Mobila Återbruket kommer till Virsbo 22-23 februari

Passa på att samla ihop det du vill lämna till återvinning. Den 22-23 februari kommer Mobila Återbruket till Virsbo.

Foto_ Per Groth

Mobila Återbruket


Var: Grusgropen, bruksvägen
Tid: onsdag 22 februari kl. 14 – 18 och torsdag 23 februari kl. 9 – 12 samt 14– 18.

 

För turlista 2017 se här

Det här kan du lämna till det mobila Återbruket

 • Trä
 • Metallskrot
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Brännbart
 • Textilier

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

VafabMiljö söker en Avfallsstrateg

Foto: Per Groth

Vi är i en spännande utvecklingsfas! Nu söker vi dig som har ett starkt engagemang och ett strategiskt tänk kopplat till avfalls- och miljöfrågor.

Hos oss får du möjlighet att bidra till förbättring av det viktigaste vi har – vår miljö. Tjänsten är placerad i Västerås på enheten VD-stab och du rapporterar direkt till VD.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som avfallsstrateg har du en central roll i arbetet med att ta fram en ny gemensam avfallsplan för förbundets 12 medlemskommuner. Du arbetar med att initiera och driva olika utvecklingsprojekt som berör hela avfallskedjan och som är kopplade till den strategiska avfallsplanen. Du kommer samordna, planera och leda projekten tillsammans med medarbetare inom VafabMiljö liksom med representanter från förbundets medlemskommuner och andra intressenter.

I rollen ingår också att vara den som, i dialog med kollegor, samordnar och förbereder möten med medlemskommunerna. Avfallsstrategen kommer även att ha huvudansvaret för att handlägga och samordna svar på de remisser som kommer in till VafabMiljö från medlemskommunerna och andra aktörer i samhället. Du kommer att ha samråd och kontakt med kommuninvånare, politiker, fastighetsägare med flera intressenter.

Kompetenskrav

 • Relevant högskole- eller universitetsutbildning alternativt annan utbildning i kombination med relevant arbetslivserfarenhet som bedöms likvärdig
 • Kunskap och erfarenhet av projektledning, gärna från återvinnings-/avfallsbranschen
 • Erfarenhet av att ha arbetat med miljöfrågor
 • God datorvana
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift
 • B-körkort

Vem är du?

Som person är du kommunikativ, social och utåtriktad och kan handskas med alla typer av människor. Du är genuint intresserad av miljö- och avfallsfrågor. Du är handlingskraftig, mål- och resultatinriktad och ser möjligheter framför hinder. Du har även förmågan att driva stora som små projekt framåt, från ax till limpa. Du har en god planeringsförmåga där du strukturerar och driver dina projekt. Du trivs med att styra ditt arbete och att arbeta självständigt men du har också lätt för att samarbeta. Du är flexibel och kan planera och prioritera om då fokus, av olika skäl, kan behöva ändras. Du är bekväm i att hålla presentationer.

Vi erbjuder dig

VafabMiljö står inför en stor och spännande utmaning och erbjuder dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. VafabMiljö vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Placeringen är på huvudkontoret på Gryta i Västerås.

Om du vill veta mer om tjänsten

Frågor kring tjänsten besvaras av antingen Carina Färm, VD på tel. 021-39 35 01, eller Per-Erik Persson, Senior teknik- och miljöspecialist på tel 021-39 35 65.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då alla ansökningar behandlas löpande är du välkommen att ansöka redan idag, dock senast den 5 mars. Det gör du genom att sända ditt CV och ditt personliga brev till: info@vafabmiljo.se
Skriv ”Avfallsstrateg” i ämnesrutan på mailet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på http://vafabmiljo.se/

Soporna fryser fast – kan inte tömmas

Såhär på vintern får Vafab Miljö, som sköter sophämtningen i länet, en hel del samtal från privatpersoner som klagar på att soporna inte blivit tömda. Särskilt när det som nu är lite kallare. Ofta är förklaringen att is och kyla ställer till det för sopåkarna.
VafabMiljös medarbetare tömmer omkring 500 kärl var varje dag och säger att det ofta krävs lite samarbete med kunderna för att allt ska fungera.
Sopåkaren Johan Bäversten berättar för SVT Västmanland vad du kan göra för att underlätta sophämtning.

Läs hela artikeln här

Mobila Återbruket Enköping

Foto_ Per Groth

Mobila Återbruket

Om en månad, den 9 mars kör Mobila Återbruket igång i Enköpings kommun och först ut är Grillby

Börja redan nu att samla på dig och sortera ut det du vill lämna till återvinning.

Detta får du lämna på det Mobila Återbruket:

 • Trä
 • Metallskrot
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Brännbart
 • Textilier

 

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

Det finns uppskyltade behållare för olika typer av material och det finns personal som kan hjälpa dig med sorteringen.

Vill du se fullständig turlista för Enköpings kommun klicka här. Det kommer även gå ut en turlista till alla hushåll med fakturan som kommer 1 mars.

Saknar du Soptips?

Broschyren Soptips upphör – kunderna hänvisas till hemsidan

Det har beslutats att broschyren Soptips upphör. Det kommer alltså inte att delas ut någon Soptips i år eller framöver. Istället hänvisar vi våra kunder till informationen som finns på vår hemsida under Hushåll/Din kommun.

Vi kommer även att lyfta viss viktig information i vår kundtidning Cirkulera som delas ut till alla hushåll 3-4 ggr per år. Årets första nummer kommer den 2 februari och där finns Återbrukens öppettider med samt tips för hur du sorterar dina matrester.
Övrig kommuninformation, som exempelvis abonnemang och taxor med mera, finns på vår hemsida under Hushåll/Din kommun. Denna sida uppdateras kontinuerligt och är fortfarande under uppbyggnad. Så småningom kommer vi även införa ”Mina sidor” på vår hemsida där hushållen kan få mer specifik information om sitt eget abonnemang, tömningsintervall etc.

