Hotta upp garderoben med det du har hemma

En rutig klänning i 50-talsstil sydd av ett påslakan och en färgstark orange klänning sydd av en duk. Viveka Lundström från Västerås driver instagramkontot @atelje._v, där hon lägger upp en massa inspiration och tips på sömnad, remake och lagningar så att kläder kan leva länge.

Viveka är uppväxt med en mamma som sydde om kläder, lappade och lagade. När Viveka var tonåring under 80-talet var det dyrt att köpa kläder, så för henne blev det naturligt att sy kläderna själv för att få det hon ville ha. Efter att ha jobbat som ekonom och företagare har hon utbildat sig inom mönsterkonstruktion och gått en kurs i återbrukssömnad på Eskilstuna folkhögskola. Nu har hon precis öppnat en egen ateljé med bland annat återbrukssömnad. 

Vilket är ditt bästa tips till den som vill förnya garderoben, utan att köpa nytt? 

– Börja med att ta en titt på vad du redan har hemma. Det finns oftast många plagg du inte använder för att något är fel i passformen, det går ofta att enkelt sy om och rätta till. Tänk också långsiktigt, inte att ”nu behöver jag röd klänning tills på lördag”. Planerar du i god tid och vet vad som är din stil, så ha ögonen öppna och leta på second hand och loppis efter plagg eller tyger som det går att sy nya plagg av.  

Berätta om några av dina kläder som du sytt av återbrukat tyg! 

– Jag hittade ett rutigt påslakan i fin kvalitet på second hand för 60 kronor. Jag tog fram ett mönster själv och sydde en klänning som är insvängd med skärp i midjan i en modell som jag trivs jättebra i. Jag har också sytt en vit slipsblus av en linneduk, en skotskrutig jacka av en gammal filt och en orange klänning av en duk som jag köpte på en loppis för några tior. Jag tycker att det här är jätteroligt!  

Hur får du dina idéer? 

– Jag tittar mycket på Pinterest. Sök på exempelvis klänning, remake, DYI (do it yourself) och du hittar hur mycket som helst! Om du är nybörjare på att sy, var inte rädd att be om hjälp från någon som kan. 

Visste du att… 

Det är tio gånger bättre för klimatet att återanvända ett plagg än att tillverka ett nytt. Textilavfall är det mest klimatpåverkande avfallet näst efter elavfall. Det går åt 10 000 liter rent vatten och 1,5 kilo kemikalier för att producera ett enda par jeans. Köper du jeans på second hand går det inte åt något vatten alls. 

Fler tips till den som vill ha nya kläder utan att köpa nytt: 

  • Låna kläder av dina vänner, så känns de som nya! 
  • Anordna en klädbytardag, där alla tar med sig kläder som de tröttnat på. 
  • Tänk kreativt. De gamla slitna jeansen kan bli ett par shorts hur enkelt som helst! 

 

Text: Sanna Casson 

Läs fler artiklar taggade som: Återanvända, Intervju

Relaterade artiklar