kvinnlig medarbetare som står framför ett transportfordon

VafabMiljö söker en Enhetschef till Transport Planering

Är du en duktig ledare med kompetens inom logistik och avtalshantering? Vill du få våra engagerade medarbetare att växa, vässa våra processer och höja kvaliteten på våra avtal? Vi går en spännande framtid till mötes – vill du vara med?

På avdelningen Transport och Logistik arbetar totalt cirka 80 medarbetare med planering, drift och service kring såväl egna som köpta avfallstransporter. En av avdelningens enheter är Transport Planering. Här ansvarar vi för uppföljning av entreprenörsavtal och strävar efter att skapa effektiva och kvalitetssäkra logistiska lösningar för VafabMiljö.

Hur ser din arbetsdag ut?

På Transport Planering är vi 8 medarbetare som hanterar köpta frakter och tjänster till ett årligt värde om ca 115 mkr. Avdelningen administrerar och följer upp att tjänsterna utförs som avtalat, leder upphandlingar samt utvecklar effektiva och kvalitetssäkra lösningar. Som vår nya chef ansvarar du för enhetens personal, arbetsmiljö och ekonomi. Med förbundets bästa för ögonen leder du enheten och arbetet med att ta fram och implementera förbättringar för att utveckla logistiken och transporterna avseende såväl kvalitet som ekonomi.

Vår ambition är att vara professionella beställare så att våra avtal handlas upp och efterlevs med hög kvalitet och effektivitet. Här blir du en nyckelperson i att utvärdera och utveckla medarbetarna liksom våra avtal och befintliga processer. Du definierar och säkerställer enhetens funktion, samarbetar med angränsande enheter och bidrar till den bästa lösningen för verksamheten. Du ingår i ledningsgruppen där du bidrar till såväl Transport och Logistiks som hela VafabMiljös kontinuerliga förbättringsarbete och utveckling.

Vem är du?

Vi söker dig som är en trygg ledare och som är motiverad att bidra till miljön och ett hållbart samhälle och som både lever och omsätter VafabMiljös värdeord Trovärdig, Omtanke, Nytänkande och Professionell till kulturen på enheten. Våra förväntningar på dig är att du kan ta tillvara och utveckla medarbetare och gruppen för att lyfta kvalitet, ekonomi och effektivitet i hur vi arbetar med våra avtal.

Därför söker vi dig som har logistikkompetens, vana att arbeta med avtal och goda förmågor i analys och ledarskap. Eftersom kontaktytorna i rollen är många och samverkan inom förbundet är en framgångsfaktor för att nå våra mål, söker vi dig som ser vikten av ett bra samarbete och som kan kommunicera på ett engagerande, coachande och tydligt sätt med din omgivning.

Kompetenskrav

Du har:

 • gymnasieutbildning
 • högskoleutbildning inom exempelvis logistik eller ekonomi. Alternativt utbildning eller kunskap som är förvärvat på annat sätt som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • datorvana och goda kunskaper i Officepaketet
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
 • arbetslivserfarenhet från logistik/transport/produktion/lager
 • erfarenhet av chefsroll med ansvar för medarbetare, arbetsmiljö och ekonomi
 • erfarenhet av arbete mot leverantörer/entreprenörer och att förhandla, efterleva och utvärdera/utveckla affärsavtal
 • erfarenhet av att i process- och projektform, leda och implementera förbättrings- och utvecklingsarbete
 • erfarenhet av att leda i förändring och att utveckla medarbetare och team

Det är meriterande om du har:

 • Ledarskapsutbildning
 • Erfarenhet av ledning på taktisk eller strategisk nivå

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter miljön först. Vi står inför en stor och spännande utmaning och vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi erbjuder förmåner via Hållbar Livsstil där bland annat träning ger ledig tid. Vi vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Rekryteringskonsult Västerås stad, Ulrika Matsson,  021-39 22 92, ulrika.matsson@vasteras.se

Avdelningschef Transport och Logistik VafabMijlö, Edvin Kiellarson, 021-39 35 98, edvin.kiellarson@vafabmiljo.se

Ordförande/Ombud Visions lokalklubb VafabMiljö, Anna Helsing, 021-39 35 17, anna.helsing@vafabmiljo.se

Ombudsman Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 19 Västerås, Joakim Borg, joakim.borg@transport.se

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid och du utgår från vårt huvudkontor på Navet, Gasverksgatan 7 i Västerås.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 10 mars. I den här rekryteringen samarbetar vi med Västerås stad. Vi planerar att genomföra intervjuer under veckorna 12 – 13, 2021.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan! 

