Balanserad ekonomi – bra för miljön

Tycker du det är svårt att både vara produktiv och miljövänlig – på samma gång? Medlemsorganisationen CirEko har som mål att hjälpa näringslivet att ställa om till en cirkulär ekonomi. – Det gäller att behålla det ekonomiska värdet i en produkt så länge som möjligt, säger ordförande Ann-Sofie Granzell.

Kvinna med paraply vid vatten. Kvinna med paraply vid vatten.
Ann-Sofie Granzell CirEko Foto: Per Groth

Cirkulär ekonomi kan beskrivas som ett modernt kretslopp, där vi tar vara på de resurser vi har och får dem att leva så länge som möjligt. Men att omsätta detta i praktiken kan vara lättare sagt än gjort. CirEko är organisationen som arbetar för ett resurseffektivt näringsliv, där produktion och handel är i balans med jordklotets resurser samtidigt som det är lönsamt.

– När jag själv kom i kontakt med cirkulär ekonomi, 2015 tror jag det var, insåg jag att det var något som skulle komma att bli hett och aktuellt, på grund av att det är så smart samtidigt som det är innovativt och ger så många nya affärsmöjligheter. Men när jag pratade om cirkulär ekonomi med andra inom näringslivet var det väldigt få som förstod vad jag pratade om. Då insåg jag att vi behövde få ut kunskapen på ett mer organiserat sätt, säger Ann-Sofie Granzell, ordförande för CirEko.

– Jag letade efter ett nätverk eller organisation som skulle kunna ta den bollen men hittade ingen som hade det affärsfokus som jag eftersökte, och då bestämde jag mig för att starta CirEko. Det här var 2016, Jag tog fram en verksamhetsplan som jag stämde av och uppdaterade utifrån dialoger jag hade med olika relevanta aktörer som förstod cirkulär ekonomi, som ABB, Mälarenergi och VafabMiljö, fortsätter hon.

CirEkos idé är att underlätta näringslivets utvecklande av hållbara cirkulära affärer och verksamheter, genom att verka som en utvecklings- och samverkansarena inom den cirkulära ekonomin och det resurseffektiva samhället. CirEko ger näringslivet möjlighet till kunskap, samverkan och utveckling till nytta för affärer, samhälle och planeten. I det arbetet är återanvändning ett nyckelord, berättar Ann-Sofie.

– Återanvändning är en av de viktigaste delarna i den cirkulära ekonomin och jag skulle säga att de fem grundläggande cirkulära affärsmodellerna alla kan kopplas till återanvändning på olika sätt. Hur lönsam en verksamhet är blir då också avgörande hur länge en produkt kan hållas i gång och fortsätta göra kunder nöjda samtidigt som det kan bli en återkommande intäkt för företaget. När produkten är färdiganvänd ska den enkelt kunna tas isär så materialets värde bibehålls och kan bli råvara i nya produkter, säger hon.

– Ett bra exempel på det är företag som hyr ut eller säljer begagnade kontorsmöbler. De arbetar ofta med högkvalitativa märken vars produkter är tåliga, stilrena, klarar att kläs om och som det finns reservdelar till. Det gäller att behålla det ekonomiska värdet i en produkt så länge som möjligt. Alla företag som har reservdelslager, reparerar och ger service som gör att produkter håller längre har en cirkulär affärsmodell, fortsätter Ann-Sofie Granzell.

CirEko vänder sig till de som redan börjat arbeta cirkulärt och vill utvecklas vidare och hitta nya samarbeten, samt till de som är nyfikna och vill öka sin kunskap och få support och inspiration på vägen. Det går också att bli medlem i CirEko, och få tillgång till rådgivning, aktiviteter, exponering och tidningen Cirkulära Affärer. När Cirkulera intervjuar Ann-Sofie Granzell har CirEko precis knutit till sig medlem nummer 140, en golvrenoveringsfirma.

Kan du ge ett bra exempel på hur en affär som är cirkulär kan se ut?

Ann-Sofie Granzell
CirEko
Foto: Per Groth

– Fjärrvärmen i Köping och Arboga, som levereras av VME, Västra Mälardalens Energi och Miljö, består till största delen av överskottsvärme från Yara och Nordkalks produktioner. Innan värmen togs tillvara släpptes den rakt ut i luften och fjärrvärmen bestod bland annat av fossil eldning. Genom det här resurssamarbetet blir alla tre aktörerna ekonomiska vinnare samtidigt som det är bra för miljön och klimatet. Bostäder och lokaler blir uppvärmda av en av Sveriges renaste och billigaste fjärrvärme. Det här är också ett fint exempel på en industriell symbios, säger Ann-Sofie.

Vad ligger den största utmaningen i att få näringslivet att övergå från en linjär till en cirkulär ekonomi?

 

– Det finns flera hinder men bland de största är att det oftast är billigare att vara linjär, både som leverantör, men också som inköpare. Det beror på att materiella resurser, naturresurser, fortfarande är billigt men arbetskraft är dyrt, då blir det billigare att producera, sälja eller köpa nytt än att ta tillvara och göra något av det som redan finns och reparera eftersom det kräver arbetskraft vilket är mycket dyrare. Men allt pekar på att naturresurser kommer bli en bristvara, och med de stigande priser, och då har de som redan hittat en cirkulär affärsmodell ett försprång.

Läs fler artiklar taggade som: Intervju

Relaterade artiklar