Anledningen till att Soptips upphör är att vi dels vill minska avfallet och mer och mer digitalisera vår information. Det är också lättare att uppdatera om ändringar i informationen skulle uppstå under året.

Planering av invigning biogasmack i Fagersta

Ett nytt tankställe är snart färdig för användning vid bilprovningen i Fagersta. VafabMiljö står för bygget och det blir en biogasmack.
Nu hoppas flera aktörer på att miljöbilsintresset får ett uppsving i Fagersta.

Fagersta kommun kommer att köpa in biogasbilar till delar av organisationen när det finns möjlighet att tanka lokalt. Det här slår ett politiskt beslut från 2015 fast.
Med anledning av den nya macken kan även Norra Västmanlands kommunalteknikförbund komma att köpa in gasbilar.

Det här blir den första gasmacken i norra länsdelen. I dagsläget finns de närmaste stationerna i Sala och Västerås.

VafabMiljö planerar nu den officiella invigningen av biogasmacken i Fagersta. Invigningen planeras äga rum i april.

Fakta: Biogasen kommer från Västerås

Runt 18 000 ton matavfall kommer varje år till VafabMiljös produktionsanläggning på Gryta i Västerås.

Till anläggningen kommer också varje år några tusen ton matfett från restauranger och skolbespisningar.

Allt mixas för att bilda metangas.

Gasen förädlas, bland annat genom att VafabMiljö tar bort koldioxid. I slutprodukten är det 97 procent metangas.

Gasen kommer till Fagersta med lastbilar.

 

Prisjustering på avfall till deponi

VafabMiljö kommer att genomföra en prisjustering på mottagning av avfall till deponi.

Det nya listpriset är 1 500 kr/ton och träder i kraft 1 mars 2017.

Prisjusteringen baseras på ökade kostnader vid drifttagande av nya deponiceller på Gryta.

Kontakta oss gärna för prisinformation på e-post: innesalj@vafabmiljo.se

 

Så mycket hushållsavfall återvinns i din kommun

I länet är Skinnskatteberg bäst på att ta vidare hushållsavfallen till återvinning, med 45 procent. Tätt följt av Surahammar och Västerås, med 44 procent. Sämst i länet är Fagersta där 32 procent av avfallet återvinns.
Det visar nya siffror från Kommun- och landstingsdatabasen, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Så här ser det ut för alla av länets kommuner.

Återvinning av hushållsavfallet i procent:

Arboga

Fagersta

Hallstahammar

Kungsör

Köping

Norberg

Sala

Skinnskatteberg

Surahammar

Västerås

39%

32%

43%

39%

39%

38%

39%

45%

44%

44%

Läs hela artikeln på SVT Västmanland.

Turnéstart för dialogen och resan mot en ny avfallsplan

I slutet av januari startade vi vår turné med dialogen och resan mot en ny avfallsplan. Först ut var Hallstahammars kommun.

Den 24 januari hade vi vår första workshop i Hallstahammar med politiker och tjänstemän för att prata om framtidens sophantering. Detta blev starten på resan mot en ny avfallsplan där fokus ligger på framtiden och ett hållbart samhälle. Dialogen med intressenterna är en väldigt viktig del i arbetet. Under året kommer vi anordna en mängd olika möten; workshops, kundfokusgrupper, träffar med skolelever. Vi kommer också vara med vid ett antal publika evenemang runt om i våra kommuner.

Den nya avfallsplanen ska gälla i hela vår region, Västmanland samt Enköping och Heby, så vi har många kreativa samtal framför oss. Hushållen når vi via vår utställning Let’s talk rubbish som kommer turnera runt på olika publika evenemang.

Den nya avfallsplanen ska gälla fram till år 2030. På vår kampanjsajt berättar vi om arbetet med avfallsplanen, om vad som händer med materialet som du sorterar på Återbruket och annat matnyttigt.
På kampanjsajten hittar du också ett kalendarium. Här finns alla våra aktiviteter som vi kommer ha in medlemskommunerna under våren.
Kom gärna och hälsa på oss på plats!

Vill du veta mer om den nya avfallsplanen eller har du synpunkter om framtiden?
Gå in på vår kampanjsida www.vafabmiljo.se/avfallsplanen och lämna gärna din åsikt.

Snart öppnar Fritidsbanken i Västerås!

Foto: Fritidsbanken

I februari öppnar Fritidsbanken i Västerås.  Nu behöver de din hjälp! Du kan lämna in din gamla sportutrustning den 21 januari på två ställen i Västerås.

Fritidsbanken är som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Har du gammal sport- och fritidsutrustning som du inte behöver så tar Fritidsbanken gärna emot den. Fritidsbankens verksamhet bygger nämligen på återbrukat material.

Öppnar i Västerås

Fritidsbanken öppnar den 27 februari i Västerås på Kokillgatan 1 på Bäckby.

Insamling

Den 21 januari kl. 9-15 är det insamling av sport- och fritidsutrustning på två ställen i Västerås;
 • I Fritidsbankens lokal på Kokillgatan 1
 • På Rocklundaområdet
Du kan då även träffa spelare från några av stans elitklubbar!

Fritidsbanker i VafabMiljö-regionen

Det finns än så länge två till Fritidsbanker i vår region. Den ena ligger i Örsundsbro (nära Enköping) på Idrottsvägen 6. Den andra ligger i Sala på Kungsgatan 20, fd Café Dreambook.
 
Häng på och återbruka mera!
Läs mer om fritidsbanken på http://www.fritidsbanken.se/ eller på www.facebook.com/fritidsbanken