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se 

bild på två medarbetare som jobbar på Återbruket

Vi söker sommarvikarier – Miljöarbetare till våra Återbruk

Vill du bli en av oss och jobba i ett företag som är i framkant för vår miljö och framtid? Vi söker nu miljöarbetare som vill jobba på våra Återbruk i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du vara en del i ett härligt gäng med kompetenta kollegor och du kommer tillhöra avdelningen Produktion, enhet Återbruk.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som miljöarbetare på Återbruket visar och informerar du kunderna som besöker Återbruken hur de ska sortera sitt grovavfall samt tar emot hushållens farliga avfall. Du kommer även att beställa transporter av fyllda behållare samt hålla ordning och reda och se till att Återbruket är i städat skick. Ditt arbete kan fördelas på flertal Återbruk. Det förekommer arbete på kvällar och helger.

Arbetet kräver att du är självgående och serviceinriktad. En viktig del av arbetet handlar om att ge rådgivning och hjälpa våra kunder att sortera avfallet rätt. Tillsammans bidrar vi till att utveckla arbetet med att få materialet uppåt i avfallstrappan, vilket är en viktig del för en långsiktigt hållbar avfallshantering och framtid.

Vem är du?

Vi tror att du som söker har ett intresse för att jobba med miljö- och avfallsfrågor. Du är serviceinriktad och trivs med att ha kundkontakt. Du har god fysik, är händig och har ett positivt kundbemötande.  Det är viktigt att du kan relatera till våra värdeord, trovärdig, omtanke, nytänkande och professionell och att du är motiverad att bidra till miljön och ett hållbart samhälle.

Kompetenskrav
Du har:

 • gymnasieutbildning
 • B-körkort samt tillgång till egen bil
 • allmänna datorkunskaper
 • miljöintresse
 • god social kommunikationsförmåga
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • lastmaskinsbehörighet (C2)
 • truckkort
 • tidigare arbete inom serviceyrke

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter miljön först. Vi står inför en stor och spännande utmaning och vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö.  Vi vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Återbruken Ludvig Ericsson, telefon 021-39 35 34, e-post: ludvig.ericsson@vafabmiljo.se

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat för perioden juni – augusti. Skriv vilken period och hur länge du kan sommarjobba:

 • Jag kan arbeta: hela sommaren 1 juni – 30 augusti.
 • Jag kan arbeta: Period 1 (v.26-29)
 • Jag kan arbeta: Period 2 (v.30-33)
 • Jag kan arbeta: annan tid/del av tid….(ange när)

Kom ihåg att skriva önskad placeringsort/er i din ansökan:

 • Norberg, Fagersta, Skinnskatteberg
 • Skultuna, Hallstahammar, Surahammar
 • Sala, Heby, Östervåla
 • Köping, Arboga, Kungsör
 • Västerås Väst (Återbruken Gryta, Bäckby, Stenby)
 • Västerås Öst (Återbruken Hälla, Ängsgärdet)
 • Enköping

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den  21 mars. Du mejlar ditt personliga brev och CV till hr@vafabmiljo.se.  Skriv ”Sommarvik Miljöarbetare” i ämnesraden på mejlet.

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se 

lite tjej med en stor säck med pantburkar på väg till pantamera express maskinen

Utbetalning till bankkonto när du pantar i Pantamera Express

Pantamera kommer nu med det glädjande beskedet att du som pantar i en Pantamera Express kan få din pantpengar överförda till ditt bankkonto.

Det här gäller i Pantamera Express på dessa Återbruk:

 • Återbruket Ängsgärdet i Västerås – från och med 4 februari
 • Återbruket Bäckby i Västerås – från och med 16 februari
 • Återbruket i Enköping – från och med 23 februari

Så här går det till

PayPal kommer bytas ut mot banköverföring via en app som heter ”MinPant”. Appen hämtar du via Google Play eller App Store. Mobilt BankID krävs. I appen skapar du en profil genom att välja bank och kontonummer.
Du väljer ”Överföring till konto på skärmen” och bekräftar sedan genom att trycka på ”Skriv ut QR-kod för banköverföring”. Via appen skannar du QR-koden på kvittot och följer sedan instruktionen i appen. Dagen efter har du pantpengarna på kontot. Enkelt och smidigt.

