Surahammar lämnar över avfallshanteringen till VafabMiljö 1 januari 2017

Foto: Per Groth

Samarbetet mellan kommunerna i vår region fortsätter att utökas då Surahammars kommun lämnar över ansvaret för hushållsavfallet till VafabMiljö från den 1 januari 2017.

Sedan tidigare har även kommunerna Sala, Skinnskatteberg, Enköping, Heby, Västerås och Hallstahammar lämnat över. Därmed kontaktar hushållen i dessa kommuner VafabMiljö för frågor om hushållsavfall.

Anledningen till att VafabMiljö omorganiseras till ett kommunalförbund är möjligheten att utveckla regional samverkan inom avfallsområdet. Nya utmaningar inom avfallsområdet, som att mer avfall ska återvinnas och återanvändas, gör att kommunerna vill utveckla samarbetet. Genom kommunalförbundet kan VafabMiljö ta hand om avfallet från att det samlas in till dess att det behandlas på bästa sätt.

Att VafabMiljö kommunalförbund ansvarar för all avfallshantering innebär inte så stor skillnad för invånarna i kommunerna. Skillnaden blir bland annat att hushållen ska kontakta VafabMiljö istället för kommunen när det gäller frågor om avfall och att fakturan kommer från VafabMiljö.

Information via brev

Ett brev kommer gå ut till alla hushåll, verksamheter och fastighetsägare i Sala kommun under vecka 52. Så håll utkik i brevlådan!

Nytt telefonnummer till Surahammars Återbruk fr.o.m. 1 januari 2017

Återbruket Surahammar får nytt telefonnummer fr.o.m. 1 januari 2017. Det nya numret blir 0220-71 54 10. Två knappval med Meddelande om öppettider och Prata med personal kommer att finnas på det numret. Samma lösning som på övriga återbruk.

Information om fakturapåminnelser

Idag har ett antal kunder fått en påminnelsefaktura. En del fakturor sträcker sig cirka ett år tillbaka i tiden. På grund av vår försening har vi beslutat att inte ta ut någon dröjsmålsränta eller påminnelseavgift. Vi ber om ursäkt för den sena påminnelsen och hoppas på din förståelse.

VafabMiljö söker en Chaufför till Heby

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs mer på www.vafabmiljo.se

Foto: Per Groth

Vi är i en spännande utvecklingsfas! Nu söker vi dig som vill vara företagets ansikte utåt och som brinner för sortering och återvinning. Hos oss får du möjlighet att bidra till förbättring av det viktigaste vi har – vår miljö. Tjänsten är placerad på enheten Transport Hushåll under avdelningen Transport och Logistik.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som Chaufför samlar du in och transporterar hushållsavfall eller jämförligt avfall i VafabMiljö-regionen. Insamlingsrutterna bestäms via våra transportledningssystem Future/Mobile. Som chaufför ansvarar du för att följa de dagliga rutterna från Mobile samt återrapportera och lägga upp eventuella avvikelser i systemet. Efter att rutten är klar ansvarar du för att varje fraktion (Restavfall och Matavfall) vägs in och töms, vilket görs på någon av våra anläggningar. Du ansvarar även för daglig bilvård av fordonet och att följa VafabMiljös ordningsregler.

Vem är du?

Du som söker har gymnasieutbildning inom ”Fordon och transport” eller har motsvarande erfarenhet, BC-körkort, YKB samt datorvana. Du är lojal mot företagets värderingar och visar aktsamhet för våra fordon. Som person är du självständig, tålmodig, har servicekänsla samt förmåga att kommunicera både internt och externt mot såväl kund som medarbetare. Det är meriterande om du har erfarenhet av transportledningsssystemet Mobile eller liknande, körvana av sidlastare och/eller baklastare har ett miljöintresse samt god lokalkännedom. Det är också önskvärt att du har intresse och kunskap av att reparera och laga enkla fel på våra fordon. Då arbetet delvis är tungt ställer det krav på god fysik.

Kompetenskrav:

 • Relevant gymnasieutbildning
 • BC-körkort
 • YKB
 • Datorvana

Det är meriterande om du har:

 • Miljöintresse
 • Körvana av sidlastare och baklastare
 • Erfarenhet av transportledningssystemet Mobile
 • God lokalkännedom

Vi erbjuder dig

VafabMiljö står inför en stor och rolig utmaning och erbjuder dig en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. VafabMiljö vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med placering i Heby/Isätra.

Om du vill veta mer om tjänsten

Frågor kring tjänsten besvaras gärna av enhetschefen Juhani Pyhälahti tfn 021-39 92 37.

