Matcentralen hjälper hungriga

Allt fler västeråsare går hungriga – men hjälp finns att få. Stadsmissionen har startat en Matcentral på Bäckby, och direktör Magnus Uhlin ser att behovet är stort: – Vi ger mat till mellan 150 och 200 hushåll varje vecka, säger han.

Fruktdisk i livsmedelsbutik Fruktdisk i livsmedelsbutik

Fem dagar i veckan åker Stadsmissionen i Västerås runt i en biogasdriven lastbil med kylrum. De åker till butiker, grossister, bagerier och restauranger och hämtar överskottslivsmedel – det vill säga mat som annars skulle ha kastats bort – och distribuerar sedan livsmedlen till människor i ekonomiskt utsatta hushåll i Västerås med omnejd. 

– Under pandemin märkte vi att behovet av matstöd ökade. Fler människor blev sjukskrivna eller arbetslösa, och lever man redan på marginalen kan det vara förödande. Så vi bestämde oss för att möta det ökade behovet, säger Magnus Uhlin, direktör på Västerås Stadsmission.

I januari 2022 startade Stadsmissionen en Matcentral på Bäckby i Västerås, närmare bestämt på Ånghammargatan 7. Projektet har en anställd verksamhetsledare, resterande deltagare kommer från så kallad sysselsättningshjälp vilket hjälper dem att komma tillbaka in på arbetsmarknaden.

Vafabmiljö är med och finansierar detta matsvinnsprojekt, och Magus Uhlin har inte bara märkt att behovet är stort – han tror även att det kommer att öka framöver.

– Tyvärr är risken stor för det, med tanke på de ökade priserna för mat, el och bensin, säger han.

Detta trots att Stadsmissionen i Västerås redan nu delar ut en ansenlig mängd livsmedel till de som är i behov:

– Hittills i år har vi tagit hand om 60 ton livsmedel som annars skulle ha kastats, och varje vecka delar vi ut mat till mellan 150 och 200 hushåll. Detta motsvarar ungefär 400 individer, säger Magnus Uhlin.

Läs fler artiklar taggade som: Reportage

Relaterade artiklar