Du kommer även fortsättningsvis att kunna välja att donera sin pant eller ta ut ett Clear On-kvitto att handla livsmedel för.

Så småningom kommer denna möjlighet även att finnas på våra andra Pantamera Express på Återbruket Bäckby i Västerås, samt i Enköping och Köping.

Har du frågor kring detta är du välkommen att kontakta kundtjänst på Returpack/Pantamera, kundtjanst@returpack.se eller ringa 011-19 19 80.

Välkommen att panta!

bild på kvinna med headset och dator

VafabMiljö söker en Kundrådgivare

Är du en stjärna på kundservice? Är du lösningsfokuserad och älskar när det ringer? Bli en av oss och jobba i en organisation som räddar världen lite varje dag. Vi söker nu en Kundrådgivare till vår Kundservice. Vår Kundservice är mitt uppe i en spännande utvecklingsfas. Tillsammans med dig och dina jobbarkompisar vill vi bygga en kundservice i absolut toppklass. Våra utmaningar framåt är bland annat att digitalisera och genom vårt processarbete skruvar vi på vårt arbetssätt för att hela tiden bli bättre.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som kundrådgivare är du vårt ansikte ut mot våra kunder. Du svarar på frågor om bland annat källsortering, farligt avfall, hushålls- och företagsavfall. Det sker via telefon, mejl och chatt. De administrativa arbetsuppgifterna omfattar till exempel registrering och bevakning av kundärenden, justering av fakturor, registervård och att hjälpa kunderna att göra bra val för miljön.

Vem är du?

I dig ser vi en lagspelare som får energi av att leverera ett riktigt bra kundbemötande – du gillar att hjälpa människor, helt enkelt. Som kundrådgivare har du många kontaktytor och en varierad arbetsdag som innehåller både problemlösning, ett högt tempo och många goda samarbeten. Du är en person som gillar struktur, är positiv och stimuleras av att arbeta mot tydliga mål. Det kommer lika naturligt för dig att ta initiativ och arbeta självgående som att hjälpa och samarbeta med kunder och kollegor. VafabMiljö är en organisation som verkar i en föränderlig värld och har höga ambitioner. Vi behöver dig som vill hänga med på vår spännande utvecklingsresa.

Det är viktigt att du kan relatera till våra värdeord professionell, trovärdig, omtanke, nytänkande och att du kan arbeta utifrån dessa. Lika viktigt är det att du delar vår vilja att bidra till ett hållbart samhälle.

Kvalifikationer

Du har:

 • slutförd gymnasieutbildning eller yrkesutbildning
 • dokumenterad erfarenhet av arbete inom kundorienterad verksamhet, som exempelvis kundservice, butik, försäljning, rådgivning eller annat som arbetsgivaren bedömer likvärdigt
 • erfarenhet av att arbeta i team
 • goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
 • goda kunskaper i engelska språket i tal
 • datorvana och erfarenhet att arbeta i Officepaketet
 • vana att arbeta i vanligt förekommande system för exempelvis telefoni och ärendehantering

Det är meriterande om du har:

 • eftergymnasial utbildning inom exempelvis service eller kundrelationer
 • kunskaper i EDP Future
 • kunskap i andra språk än svenska och engelska
 • kunskap om taxor och föreskrifter samt de regelverk som gäller för avfallshantering
 • erfarenhet av kundservice via telefon, mejl och chatt
 • erfarenhet av arbete med kommunikation i digitala kanaler
 • erfarenhet av arbete inom orderhantering/administration/ekonomi såsom beställningar, reklamationer, fakturafrågor

Vad får du?

Hos oss får du ett varierande arbete på en arbetsplats som sätter miljön först. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. Vi erbjuder flera förmåner; bland annat ger träning ledig tid. Vi vill spegla våra kunder och samhället i stort och vill därför anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det ger.

