Från ax till limpa, brukar det heta. Men på Norsa avfallsstation i Köping är det limpa till ax – eller kanske snarare soffa till megawatt – som gäller. För det är här som de stora möblerna vi kastar på Återbruket krossas ner till sina minsta beståndsdelar, sorteras och återvinns i form av energi och armeringsjärn. Det är en solig vårdag när Cirkulera får en guidad rundtur på stationen av VafabMiljös Micael Carlberg, chef för Produktion återvinning, och arbetsledare Sandra Johannesson.
– Allt handlar i slutändan om att maximera uttaget av energi i återvinningsprocessen. För att göra det gäller det att vara effektiv i planeringen, säger Micael Carlberg.
En typisk soffa börjar sin resa hit när den lämnas in på något av VafabMiljös alla Återbruk. Efter att den forslats hit sorteras den in i en hög med avfall som klassas som ”Soffor och Sängar”, tillsammans med bland annat sängramar och skumgummimadrasser.
– En materialhanterare tar sedan soffan, med hjälp av en grip, och lägger den på valskrossen, berättar Micael och pekar på ett stort, stridsvagnsliknande fordon med ett rullande band.
Här ”materialsepareras” – eller krossas, på ren svenska – stora möbler. En soffa som placeras på valskrossens rullband slås sönder mot en stor kam med ”tänder”. Nästa steg i processen är att en stor och kraftig magnet, som är placerad strax ovanför avmatningsbandet, sedan drar åt sig allt material av järn som fanns i soffan.
Resten av soffans beståndsdelar – trä, skumgummi, tyg, skinn, och så vidare – blir till en krossad mix av så kallat spetsbränsle. Sista steget är att återvinna detta bränsle, genom att elda upp det på stationens avfallsvärmeverk.
Micael berättar att cirka 25 000 ton avfall förbränns i Köping per år. Het ånga driver en turbin som ger mekanisk energi – ju högre värme, desto mer energi. Det här är dock ett steg som kräver viss planering, berättar Micael. Eftersom det spetsbränsle som till exempel soffor genererar brinner bra – och därmed skapar mycket energi – fungerar det också perfekt att blanda det med annat avfall.
– Hushållsavfall är ofta blött, och brinner därför inte lika bra. Därför brukar vi blanda det med spetsbränsle, för att ”spetsa upp effekten” och hjälpa förbränningsprocessen på traven, säger Micael Carlberg.
Vad händer då med de metalldelar som sållades bort från soffan med hjälp av en magnet? Jo, de återvinns de också, berättar Micael.
– Vi säljer det som blandskrot till en kund. Sedan görs det bland annat armeringsjärn av det här, säger han och pekar på några spretiga rester av resårbottnar av järn som ligger i en stor hög av avfall.
Nästa gång du bestämmer dig för att slänga en soffa kan du med andra ord vara säker på en sak – alla beståndsdelar av din gamla möbel kommer att återvinnas.