickas till Returpack.

I pantmaskinen tömmer du hela säcken med pant i ett fack. På bara ett par minuter sorterar och räknar automaten ett hundratal förpackningar. När det är klart väljer du hur du vill få panten utbetald.

Panten kan betalas ut på följande sätt:

  • Swish, via appen ”Min pant”
  • ClearOns betalcheckar – likt det pantkvitto du får i mataffären, som du kan använda i de flesta dagligvarubutiker
  • Donation till gåvomottagare eller förening

Skänk din pant till välgörenhet

Om du pantar via Pantamera Express kan du välja att skänka din pant till välgörenhet. Vi har i nuläget valt att samarbeta med UNHCR för att bidra till deras viktiga stöd för Ukraina. Tidigare har vi samarbetat med Världsnaturfonden.

Utöver Världsnaturfonden och UNHCR går också en del av pantpengarna till vårt miljö-och hållbarhetspris, Guldäpplet, som delas ut till elever som har gjort en miljöriktig, hållbar insats under årets gång.

Frågor om Pantamera Express

Om du har frågor som rör Pantamera Express kontaktar du deras kundtjänst på mejl kundtjanst@returpack.se eller på telefon 011-19 19 80.

Du kan läsa mer på Pantameras webbplats.

Vanliga frågor