bild på blå sopbil i bostadsområde

Ändrade hämtningsdagar i Västerås kommun under påskveckan, vecka 15

Under påskveckan hämtar vi ditt hushållsavfall i Västerås kommun andra dagar än normalt. Du får avfallet hämtat en dag tidigare enligt schemat nedan. På Annandag påsk kör vi dock på ordinarie hämtningsdag. Ställ fram kärlen före kl. 06.00 på den dag du får tömt och låt dem stå tills de blir tömda. Om du har missat att vi ändrat hämtningsdag ber vi dig kontakta vår Kunderservice på 020-120 22 20, kundservice@vafabmiljo.se

I övriga kommuner, där vår entreprenör Allmiljö hämtar hushållsavfallet, blir det inga förändringar i påsk. Vi önskar dig en glad påsk!

Ordinarie
hämtningsdag
  Ny
hämtningsdag
Måndag 6/4   Söndag 5/4
Tisdag 7/4   Måndag 6/4
Onsdag 8/4   Tisdag 7/4
Torsdag 9/4   Onsdag 8/4
Fredag 10/4   Torsdag 9/4
Måndag 13/4   Måndag 13/4

Obs! Gäller endast i Västerås kommun.

Blå sopbil som tömmer brunt och grönt kärl

Effektivisering av sophämtningen från 13 april – ny tömningsdag

Från och med måndag 13 april 2020 (vecka 16) kommer vi att byta tömningsdag och/eller insamlingsfordon för hushållsavfall i den västra regionen. Det gäller kommunerna Köping, Arboga, Kungsör, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Hallstahammar och Surahammar. Om du berörs av förändringen kommer du att få information hem till dig.

Anledningen till förändringen är att vi, tillsammans med vår entreprenör Allmiljö, lägger om våra rutter för att sophämtningen ska bli så effektiv som möjligt. På det viset sparar vi både tid och miljö.

I och med ruttoptimeringen kommer tömningsdagarna att ändras på många platser. Vi kommer även att byta insamlingsfordon på vissa områden, från en baktömmande sopbil till en sopbil som tömmer kärlen från sidan (sidlastare) eller tvärtom. Du kommer därför att behöva vända dina kärl. Det gäller för både restavfall och matavfall.

Om du berörs av förändringen kommer du att få brev hem till dig, om den nya tömningsdagen eller om du ska vända på kärlen.

Vill du veta mer om hur sophämtningen fungerar kika här

Tack för att du sorterar!

bild på sopbil som står på avfallsvåg vid Gryta avfalsstation

Begränsad mottagning av Farligt avfall

På grund av att vår befintliga deponi för Farligt avfall är full och vår nya deponi inte är godkänd vid slutbesiktning, har vi begränsade möjligheter att ta emot Farligt avfall. För tillstånd att leverera in Farligt avfall ber vi dig som kund kontakta fajord@vafabmiljo.se

Vi vet idag inte när vår nya deponi för Farligt avfall kan tas i drift. Information om normala mottagningsmöjligheter kommer att meddelas senare.

Tack för din förståelse.

Öppettider på Återbruket under påskhelgen

Välkommen till Återbruket, vi har öppet hela påskhelgen. Med undantag för vissa Återbruk. Se tider nedan:

Skärtorsdag och Långfredag: Öppet ordinarie tid för de som har öppet aktuell veckodag. Se öppettider för din kommun.

Påskafton, Påskdagen och Annandag påsk: Öppet som helg för de som har öppet aktuell veckodag.
Obs! Heby har stängt på Påskafton och öppet som söndag på Annandag påsk. Gryta har stängt samtliga dagar som är hänvisade till ”öppet som lördag/söndag”.

Vi önskar dig en glad påsk!

bild på Gryta deponi

Deponin för farligt avfall stängd 16-17 april

Deponin för farligt avfall på Gryta i Västerås är stängd torsdag och fredag, 16-17 april.

Detta gäller alla transportdokument med lagerplats 11701 och 11702 som t.ex. PAH-asfalt över FA (tjärasfalt).

bild på kvinna med headset och dator

Ändrade öppettider för vår Kundservice

På grund av rådande läge med spridning av Coronaviruset, Covid-19, fördelar vi om våra resurser internt. Vi ändrar därför öppettiderna för vår Kundservice för hushåll, som från och med torsdag 26/3 har öppet mellan kl. 8.00-14.00. Det går även bra att maila oss på kundservice@vafabmiljo.se

Tack för din förståelse!

bild på matavfallspåsar

Förseningar i utkörning av matavfallspåsar och kärl

På grund av Covid-19 kan vi inte garantera att utkörning av kärl och matavfallspåsar sker inom 5 arbetsdagar, men vi levererar så snart vi kan. Det gäller både VafabMiljö och Allmiljö. Matavfallspåsar finns att hämta på våra Återbruk om du får slut på dem.

Tack för att du sorterar!

Foto: Per Groth

Mobila Återbruket inställt tillsvidare i hela regionen

På grund av rådande läge med spridning av Coronaviruset, Covid-19, fördelar vi våra resurser internt. Som en försiktighetsåtgärd ställer vi in Mobila Återbruket, som åker runt till mindre orter i regionen, från och med onsdag 18 mars. Det gäller orterna Lillkyrka, Fjärdhundra, Grillby, Örsundbro, Tärnsjö, Hedåker, Möklinta, Ransta, Västerfärnebo, Virsbo.

Vi hänvisar dig istället till närmaste fasta Återbruk. Öppettiderna för våra Återbruk hittar du här.

Begränsad framkomlighet på Återbruken Hälla, Bäckby, Ängsgärdet och Köping vecka 11-12

Vi kommer genomföra schaktarbeten på Återbruken Hälla, Bäckby och Ängsgärdet i Västerås samt Återbruket Köping under vecka 11 och 12. Schaktarbetena är för att tillgodose tillräckligt strömförsörjning för kommande komprimatorer och vägbommar.

Vi ber om din förståelse under arbetets gång – tack för att du sorterar ditt avfall och gör en insats för miljön.

Matavfallspåsar istället för engångsplastpåsar i livsmedelsbutiker

Allt fler livsmedelbutiker har börjat erbjuda papperspåsar i fruktdisken som går att återanvända som matavfallspåse. Den 1 mars 2020 infördes en skatt på tunna plastpåsar på 30 öre och för tjockare plastpåsar blir skatten 3 kr. Det här är för nuvarande övergångsregler fram till 1 maj.

De påsar som vi hittills har sett komma ut i butikerna fungerar bra i vår biogasanläggning. Påsarna är framtagna enligt vår branschorganisation Avfall Sveriges kriterier. 

Tips till dig som använder matavfallspåsar till frukt och grönt: 

  • Använd fruktpåsarna flera gånger. Ta med dem till butiken igen, när du handlar för att förlänga livslängden på påsen. 
  • Använd fruktpåsen till matavfall, när den inte kan användas fler gånger till frukt.
  • Sortera överblivna papperspåsar som pappersförpackning. (Om du får för många påsar jämfört med hur mycket matavfall du får)
  • Stäng inte igen påsen helt innan du passerat kassan, så slipper kassapersonalen öppna påsen för att kontrollera innehållet. 
  • Ta bort etiketten från vägningen från påsen eftersom etiketterna strular till det för maskinerna i biogasanläggningen. Tänk på detta redan i butiken och sätt etiketten på kanten på påsen.