Facklig företrädare är Anna Ryding, Transport tfn 010-48 03 360.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Alla ansökningar behandlas löpande. Du är välkommen att ansöka redan idag, dock senast 19 december.
Det gör du genom att sända ditt CV och ditt personliga brev till: info@vafabmiljo.se

Skriv ”Chaufför Heby” i ämnesrutan på mailet.

Nej till gröna påsar

img_2399_x

Tacka nej om du blir erbjuden att köpa gröna plastpåsar till matavfall.
Bioplastpåsar är inte framtagna för rötning och plasten ställer till problem i anläggningen när vi gör biogas och biogödsel av matavfall. Använd gärna de bruna papperspåsarna i stället.
Bruna påsen är anpassad för matavfall och att stå emot lite väta. Påsen har också ett speciellt lim som bryts ned i rötningsprocessen, vilket inte andra papperspåsar har.

 

Skänk ditt spillvirke – ny fraktion på Gryta Återbruk

Med syfte att samla in spillvirke till återanvändning startar nu ett samarbete mellan VafabMiljö och Västerås stad. Återbruket Gryta i Västerås kommer fr.o.m. fredag den 25 november ha en behållare för insamling av spillvirke. Virket kommer sedan skänkas till träslöjden på Bjurhovdaskolan i Västerås.

Detta pilotprojekt har namnet ”FÅTT” (Från Återbruk till träslöjd) och startar på fredag den 25 november på Återbruket Gryta. Detta är ett samarbetsprojekt mellan Västerås stad och VafabMiljö och berör årskurs 4-6 på Bjurhovdaskolan som har ämnet träslöjd. I containern för spillvirke kan du lämna bitar av brädor, läkt, rundstav, plywood och MDF. Pilotprojektet kommer sträcka sig över två terminer och utvärderas efter sommaren 2017, för att se om eventuellt fler skolor och fler kommuner kan vara intresserade av detta.

– Då Bjurhovdaskolan är en ”grön skola” är de redan involverade i miljöfrågor i samarbete med VafabMiljö, som bl.a. ”Botswana-projektet” och ”Minska matsvinnet”. Så valet av skola för detta pilotprojekt var ganska lätt, säger Gunnar Weiring verksamhetsutvecklare på VafabMiljö.

Slöjdläraren Mika Lanerva på Bjurhovdaskolan kontaktade VafabMiljö då han såg möjligheterna till att återanvända trä som annars skulle gått till energiutvinning. VafabMiljö har nu spunnit vidare på idén genom att titta på vilka behov som matchar planen för träslöjd i årskurs 4-6. Projektet är nu redo att startas upp.

Europa minskar avfallet – Låna

Torsdag 24 november – Låna

child-684617_1280

Bibliotek har mer än bara böcker

Biblioteket finns till för alla och på biblioteket kan du göra mycket mer än att låna böcker. Biblioteket lånar ut böcker, ljudböcker, tidningar, filmer, musik och Tv-spel. De erbjuder även streaming av språkkurser, e-böcker och ljudböcker.  Nästan allt de erbjuder är helt gratis!
Ett extra miljötips är att vissa bibliotek lånar ut energimätare, så man kan lätt mäta energiförbrukningen på dina elektriska apparater.

Fritidsbanken

I flera av länets kommuner går det att låna sport- och fritidsutrustning, gratis. Bland annat går det att låna vattenskidor, kubbspel, skridskor eller golfklubbor i upp till två veckor.

ice-1200909_640
En av idéerna med fritidsbanken är att flera barn och ungdomar (men även vuxna) ska få möjligheten att få prova på och testa nya saker. Fritidsbanken ska göra idrott mer jämlik och öka folkhälsan. En annan viktig del är att återanvända saker. Därför hjälper VafabMiljö till, genom att vid återvinningsstationerna sortera ut saker som kan användas och lånas ut. Sala och Örsundsbro är först ut med att öppna sin så kallade ”Fritidsbank”. Alla lån är gratis och det finns inget vinstintresse.

Några bra länkar

Hyra eller låna i Verktygspoolen

Nyhet om Sala’s Fritidsbank

Nyhet om Örsundsbro Fritidsbank

Gemensam konsumtion modern form av byteshandel

Europa minskar avfallet – Sälja och köpa i andra hand

Onsdag 23 november – Sälja och köpa i andra hand

Second Hand butiker

Har du kläder, möbler eller andra prylar som du inte använder längre? Då kan de göra nytta på annat håll! Genom att lämna in och handla Second Hand, istället för nyproducerat, får varorna nytt liv och sparar du på jordens resurser. Röda korset, Stadsmissionen, Myrorna och Brödet och Fiskarna är bara några av de Second Hand butiker inom våra kommuner som tar emot och säljer begagnade saker. På vår hemsida tipsar vi om Second Hand butiker i våra kommuner.

chair-1778706_1280

Online försäljning

Det går även att sälja och fynda på blocket.se, tradera.se och till exempel i shplock appen.

