Uppehåll i hämtning

Du kan ansöka om uppehåll i hämtningen av mat- och restavfall samt slam- och latrintömning om din byggnad inte kommer att nyttjas under en sammanhängande period.

Du som småhusägare kan ansöka om uppehåll i hämtning om ingen kommer att bo eller övernatta i byggnaden (eller om det endast sker enstaka besök) under en sammanhängande period om minst sex månader.

Verksamheter och företag kan ansöka om uppehåll i hämtning om byggnaden inte kommer att nyttjas, ingen kommer att bo eller övernatta i byggnaden under en sammanhängande period om minst fyra veckor.

För fastigheter med sommarabonnemang gäller att byggnaden inte kommer att nyttjas alls under hela hämtningssäsongen, vecka 18-39, det vill säga ingen övernattning får ske och enbart enstaka besök.

Ansökningsavgiften är 714 kr, och den behöver du betala oavsett om du får din ansökan beviljad eller inte.

Checklista innan du fyller i ansökan

  • Du betalar en grundavgift, även om du beviljas uppehåll.
  • Ansökan skickas in senast en månad innan uppehållet ska börja gälla.
  • Ansökan för sommarabonnemang skickas in innan 1 april.
  • Vi behandlar ansökan först när alla obligatoriska uppgifter kommit in.
  • Du kan inte ansöka om uppehåll i efterhand.
  • Det är viktigt att du läser igenom och accepterar villkoren nedan. Först när du bockat i rutan ”Jag har läst och accepterar villkoren” kan du skicka in din ansökan. 

Ansökningsavgiften är 714 kr, och den behöver du betala oavsett om du får din ansökan beviljad eller inte.

  • Permanentbostad som inte kommer att nyttjas under en sammanhängande tid om minst sex månader.
  • Verksamhet/flerbostadshus som inte kommer att nyttjas under en sammanhängande period om minst fyra veckor.
  • Fritidsbostad som inte kommer att nyttjas alls under hela hämtningssäsongen (vecka 18–39).
  • När uppehållet är ett år eller längre ska uppehåll sökas för både hämtning av mat- och restavfall och avfall från avloppsanläggningen (gäller ej Heby kommun).
  • Uppehåll i hämtning av avfall från små avloppsanläggningar kan endast ges om byggnaden inte nyttjas under minst ett år och att slamtömning skett under det senaste kalenderåret. Gäller även fritidsbostad (gäller ej Heby kommun).
  • Vid ansökan om uppehåll för små avloppsanläggningar (slam) är det fastighetsägarens ansvar att anläggningen fungerar efter uppehållet.
  • Vid uppehåll får endast enstaka besök göras i byggnaden. Övernattning får inte ske i byggnaden. Besök får inte ge upphov till sådant avfall som kan klassas som hushållsavfall, som till exempel matrester eller latrin.
  • Uppehåll i hämtning av hushållsavfall kan sökas för max två år per ansökningstillfälle.
  • Om villkoren inte följs har Vafabmiljö rätt att häva beslutet och byggnaden återgår till ordinarie sophämtning. Fastighetsägaren får då betala avgift för hela uppehållstiden.
  • Vid uppehåll i ett år eller längre hämtas kärlet/kärlen in. För fritidsbostad gäller det minst en säsong.

Ansökan om uppehåll i hämtning

Dokument

Ansökan om uppehåll i hämtning, småhus i Heby
Utskriftsbar ansökan för nedladdning i PDF-format
Ansökan om uppehåll i hämtning, småhus
Utskriftsbar ansökan för nedladdning i PDF-format

Vanliga frågor

Nej, varje hushåll ska ha sophämtning och det är inte tillåtet att själv frakta sitt hushållsavfall. Det är inte heller tillåtet att ta hushållsavfall (mat- och restavfall) till återbruken. Alla har restavfall, vill du veta vad som räknas som restavfall kan du läsa mer i vår sorteringsguide. I undantagsfall kan du få befrielse från sophämtning. Då behöver du mejla in en utförlig beskrivning till oss om varför du vill bli befriad samt skicka med foton på ut- och insidan av fastigheten. Vi gör sen en bedömning och skickar det till Miljö- och Hälsa, i den kommun det gäller. Ifall du ansöker om befrielse för att du inte får något avfall, utan återvinner allt, så ska du betala fast avgift. Om du beviljas befrielse för att fastigheten inte går att använda debiteras ingen fast avgift. Den fasta avgiften täcker kostnader för återbruken, information, omhändertagande av farligt avfall och kyl/frys, administration med mera.

Nej tyvärr, enligt lag ska varje hushåll ha sophämtning och det är inte tillåtet att själv frakta sitt hushållsavfall. Lagen finns för att skydda miljö och hälsa från bland annat ohyra, spridning av sjukdomar och gift. Grundregeln är att varje fastighet ska anslutas till den kommunala avfallshanteringen. Har du väldigt lite avfall finns det möjlighet att få dela sopkärl med en granne eller att ingå i en gemensamhetslösning om det finns flera intresserade av det i området. Mer information om detta hittar du här.

Du kan göra en digital ansökan. Om du inte har möjlighet att göra din ansökan digitalt, kontakta oss så skickar vi en pappersblankett. Du kan också hantera dina tillval och abonnemang som inloggad på Mina sidor. Det är avgiftsfritt att ändra abonnemang, däremot införs en bindningstid på 6 månader.

Läs mer om våra abonnemang, olika kärlstorlekar och hur du hanterar ditt abonnemang vid flytt.