Second hand – bra för både plånboken och miljön

Att köpa second hand är inget som är komplicerat eller svårt. Idag finns det mängder av butiker, loppisar och andra tjänster där du kan fynda begagnade saker. Second hand är ett utmärkt sätt att minska belastningen på vår miljö. Samtidigt som du sparar på miljöns resurser känns det också betydligt bättre för plånboken att köpa något begagnat än helt nytt. Runt om i våra tolv medlemskommuner finns flera möjligheter att utforska i second hand. Här listar vi några av våra tips.

Varje år slängs det mängder av kläder, möbler och inredning på våra återbruk. Mycket som slängs är i dåligt skick. Men mycket av det som slängs på återbruken skulle kunna fortsätta göra nytta. Tröjan du har tröttnat på kanske någon annan skulle kunna använda. Fåtöljen som fått en kaffefläck på sidan kanske någon annan har nytta av. Det finns många exempel på saker som slängs alldeles för tidigt.

Fördelarna med second hand är många. Visste du att det går åt ungefär 10 000 liter dricksvatten och 1,5 – 2 kilo kemikalier för varje par jeans som produceras? Skulle fler av oss köpa ett par jeans på second hand istället för att köpa ett helt nytt par skulle vi spara mycket på jordens resurser.

Allt vi köper nytt bidrar också till en ökad konsumtion. Mycket av det vi köper nytt är producerat utomlands, och ibland med dåliga arbetsvillkor där miljötänket oftast är nedprioriterat i syfte att försöka göra så stor ekonomisk vinst som möjligt. Om fler köper second hand blir fabrikerna tvungna att minska sin produktion och på sätt minskar också påfrestningen på miljön. Skulle du däremot behöva köpa något nytt är det smart att köpa något som är närproducerat, och där produkten framställts med schyssta villkor, både för miljön och människorna som producerat produkten.

En annan fördel med second hand är pengarna du kan spara genom att köpa begagnat. Ibland kanske du till och med kan göra ett riktigt fynd där du hittar något i stort sett helt oanvänt för en bråkdel av nypriset. Det finns otroligt mycket pengar att spara bara genom att köpa begagnade kläder, eller varför inte skippa att köpa en helt ny soffa och köpa en på loppis?

Second hand är dessutom lättillgängligt. Second hand-butiker finns i de flesta städer och loppisar finns det massvis av, och särskilt under sommarmånaderna. Men du behöver absolut inte ta dig till en butik eller loppis för att köpa eller sälja begagnat. Förutom Tradera och Blocket har det de senaste året blivit populärt att köpa och sälja begagnat i olika Facebookgrupper.

Här hittar du din närmaste second hand-butik

Röda Korset
Adress: Kapellgatan 22G, Arboga

Gabriels Second Hand
Adress: Kapellgatan 11, Arboga

Kuriosaboden
Adress: Dragmansgatan 2, Arboga

Arboga Antik
Adress: Nygatan 17, Arboga

Brödet och Fiskarna
Adress: Sämskarbogatan 8B, Enköping

Lata Pigan
Adress: Tillinge Vela 6, Enköping

Röda Korset
Adress: Kungsgatan 13, Enköping

Röda Korset
Adress: Dalavägen 45, Fagersta

Ankis Fyndbod
Adress: Nibblegatan 12, Hallstahammar

Hallsta Loppis
Adress: Skolgatan 22, Hallstahammar

Hela människan Second hand
Adress: Industrivägen 15, Heby

Kungsörs Återvinning & Second Hand
Adress: Kungsgatan 42, Kungsör

Gamla stans kreativa
Adress: Östra Långgatan 10, Köping

Hela människan Second hand
Adress: Sveavägen 20, Köping

PMU Second hand
Adress: Järnvägsgatan 3, Köping

Röda Korset
Adress: Torget 1, Norberg

Gåvan
Adress: Ringvägen 3, Norberg

Röda Korset
Adress: Kungsgatan 9, Sala

Strömsbacka
Adress: Silvermyntsgatan 5, Sala

Omtanken
Adress: Centralvägen 2, Skinnskatteberg

Arbetscenter
Adress: Nybyggsvägen 40, Surahammar

Brödet & Fiskarna
Adress: Brandthovdagatan 14, Västerås

Läkarmissionen
Adress: Gjutjärnsgatan 5, Västerås

Myrorna
Adress: Stora Gatan 48, Västerås

PMU
Adress: Hallsta Gårdsgata 11, Västerås

Returbolaget
Adress: Wijkmansgatan 7, Västerås

Röda Korset
Adress: Vasagatan 26B, Västerås

Vallbykyrkan
Adress: Loftbodsvägen 5, Västerås

Västerås Stadsmission
Adress: Ateljégatan 4, Västerås

Relaterade artiklar