Foto: Per Groth

Mobila Återbruket kommer till Virsbo 28-29 mars

Passa på att lämna dina gamla prylar till återvinning! Den 28-29 mars kommer Mobila Återbruket till Virsbo.

Var: Grusgropen, bruksvägen
Tid dag 1: kl. 14 – 18
Tid dag 2: kl. 9 – 12 samt 14– 18

Det här kan du lämna till det Mobila Återbruket

 • Trä
 • Metallskrot
 • Plast
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Tapeter, Takpapp, Gummi
 • Textilier
 • Isolering och Glas
 • Soffor och Sängar
 • Gips
 • Pant (aluminiumburkar och PET-flaskor)

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

Turlista Mobila Återbruket 2018

 

Släck lamporna på lördag – Earth Hour 24 mars

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?

Mys i mörkret en stund, släck lamporna och tänd stearinljus!

Är du nyfiken och vill veta mer kan du läsa här

Förseningar i sophämtningen på landsbygden i norra delarna

Just nu är det ishalka och vi har svårt att tömma dina sopor framförallt på landsbygden i den norra delarna av länet (Heby, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg m. fl.)

Där det inte är sandat kan inte sopbilen åka. Vi kommer tömma så fort det går att åka på vägarna igen. Om möjligt ställ en säck till nästa tömning.

Vi beklagar och hoppas på din förståelse.

Fortsatt stora mängder av insamlat el-avfall

Foto: Per Groth

El-kretsens statistik för 2017 visar att hushållen lämnar in stora mängder el-avfall i Västmanland, Heby och Enköping, även om insamlingen gått ned de senaste åren.

Hushållen i vår region är duktiga på att sortera elavfall. Det gäller Västmanland samt Heby och Enköpings kommun där nästan alla våra kommuner ligger över riksgenomsnittet. Det visar elkretsens statistik. Vikten på det insamlade el-avfallet har minskat de senaste åren på grund av att de stora gamla produkterna blir mer sällsynta, till exempel tjock-TV. Däremot kommer det in fler små prylar att ta hand om och batterierna har ökat sedan 2016.

-I vår region fortsätter mängderna el-avfall att vara stora. Våra hushåll är vana att ta sitt elavfall till Återbruken. Med våra 18 Återbruk är det för de allra flesta ganska nära att lämna avfall, säger Carl Doverfelt, enhetschef för Återbruken på VafabMiljö.

– Elavfall är allt som drivs med sladd eller batterier. Allt från kylskåp, spisar, dammsugare, leksaker med inbyggda batterier till glödlampor och mobiltelefoner. I vår region lämnas elavfall till Återbruken. Bostadsrättsföreningar och samfälligheter kan även ha fastighetsnära insamling av smått el-avfall i en miljöbod.

 • Genomsnittssvensken sorterar ut 12,8 kg per person
 • I vår region sorteras 14,9 kg per person
 • I vår region samlar Heby in mest med hela 20,7 kg per person, tätt följt av Skinnskattebergs 20,2 kg
 • El-avfallets vikt har minskat men antalet produkter ökar. Detta är en följd av att produkternas design utvecklas, de blir mindre och lättare
 • Flest insamlade produkter i antal är små IT-produkter såsom USB-minnen, tangentbord och andra datortillbehör.
 • Mest insamlade produkter vad gäller vikt är ljud- och bildprodukter till exempel stereo, video, radio, DVD, TV-box med mera

Mer statistik finns på www.elkretsen.se

För mer information och bilder, kontakta gärna:
Carl Doverfelt, enhetschef Återbruken tfn 021-39 35 62, e-post carl.doverfelt@vafabmiljo.se

Eva Favaro, Avdelningschef Hållbarhet och kommunikation, telefon 021-39 92 58, e-post eva.favaro@vafabmiljo.se

Allmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och Enköping

 

VafabMiljö har som nybildat kommunalförbund genomfört sin andra upphandling för insamling av hushållsavfall. Det är den östra delen av regionen som nu upphandlats och Allmiljö i Umeå AB blir ny entreprenör. I januari vann Allmiljö även upphandlingen för västra Västmanland.

VafabMiljö har delat upp regionen i tre områden; Väster, Öster och Mitt. Väster omfattar åtta kommuner i Västmanland; Köping, Kungsör, Arboga Hallstahammar, Surahammar, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Öster omfattar Sala, Heby och Enköping. Område Mitt består av Västerås.

– Det här är vår andra stora upphandling som gäller insamling av hushållsavfall. Genom att sätta samman kommunerna i större upphandlingsområden kan vi effektivisera transporterna vilket är en av fördelarna med att vi idag är 12 kommuner i ett kommunalförbund, säger Carina Färm, VD på VafabMiljö.

Allmiljö som tidigare blivit entreprenör för Väster är nu alltså även entreprenör för Öster. Avtalet gäller hushållsavfall, det vill säga restavfall samt bioavfall/matavfall.

– För oss är det en mycket stor affär och vi ser flera synergieffekter när vi nu vunnit både östra och västra Västmanland. Avtalet för Enköping, Sala och Heby kommuner gör att vi investerar i ytterligare ett tiotal gasfordon, vilka kommer att drivas av den biogas som produceras av matavfallet som sopbilarna samlar in, säger Stefan Johansson, VD på Allmiljö.

Avtalet är värt 127 Mkr och börjar gälla från och med 1 januari 2019. För Enköpings kommun börjar det gälla den 1 mars 2019. Avtalet gäller i 5 år med möjlighet till ytterligare 2 års förlängning.

Område Mitt kör VafabMiljö i egen regi. Den 1 februari gick det befintliga avtalet med Ragnsells ut för Västerås östra del och då tog VafabMiljö över uppdraget. VafabMiljö kör sedan tidigare i de västra delarna av Västerås.

