Konstverk sätter färg på återbruk

Grönmålade byggnader, tydliga skyltar och konstverk som är skapta av återbrukat material möter numera besökarna på återbruken i Köping och Skinnskatteberg. Det här är en del av Vafabmiljös nya gestaltningskoncept Återbruk 2.0.

Om du beger dig till återbruket i Skinnskatteberg har du chans att få skymten av en världsstjärna. Här står nämligen en skrotstaty som föreställer Scorpions trummis Mikkey Dee. 

– Det är en ära! Jag tycker det är en rolig idé och jag gillar hela kulturen kring skrot och skrotgubbar, sa Mikkey Dee efter invigningen av det nyrenoverade återbruket i höstas. 

Inspirerad av Lasse Åberg 

Skrotstatyn är skapad av konstnären Jonas Henriksson, som också är chaufför på Vafabmiljö. Han har även skapat två konstverk på återbruket i Köping. Här står statyn ”Den flygande musen”, inspirerad av en illustration av Lasse Åberg, samt Betty Skrot, en skrotstaty i röd vippig kjol med rullskridskor på fötterna, inspirerad av popcornmaskinen i tv-programmet Masked Singer. Statyerna är tillverkade av material från återbruken. 

 


– Jag har använt allt från en gammal koffert till en fläkttrumma att bygga upp statyerna med, berättar Jonas Henriksson. Reaktionerna han fått på konstverken har varit positiva:
 

– Människor blir glada och det piggar upp. Förhoppningsvis kan konstverken också inspirera till att använda skrot till mycket! Alla återbruk i Vafabmiljös upptagningsområde har även fått nya skyltar, så att det ska bli enklare att sortera rätt. Det ska vara tydligt var du ska slänga vad och sorteringen följer också en viss ordning, där insamling av återbruk sker först och det som inte kan återvinnas eller återbrukas ligger allra sist. På marken visar vita fotspår vilken väg du som besökare ska ta. Byggnaderna är ommålade i en behaglig grön färg. Allt detta är den del av Vafabmiljös gestaltningskoncept Återbruk 2.0.  

– Våra återbruk är byggda på 90-talet och det är inte mycket som har förändrats sedan dess. Vi ville göra en förändring. Återbruken är välbesökta och med det här nya konceptet vill vi att det ska kännas trevligt att komma hit och bidra till återbruk och återvinning, berättar Ludvig Ericsson, tillförordnad enhetschef för avdelning Planering på Vafabmiljö, som jobbat mycket med konceptet. 

Nytt gestaltningskoncept 

Först ut att få det nya gestaltningskonceptet med gröna byggnader och budskap på marken, var återbruken i Köping och Skinnskatteberg. På sikt ska det införas på alla återbruk. De närmaste åren ska dessutom ett flertal nya återbruk byggas. Redan nästa år invigs en helt ny anläggning i Hallstahammars kommun, där det nya gestaltningskonceptet kommer att synas tydligt. 

– Det känns jättebra att vi gör en förändring på återbruken. Det här är ett viktigt steg i Vafabmiljös arbete för att främja återvinning och hållbarhet i regionen, avslutar Ludvig. 

 

TEXT SANNA CASSON FOTO JOEL HILLBOM, LDL MEDIA 

Läs fler artiklar taggade som: Reportage

Relaterade artiklar