Fredag 4 oktober stänger Återbruk och Kundservice kl 12

Avfallstaxan för 2025 höjs med 2 procent

I samband med att kommunerna fattade beslut om avfallstaxan för 2024, har det gett oss möjligheten att höja taxan med 2 procent vid början av varje kalenderår från och med den 1 januari 2025. Det gäller både för grundavgiften och abonnemangsavgiften.

Ökningen som föreslogs utgår från statens inflationsmål om 2 procent och ska då täcka generella kostnadsökningar som exempelvis behandling och återvinning av avfallet, drivmedel, köp av tjänster och personalkostnader. Beslutet gör också att Vafabmiljö kan arbeta mer effektivt och underlättar för kommunerna, eftersom de slipper fatta beslut om taxan varje år i alla tolv medlemskommuners kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Denna förutsägbarhet i taxan ger både Vafabmiljö och kommunerna möjlighet att i stället fokusera på att utveckla tjänsterna inom taxan.

Varför höja med 2 procent?

Med en årlig ökning av taxan på procent effektiviserar Vafabmiljö sin verksamhet för att möta nya krav och förbättrad lakvattenhantering. Vilket kommer att bidra till utvecklingen av ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Dessutom går vi en expansiv och framåtsträvande tid till mötes med Återbruk 2.0, där vi satsar en halv miljard på att skapa nya, moderna återbruk och utveckla våra befintliga anläggningar under de kommande tio åren.

Resultatbudget

I de fall Vafabmiljö gör positivt resultat inom det kommunala uppdraget avsätts överskottet i en så kallad resultatutjämningsfond. Fonden utgör en skuld till kollektivet och kan användas som buffert om Vafabmiljö något år gör ett negativt resultat. Medel i resultatutjämningsfonden kan inte ligga där över lång tid. Om Vafabmiljös ekonomiska resultat blir positivt över tid kommer ingen höjning av taxan att genomföras. Här kommer en dialog löpande föras i såväl Direktionen som med Medlemsrådet där Kommunstyrelseordförande finns representerad.

Sorteringsguiden

Få reda på hur du bäst sorterar ditt avfall.