Prislista
Här hittar du tonpriser på de vanligaste avfallsslagen. Om du undrar över ett avfallsslag som du inte hittar i listan, hör gärna av dig till oss.
Du ser de olika priserna genom att fälla ut den produktgrupp du är intresserad av. Observera att de priser som visas är exklusive moms. Om du saknar något pris eller behöver annan hjälp med ditt avfall. Hör gärna av dig på marknad@vafabmiljo.se
Asbest
2120 kr/ton
Gips
1615 kr/ton
Asfalt (PAH-fri)
190 kr/ton
Tegel
180 kr/ton
Betong (över 500 mm)
310 kr/ton
Betong (under 500 mm)
180 kr/ton
Brandrester
2395 kr/ton
Fönsterglas med ram
1490 kr/ton
Brännbart, fint
1395 kr/ton
Brännbart, grovt
1745 kr/ton
Osorterat
1985 kr/ton
Sammansatt material, sortering, brännbart, deponi
2205 kr/ton
Inert avfall
540 kr/ton
Sten
940 kr/ton
Trä
350 kr/ton
Stubbar, rötter (över 300 mm i diameter)
710 kr/ton
Schakt, ren med sten (under 300 mm)
190 kr/ton
Schakt, vegetationsavtäckning (under 300 mm)
540 kr/ton
Tryckimpregnerat
2500 kr/ton
Till deponi
1915 kr/ton
Fint
1395 kr/ton
Grovt
1745 kr/ton
Osorterat
1985 kr/ton
Sammansatt
2205 kr/ton
Evenemangsavfall
2240 kr/ton
Papperskorgsavfall
1295 kr/ton
Utan förpackning
425 kr/ton
Pall/gallerbur
2990 kr/ton
Pumpbart
275 kr/ton
Container/Komprimator
1165 kr/ton
Ris och grenar
150 kr/ton
Sand, sopsand
125 kr/ton
Sortering
940 kr/ton
Komposterbart
375 kr/ton
Stubbar, rötter (över 300 mm i diameter)
710 kr/ton
Fettavskiljarslam
780 kr/ton
Slam avvattnat
555 kr/ton
Sand, organiskt
510 kr/ton
Stalldynga
380 kr/ton
Specialavfall för destruktion
1860 kr/ton
Planglas
1070 kr/ton
Vanliga frågor
Kan jag få hjälp att klassificera mina massor?
Om du misstänker att massorna är förorenade kan vi hjälpa till med analys och klassificeringen mot en kostnad. Dina massor mellanlagras då på Gryta avfallsstation i Västerås under tiden vi gör provtagning och klassifikation. Därefter kommer vi tillsammans med dig överens om hur massorna ska hanteras. Även vid mellanlagring måste ni fylla i en avfallsdeklaration och få transportdokument innan massorna levereras till oss.
Vi rekommenderar dock att ni tar kontakt med en miljökonsult som kan analysera och klassificerar misstänkta förorenade massor.
Hyr ni ut container för trädgårdsavfall?
Föreningar, samfälligheter och privatpersoner kan hyra container för trädgårdsavfall av oss. Om det är annat än trädgårdsavfall i containern kommer kunden att debiteras extra för det. Trädgårdsavall är kvistar, grenar, ris från träd och buskar. Vissna blommor och blad från rabatter. Gräsklipp och löv. Fallfrukt. Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavall utanför sin egen tomt. Det räknas som nedskräpning och är olagligt.
Hur ska vi hantera invasiva växterna efter t.ex. en dikesrensning?
VafabMiljö kan både ta emot och ta hand om de invasiva växterna på ett miljöriktigt sätt. Vi kan ta emot växterna på följande sätt:
- Förpackat i säck: Samtliga Återbruk kan ta emot avfallet (ej blandat med jordmassor/schakt). Säckarna läggs i fraktionen för Tapeter, Takpapp och Gummi och skickas därefter till förbränning. Ingen föranmälan krävs.
- I täckt container för förbränning: Kan enbart tas emot på vår avfallsstation Norsa med förbränningsanläggning i Köping. Föranmälan krävs senast en dag innan leverans till atervinning@vafabmiljo.se
- Blandat med jordmassor/schakt: Kan enbart tas emot i täckt container på vår avfallsstation Gryta, Returvägen 20 i Västerås. Vi rekommenderar att Big-bags används vid hanteringen för att minska spridningen. Massorna hamnar därefter på deponi. Föranmälan krävs ett par dagar innan leverans till atervinning@vafabmiljo.se
Dessutom måste en deklaration upprättas oavsett volym som kommer in. Efter granskning klassificeras jordmassorna/schakten och en godkänd deklaration upprättas.
Hur sorterar jag matolja och frityrfett?
Samla in oljan och fettet i lämpliga behållare, till exempel en PET-flaska. Märk behållaren och lämna in till återbruket. Är det bara lite kan du torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Släng pappret i matavfallspåsen. Verksamheter ska ha en godkänd lösning för hämtning av frityrolja.
Kostar det något att lämna in asbesthaltigt material?
Som privatperson kan du kostnadsfritt lämna asbest upp till 50 kilo. Större mängder asbesthaltiga material kräver avfallsdeklaration och måste lämnas på en av våra avfallsstationer, det gäller både företag och privatpersoner och detta debiteras baserat på vikt. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad kostar biogas?
Det pris du betalar är det aktuella pris som anges på våra biogasmackar. Du hittar aktuellt pris här.