Sajter för att skänka

Du måste inte sälja, du kan även ge bort prylar du har tröttnat på. Det finns sajter där du kan skänka bort sådant du inte behöver, till exempel Bjussa.se, Citiboard, Freeshop.se och appen Pick Me App. På GlobAround Container kan du hitta annonser från andra stora sajter där saker skänkes, allt samlat på ett ställe. Prova också att söka på ”skänkes” eller ”bytes” och din ort på Facebook, så kan du kanske hitta fler lokala sidor.

http://www.tradera.se
http://www.blocket.se
https://freeshop.se/
https://www.bjussa.se/
http://citiboard.se/
http://se.globaround.com/

Europa minskar avfallet – Byta

Tisdag 22 november – Byta

lego-568039_1280

Leksaks- och klädbytardagar

Leksaks- och klädbytardagar har blivit vanliga nuförtiden. Bytardagar är både miljösmart och kul. Det är en rolig, social och gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg eller leksaker som man har tröttnat på blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna och leksakerna förlängs och du bidrar till en bättre miljö. Du lämnar in kläder eller leksaker och du får ta med sig lika många plagg eller leksaker hem. Det som blir över går ofta till välgörenhet. Alla vinner på konceptet: Plånboken, miljön och utsatta människor.
Ett klimatsmart sätt att uppdatera din garderob eller barnens leksakslåda.

Siffror från klädbytardagen 2016

 • Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades ca 185 klädbyten i Norge, Danmark och Sverige.
 • Ungefär 58 000 plagg bytte ägare.
 • Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 39 ton kemikalier, 217 ton koldioxid och 145 000 kubikmeter vatten.

bokhylla

Byta böcker

Varför inte byta böcker med vänner eller kollegor? Se om någon har en bokhylla eller ett förråd att använda för att starta ett ”lokalt” bibliotek där alla i företaget eller byn kan lämna in sina lästa böcker. På så sätt kan man lämna en bok och ta en.

Lokala sidor för att byta

Prova också att söka på ”skänkes” eller ”bytes” och din ort på Facebook, så kan du nog hitta fler lokala sidor där folk byter saker med varandra.

Några bra länkar:
Sveriges största klädbytardag 2017
Tips innan klädbytardagen
Ägo dela
Klädbytardagen blir nordisk och slår rekord

Europa minskar avfallet – Laga

Måndag 21 november – Laga

Idag är det många saker som kastas istället för att repareras. Kläder och skor har blivit så billigt att mycket används och sedan kastas. Förr lagades kläderna och skorna. Det kan vi fortfarande göra idag. Laga en trasig söm i en klänning, sätt lappar på barnens byxor med håll i knäna, byt ut en trasig dragkedja och lämna in ett par skor på omklackning.
Förutom kläder och skor så finns det kanske annat som behöver lagas? En lampskärm kan kläs om och ett bord kan målas om.

Så innan du kastar något och köper nytt: Går det att laga i stället? Du behöver inte göra det själv, utan kan lämna in det istället.

caspers_krage_lagning_01

För några veckor sedan lagade vår förbundsjurist Casper kragen på sin skjorta med material som han hade i hemmet. Han fick en del reaktioner och frågor. Bland annat fick han frågan hur han gjorde.
Här kommer VafabMiljö’s guide till lagning av skjortkragen.
”Ta dig i kragen” du med och laga dina trasiga kläder eller prylar, hjälp oss att minska avfallet!

(Bland annat HM, IKEA, Lindex och Hemtex samlar in gamla textilier, oavsett märke och skick).

fashion-1283863_1280

Fakta om textilkonsumtion i Sverige

– 2014 var inflödet av kläder och textil 128.000 ton, vilket är 13,1 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna.
– Det går 11 000 liter vatten åt att göra ett par jeans.
– För att tillverka en t-shirt behövs ca 2 750-7 000 liter vatten.

Några bra länkar

Tips för en hållbar textilkonsumtion
Syskola – Köp inte skräp
Tips om hur du bäst vårdar dina skor
Mirjams Klädvårdstips
Regeringens förslag för billigare reparationer