Ingen sophämtning i Västerås 25/12 och 1/1
Risk för förseningar i sophämtningen - ishalka

Carlos kretslopp ger trädgården nytt liv

Att ha en egen kompost kan vara både roligt, miljövänligt och göra att man sparar pengar. Västeråsaren Carlos Ortiz, 48, har skapat en kompostering i sin trädgård. – På det här sättet slipper jag åka så ofta till Återbruket, säger han.

en man som komposterar trädgårdsavfall en man som komposterar trädgårdsavfall

Det är ett kretslopp som aldrig tar slut. Kompostering är naturens egen metod att bryta ner organiskt avfall med hjälp av syre och mikroorganismer – främst bakterier och svampar. Runtom i Sverige finns det i dag ett hundratal anläggningar som tar emot och behandlar källsorterat bioavfall för kompostering, men om man har möjligheten går det minst lika bra att göra det själv.

 

En av de som väljer att kompostera på egen hand är Carlos Ortiz. Det är en solig vårkväll när vi hälsar på hos Carlos – som till vardags jobbar som säljare på VafabMiljö och som bor med sin fru Marie i ett hus på Pettersberg i Västerås. Här har de bott sedan 2011 och det var också då som Carlos först fick idén att skapa sin egen kompost.

 

– För mig handlar det mest om att jag är lat. Jag tänkte ”jag måste skapa ett system för att slippa åka till Återbruket en gång varannan vecka”, berättar Carlos med ett leende.

 

På det här sättet behöver jag bara åka dit kanske tre gånger om året. Jag sparar pengar också, eftersom jag inte behöver hyra en släpkärra för att forsla avfallet. Jag behöver heller inte köpa lika mycket jord, och så sparar jag lite kostnader för drivmedel, fortsätter han.

Carlos Ortiz har bott i Västerås sedan 1984 – han har sina rötter i El Salvador – och har jobbat inom avfallsbranschen i 13 år. 2009 började han jobba på VafabMiljö.

Att han är en naturintresserad man går det inte att ta miste på. Hemma i Carlos och Maries trädgård finns en liten, vackert utmejslad sjö där tre karpar – som har fått namnen Gomez, Torsten och Prinsessan – simmar runt året om. Malteserhunden Arne springer fritt omkring bland trädgårdens tulpaner, och utöver det kommer ett par änder – som Carlos och hans fru har gett namnen Kalle och Frugan – och hälsar på några månader om året. Det har de gjort varje år sedan 2013.

 

– De är snudd på tama. Ibland går de nästan in i huset, berättar Carlos med ett skratt.

en man med skottkärra en man med skottkärra

I ett hörn av trädgården står tre rektangulära kompostnät – alla cirka en kvadratmeter breda – där Carlos samlar sitt trädgårdsavfall. Varje kompostlåda innehåller avfall som har samlats under ett år. 

Den nyaste är mindre än halvfull, eftersom den innehåller årets ”skörd” och därmed kommer att fyllas på varefter under sommaren. I komposten bredvid den samlas 2016 års löv, kvistar och rötter, och längst ut på kanten ligger 2015 års avfall. På vintern låter Carlos sin kompost ligga oskyddad – snön blir som ett naturligt täcke.

Det tar cirka tre år för komposten att förvandlas till fin jord. Först på våren 2020 kommer alltså årets avfall att vara förmultnat och redo att återvända till Carlos rabatter.

 

– För varje år tömmer jag den äldsta lådan på våren, och så flyttar jag de andra lådorna varefter. Sen börjar jag om med den tomma, förklarar han. 

 

För att få riktigt fin jord har Carlos även tillverkat en egen ”sikt” av ett plastnät som han har bundit fast vid två smala plankor. Genom att hälla komposten på den får han fram den allra finaste jorden som han sedan kan använda till att bland annat odla blommor i.  

Att kompostera själv är miljövänligt, även om det inte är den främsta anledningen till att just Carlos gör det. 

 

– Nej, det var ju mest för att jag var bekväm som jag började, säger han med ett leende.  

 

Men jag tycker att det är väldigt viktigt med miljön. Som vi håller på just nu förstör vi vårt eget ekosystem och det är så dumt. Det är som att smutsa ner sitt eget hus, fortsätter han.  

 

Carlos är noga med att inte lägga exakt allt trädgårdsavfall i sin egen kompost – just av miljöskäl.  

 

– De löv som jag krattar från trottoaren lägger jag till exempel för sig i en separat tunna. Det är för att det finns risk att det kommer in föroreningar – olja från bilar som har kört förbi på gatan utanför, snus, fimpar, grus – i komposten annars, förklarar han. 

 

Hunden Arne viftar lyckligt på svansen vid Carlos Ortiz fötter. Carlos tittar ut över sin egengjorda kompost och ser påtagligt nöjd ut.  

– På det här sättet återför man allt till sin egen trädgård. Det blir ett naturligt kretslopp. 

Lyckas med komposten - Carlos tipsar

  1. Tänk på att ha den på ett praktiskt ställe, så det är lätt att forsla avfallet till den. I början gömde jag komposten bakom en sten, och det var väldigt opraktiskt.
  2. Lägg i så små partiklar som möjligt i komposten. Ett tips kan vara att köpa en kompostkvarn, som maler ner grenar och kvistar. Men det går också att använda en sekatör och klippa sönder till exempel grenar manuellt.
  3. Se till att vattna komposten med jämna mellanrum, särskilt när det är torrt och varmt väder. Förmultningsprocessen går långsammare om det är för torrt.
en hand som känner på jord en hand som känner på jord
Läs fler artiklar taggade som: Återvinna, Reportage

Relaterade artiklar