Just nu är Vafabmiljö med och medfinansierar en förstudie i samarbete med Sagåns vattenråd, Västerås stad, Mungasjöns samfällighet och boende runt sjön. Förstudien inkluderar reduktionsfiske av vitfisk i Mungasjön i Västerås kommun. Begreppet vitfisk används ofta för arter inom familjen karpfiskar, såsom mört och brax.
Just nu är VafabMiljö med och medfinansierar en förstudie i samarbete med Sagåns vattenråd, Västerås stad, Mungasjöns samfällighet och boende runt sjön. Förstudien inkluderar reduktionsfiske av vitfisk i Mungasjön i Västerås kommun. Begreppet vitfisk används ofta för arter inom familjen karpfiskar, såsom mört och brax.
Förstudien görs dels för att lära mer om fiskbeståndet i sjön och vilka andra åtgärder som krävs, och dels för att direkt minska vitfiskbeståndet. Reduktionsfisket i Mungasjön är en del av ett större projekt för att minska övergödningen i Sagån och Svartån där man jobbar med lantbrukare och markägare för att minska näringsläckaget och hålla kvar näringen där den gör nytta.
Flera åtgärder genomförs för att bidra till att på sikt återskapa den ekologiska balansen i sjön. Mungasjön är som många andra sjöar sänkt, och det i kombination med tillförsel av näringsämnen påverkar hela näringskedjan. Vattnet har blivit grumligare vilket missgynnar rovfiskar i sin jakt på fisk och vitfisken ökar. Detta späds på av att bottenlevande vitfisk ytterligare ökar grumligheten genom att röra upp sedimenten som frigör fosfor.
Vi är stolta samarbetspartners, och fisken lämnas självklart till vår biogasanläggning för att bli drivmedel.
Eva Favaro, avdelningschef Hållbarhet och Kommunikation på Vafabmiljö
Markägare och lantbrukare får gärna kontakta Åtgärdssamordnaren för Sagån eller Åtgärdssamordnaren för Svartån om de har idéer eller förslag på åtgärder som kan minska näringsläckaget från deras mark. Dessa åtgärder verkar ofta för fler syften i landskapet såsom biologisk mångfald och flödesutjämningar av vatten.
Kontakta Åtgärdssamordnarna för mer information:
För Sagån: Viktor Karvinge, viktor.karvinge@lansstyrelsen.se, 010-224 93 88, 072-545 60 17
För Svartån: Linnea Svärd, linnea.svard@vasteras.se, 021-39 25 78