Vilka typer av plast tar vi emot?
- Rena flöden av plaster från produktionsspill går till materialåtervinning.
- Mjuka plaster (LDPE, märkta med en 4:a) som har använts framförallt inom industrin, till exempel svepplast, emballageplast, krymp- och stäckplast. Den plasten samlas in och återvinns till hundra procent.
- Blandat plast och plastprodukter som innehåller plast men även andra material, till exempel hjälmar, barnstolar eller plaster som innehåller flera olika plastsorter, till exempel vattenslangar och kylboxar. Dessa går till energiutvinning.
- Plastförpackningar (från till exempel miljöbodar) skickas till sorteringsanläggning där de olika plastkvalitéerna separeras, tvättas och granuleras. för att sedan kunna återanvändas hos producenterna för tillverkning av nya produkter
Rena inflöden ger rena utflöden
Plastprodukter skiljer sig från varandra beroende på vilken sammansättning de har. Kan vi få in plast mer välsorterat har vi större möjlighet att återvinna den. Mycket plast förbränns idag helt i onödan – och det beror på att de olika plastsorterna blandas.
Plastförpackningar
Du kan lämna ditt förpackningsavfall själv kostnadsfritt på några av våra avfallsanläggningar eller beställa hämtning av oss.
Anläggningar som tar emot förpackningar från verksamheter är:
- Annelund i Enköping
- Norsa i Köping
- Sänkmossen i Fagersta
- Isätra i Sala
Kom ihåg att fylla i en leveransanmälan för förpackningarna innan ditt besök.
Läs mer om förpackningsavfall här: Förpackningsavfall – Vafabmiljö
Så kan vi hjälpa dig
Insamling kärl
Vi hämtar gärna plastförpackningar hos företag och andra verksamheter. Fastigheter med hushåll, ingår från och med 2024 i det kommunala ansvaret.
Mottagning anläggning
Avfallsanläggningen på Gryta i Västerås tar emot både rena flöden av plaster från produktionsspill samt krymp- och sträckplast.
Plastförpackningar tas emot på anläggningarna Norsa i Köping, Annelund i Enköping, Sänkmossen i Fagersta och Isätra i Sala.
Innan du lämnar plast till oss – tänk på det här!
Kan vi få in plast mer välsorterat har vi större möjlighet att återvinna den!