Hemkompostering

Det är numera ett lagkrav att sortera ut sitt matavfall. Du sorterar ditt matavfall genom att antingen lägga det i den bruna matavfallspåsen eller genom att kompostera matavfallet på egen hand i en godkänd kompost.

Om du komposterar hemma behöver du göra en ansökan om hemkompostering till oss, det gäller även för Bokashi-kompostering. Ansökan för hemkompostering kostar 357 kr från och med 1 januari 2025.

Kompostering av matavfall måste ske i en skadedjurssäker behållare. Det betyder att komposten ska vara försedd med lock, botten och väggar och inte ha större öppningar än sex millimeter. Det ska även finnas utrymme för användning av den kompostjord som bildas.

En bra och säker kompostbehållare underlättar arbetet både för dig som komposterar och för mikroorganismerna som bryter ner matavfallet. Behållaren ska vara tillräckligt stor i förhållande till ditt hushålls storlek. Vi rekommenderar en volym på 50 liter per person och år.

Så sköter du om komposten

För en lyckad kompostering krävs en bra behållare som kan fungera året runt. Komposten behöver luft så mikroorganismerna får syre för att kunna jobba. Vid kompostering bryts matavfallet ned av bakterier, svampar, maskar och andra smådjur. Dessa nedbrytare behöver ha lagom med luft, vatten och näring för att komposteringsprocessen ska fungera.

Därför är det viktigt att du sköter om din kompost så att den inte blir för tät. Håll den lagom fuktig och blanda runt i komposten till och från. Ett tips är att tillföra kompostmaskar som ”rör om” i komposten. De trivs alldeles utmärkt i isolerade varmkompostbehållare.

Storlek på kompostbehållaren:

  • Oisolerad – 100 liter per person
  • Isolerad – 50 liter per person
  • Roterande – 25 liter per person
  • Bokashi – minst 2 st behållare

Det här behöver du:

  • En kompostbehållare
  • Täck- och strömaterial, exempelvis flisat trädgårdsavfall
  • Diverse trädgårdsredskap, exempelvis grep
  • En liten plasthink eller liknande i köket som uppsamlingskärl för matavfallet

Hemkompostering med Bokashi-metoden

Bokashi är en kompostering som sker inomhus i köket. Matresterna konserveras så de inte luktar och görs färdiga för jorden.

Fördelen med bokashi är att ingen näring går förlorad, utan allt går tillbaka till nya odlingar och blir en resurs i det egna hushållet. Inget kol går ut i luften som koldioxid eller metan, utan kommer ner i jorden och gör nytta.

Här kan du läsa mer om bokashi. 

Tillstånd och föreskrifter

Tänk på att tillståndet för kompostering blir knutet till dig som person, inte till fastigheten. Det betyder att om du tagit över en fastighet där någon tidigare komposterat måste du göra en ny anmälan om du vill fortsätta.

När du komposterar måste du följa avfallsföreskrifterna.

Du hittar våra avfallsföreskrifter under Dokument längre ner på den här sidan (I dokumentet för alla kommuner utom Heby finns informationen på sidan 21-22. För Heby finns informationen på sidan 20).

Relaterade tjänster

Dokument

Avfallsföreskrifter – Heby 2024.pdf
Föreskrifter för avfallshantering, Heby kommun, Heby författningssamling

Vanliga frågor

Anledningen till att du måste anmäla din hemkompost/bokashi är att det blir ett undantag från Miljöbalken som vi behöver känna till, eftersom VafabMiljö har ansvar för att samla in och behandla hushållens mat- och restavfall. När du hemkomposterar väljer du att själv ta hand om matavfallet och skapar ett eget kretslopp med dina odlingar. Det är då viktigt att du intygar att du gör det på ett bra sätt, som inte leder till besvär för människors hälsa eller miljön.

  • Matrester
  • Skal och rester från frukter, grönsaker, och rotfrukter
  • Te och kaffesump – även påsarna och filtren
  • Krossade äggskal
  • Hushållspapper, ofärgade servetter och näsdukar – om det inte sugit upp något skadligt ämne
  • Trädgårdsavfall

Mer tips för en bra hemkompost – läs Komposthandboken (pdf)

Det blir till biogas och biogödsel i vår biogasanläggning.

  • Det är viktigt att du bara använder de bruna matavfallspåsarna till matavfallet.
  • Använd alltid påshållaren som finns att hämta på ditt närmaste Återbruk. Den hjälper till att hålla påsen torr och innehållet luftigt.
  • Ta bort eventuell plast och andra förpackningar och skräp från matresterna.
  • Fyll påsen till max ¾-delar.
  • För att undvika lukt eller att påsen blir blöt byt påse ofta, efter 3 – 4 dagar även om den inte är helt fylld.
  • Håll matavfallet torrt, låt det rinna av innan du slänger det i påsen.
  • För att hålla påsen torr i botten kan du lägga en bit äggkartong i botten på kärlet under påsen, så luftar den mer.
  • Hushållspapper som används vid exempelvis matlagning fungerar att slänga i påsen och hjälper till att suga upp fukt.
  • Vik ihop påsen ordentligen innan du lägger den i det bruna kärlet, eller kärlet i miljörummet märkt Matavfall, beroende på hur det ser ut där du bor. Matrester som ramlar ut drar åt sig fluglarver.
  • Om påsen är tung och fuktig i botten, använd en till matavfallspåse för att lättare kunna transportera till kärlet

Det här är matavfall:

  • matrester
  • kött- och fiskrens
  • räk- och kräftskal
  • frukt- och grönsaksskal
  • kaffefilter och kaffesump
  • tepåsar (ej nylon) och tesump
  • grönsaksblast
  • hushållspapper

För hela listan – se vår Sorteringsguide