 

För mer information, kontakta gärna VafabMiljö Kommunalförbund:
Carina Färm, VD, telefon 021-39 35 01, e-post carina.farm@vafabmiljo.se

Tomas Larsson, Tillförordnad avdelningschef Transport, telefon 021-39 35 60,
e-post tomas.larsson@vafabmiljo.se

Allmiljö: Stefan Johansson, VD, telefon 0935- 399 62, e-post stefan.johansson@allmiljo.se

Halkan ställer till det i Heby

Uppdatering: Sopbilen som körde av vägen går inte att bruka. Vi försöker åtgärda detta snarast men sophämtningen kommer bli fördröjd.

Vi gör vad vi kan för att komma ikapp.

Tack för att du är förstående!

Förseningar i sophämtningen i Skinnskatteberg

På grund av ishalka och mycket snö kommer inte sopbilen kunna tömma idag i Skinnskatteberg. Sopbilen har fastnat i en backe och det är svårt att bärga. Vi försöker köra in under veckan. Våra chaufförer jobbar så snabbt de kan. Låt kärlen stå framme tills de blir tömda.

Tack för din förståelse!

Foto: Per Groth

VafabMiljö söker en Miljötekniker till Farligt avfall – sommarvikariat

Vill du bli en av oss och jobba i ett företag som är i framkant för vår miljö och framtid? Vi söker nu en Miljötekniker till Farligt avfall som vill jobba i sommar. Hos oss på VafabMiljö får du vara en del i ett härligt gäng med kompetenta kollegor och du kommer tillhöra avdelningen Produktion, enhet Farligt avfall.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som Miljötekniker kommer du köra truck och lastmaskin i samband med lastning, lossning och omlastning av Farligt avfall. Du kontrollerar och väger inkommande gods och signerar transportdokument. Att utföra driftmässiga XRF-mätningar på inkommande massor, lagra dem i separata filer samt dokumentera i projektblad ingår också i dina arbetsuppgifter. Du har kontroll på lagerytor för massor och dirigerar chaufförer till rätt plats i samarbete med vågpersonalen, samt förser Kemiingenjören med underlag för uttransport styckegods, extern mottagare. En självklarhet är att se till att tömda emballage återanvänds eller återvinns.

Vem är du?

Som person är du inlyssnande med ett gott sinne för planering och god ordning. Du har en vilja att aktivt bidra till ständig förbättring och tillsammans med kollegorna sträva efter att nå enhetens och organisationens mål. I arbetet styr till viss del lagar och förordningar hanteringen, därför är det viktigt att du är uppmärksam på detaljer samt har en god känsla för efterlevnad av regler.

Du anpassar dig till förändringar men har även förmåga att självständigt planera arbetsdagen för så effektivt arbete som möjligt. Att ha stort kundfokus och god kvalitet i arbetet är grunden i allt utfört arbete. Det är självklart att du har en god samarbetsvilja, är problemlösningsorienterad och har stor känsla för service och kundbemötande.

Kompetenskrav:

 • B-körkort
 • Truckkort
 • Förarbevis hjullastare C2
 • Minst gymnasial utbildning
 • Allmänna datakunskaper
 • Miljöintresse

Det är meriterande om du har:

 • grundläggande kunskaper inom kemi

Vi erbjuder dig

VafabMiljö står inför en stor och rolig utmaning och vi kan erbjuda en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. VafabMiljö vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Anställningen är ett sommarvikariat med placering på Gryta avfallsstation i Västerås.

Om du vill veta mer om tjänsten

Upplysningar ges av rekryterande chef Josefin Forsell tfn 021-39 92 74.

Så här ansöker du

Välkommen att söka sommarvikariat hos oss redan idag, urval sker löpande, dock senast 2 april 2018. Det gör du genom att mejla ditt CV och ditt personliga brev till: hr@vafabmiljo.se

Skriv ”Miljötekniker Farligt avfall” i ämnesraden på mejlet.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. VafabMiljö arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på www.vafabmiljo.se

Foto: Per Groth

Prisjustering för Farligt avfall och transporter 1 april 2018

Den 1 april 2018 behöver vi justera våra mottagningsavgifter för Farligt avfall och våra priser för transporter.

För Farligt avfall innebär det en höjning av mottagningsavgiften med i snitt 10 procent, vägd på VafabMiljös prislista. Anledningen till justeringen beror på ökade mottagningsavgifter för destruktion av Farligt avfall.

Priset på transporter höjs med 5,5 procent. Justeringen av transportpriset baseras på Avfallsindex A12. Höjningen motsvarar index med november 2014 som ingångs månad.

För mer information om prisjusteringarna kontakta gärna din säljare eller mejla oss på marknad@vafabmiljo.se så hör vi av oss till dig.

Fakturor till företagskunder saknar vår logga och referens

Till dig som är företagskund hos VafabMiljö.

I dagarna har vi skickat ut fakturor till våra företagskunder som saknar vår företagslogga och vår referens. Vi ber om ursäkt för det inträffade. Till nästa fakturautskick ska såväl logga som vår referens vara på plats på fakturan.

Anledningen till det inträffade är att vi bytt tjänst hos företaget som sköter våra fakturor och i den första körningen saknas VafabMiljös fakturareferens, samt att layouten inte är vår, dvs loggan är inte med.

Uppgifterna på fakturan är korrekta. Vill du vara säker på att fakturan kommer från VafabMiljö, se till att det står att betalningen ska ske till bankgironr 5124-3822.

Har du funderingar är du välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 021-39 35 20 eller mejl kundservice@vafabmiljo.se