- Det är viktigt att du bara använder de bruna matavfallspåsarna till matavfallet.
- Använd alltid påshållaren som finns att hämta på ditt närmaste Återbruk. Den hjälper till att hålla påsen torr och innehållet luftigt.
- Ta bort eventuell plast och andra förpackningar och skräp från matresterna.
- Fyll påsen till max ¾-delar.
- För att undvika lukt eller att påsen blir blöt byt påse ofta, efter 3 – 4 dagar även om den inte är helt fylld.
- Håll matavfallet torrt, låt det rinna av innan du slänger det i påsen.
- För att hålla påsen torr i botten kan du lägga en bit äggkartong i botten på kärlet under påsen, så luftar den mer.
- Hushållspapper som används vid exempelvis matlagning fungerar att slänga i påsen och hjälper till att suga upp fukt.
- Vik ihop påsen ordentligen innan du lägger den i det bruna kärlet, eller kärlet i miljörummet märkt Matavfall, beroende på hur det ser ut där du bor. Matrester som ramlar ut drar åt sig fluglarver.
- Om påsen är tung och fuktig i botten, använd en till matavfallspåse för att lättare kunna transportera till kärlet