Ansökan om hemkompostering

För en lyckad hemkompostering krävs en bra behållare som kan fungera året runt. Kompostering av matavfall ska ske i en skadedjurssäker behållare och på ett säkert sätt så att det inte skapar problem för människors hälsa eller miljö.

Här kan du läsa om allt du behöver veta om hemkompostering.

Villkor för ansökan om hemkompostering

Ansökan för hemkompostering kostar 357 kronor från och med 1 januari 2025.

Villkor för kompostering av matavfall:

Kompostering av matavfall och växter på din tomt eller byggnad ska ske i en skadedjurssäker behållare. Med det menas att komposten ska vara försedd med lock, botten och väggar och en öppning på maximalt 6 millimeter, så det inte uppstår besvär för människors hälsa och miljön. Tomten eller byggnaden ska ge utrymme för användning av kompostjorden. Att lämna matavfall till djur kan inte ses som hemkompostering.

Tumregel för storlek på kompostbehållaren:

  • Oisolerad – 100 liter per person
  • Isolerad – 50 liter per person
  • Roterande – 25 liter per person
  • Bokashi – minst 2 st behållare

Anmälande intygar att:

  • Jag följer de renhållningsföreskrifter och sorteringsanvisningar som gäller för Vafabmiljö kommunalförbund.
  • Jag komposterar allt matavfall året runt eller lägger matavfallet i Vafabmiljös kärl för matavfall. (kompostera betyder att du lägger dina matrester i en särskild behållare där de kan brytas ned organiskt för att på så sätt skapa kompostjord).
  • Jag anmäler till Vafabmiljö om komposteringen upphör.
  • Jag godkänner att stickprovskontroller kan komma att göras för att garantera att sorteringen fungerar som den ska.
  • Jag är medveten att om sorteringen är bristfällig eller om problem uppstår har Vafabmiljö rätt att ändra abonnemanget, samt att återkalla beslutet av komposteringen.
  • Jag accepterar kostnaden på 357 kronor i ansökningsavgift.

Ansökan om hemkompostering

Dokument

Ansökan om hemkompostering
Utskriftsbar ansökan för nedladdning i PDF-format

Vanliga frågor

Matavfall är de rester som uppstår när vi lagar mat och äter och som inte kan ätas upp. Exempel är äggskal, fiskben och kaffesump. Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat säljas eller ätas om maten hade hanterats på annat sätt. Det kan exempelvis vara mat med passerat ”bäst-före-datum” som inte tillagats och ätits upp i tid eller matrester på en tallrik.

Anledningen till att du måste anmäla din hemkompost/bokashi är att det blir ett undantag från Miljöbalken som vi behöver känna till, eftersom VafabMiljö har ansvar för att samla in och behandla hushållens mat- och restavfall. När du hemkomposterar väljer du att själv ta hand om matavfallet och skapar ett eget kretslopp med dina odlingar. Det är då viktigt att du intygar att du gör det på ett bra sätt, som inte leder till besvär för människors hälsa eller miljön.

  • Matrester
  • Skal och rester från frukter, grönsaker, och rotfrukter
  • Te och kaffesump – även påsarna och filtren
  • Krossade äggskal
  • Hushållspapper, ofärgade servetter och näsdukar – om det inte sugit upp något skadligt ämne
  • Trädgårdsavfall

Mer tips för en bra hemkompost – läs Komposthandboken (pdf)

Det här är matavfall:

  • matrester
  • kött- och fiskrens
  • räk- och kräftskal
  • frukt- och grönsaksskal
  • kaffefilter och kaffesump
  • tepåsar (ej nylon) och tesump
  • grönsaksblast
  • hushållspapper

För hela listan – se vår Sorteringsguide