Massor

Miljölagstiftningen har lett till att förorenade jordar i allt större utsträckning upptäcks och kräver omhändertagande i någon form i såväl vår region som i Sverige i stort. Hur mycket förorenade jordar vi på Vafabmiljö tar emot årligen beror på företags eller kommuners behov av att bli av med förorenad jord. Det kan till exempel vara gammal industrimark som avsätts för nya bostäder.

Schaktmassor

Vi lagrar, behandlar och deponerar schaktmassor med olika föroreningshalter. Innan du lämnar massorna till oss behöver du lämna in en avfallsdeklaration. När vi registrerat deklarationen får du transportdokument som ska följa med samtliga fordon som transporterar massorna till oss.

Mellanlagring

Mellanlagring av alla slags jordar sker i avvaktan på undersökning och val av behandling. Ytorna är anslutna så att regnvattnet kan fångas upp och tillföras en reningsanläggning.

Deponering

Vi har deponier för samtliga slag av jordar. För jordar klassificerade som farligt avfall kan vår klass 1-deponi bli aktuell, det gäller till exempel kraftigt förorenade jordar. För övriga jordar kan, beroende på föroreningssituation, olika deponimetoder bli aktuella. Kontakta oss för att diskutera ditt problem så tar vi fram en lösning.

Så här gör du:

1. Kontakta vårt kundcenter

Kundcenter vill veta följande:

  • Projektets namn/adress
  • Varifrån kommer massorna?
  • Typ av massor? Hur ser de ut? Är det fyllnadsmassor, leriga eller blöta? Finns stora stenar, armering, betong, asfalt i massorna?
  • Föroreningar? Vilken verksamhet eller industri har funnits på platsen tidigare?
  • Underlag för avfallsklassning: Finns det analyser eller annat underlag från till exempel tidigare miljöundersökningar eller från kommun/fastighetsägare?
  • Generell information om start och slut av projektet, uppskattad mängd (ton), när ska schaktmassorna levereras och hur många bilar transporterar schaktmassorna?

2. Fyll i avfallsdeklarationen

Vi skickar dig en Avfallsdeklaration som du fyller i. Bifoga gärna information såsom analyser av massorna, schaktkarta, önskemål om mottagningsanläggning med mera. Avfallsdeklarationen lämnas till oss. Du kan antingen skanna in den och mejla eller skicka den via post.

3. Transportdokument

När du lämnat avfallsdeklarationen, registreras en och schaktmassorna klassificeras. Därefter får du transportdokument med deklarationsnummer.
På transportdokumentet framgår:

  • Kund (avfallslämnaren)
  • Transportör
  • Mottagningsanläggning
  • Typ av material
  • Deklarationsnummer

Transportdokument ska alltid lämnas vid invägning på VafabMiljös avfallsstationer.

Obs! Varje transportdokument ska skrivas under av samtliga inblandade parter. Det måste finnas ett transportdokument för varje leverans.

4. Sammanställning

När schaktmassorna lämnats på en anläggning, kan du som kund få en sammanställning över inkörda transporter. (Gäller dock inte GKID). Kontakta vårt kundcenter så hjälper vi dig.

Statistik kan endast tas fram för massor som är upprättade med en deklaration.

Vid frågor gällande statistik, mejla oss på fafragor@vafabmiljo.se.

Relaterade tjänster

På avfallsanläggning

{{ slideIn.title }}
{{ slideIn.subTitle }}

Sortering

Vad händer sen?

{{ slideIn.stationReturnHeading }}

{{ activeTerm.name }}

Vad händer sen?

I {{ activeTerm.name }} sorterar du:

Vanliga frågor

Om du misstänker att massorna är förorenade kan vi hjälpa till med analys och klassificeringen mot en kostnad. Dina massor mellanlagras då på Gryta avfallsstation i Västerås under tiden vi gör provtagning och klassifikation. Därefter kommer vi tillsammans med dig överens om hur massorna ska hanteras. Även vid mellanlagring måste ni fylla i en avfallsdeklaration och få transportdokument innan massorna levereras till oss.

Vi rekommenderar dock att ni tar kontakt med en miljökonsult som kan analysera och klassificerar misstänkta förorenade massor.

Ja, det avfall som vägs in över vågen kan vi skicka statistik på.
Kontakta marknad@vafabmiljo.se

Vid frågor gällande statistik för farligt avfall, mejla oss på  fafragor@vafabmiljo.se

VafabMiljö kan både ta emot och ta hand om de invasiva växterna på ett miljöriktigt sätt. Vi kan ta emot växterna på följande sätt:

  • Förpackat i säck: Samtliga Återbruk kan ta emot avfallet (ej blandat med jordmassor/schakt). Säckarna läggs i fraktionen för Tapeter, Takpapp och Gummi och skickas därefter till förbränning. Ingen föranmälan krävs.
  • I täckt container för förbränning: Kan enbart tas emot på vår avfallsstation Norsa med förbränningsanläggning i Köping. Föranmälan krävs senast en dag innan leverans till atervinning@vafabmiljo.se
  • Blandat med jordmassor/schakt: Kan enbart tas emot i täckt container på vår avfallsstation Gryta, Returvägen 20 i Västerås. Vi rekommenderar att Big-bags används vid hanteringen för att minska spridningen. Massorna hamnar därefter på deponi. Föranmälan krävs ett par dagar innan leverans till atervinning@vafabmiljo.se

Dessutom måste en deklaration upprättas oavsett volym som kommer in. Efter granskning klassificeras jordmassorna/schakten och en godkänd deklaration upprättas.