Om du vill veta mer om tjänsten

Hör gärna av dig till:

Enhetschef Anders Ström, 021-39 92 06, anders.strom@vafabmiljo.se

HR-konsult Västerås stads rekryteringscenter, Ulrika Matsson, 021-39 22 92, ulrika.matsson@vasteras.se 

Facklig företrädare Vision, Anna Helsing, 021-39 35 17, anna.helsing@vafabmiljo.se 

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering på huvudkontoret Navet, Gasverksgatan 7 i Västerås. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag.

Sista ansökningsdag är den 14 mars 2021. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av Heby, Enköping och alla kommuner i Västmanland. Vi arbetar med avfallshantering på ett sätt som är långsiktigt och hållbart. Våra mål är att avfallsmängderna ska minska och att avfallet ska ses som en resurs. Allt ska återanvändas eller återvinnas så långt det bara är möjligt. Genom att dela med oss av vår kunskap och erbjuda bra lösningar vill vi ge dig förutsättningar att vara med och skapa en hållbar framtid. Tillsammans kan vi rädda världen lite varje dag, brukar vi säga. Läs gärna mer på vafabmiljo.se 

vår kundtidning Cirkulera

Vår kundtidning Cirkulera kommer i din brevlåda 13-15 februari

Håll utkik i brevlådan! Cirkulera delas ut 13-15 februari. Här berättar Lasse Åberg om sin kärlek till gamla prylar och sin livslånga kamp för miljön. Läs också om tjejerna som skapar nya kreationer av gamla kläder, om cirkulär ekonomi, den färdiga avfallsplanen, om vad som händer med insamlade föremål på Återbruket och mycket mer. Och sist men inte minst –  vår egna miljöinformatör Linda delar med sig av hennes hållbarhetsresa när det gäller odling på hemmaplan. Trevlig läsning!

Har du inte fått Cirkulera i brevlådan? Hör av dig till cirkulera@vafabmiljo.se och ange din adress, så postar vi den till dig.

Läs Cirkulera digitalt

Ikeacontainer på Återbruket i Köping

IKEA och VafabMiljö i samarbete på Återbruket i Köping

På torsdag, 11 februari klockan 11.00, öppnas en ny container på VafabMiljös Återbruk i Köping. Det är då fritt fram för Köpingsborna att lämna sina möbler och sin heminredning där. På så vis kan de få nytt liv i ett annat hem. Det kommer att finnas personal på plats, både från IKEA och VafabMiljö, för att svara på frågor.

Det är IKEA Sverige som under en testperiod kommer att samla in IKEA-möbler och heminredning för att sedan reparera, renovera och göra produkterna redo för ett nytt liv i andra hem. Försäljningen av möblerna kommer att ske via IKEAs second hand-butik i ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna.

Öppettider och adress till Återbruket Köping

Läs hela pressmeddelandet här

bild på kvinna i infartskontrollen

Rapportera farligt avfall till Naturvårdsverket

År 2020 skärptes kraven på verksamheter som hanterar farligt avfall, bland annat med en skyldighet att rapportera in uppgifter om farligt avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Vår systemleverantör arbetar för fullt med att utveckla en tjänst som ska möjliggöra rapportering till det nya avfallsregistret från vårt system, och inväntar att Naturvårdsverket öppnar sin testmiljö för att kunna färdigställa tjänsten. Vi hoppas inom kort få testköra vår rapportering och därefter erbjuda en lösning där vi fungerar som ombud och sköter din rapportering till Naturvårdsverket.

Tveka inte att kontakta oss om du önskar mer information!

Kundservice
kundservice@vafabmiljo.se
020-120 22 20

Här kan du läsa mer om rapporteringskravet

miljöarbetare som hanterar elavfall på Återbruket

Rekordår 2020 för insamlat avfall på Återbruken

Avfallsmängderna på Återbruket ökade under 2020. Den totala mängden avfall som samlades in var 103 526 ton.

– För första gången har vi passerat 100 000 ton på ett år! Det beror främst på Coronaeffekten utan tvekan. Det har rensats i förråd och renoverats hemma som aldrig förr, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Vi kan också se att mängderna som vi skickar till deponi (soptipp) var extremt låg under 2020, endast 2,04 procent av den totala mängden deponerades.

– Det är positivt. Vi kan se att det är tack vare det gemensamma arbetet mellan kunder och personal samt en trend på Återbruken att göra mer och mer rätt, som har gjort att vi inte behöver deponera lika mycket, säger Gunnar Weiring.

