Återbruket stängt

Nya regler gällande förpackningsavfall

Nu är det kostnadsfritt för företag att lämna in förpackningar för återvinning tack vare nya regler från regeringen. Liksom privatpersoner har verksamheter skyldighet enligt lag att sortera ut förpackningar från övrigt avfall. Det gäller förpackningar från matsalar och fikarum såväl som förpackningar som används i verksamheten på andra sätt.

Tjänster kopplade till Förpackningsavfall:

Alldeles för många förpackningar som skulle kunna återvinnas hamnar i brännbart avfall. Det är dåligt, för människor och klimatet. I stället kan de sorteras ut och bli nya förpackningar. 
I ett företag där det uppstår förpackningsavfall, har den som driver verksamheten ett ansvar att förpackningarna lämnas till återvinning. När du som företag sorterar ut dina förpackningar lämnar du dem kostnadsfritt på våra anläggningar. Till skillnad från annat avfall, som faktureras utifrån vikt. På så sätt ger vi dig möjlighet att samtidigt spara pengar, minska ditt företags miljöpåverkan och följa de nya lagkraven.

Vafabmiljö samarbetar med organisationen NPA – Näringslivets producentansvar. NPA är en godkänd producentansvarsorganisation som arbetar för att driva utvecklingen mot en cirkulär och spårbar materialåtervinning – så att mer material ska kunna bli förpackningar igen.

Läs  mer på NPA:s hemsida här

 

Hur ska jag sortera?

Följande avfallsslag ska sorteras ut:

  • pappersförpackningar
  • plastförpackningar
  • färgat glas
  • ofärgat glas
  • metallförpackningar
  • träförpackningar
  • övrigt förpackningsmaterial (till exempel kork, porslin, keramik, tyg med mera)

 

Lämna själv kostnadsfritt

Vid egen lämning av förpackningar på någon av våra avfallsstationer,  i Sala, Enköping, Fagersta eller Köping, behöver du först skapa en leveransanmälan på NPA:s hemsida. Du får då ett bekräftelsemejl med ett ID-nummer som du visar upp på avfallsanläggningen för att kunna lämna utan avgift. 

Skapa leveransanmälan här

Avfallsanläggningar som tar emot förpackningar från verksamheter är:

  • Annelund i Enköping
  • Norsa i Köping
  • Sänkmossen i Fagersta 
  • Isätra i Sala


Det är fritt att välja mottagningsplats, under förutsättning att du åker till den som du valt i din Leveransanmälan. Mängd (vikt) och typ av förpackningsavfall behöver registreras på samma sätt som annat avfall på anläggningen, men är kostnadsfritt att lämna.


Vad kan vi hjälpa dig med?

Om du inte vill lämna dina förpackningar själv kan du beställa hämtning av oss.
För att underlätta sortering kan det vara så att du behöver flera olika containrar eller, om det är mindre mängder, kärl. Vi har behållare för de allra flesta avfallsslag och kan både köra ut och hämta in dessa på ett miljöriktigt vis. Hör gärna av dig till oss för en konsultation. 

Kontakta gärna marknad@vafabmiljo.se eller hör av dig till vår Kundservice.

 

Vad ska jag tänka på?

Innan du besöker avfallsstationen finns det några saker du behöver tänka på.

       Lämna endast förpackningar
Förpackningar är sådant som har omslutit eller skyddat en vara.

       Sortera förpackningarna
Förpackningarna ska vara sorterade och lämnas in var sort för sig – papper/kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, trä och övriga förpackningsmaterial (till exempel kork, porslin, keramik, tyg mm)

       Töm förpackningarna på innehåll 
Förpackningarna ska vara tömda på sitt innehåll. Förpackningar som innehåller avfall får inte läggas i restavfallet eller lämnas till förpackningsåtervinning. Har du förpackningar med innehållet kvar är du ansvarig för att de töms innan de lämnas till förpackningsåtervinning.

       Lämna förpackningarna löst
Om du samlat förpackningarna i till exempel säckar ska de tömmas ur så att förpackningarna lämnas in löst.

      PET-flaskor och aluminiumburkar med pant ska lämnas till retursystemet

 

 

Fastighetsägare, samfällighet eller bostadsrättsförening?

Fastighetsägare har ett ansvar att tillhandahålla insamling av förpackningar vid sina fastigheter, vilket ska ske i anslutning till befintliga insamlingsplatser för mat- och restavfall. Vi kallar det för Närsorterat.


För att läsa mer om hur du som fastighetsägare kan arbeta med förpackningsinsamlingen, läs mer här Närsorterat – Fastighetsnära insamling – Vafabmiljö (vafabmiljo.se)