Plastätande bakterier räddar haven

Plast är världens största miljöbov. Men för vissa varelser kan plasten vara något helt annat – nämligen mat. Nu hoppas forskarna att små bakterier, larver och maskar kan hjälpa till att rädda världshaven.

Hav plast fiskar Hav plast fiskar

Världens hav svämmar över av plast. Kampen för att rena vattnet kan tyckas hopplös – men forskare hoppas att mikroskopiskt små varelser kan vara till hjälp.

Forskare har hittat diverse bakterier, larvar och maskar som har en minst sagt unik förmåga; de kan bryta ner, eller ”äta”, plast.

Den första av dem hittades av en slump av japanska forskare 2016 när de höll på att analysera prover från jord och avlopp i närheten av en återvinningsstation. De häpnade när de insåg att en bakteriesort, som fått namnet ”Ideonella sakaiensis” hade två sorters enzymer som gjorde det möjligt för den att bryta ned polyetentereftalat (PET), en sorts plast som används i allt från flaskor till kläder.

Året därpå kunde spanska forskare visa att larver av fjärilsarten ”Större vaxmott” har förmågan att bryta ner plast kemiskt. De spekulerade i att larvernas matsmältningssystem angriper samma sorts kemiska bindningar i plasten som finns i bivax.

En tredje biologisk art som kan hjälpa till med miljösanering är mjölmaskar – som kan äta frigolit. Ungefär ett hundra mjölmaskar kan äta nästan 40 mikrogram frigolit om dagen, rapporterar Dagens Hälsa.

Men forskaren Anja Malawi Brandon vid Stanford-universitetet i USA säger till CNN att man ännu inte har möjlighet att låta mjölmaskar bryta ner frigolit i någon stor skala.

– Men tack vare vår nya forskning har vi utarbetat ett system som snabbare tar oss mot vårt mål. Förhoppningsvis kommer det här bli en praktisk teknologi, säger hon.

Läs fler artiklar taggade som: Reportage

Relaterade artiklar