Återbruken får nya skyltar

Just nu pågår ett skyltbyte på våra återbruk runt om i regionen, då många av skyltarna är gamla och slitna. Hittills har vi satt upp nya skyltar på 3 av 16 återbruk. 

Det finns ett stort behov av att byta ut skyltar på samtliga återbruk då många av skyltarna är gamla och slitna, men också för att vi har en ny grafisk profil. Ytterligare ett skäl att byta ut skyltarna är att vi vill använda det nordiska skyltprogrammet som Avfall Sverige tagit fram. Hittills har vi satt upp nya skyltar på 3 av 16 återbruk. Det är på återbruken Ängsgärdet i Västerås, Köping och Fagersta. Näst på tur är Surahammar den 29 mars.

Vi byter skyltar på 16 återbruk enligt följande plan:

  • Ängsgärdet var först ut som en pilot hösten 2022.
  • 1 (feb-mars 2023) – Köping, Fagersta, Surahammar, Kungsör
  • 2 (april-maj 2023) – Sala, Heby, Östervåla, Enköping
  • 3 (sept-okt 2023) – Skinnskatteberg, Norberg, Arboga
  • 4 (okt-dec 2023) – Bäckby, Hälla, Gryta, Skultuna

Utformning av skyltarna

Den nya välkomstskylten med öppettider är gjord i trä och målad i grönt. När du åkt in genom grindarna på återbruket möts du av en informationsskylt där vi beskriver alla förhållningsregler som gäller på återbruket. Det finns också en QR-kod som länkas till webbsidan ”Återbruket” för just det återbruk som du är på. Där finns en översiktskarta med alla behållare som finns på återbruket så du enkelt kan se vart du ska lämna dina saker.

Samtliga skyltar inne på återbruket är i plåt och har fått ett större format. De skyltar som sitter uppe på rampen syns från båda hållen, ett så kallat ”plogformat”. Alla skyltar har ikoner med de nya nationella symbolerna.

På de flesta av skyltarna finns en QR-kod i kombination med exempel på avfall som ska läggas i respektive behållare. QR-koden är kopplad till sorteringsguiden på vår webb som visar hela listan för vad du får lägga i behållaren. Genom att scanna QR-koden med din mobilkamera får du upp en länk till sorteringsguiden.

Sorteringsguiden

Få reda på hur du bäst sorterar ditt avfall.