De mängder som vi skickade till energiåtervinning under förra året minskade också och var endast 9,80 procent av den totala mängden avfall, lägre än någonsin. Enligt Gunnar kan det bero på att vi ser resultatet av det arbete och information som vi gjort tidigare år och att våra kunder blir mer och mer medvetna om var avfallet tar vägen, samt vikten av att göra rätt på Återbruken.

Statistik insamlade mängder på Återbruken 2020 jämfört med 2019

Typ av avfall 2020 ton/besök 2019 ton/besök
Ris och grenar 14 591 11 762
Gräs, löv, fallfrukt 3 780 3 632
Fallfrukt 360 0
Well 4 443 4 275
Trä 26 080 22 480
Metallskrot 8 441 7 441
Gips 2 259 2 030
Böcker 644 669
Textil 788 797
Plast 5 232 4 643
Soffor och sängar 5 097 4 824
Tapet, takpapp, gummi 5 050 4 389
Tegel, kakel, betong 19 103 15 958
Jord 5 542 2 515
Isolering och glas 2 116 1 918
Totalt 103 526 87 333
Återvinning i % 97,96% 97,80%
Deponering i % 2,04% 2,20%
Energiåtervinning i % 9,80% 10,55%
Antal besök 1 988 466 1 880 670

bild på två kärl i vinterlandskap

Tips inför vinterns sophämtning!

Snö och halka kan innebära förseningar i sophämtningen. Låt kärlet stå tills det blivit tömt. Det är hushållens ansvar att påsarna ligger löst i kärlet så att allt kan tömmas. Tips för att sophämtningen ska fungera på bästa sätt:

 • Skotta och sanda runt kärlet för att underlätta för sophämtaren.
 • Se till så att inget hinder, t ex parkerade bilar, är i vägen för kärlen och sopbilen. Det ska var 0,5 meter fritt runt om kärlen och 4 meter fritt ovanför kärlen.
 • Se till att kärlen står på en plan yta. Sopbilens griparm har en räckvidd på 1,6 meter. Om det är stora snövallar blir det svårt för griparmen att nå kärlet.
 • Låt blöta matavfallspåsar frysa till innan du lägger dem i kärlet.
 • Skaka om kärlet innan du ställer fram det för att lösgöra påsarna.
 • Försök att hålla matavfallspåsen så torr som möjligt. Använd påshållaren, den hjälper till att ventilera påsen så den hålls torr.
 • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
 • Är matavfallet väldigt blött, lägg lite tidningspapper, eller en bit äggkartong i botten på påsen. Du kan också ta dubbla påsar.
 • Tänk på att servetter och hushållspapper kan läggas i matavfallspåsen. De hjälper till att suga upp det blöta.
 • Fyll inte påsen mer än ¾-delar. Byt påsen ofta.

Här kan du läsa mer om din sophämtning samt se filmer om vinterns utmaningar med sophämtningen.

Tack för att du sorterar!

en hand som håller i en brun påse i högt gräs

53 veckor 2020 – jämn vecka blir ojämn 2021

I år har vi fått en extra vecka tack vare skottåret. Det gör att du nästa år får en annan hämtningsvecka för ditt mat- och restavfall. I praktiken innebär det ingen förändring för dig. Vi kommer varannan vecka, precis som vanligt, men om du hittills haft hämtning jämna veckor får du framöver hämtning ojämna veckor. Och omvänt.

Tömning var fjärde vecka?

För dig som har tömning var fjärde vecka gäller dessa tömningsintervall från och med 2021:

 • Har du tömning vecka 50 i år – kommer du få tömt vecka 1, 5, 9 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 51 i år – kommer du få tömt vecka 2, 6, 10 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 52 i år – kommer du få tömt vecka 3, 7, 11 o.s.v. under nästa år
 • Har du tömning vecka 53 i år kommer du få tömt vecka 4, 8, 12 o.s.v. under nästa år

Osäker på när vi hämtar?

Du kan enkelt ta reda på vilken din ordinarie hämtningsdag är, genom att skriva in din adress i fältet under ”Din hämtningsdag” här på vår webb. Du hittar tjänsten på startsidan.

Återbrukets öppettider

Återbruket har stängt julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen och trettondedag jul.