Avfallstaxor

Tillsammans är vi starkare. Med en gemensam taxa styr vi mot bättre miljö och klimat. De tio kommunerna i Västmanland samt Enköping och Heby bildade 2015 kommunalförbundet Vafabmiljö. Att arbeta tillsammans ger oss större möjlighet att arbeta för en långsiktigt hållbar avfallshantering i hela regionen. Ett samarbete som gynnar både samhället och den egna plånboken.

Nytt! I samband med att kommunerna fattade beslut om avfallstaxan för 2024, har det gett oss möjligheten att höja taxan med 2 procent vid början av varje kalenderår från och med den 1 januari 2025. Det gäller både för grundavgiften och abonnemangsavgiften.
Här kan du läsa mer om nya taxan för 2025.

Avgifterna styr tydligare mot det som är bra för miljön, där du själv ska kunna bidra till miljönytta genom att återvinna mer. När matavfall och förpackningar har sorterats ut blir det inte mycket kvar att lägga i soppåsen.

Med taxan har vi utvecklat vårt utbud av abonnemang. För de allra flesta finns därför möjlighet till längre hämtningsintervall, att byta storlek på kärl och att dela kärl med sina grannar. Om du har hemkompost eller avfallskvarn kan du dessutom välja att få hämtning var tredje månad. Gör en ansökan eller ändra ditt abonnemang direkt på webben genom att klicka dig vidare via knapparna ovan.

Vad ingår i taxan?

Avfallshantering i Sverige bekostas via avgifter för de abonnemang som alla fastighetsägare är skyldiga att ha. Du som bor i lägenhet betalar sophanteringen via hyran.

Det här ingår i avfallstaxan.

  • Kundcenter
  • Information
  • Planering och utveckling av avfallshanteringen
  • Sluttäckning av deponier (de gamla soptipparna)
  • Våra 18 Återbruk
  • Transporter för att hämta och behandla avfall
  • Driftskostnader för våra anläggningar
  • Behandling av avfall som sortering, krossning och rötning
  • Kärl för mat- och restavfall
  • Matavfallspåsar och påshållare

Avfallstaxa

Ta del av den senaste avfallstaxan för att se vilka avgifter som har fastställs av kommuner för hantering av avfall.

Avfallstaxan för 2025

Ta del av den senaste avtalstaxan för samtliga kommuner i sin helhet här på webben.

Dokument

Avfallsföreskrifter – Heby 2024.pdf
Föreskrifter för avfallshantering, Heby kommun, Heby författningssamling

Vanliga frågor

Svar: Grundavgifterna blir oförändrade.

Svar: För flerbostadshus och verksamheter är det svårt att ge ett generellt svar, då både storlek och antalet behållare för restavfall påverkar avgiften. Ju större mängder restavfall du har, desto dyrare blir det. Det gör det också möjligt att påverka dina egna kostnader, om du minskar mängden restavfall. Därför kan det vara bra om du ser över din avfallshantering.

Svar:
• Minska kärlstorlek.
• Dela kärl med en granne, om du redan idag har små mängder avfall.
• Byta till abonnemang med kärl för utsortering av matavfall, om du har abonnemang osorterat.

Här kan du välja abonnemang

Svar: Om du exempelvis bor i villa och redan idag sorterar ut ditt matavfall i brunt kärl sker ingen förändring. Har du hemkompost kommer din årsavgift att öka något.

Läs mer i Avfallstaxa 2024.

Svar: Eftersom det blir obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall från och med 1 januari 2024, så vill vi underlätta för alla att ta hand om sitt matavfall utan att behöva betala för det.

Svar: Enligt ny lagstiftning som träder i kraft den 1 januari 2024 så får inte matavfall och trädgårdsavfall blandas med andra typer av avfall. Detta gäller både hushåll och verksamheter.

Om du idag har ett abonnemang som kallas ”Osorterat” kommer det att tas bort vid årsskiftet. Du kommer då att få två alternativ: antingen använda en särskild behållare för matavfall eller kompostera matavfallet hemma. Du som har abonnemang osorterat kommer att få mer information om hur du kan göra ditt val.

Svar: För dig som är kund hos Vafabmiljö kommer detta inte att vara ett problem eftersom de flesta redan sorterar ut matavfall. Om du idag har ett abonnemang som kallas ”Osorterat” kommer det att tas bort vid årsskiftet. Du kommer då att få två alternativ: antingen använda en särskild behållare för matavfall eller kompostera matavfallet hemma. Du som har abonnemang osorterat kommer att få mer information om hur du kan göra ditt val.

Svar: För att en ny lagstiftning träder i kraft vid årsskiftet om att det blir obligatoriskt för privatpersoner och verksamheter att sortera ut sitt matavfall.

De nya bestämmelserna om bioavfall inom EU ersätter tidigare krav på insamling av matavfall. Regeringen har nyligen godkänt ändringar i avfallsförordningen för att kunna genomföra detta i Sverige.

Vid årsskiftet blir det krav på att sortera ut ditt bioavfall (matavfall) – VafabMiljö Kommunalförbund (vafabmiljo.se)

Vi uppdaterar våra register kontinuerligt och utgår då från de adresser som finns hos Lantmäteriet. Där framgår det inte alltid hur byggnader som finns på fastigheten används. Vi behöver då fastighetsägarens hjälp med att beskriva hur byggnaden används så att vi på ett korrekt sätt kan tillämpa miljöbalken, och även likställighetsprincipen som vi som kommun måste arbeta efter. Oftast skickar vi ett brev till fastighetsägaren för att få hjälp med information.

 

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor kring vad som gäller för din eller dina fastigheter.

De här möjligheterna har du för att minska dina utgifter.

Du kan:

  • välja ett sommarabonnemang om du har ett hus som endast används sommartid. Hämtning sker då maj till september. Då betalar du grundavgiften och hämtningsavgift för den perioden.
  • ansöka om uppehåll för hämtning om detta behov inte finns. Kom ihåg då att du fortfarande betalar grundavgiften.
  • ansöka om totalbefrielse från avgifterna. Då ska det inte uppstå något avfall alls under överskådlig tid och du får inte använda Återbruken.

Ansökan om totalbefrielse beviljas av kommunen, men du ansöker hos oss och vi tar ansökan vidare till din kommun.