Avfallstaxan för 2025 höjs med 2 procent

I samband med att kommunerna fattade beslut om avfallstaxan för 2024, har det gett oss möjligheten att höja taxan med 2 procent vid början av varje kalenderår från och med den 1 januari 2025. Det gäller både för grundavgiften och abonnemangsavgiften.

Ökningen som föreslogs utgår från statens inflationsmål om 2 procent och ska då täcka generella kostnadsökningar som exempelvis behandling och återvinning av avfallet, drivmedel, köp av tjänster och personalkostnader. Beslutet gör också att Vafabmiljö kan arbeta mer effektivt och underlättar för kommunerna, eftersom de slipper fatta beslut om taxan varje år i alla tolv medlemskommuners kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Denna förutsägbarhet i taxan ger både Vafabmiljö och kommunerna möjlighet att i stället fokusera på att utveckla tjänsterna inom taxan.

Varför höja med 2 procent?

Med en årlig ökning av taxan på procent effektiviserar Vafabmiljö sin verksamhet för att möta nya krav och förbättrad lakvattenhantering. Vilket kommer att bidra till utvecklingen av ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Dessutom går vi en expansiv och framåtsträvande tid till mötes med Återbruk 2.0, där vi satsar en halv miljard på att skapa nya, moderna återbruk och utveckla våra befintliga anläggningar under de kommande tio åren.

Resultatbudget

I de fall Vafabmiljö gör positivt resultat inom det kommunala uppdraget avsätts överskottet i en så kallad resultatutjämningsfond. Fonden utgör en skuld till kollektivet och kan användas som buffert om Vafabmiljö något år gör ett negativt resultat. Medel i resultatutjämningsfonden kan inte ligga där över lång tid. Om Vafabmiljös ekonomiska resultat blir positivt över tid kommer ingen höjning av taxan att genomföras. Här kommer en dialog löpande föras i såväl Direktionen som med Medlemsrådet där Kommunstyrelseordförande finns representerad.

Vi har en miljöstyrande taxa

Avgiften för hämtning av restavfall är hög så att det som är mest kostsamt och sämst för miljön kostar mer. Det är en önskvärd miljöstyrning då restavfallet är dyrt att behandla, eftersom 100 procent av det insamlade restavfallet går till förbränning. Vi vill därför uppmuntra fler att sortera ut sitt matavfall och sina förpackningar så att mängderna restavfall minskar – allt i enlighet med avfallsplanens mål.

Vad kan du göra för att minska dina kostnader?

  • Minska kärlstorlek – ett 140 liters kärl för restavfall räcker gott och väl för en familj som sorterar ut både matavfall och förpackningar.
  • Dela kärl med en granne, om du redan idag har små mängder avfall.
  • Ändra frekvensen på tömning av restavfallet – från varannan vecka till var fjärde vecka om du har lite avfall och om du sorterar.

Här kan du välja abonnemang

Flerbostadshus och verksamheter

För flerbostadshus och verksamheter kan både storlek och antalet behållare för restavfall påverka avgiften. Ju större mängder restavfall du har, desto dyrare blir det. Ni kan själva påverka era egna kostnader genom att minska mängden restavfall. När vi nu bygger ut den fastighetsnära insamlingen, kallat Närsorterat, ska alla sortera ut sina förpackningar. På det sättet kan ni både minska mängden restavfall och kostnaden för avfallshanteringen.

Utsortering av matavfall är obligatoriskt

Sorterar du ut matavfall idag? Det är obligatoriskt från 1 januari 2024 – och matavfallsinsamlingen är avgiftsfri. Läs mer: Krav på att sortera ut ditt bioavfall (matavfall) – Vafabmiljö (vafabmiljo.se)

Grundavgifter 2025

tabell

Vanligaste abonnemanget för:

Villor med helsårsabonnemang och utsortering av matavfall i kärl.

Tabell

Villor med helårsabonnemang och hemkompost.

Tabell

Villor med sommarabonnemang och utsortering av matavfall i kärl.

Tabell

Villor med sommarabonnemang och hemkompost.

Tabell

Flerbostadshus med rest- och matavfall i kärl 2025.

Tabell

Flerbostadshus med rest- och matavfall i kärl 2024.

Tabell

Flerbostadshus och samfälligheter med gemensam avfallshantering samt verksamheter
med bottentömmande behållare – Restavfall, helårsabonnemang 2025.

Tabell

Flerbostadshus och samfälligheter med gemensam avfallshantering samt verksamheter
med bottentömmande behållare – Restavfall, helårsabonnemang 2024.

Tabell

 

FAQ – Vanliga frågor

Sorteringsguiden

Få reda på hur du bäst sorterar ditt avfall.