Jonas Henriksson - Chaufför

Jonas Henriksson jobbar som chaufför på enhet Transport Drift på Vafabmiljö. Det sociala i tjänsten är nog det absolut bästa med mitt jobb.

Hur skulle du beskriva ditt jobb för någon som inte är insatt?

Som chaufför får jag se och göra mycket. Förutom att hämta sopor med sopbilen visar jag även upp den på grundskolor och håller föreläsningar om mitt arbete. Mitt arbete är dessutom rörligare än man kanske kan tro. Jag träffar mycket folk, tar hand om bilen och rör mig mycket bland mina arbetskamrater. Det sociala i tjänsten är nog det absolut bästa med mitt jobb.

Vad har du studerat eller jobbat med innan?

I grund och botten är jag utbildad sjuksköterska, men jag har aldrig arbetat inom vård och omsorg. På min fars åkeri körde jag tidigare tunga fordon och dessutom har jag jobbat på cirkus. På cirkusen körde jag motorcykel i en tunna under namnet Lazy Joe. Då jag alltid älskat att skapa är jag även sedan långt tillbaka aktiv konstnär och kreatör. Bland annat samarbetar jag med Lasse Åberg och Janne Schaffer.

Hur kom det sig att du började jobba på Vafabmiljö?

Tack vare ett tips från en kollega som redan jobbade på Vafabmiljö så sökte jag en timanställning. Nu har jag fast anställning och arbetar heltid!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det som verkligen gör att jag trivs är möjligheten för mig att komma ut varje dag. Chansen att få röra på sig och träffa folk är ett stort plus. Det känns också väldigt bra att veta att man verkligen gör något för miljön, så när jag kommer hem är jag alltid nöjd. Arbetskamraterna är även dem otroligt bra och det finns en god balans bland alla medarbetare. Bland oss finns alltid en familjekänsla och ödmjukhet går som en röd tråd genom hela arbetslaget.

Vilken kompetens eller personlig egenskap tycker du är viktigast för att vara bra på ditt jobb?

Yrkeskompetensbevis och C-körkort/CE-körkort. Personligen tycker jag det är viktigt att man är snäll.

På vilket sätt bidrar du till ett hållbart samhälle?

När jag får vara ute på förskolorna och föreläsa för barnen om hur våra sopbilar fungerar. Barnen är en väldigt viktig målgrupp och genom dem lär sig även föräldrarna.

Läs fler artiklar taggade som: Artikelserie

Andra delar i artikelserien