Ändrade hämtningsdagar jul och nyår 2018/2019

Jul och nyår innebär ändrade dagar för sophämtning. Ställ fram kärlen senast kl. 06:00 på tömningsdagen. I Sala och Heby Kommun hämtas soporna som vanligt på din ordinarie tömningsdag. För övriga regionen, se lista nedan.

Hämtningsschema för hushållsavfall i Västerås, Enköping, Köping, Arboga, Kungsör, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg

Ordinarie hämtningsdag Ny hämtningsdag Ordinarie hämtningsdag Ny hämtningsdag
vecka 52 vecka 52 vecka 1 vecka 1
Måndag 24/12 Söndag 23/12 Måndag 31/12 Söndag 30/12
Tisdag 25/12 Tisdag 25/12 Tisdag 1/1 Måndag 31/12
Onsdag 26/12 Onsdag 26/12 Onsdag 2/1 Onsdag 2/1
Torsdag 27/12 Torsdag 27/12 Torsdag 3/1 Torsdag 3/1
Fredag 28/12 Fredag 28/12 Fredag 4/1 Fredag 4/1

Hämtningsschema för verksamhetsavfall (företag) i hela regionen

Ordinarie hämtningsdag Ny hämtningsdag Ordinarie hämtningsdag Ny hämtningsdag
vecka 52 vecka 52 vecka 1 vecka 1
Måndag 24/12 Söndag 23/12 Måndag 31/12 Söndag 30/12
Tisdag 25/12 Måndag 24/12 Tisdag 1/1 Måndag 31/12
Onsdag 26/12 Onsdag 26/12 Onsdag 2/1 Onsdag 2/1
Torsdag 27/12 Torsdag 27/12 Torsdag 3/1 Torsdag 3/1
Fredag 28/12 Fredag 28/12 Fredag 4/1 Fredag 4/1

Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

Allmiljö får i uppdrag att hämta hushållsavfallet i de östra delarna av Västmanland

Från årsskiftet får Allmiljö i uppdrag av VafabMiljö att sköta insamlingen av hushållsavfall i de östra delarna av Västmanland. I uppdraget ingår Sala och Heby kommun. Den stora skillnaden är att bilarna kommer att bytas ut från VafabMiljös blåa bilar till Allmiljös vita. Vissa hushåll kommer att få vända på sina kärl, de som berörs får brev om det.

Hämtningsdagarna är fortfarande desamma men klockslaget kan ändras. Om du har några frågor – gör som vanligt, kontakta VafabMiljös kundservice på 020-120 22 20, eller mejla oss på kundservice@vafabmiljo.se

Vi ber om lite extra tålamod under inkörningen, tack för din förståelse.

Obs! Under jul- och nyårsveckan, vecka 52 och vecka 1, hämtas mat- och restavfall som vanligt i Sala och Heby kommun. Ställ fram ditt kärl före kl. 06 på tömningsdagen och låt det stå tills det blivit tömt.

Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år!

Vi bygger om på Annelunds avfallsstation i Enköping

Vi bygger ett nytt mottagningskontor på Annelunds avfallsstation i Enköping. Därmed är tillgängligheten för in- och utfartstrafik tidvis begränsad. Bygget pågår till och med maj 2019.

Foto: Per Groth

Deponin för farligt avfall är stängd 12 december

Vår deponi för farligt avfall (klass 1 deponi) på Gryta i Västerås är stängd onsdag den 12 december. Då kan vi inte ta emot massor till lagerplatsen 11701 och 11702 (se transportdokument) som t. ex. PAH-asfalt över FA (tjärasfalt) och andra massor över FA (schakt, blästersand, slam, mm). Annat avfall kan vi ta emot som vanligt.

Deponin för farligt avfall öppnar igen den 13 december. Då är du välkommen.

Foto: Per Groth

Mobila Återbruket kommer till Virsbo 12-13 december

Passa på att lämna dina gamla eller trasiga saker till återvinning. Den 12-13 december kommer det Mobila Återbruket till Virsbo.

Var: Grusgropen, bruksvägen
Tid dag 1: kl. 14 – 18
Tid dag 2: kl. 9 – 12 samt kl. 14– 18.

Det här kan du lämna till det Mobila Återbruket

 • Trä
 • Metallskrot
 • Plast
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Tapeter, Takpapp, Gummi
 • Textilier
 • Isolering och Glas
 • Soffor och Sängar
 • Gips
 • Pant (aluminiumburkar och PET-flaskor)

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

Illustration: Tobias Flygar

Guldäpplet – vårt Miljö- och hållbarhetspris – delades ut till tre skolor

Torsdagen den 29 november delade vi ut vårt nyinstiftade Miljö- och hållbarhetspris Guldäpplet under pompa och ståt. Första priset gick till ABB Industrigymnasium, andra pris till Bjurhovdaskolan och det tredje priset till Wegas, Carlforsska gymnasiet.

Pristagarna fick ta emot ett diplom med motivering och varsin check. ABB Industrigymnasium vann 30 000 kronor, Bjurhovdaskolan 20 000 kronor och Wegas, Carlforsska gymnasiet, 10 000 kronor. Det var en trevlig och känslosam prisceremoni med tal och presentationer av skolornas arbeten. Utdelningen skedde i samband med VafabMiljös Direktionsmöte och flera politiker från regionen var med och lyssnade. Något som eleverna gillade i sin strävan att påverka för en hållbar framtid.

ABB Industrigymnasium prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där hela skolan engageras, såväl lärare som elever och föräldrar. De samarbetar också med samhällets aktörer och kopplar sitt arbete mot omvärlden på ett mycket föredömligt sätt.

