Möt vår nya förbundsdirektör

Sabine Dahlstedt väntade ett tag på att kanonjobbet i Västmanland skulle bli ledigt. Efter drygt sex år som VD i Dalarna återvänder hon hem – och blir ny förbundsdirektör på Vafabmiljö: – Det handlar om att rädda världen lite varje dag, säger hon.

Porträttbild Sabine Dahlstedt. Porträttbild Sabine Dahlstedt.

Född och uppvuxen i Surahammar. Gymnasiegång i Hallstahammar, följt av högskolestudier på MDU i Västerås.

Att Sabine Dahlstedt är en västmanlänning ända ut i fingerspetsarna går inte att ta miste på. Men trots att hon är bosatt i Västerås har hon tillbringat de senaste sex åren i Dalarna. Den nya förbundsdirektören för Vafabmiljö – som nu i oktober tar över rollen efter Carina Färm – kommer närmast från WBAB, ett bolag som har hand om vatten, avlopp samt återvinningsverksamhet i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

– Jag byggde upp WBAB, kompetensbolaget, tillsammans med mina medarbetare. Jag trivdes bra där, men det har varit lite jobbigt med pendlingen då tågkommunikationerna inte har varit så stabila. Jag har under en tid väntat på att det skulle dyka upp ett intressant uppdrag i Västmanland, säger hon. Tidigare i år hittade hon äntligen sitt drömjobb:

– Jag känner Carina sen tidigare, och en dag såg jag att hon lade ut på Linkedin att hon skulle sluta på Vafabmiljö. Jag tänkte bara ”det där uppdraget ska jag ha”, minns Sabine med ett litet skratt.

Innan tiden i Dalarna jobbade Sabine Dahlstedt tio år i Surahammars kommun som samhällsbyggnadschef. Hon innehar både en ekonomexamen och en fil kand i miljövetenskap, och tror att hennes bakgrund gör henne väl lämpad för jobbet som förbundsdirektör.

– Återvinningsverksamheten på WBAB påminner mycket om Vafabmiljös arbete, och jag har alltid haft ett stort intresse för hållbar utveckling. Det känns så otroligt roligt att vara tillbaka på hemmaplan, det finns en fantastisk kompetens i det här förbundet och jag ser fram emot att komma i gång. Det handlar om att rädda världen lite varje dag, säger hon.

Arbetet som förbundsdirektör kräver att man kan ha många bollar i luften samtidigt. Sabine nämner arbetet med att införa fastighetsnära insamlingar av förpackningar samt att göra Vafabmiljö mer affärsmässigt som områden hon vill fokusera på initialt.

Hur är du som chef?
– Jag tror på det utvecklande ledarskap som uppmuntrar delaktighet och kreativitet bland mina medarbetare, man ska känna att vi gör den här resan tillsammans.

Sopbil mot mörk himmel Sopbil mot mörk himmel

Sabine Dahlstedt

Ålder: 50
Bor: I centrala Västerås.
Familj: Gift och har två barn.
Aktuell: Tar över som förbundsdirektör på Vafabmiljö, efter Carina Färm.

Läs fler artiklar taggade som: Intervju

Relaterade artiklar