Begränsad framkomlighet på Återbruket Sala denna vecka

Tisdag 18/6 påbörjar vi arbetet med att installera nya komprimatorer på Återbruket Returen i Sala, det kan därför råda begränsad framkomlighet.  Arbetet beräknas pågå veckan ut – kör försiktigt och tack för visad hänsyn.

manlig chaufför som står framfor en sopbil

VafabMiljö söker Chaufförer

Vill du vara med och skapa en hållbar framtid? Drivs du av att leverera service till våra medborgare och tycker att miljötänk är viktigt? Då tror vi att du är en av våra framtida chaufförer. Hos oss på VafabMiljö får du jobba tillsammans med härliga kollegor på en arbetsplats som präglas av gemenskap, lösningsfokus och öppenhet. Avdelningen Transport och Logistik, enhet Transport Drift, ansvarar bland annat för insamling av hushållssopor.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som Chaufför kommer du samla in, väga och tömma olika typer av avfall. Du arbetar tillsammans med transportledningen som delar ut avvikande körningar. Dagens körning är förutbestämd och görs via Future/Mobile, som är vårt transportledningssystem. De fordonstyper som används i arbetet är bland annat lastväxlare, kranbil samt sopbil. Rengöring och tvätt av fordon sker både dagligen och veckovis och ingår i arbetet som chaufför.

Vem är du?

Vi söker dig som är serviceinriktad, gillar att jobba i högt tempo, har god fysik och ett miljöintresse. Eftersom det dagliga arbetet styrs via vårt transportledningssystem krävs grundläggande kunskaper inom IT. Vidare vill vi att du trivs att jobba tillsammans med andra samt att du har en god samarbetsförmåga. Du jobbar med devisen ”alltid bästa möjliga möte”. Tycker du om att reparera och åtgärda enklare fel på fordon är det givetvis ett plus.

Kompetenskrav

Du har:

 • Gymnasieutbildning inom fordon och transport
 • Yrkeserfarenhet som chaufför
 • Grundläggande IT-kunskaper
 • Kan flytande svenska i både tal och skrift
 • Läsa av GPS
 • Yrkeskompetensbevis
 • C-körkort

Det är meriterande om du har:

 • CE-behörighet
 • erfarenhet av att jobba i systemet Mobile
 • god lokalkännedom i Västerås med omnejd

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi kan erbjuda dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare tar ansvar och utvecklas för att driva VafabMiljös arbete framåt. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Juhani Pyhälahti 021-39 92 37.
HR-konsult Alexander Brock 021-39 14 06.
Facklig representant är Fredrik Lahti 070-465 82 25.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag, dock senast 1 juli 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. VafabMiljö arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på vafabmiljo.se

blå sopbil som kör på landsväg

Ändrade hämtningsdagar under Midsommar i Västerås

Under Midsommarveckan, vecka 25, hämtar vi hushållsavfall och verksamhetsavfall i Västerås andra dagar än normalt. Ställ fram kärlen på den nya hämtningsdagen före kl. 06.00 enligt listan nedan:

Ordinarie hämtningsdag

Ny hämtningsdag

Vecka 25 Vecka 25
Måndag 17/6 Måndag 17/6
Tisdag 18/6 Måndag 17/6
Onsdag 19/6 Tisdag 18/6
Torsdag 20/6 Onsdag 19/6
Fredag 21/6 Torsdag 20/6

Obs! låt kärlen stå tills de blir tömda.

I övriga regionen hämtas endast hushållsavfallet på ordinarie tömningsdag.

Vi önskar dig en glad Midsommar!

Efter Töm säcken-kampanjen – 3100 ton mindre avfall till förbränning från Återbruken

Sedan den 5 maj förra året har vi tackat nej till fyllda sopsäckar på Återbruken. I samband med förändringen togs även fraktionerna för ”Brännbart” bort. Under året som gått har avfallet till energiutvinning från Återbruken minskat med 40,5% och den trenden ser ut att hålla i sig.

Den 5 maj 2018 började vi på VafabMiljö att tacka nej till fyllda sopsäckar på Återbruken. Anledningen till förändringen var att minska felsorteringen och på så vis få mer av det som slängs att gå till återanvändning och återvinning istället för energiutvinning.

Innan satsningen togs fraktionen “Brännbart” bort och ersattes med “Tapeter, takpapp, gummi”. Det i kombination med en bättre utsortering har gjort att det avfall som tidigare skickats till energiutvinning från Återbruken har minskat med 3100 ton – lika mycket som 520 savannelefanter.

– I takt med att konsumtionen ökar, ökar ju avfallet också. Det är viktigare än någonsin att vi sorterar ut så mycket som möjligt. Genom att tacka nej till sopsäckar på Återbruken blir det svårare att göra fel och lättare att göra rätt för våra kunder, säger Carl Doverfelt, enhetschef för Återbruken.

Det är inte bara en vinning för moder jord. För miljöarbetarna på Återbruken har vardagen dessutom blivit säkrare.

