Så får du en giftfri trädgård

Trots att vi köper allt mer ekologiska och miljövänliga varor agerar vi tvärtom – när det gäller produkter för vår trädgård. Under 2012 köpte de svenska hushållen totalt 672 ton olika bekämpningsmedel. Denna siffra motsvarar nästan 8 procent av den totala mängden sålda bekämpningsmedel.

blommor blommor

Ett av de vanligaste kemiska bekämpningsmedlen som säljs till privatpersoner innehåller glyfosat. Roundup är ett sådant exempel och det är ett totalbekämpningsmedel som är skadligt för i princip alla land- och vattenlevande växter.

Kemiska växtskyddsmedel som används på fel sätt kan göra betydligt mer skada än nytta i vår miljö, därför är det tur att det finns en mängd alternativ för att få en trädgård fri från ogräs och ohyra.

Ättiksyra som ingår i ogräsättika är ett annat populärt bekämpningsmedel och även produkter med fett- eller pelargonsyra säljs som bekämpningsmedel. Dessa ämnen finns naturligt men det betyder inte att de är ofarliga. Ättiksyra är starkt frätande och kan orsaka skador på marklevande djur och växter. Hamnar bekämpningsmedlen i vatten kan de också orsaka skador på vattenlevande djur och växter. Som tur är finns det flera alternativa metoder för att ta bort ogräs.

Ta bort ogräs

Rensa för hand

Skaffa bra verktyg och rensa efter att det har regnat då marken är mjuk. Börja tidigt på våren.

Kokande vatten

Häll kokande vatten direkt på ogräset. Vill du vara extra miljövänlig, använd vattnet du kokat pastan eller potatisen i.

Bygg smart

Gräv ner kanter av stål, sten eller plast mellan till exempel gräsmatta och grusgång för att förhindra att rötterna vandrar över till gruset.

Konkurrera ut

Plantera marktäckande perenner så får ogräset konkurrens om platsen och förhoppningsvis tar de växter man vill ha i rabatten över.

Täck ogräset

Täck marken med flera lager tidningar så att inte solljuset kommer åt marken. Ogräset kan inte leva utan solljus. Man kan också täcka marken i förebyggande syfte, tidningarna bryts efter ett tag ned.

Ät upp ogräset

Många ogräs är faktiskt ätliga, till exempel späda maskrosblad som kan ätas råa i sallader eller kokta som färsk spenat. Det finns tips på nätet om vilka ogräs som går att äta. Är du osäker, låt hellre bli, en del är giftiga.

ogräs ogräs

Alternativa metoder för att ta bort ohyra på växter

Samodling

Olika växter kan både locka till sig insekter och skrämma bort dem från andra. Till exempel växter med stark doft som lavendel och tagetes kan verka avskräckande medan ringblommor kan locka till sig insekter som lever av skadegörarna.  

Såpavatten

Blanda vatten och såpa (1 dl såpa i 5 l vatten) och spruta på bladlössen eller spruta med en hård vattenstråle på dem. Var rädd om nyckelpigor och deras larver, de äter bladlöss.   

Fiberduk

Täck sådden med fiberduk så kommer skadegörarna inte åt plantorna.   

Resistenta växter

Det finns sorter som är friskare än andra och de är därför mindre mottagliga för växtsjukdomar och skadegörare. 

Läs fler artiklar taggade som: Återvinna

Relaterade artiklar