Podcast

Vår miljöpodd Let’s talk rubbish riktar sig till skolor och familjer med barn i åldrarna 6-12 år – och till alla som vill lära sig mer om hur vi skapar en hållbar framtid. Till varje poddavsnitt har vi tagit fram en lärarhandledning, som du hittar längre ned på den här sidan, med både förberedelse- och uppföljningsmaterial. Mycket nöje!


S01E02 – Energiåtervinning

I det här avsnittet pratar vi om energiåtervinning, alltså att elda sopor för att få el och värme.

Länk till Lärarhandledning kopplad till avsnittet!
Avsnittet går att dela upp i två lyssningar. I den första delen av avsnittet (0-11:24 min) inleder vi med ett poddquiz där vi ställer fem frågor för att lägga grunden för energiåtervinning. I den andra delen (11:25-21:43) får vi sedan besök av Marran från Mälarenergi som lär oss vad energi är, vi får svar på frågor som vad det är för rök som kommer ut ur skorstenen på kraftvärmeverket och vi diskuterar fördelar och nackdelar med att elda sopor.


S01E01 – Deponi

I det första avsnittet av säsong 1 gör vi en djupdykning ner i soptippen. Vi börjar från början med lite sophistoria och Kaj berättar om allt som slängdes på soptippen när han började jobba på 1880-talet, nej förlåt, 1980-talet förstås. Konstigheter som batterier, matrester och till och med en hel elefant! Idag är de flesta soptipparna stängda för nu gör vi andra, bra, saker av vårat avfall. Häng med på en tidsresa!

Länk till Lärarhandledning kopplad till avsnittet!

I förberedelsematerialet som du hittar i lärarhandledningen hänvisar vi till videoklipp från när Kaj och Linda besökte soptippen, du hittar dem här:

1. Bränsleplattan
På bränsleplattan lagras avfall en kortare tid. Här hamnar det avfall som senare går till förbränning, alltså som eldas för att bli till värme och energi. Förr i tiden såg våra soptippar ut så här. Det gör de inte idag.
2. Gamla deponin
De flesta av Sveriges soptippar är stängda och sluttäckta. Det betyder att de gamla soporna ligger i marken och är täckta med jord och gräs. Nu ser de gamla tipparna bara ut som stora gröna fält och kullar.
3. Nya deponin
Idag har vi en deponi som är betydligt mindre än den gamla. Den ska räcka i ungefär 50 år. Därför är det viktigt att vi slänger så lite som möjligt på deponi och istället sorterar och gör bra saker av våra sopor.


Pilot – Nedskräpning

I pilotavsnittet (april 2021) får du lära känna Linda, Natalie och Kaj som kommer att lära dig allt du inte visste att du ville veta om nedskräpning. Linda kommer dessutom med en bekännelse och Natalie dyker upp med skräp i barnvagnen. Och vad gör Kaj? Jo, han bjuder både på ett podd-quiz och en utmaning till alla Sveriges barn och ungdomar.

Länk till Lärarhandledning kopplad till avsnittet!