Klarblå himmel och brännande julisol på asfalten, snö som piskar mot fönsterrutan och klara höstdagar när träden exploderar i rött och gult. Janne kör sopbil i alla väder och han gillar sitt jobb.
– Det är ett jobb som innebär frihet under ansvar. Det passar mig, säger han.
Janne kommer och tömmer det bruna och det gröna kärlet samtidigt, men innehållet hamnar i separata fack i sopbilen. Restavfallet från det gröna kärlet energiåtervinns och blir till fjärrvärme. Matavfallet som läggs i det bruna kärlet, blir till biogas, ett miljövänligt fordonsbränsle som sopbilar, bussar och personbilar kan köra på.
Även om Janne gillar jobbet, finns det också utmaningar med det.
– På vintern kan det vara tungrott när det till exempel inte är skottat och det är is under snön så att det är halt. Här kan du som fastighetsägare underlätta för oss genom att skotta och sanda så att vi kommer fram på ett bättre sätt, säger Janne.
Jannes tips!
- Tvätta ur kärlet då och då. Ett rent kärl med torrt avfall minskar problemen med både flugor och lukt på sommaren och frost på vintern!
- Vik ihop matavfallspåsen ordentligt och släng inte blöta matavfallspåsar i det bruna kärlet. Det skapar en trevligare arbetsmiljö för våra chaufförer och minskar risken för att påsen fryser fast i kärlet vintertid.
- Låt kärlen stå kvar tills de blir tömda. Ibland händer det något oförutsett och tömningen kan bli försenad. Om du undrar varför vi inte har tömt, gå in på vafabmiljo.se där du kan läsa om eventuella driftstörningar, samt chatta med kundservice.
- Se till att vägen är framkomlig när vi ska tömma, se till att det inte står bilar eller annat i vägen.
- Sanda och skotta hela vägen fram till kärlen på vintern, även tillfartsvägar om det är möjligt, och ta bort snön ovanpå kärlen.
- Placera kärlen på en skuggig plats på sommaren. En mörk och sval plats gör att soporna luktar mindre.
- Fyll matavfallspåsen till max 3/4. Vik ihop påsen ordentligt innan den slängs i det bruna matavfallskärlet. Flugor lägger nämligen gärna ägg i den öppna påsen – det slipper du genom att inte fylla påsen mer än till den streckade linjen.
Läs mer på vafabmiljo.se/sophamtning
Text: Sanna Casson