– Det är mycket som kan gömma sig i säckarna; sprutor, vassa föremål, elektronik och annat som ska sorteras i andra fraktioner än den som säcken slängts i. Det förekommer även att kemikalier slängs i säckar, vilket både är farligt för miljön för personalen på Återbruken, säger Carl Doverfelt.

Den totala mängden avfall som går till förbränning, framförallt hushållsavfall, är dock fortfarande stabil. För att minska mängden avfall som går till energiutvinning behöver sorteringen i hushållen bli bättre.

– Mycket av det vi samlar in i gröna tunnan är fortfarande sådant som egentligen skulle till förpackningsinsamlingen. Papper, plast och massa annat, som skulle kunna återvinnas, eldas upp helt i onödan, säger Carl Doverfelt.

Se TV-inslaget från Svt Västmanland

Bild på kvinna som står bredvid en hjullastare

VafabMiljö söker Maskinförare

Vill du vara med och skapa en hållbar framtid? Har du erfarenhet av att köra lastmaskin och ser fram emot att få arbeta i ett team tillsammans med ansvarsfulla och engagerade personer samtidigt som du får vara med och värna om miljön? Då tror vi att du är en av våra framtida maskinförare. Hos oss på avdelningen Produktion, enhet Återvinning, får du jobba tillsammans med härliga kollegor på en arbetsplats som präglas av gemenskap, lösningsfokus och öppenhet.

Genom återvinning sparar vi mycket av jordens resurser, såsom den energi som annars förbrukas via nyproducerat material. Det är en viktig uppgift som vi har tillsammans på VafabMiljö för en hållbar framtid. På vår enhet kommer du att få arbeta tillsammans med kollegor inom VafabMiljö-regionen i Västmanlands län samt Heby och Enköpings kommun.

Hur ser din arbetsdag ut?

Hos oss kommer du ha varierande arbetsuppgifter inom återvinning, som att få köra våra lastmaskiner och arbeta med kvalitetssäkring av material, lastning och lossning av lastbilar samt sortering och bearbetning av olika material. Daglig tillsyn och reparation/underhåll av maskinutrustning är också vanligt förekommande arbetsuppgifter. Arbetstiden är förlagd till dagtid men helgarbete kan förekomma. Du kommer mestadels vara stationerad i Köping, men arbete förekommer även på våra övriga anläggningar i regionen.

Vem är du?

Vi söker dig som är ansvarsfull och som ser fram emot att få arbeta i ett högt arbetstempo tillsammans med engagerade kollegor och bidra till hög kvalité på våra avfallsanläggningar. Här kommer du som uppskattar att arbeta med ny teknisk utrustning att trivas.

Kvalifikationer

Du har:

 • Yrkesbevis eller utbildningsintyg för hjullastare
 • Erfarenhet av att köra lastmaskin (hjullastare) och/eller återvinningskross
 • B-körkort

Det är meriterande om du har:

 • Gymnasieutbildning inom maskin och transport eller annan likvärdig utbildning
 • Erfarenhet av reparation- och underhållsarbete av maskinutrustning
 • Erfarenhet av arbete inom återvinningsbranschen

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Micael Carlberg 021-39 35 36.
HR-konsult Alexander Brock 021-39 14 06.
Facklig företrädare, Transportarbetarförbundet, Fredrik Lahti 070-465 82 25.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 24 juli 2019. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Foto: Per Groth

Begränsad hantering av farligt avfall i sommar

Om du som privatperson har större mängder av farligt avfall som du behöver bli av med, kontakta Kundservice senast vecka 27. För företag rekommenderar vi att i god tid skicka in nya deklarationer för farligt avfall som är tänkt att levereras under juli och augusti. Till deklarationerna ska sådan information som krävs för klassning så som analyser och eller säkerhetsdatablad bifogas. Hanteringstiden för deklarationer kommer under sommaren vara mycket begränsad och bitvis obefintlig på grund av begränsad bemanning på enheten Farligt avfall på VafabMiljö.

Skicka in din deklaration i tid enligt nedan

För massor (jord, betong, asfalt): senast vecka 24.

För kemikalier (spillolja, färg, aerosoler, fogskum, lim m.m): senast vecka 27.

Deklarationer som lämnas in senare kommer att behandlas i turordning från vecka 31 respektive vecka 34.

Sortering av småkemikalier/ farligt avfall hos verksamheter kommer inte ske under perioden vecka 25 till vecka 35.

Tack för din förståelse. Vi önskar dig en trevlig sommar!

bild på Gryta deponi

Deponin för farligt avfall på Gryta är stängd tisdag 11 juni

På tisdag den 11 juni är deponin för farligt avfall på Gryta i Västerås stängd. Då kan vi inte ta emot massor till lagerplatserna 11701 och 11702 (se transportdokument) som t. ex. PAH-asfalt över FA (tjärasfalt) och andra massor över FA (schakt, blästersand, slam, mm). Annat avfall kan vi ta emot som vanligt.

Har du frågor kontakta kundservice via tel 021-39 35 20 eller kundservice@vafabmiljo.se