Underhåll på tankstation i Köping den 18 juli

Onsdagen den 18/7 är tankstationen för biogas i Köping stängd mellan kl 08.00-12.00 på grund av underhållsarbete. Stationen öppnar igen efter genomfört arbete.

Självantändning trolig orsak till brand

I natt uppstod en brand på Gryta avfallsstation. Larmet kom in kl 01.59 och räddningstjänsten kallades in. Branden var snabbt under kontroll efter insats av vår egen personal och ett gott samarbete med räddningstjänsten. En trolig orsak till branden är att det funnits litiumbatterier i hushållssoporna och som självantänt på grund av värmen.

Den vanligaste orsaken till bränder på avfallsanläggningar är självantändning. Men för att det ska börja brinna krävs en utlösande faktor. Här kommer ett par saker som är viktiga att tänka på när du slänger dina sopor:

1. Glas i kombination med sol och torka kan orsak brand. De flesta av oss har nog som barn med hjälp av en glasbit, sol och lite torrt gräs skapta en liten brand. Det är också en vanlig brandorsak i avfall. Risken minskas när du sorterar glaset.

2. Om du målat med linoljefärg, så vet du att den kan självantända. Linoljan ska lämnas in som farligt avfall. Överhuvudtaget hör farligt avfall inte hemma i hushållssoporna – det är vad du och jag stoppar i gröna tunnan som brinner.

3. Under vintern kan inte riktigt utbränd aska från öppna spisen vara en orsak till brand. I sommartiden är engångsgrillar inte bara en brandfara i skog och mark utan också som avfall. Det är jätteviktigt att se till att de brunnit ut ordentligt. Läs på förpackningen.

Eftersom det råder extrem värme och torka, och därmed ökad risk för brand, har vi ökat ronderingen på anläggningen och intensifierat kameraövervakningen för att snabbt kunna ingripa vid eventuell brand. Allt för en säker avfallshantering.

 

Pantamera Express på Ängsgärdet fyller två år

Åren går fort när man har roligt! Vår Pantamera Express på Återbruket Ängsgärdet fyller nu hela två år. Över 1 miljon förpackningar har passerat sedan starten.

Glöm inte att använda Pantamera Express på Återbruken Ängsgärdet och Bäckby i Västerås nu under Summer Meet, läs mer om hur maskinerna fungerar här.

Pantamera

Sophämtning kring Summer Meet

Med anledning av Summer Meet i Västerås så kan det förekomma förseningar i sophämtningen idag, torsdag 5 juli och fredag, 6 juli. Vi kommer försöka tömma så gott vi kan men är kärlet fullt så ställ en säck bredvid så tar vi med den utan extra kostnad.

Tack för visad förståelse och ha en trevlig helg!

Nu kan du lämna sportprylar till Fritidsbanken på Återbruket Fagersta

Foto: FritidsbankenOm du har sport- och fritidsutrustning som du inte använder, men som fortfarande fungerar, finns det nu möjlighet att lämna det i en särskild behållare för Insamling av sportutrustning på Återbruket Fagersta.

Här kan du lämna:

Skidor, stavar, innebandyklubbor, rullskidor, inlines, kickbike, longboard, hantlar, skivstänger, kettelbells, ridutrustning och friluftslivutrustning.

Denna sportutrustning lämnas till Fritidsbanken i Fagersta där den sedan lånas ut till alla som vill prova på diverse sport- och fritidsaktiviteter. Detta är ett samarbete mellan VafabMiljö och Fritidsbanken.

Fritidsbanken har öppnat i Fagersta på Norbergsvägen 1.

Illustratör: Tobias Flygar

Hur har det gått med Töm säcken?

Hur har det gått med Töm säcken?

–  Töm säcken har mottagits väl och när det väl drog igång på Återbruken så var många kunder redan införstådda med detta. Våra medarbetare på Återbruken är själva förvånade över hur bra Töm säcken har gått. Effekten vi kan se är att restavfall/hushållsavfall samt matrester och slaktavfall har försvunnit från Återbruken. Vi kan också efter en månad konstatera att vi aldrig har haft så lite ”brännbart material” som under maj månad, berättar Carl Doverfelt, Enhetschef Återbruken och Gunnar Weiring, Verksamhetsutvecklare.

Så fortsätt hjälp oss att tömma säcken, tillsammans kan vi bidra till en bättre miljö när vi sparar på våra resurser. Mindre till förbränning och mer till återvinning!

 

Nu är det sommartider på kundservice!

Telefontider för hushåll är mellan kl. 8.00-16.00 och för företag kl. 7.00-16.00. Vi har lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00.

De nya tiderna gäller till och med vecka 34.

Vi önskar dig en skön sommar!

Risk för luktstörningar på Gryta avfallsstation

Det finns risk för luktstörningar från Gasum på Gryta avfallsstation. Gasum producerar gas från bland annat svingödsel. Just nu bygger de en lossningshall och under den tiden måste lastbilar lossa och lasta genom öppet tak vilket kan orsaka luktstörningar. Under byggnationen, som pågår under en längre tid, kommer de luktreduceringsaggregat som finns på VafabMiljös avfallsanläggning att användas för att minska luktstörningarna.

Vi hoppas inte lukten orsakar för mycket besvär.

Begränsad framkomlighet på Gryta avfallsstation

På grund av ny dragning av dagvattenledning kommer det vara mycket begränsad framkomlighet på Gryta avfallsstation under perioden 20 juni till 5 oktober. Vi ber dig som kör in på avfallsstationen att följa skyltningar och anvisningar och visa hänsyn till de som utför ledningsarbetet.

Tack.

 

Praktiska tips för avfall under sommaren

Visst är det härligt med sommar och värme! För att det ska fungera så bra som möjligt med ditt avfall under sommaren och för att minska risken för lukt och flugor så kommer här våra bästa tips:

  • Se över platsen där du har dina kärl. Är det möjligt att ha dem i skuggan så är det bättre än i direkt solljus när det är varmt ute.
  • Spola gärna ur dina kärl då och då. Då får du bort kladd som kan locka flugor. Du kan också spraya lite ättika i kärlet.
  • Låt vått avfall rinna av i diskhon innan det läggs i påsen. Har du blött avfall kan du ta två påsar eller lägg en bit äggkartong i botten av påsen. Du kan även lägga lite tidningspapper i påsen.
  • Använd påshållare. Den gör att avfallet ventileras och fuktighet minskar.
  • Var noga med att vika ihop papperspåsen med matavfall ordentligt innan du lägger den i kärlet, fyll inte påsen mer än till ¾-delar. Om matavfall rinner ut luktar det illa.
  • Gå ut med påsen ofta, minst 2-3 gånger i veckan under sommaren.

Här är några tips man kan ta till om man vill veta ännu mer! Det är lite överkurs! Räk- och kräftskal kan lukta illa. Om du sköljer dem i ett durkslag och slår om lite tidningspapper innan du lägger allt i påsen minskar risk för lukt. Vi har även fått tips från en kund som lägger räkskalen i frysen tills det är dags för hämtning av matavfallet.

Papperspåsar och påshållare finns på de flesta Återbruk.

VafabMiljö önskar Glad Sommar!