Bjurhovdaskolan visar att det är i vardagen vi vinner slaget. De minskar matsvinnet genom att belöna rätt beteende och har arbetat med nudging långt innan begreppet var känt. Samarbetet med en skola i Botswana tar hållbarhetsarbetet ut i världen.

Wegas, Carlforsska gymnasiet låter de tre hållbarhetsaspekterna ta plats i såväl historia som samhällskunskap och de visar att alla har möjlighet att påverka, att förändra. Hållbarhetsarbetet har en tydlig plats i skolans vardag, oavsett om det handlar om att källsortera, välja bort plastmuggar eller låta eleverna ha inflytande i stort och smått.

Nya riktpriser från och med 1 januari 2019

VafabMiljö Kommunalförbund arbetar målmedvetet med ständiga förbättringar, effektiviseringsåtgärder och kostnadsbesparingar i vår verksamhet. Vår verksamhet belastas dock med vissa kostnadsökningar som ligger utanför vår möjlighet till påverkan. För att även fortsättningsvis kunna erbjuda en miljöriktig, kvalitativ och pålitlig service till dig som kund kommer vi därför att göra en justering av riktprislistan baserat på Avfallsindex.

 • Avfallsbehandling +4 %
 • Träavfall, Ris och grenar. Ingen prisjustering.
 • Park- och trädgårdsavfall, komposterbart. Nytt pris 150 kr/ton.
 • Emballage och utrustning +4 %
 • Transporter +2 %
 • Oljehaltigt vatten +10 %

De nya priserna gäller från och med den 1 januari 2019. För kunder med individuella samarbets- och leveransavtal gäller de villkor för prisjustering som anges i avtalen. Vill du ha mer information om prisjusteringarna kontakta gärna din säljare eller mejla oss på marknad@vafabmiljo.se så hör vi av oss till dig.

Rekordår för fallfruktsinsamling

Vi har slagit rekord i VafabMiljös fallfruktshistoria! Vi har aldrig tidigare haft en så lyckad fallfruktsinsamling som vi haft i år – 777 ton har samlats in på våra 18 Återbruk! Tänk vad mycket biogas vi har kunnat tillverka från det. Faktiskt så mycket att en mellanstor bil kan köra hela 27 varv runt jorden. Ett helt fantastiskt resultat!

Tack för att du har bidragit till ett grönare samhälle!

VafabMiljö söker problemlösande fordonsmekaniker

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Vi söker nu en fordonsmekaniker som är en problemlösare av naturen. Tillsammans med din närmsta kollega ser ni till att våra fordon är i toppskick, både för verksamhetens-och miljöns skull. Våra bilar rullar i ett upptagningsområde med 300 000 människor – att bilarna rullar och att fordonsflottan är i gott skick är av yttersta vikt.

Din arbetsdag

Dina huvudsakliga uppgifter består av förebyggande underhåll, fordonsservice och reparationer av våra lastväxlare, fraktionsbilar, kranbilar och lastmaskiner. Du sköter även underhåll av styrsystem och lyftanordningar. Tillsammans med din kollega lägger ni upp arbetet och analyserar och löser de problem ni upptäcker med kreativitet och kvalitet. Därför är det viktigt att du är ansvarsfull, flexibel och tycker om att samarbeta. Delar av arbetet handlar om att bedöma huruvida ni själva ska göra reparationer eller lämna in på auktoriserad verkstad. I din roll rapporterar du direkt till enhetschefen och tillhör enheten Transport Service. Du är stationerad på Gryta avfallsanläggning i Västerås men resor i vår region (Västmanland, Enköping och Heby) förekommer också. Arbetstiden är förlagd till dagtid.

Vem är du?

Du är serviceinriktad och tycker om att analysera, lokalisera och lösa problem med fokus på kvalitet. Du har även lätt för att lyfta blicken och se helheten för att kunna prioritera rätt.

Du har:

 • Erfarenhet av arbete med reparationer av tunga fordon
 • God datorkunskap
 • B-körkort
 • Som lägst fordonsteknisk gymnasieutbildning eller motsvarande erfarenhet

Det är extra meriterande om du dessutom har:

 • Erfarenhet av arbete med hydraulik eller pneumatik
 • Erfarenhet av arbete med fordonskontroller
 • Erfarenhet av att arbeta enligt 5S eller annat kvalitetsverktyg
 • God kunskap i svetsning, gärna MIG/MAG och TIG
 • God kunskap i felsökning av fordonselektronik
 • God plåtkunskap
 • Utbildning i heta arbeten
 • C-behörighet med YKB

Vad får du?

Du får arbeta på en spännande arbetsplats som sätter miljön först. Tillsammans med dig vill vi skapa det hållbara samhället och vi har en mycket spännande tid framför oss. Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och vi värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Vill du veta mer om tjänsten? Kontakta oss!

Enhetschef Kent Enarsson 0221-294 86
HR-konsult Linda Englin 021-39 39 71
Transportaretarförbundet Fredrik Lahti 070-465 82 25

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 12 december 2018. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad.

Du söker tjänsten via denna länk

Välkommen med din ansökan!

Alla erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp undanbedes.

Skänk din pant till Musikhjälpen

Mellan den 1:a till 16:e december kan du skänka din pant till Musikhjälpen, när du pantar i våra Pantamera Express-maskiner på Återbruken Ängsgärdet och Bäckby. Musikhjälpens tema för i år är ”Alla har rätt att funka olika”.

  Läs mer om insamlingen här