I Sverige har vi tydliga krav på att förpackningar ska återvinnas i stor utsträckning. Metall, papper, kartong, plast och glas är material som kan återvinnas och som gör det i varierad utsträckning. Det är producenterna som är ansvariga för att såväl samla in förpackningar som att materialåtervinna det insamlade materialet. Under åren 2024-2027 kommer ansvaret för att samla in förpackningar flyttas över till kommunerna (Vafabmiljö i vår region) men producenterna kommer fortfarande bekosta insamlingen. Insamlingen skall också ske mer fastighetsnära än tidigare.
Utöver förpackningar finns det flera olika typer av avfall som kan återvinnas. Jordmassor med varierad föroreningsgrad kan behandlas och återvinnas. Uttjänta textilier kan med ny teknik bli fibrer att använda vid tillverkning av nya kläder. Fosfor från avloppsslam kan återföras till jordbruksmark och bidra till god tillväxt av föda. Stora mängder av det grovavfall som i dagsläget samlas in vid Återbruken materialåtervinns redan men det finns mer att göra.
Kommentar till måluppfyllelse
År 2022 sorterades 37 procent av hushållsavfallet i återvinningsbara fraktioner, så delmålet på 49 procent uppnåddes inte. Fortfarande återstår mycket arbete. Andelen har legat ganska still sedan 2020 runt 26-38 procent.