Illustration: Tobias Flygar

Välkommen att nominera bidrag till VafabMiljös Miljö- och hållbarhetspris: Guldäpplet

Priset riktar sig till skolor och elever som går i grundskolan eller på gymnasiet och delas ut till den elev, eller klass, som i sitt skolarbete på något sätt aktivt arbetat för hållbar utveckling med fokus på cirkulär ekonomi; återvinning, återanvändning och minskning av avfallet. Pristagaren, eller pristagarna, ska bidra till en positiv utveckling och vara ett föredöme och inspiration till andra på den egna skolan och utanför.

Guldäpplet är en symbol för en hållbar utveckling och ett bevis på att alla positiva förändringar räknas. Från det lilla till det stora. Av de små barnen och de lite större. Priset tilldelas klassen och är tänkt som en grundplåt till en skolresa, gärna med hållbart innehåll (kika gärna i vår lista längst ner över bra resmål för inspiration).

Lite praktisk information

• Skriv en nomineringstext, max en A4 där du berättar vem/vilka du nominerar och varför. Även film, bilder eller annat material kan bifogas.

• En jury utser vinnarna

• Priset delas ut den 29 november (plats och tid meddelas vinnarna)

Sista datum för nominering är 8 november 2018. Bidraget mejlas till: kommunikation@vafabmiljo.se

Frågor?

Om du har några frågor om nominering eller priset, kontakta gärna Eva Favaro, Kommunikationschef VafabMiljö, på 021-39 92 58 eller mejla eva.favaro@vafabmiljo.se

Lista på hållbara och roliga resmål:

 • Tom Tits, Södertälje
 • Universeum, Göteborg,
 • Kvarnen, Örebro
 • Parken Zoo, Eskilstuna
 • Klotenlägret, Kloten
 • Kolmården Djurpark, Norrköping
 • Kokpunkten, Västerås
 • Kolarbyn, Skinnskatteberg
 • Gårdsjö Älgpark, Morgongåva
 • Cosmonova/Naturhistoriska, Stockholm

Vi ser fram emot ditt bidrag!

VafabMiljö söker en Miljöutredare

Vill du ha ett av framtidens viktigaste uppdrag? Vi på VafabMiljö arbetar för ett hållbart samhälle, för våra barn och för vår framtid. På uppdrag av våra medlemskommuner tillhandahåller och utvecklar vi avfallstjänster för alla som bor och verkar i vår region. Vi arbetar med ständiga förbättringar för att vårt avfall ska tas om hand och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Förändring ger möjlighet till utveckling.

Vi söker nu en Miljöutredare och ser fram emot att få träffa dig som tycker om att samarbeta, analysera och driva processer framåt. I tjänsten som Miljöutredare får du en specialistroll och ansvarar för utvecklingen av miljöutredningsarbetet med fokus på vattenfrågor inom VafabMiljö. Du kommer att tillhöra vår enhet Vatten och Miljö som består av en enhetschef, fem drifttekniker, en provtagare och en utvecklingsingenjör. Tillsammans med dina kollegor kommer ni att arbeta med olika uppgifter med fokus på att minska föroreningarna i vår omgivning. Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor på Gryta i Västerås.

Hur ser din arbetsdag ut?

VafabMiljö är verksamhetsutövare för ett flertal nedlagda deponier, en aktiv deponi samt flera sorterings- och behandlingsanläggningar. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att övervaka påverkan i yt- och grundvatten från dessa deponier och anläggningar, främst genom att löpande göra provtagningsplaner, följa upp och utvärdera provtagningsresultat i Excel och vid behov arbeta med åtgärder kopplat till detta. Vidare ingår att vara en del av att utföra rapporteringar av bland annat miljörapporter till myndigheter samt säkerställa att vi följer uppdaterad lagstiftning och myndighetskrav gällande miljö och avfall.

Vem är du?

För att lyckas i din roll ser vi att du är kvalitetsmedveten, strukturerad, har god analytisk förmåga och är bra på att prioritera. Vidare har du lätt för att ta initiativ och samarbetar bra med andra människor.

Du har:

 • Högskole-/universitetsutbildning inom miljö, kemi, geohydrologi, biologi eller förorenad mark. Alternativt annan motsvarande utbildning.
 • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift
 • Goda kunskaper i Officepaketet, främst Excel
 • B-körkort

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med miljö, geohydrologi, kemi, biologi eller förorenad mark
 • Erfarenhet av arbete med miljöutredningar och dokumentation
 • Erfarenhet av framtagande av instruktioner, lathundar eller liknande
 • Goda kunskaper avseende behandling av avfall, deponier eller vattenbehandling

Vi erbjuder dig

Vi erbjuder dig en spännande arbetsplats där du får vara med och göra skillnad för miljön. Vi är en modern arbetsgivare där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljö framåt. Vi har en mycket spännande resa framför oss och hoppas att du vill bli en del av den! Vi strävar efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Lisa Bergh, 021-39 35 75.
HR-konsult Linda Englin 021-39 39 71.
Facklig företrädare, Naturvetarna, Torbjörn Ånger, 021-39 35 41.
Facklig företrädare, Vision, Anna Helsing, 021-39 35 17.

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 28 oktober 2018. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad. Du söker tjänsten via denna länk.

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Välkommen med din ansökan!

Alla erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp undanbedes.

VafabMiljö söker en Upphandlare

Vill du ha ett av framtidens viktigaste uppdrag? Vi på VafabMiljö arbetar för ett hållbart samhälle, för våra barn och för vår framtid. På uppdrag av våra medlemskommuner tillhandahåller och utvecklar vi avfallstjänster för alla som bor och verkar i vår region. Vi arbetar med ständiga förbättringar för att vårt avfall ska tas om hand och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Förändring ger möjlighet till utveckling.

Är du vår nya stjärna inom upphandling? Vill du i så fall vara med och utveckla VafabMiljö och våra processer? Som upphandlare hos oss gör du en skillnad för vår stad, dess invånare och framförallt det viktigaste vi har – vår miljö.

Hur ser din arbetsdag ut?

Vi erbjuder dig ett utvecklande arbete där du får möjlighet att använda din kunskap inom offentlig upphandling och skruva åt den ytterligare genom förfinande och utvecklande av våra processer. På avdelningen ekonomi och inköp kommer du att vara omgiven av kollegor med stor kompetens och engagemang där vårt gemensamma mål är att ständigt förbättra och effektivisera våra processer med vårt viktiga miljöarabete i fokus. Vi tror att kombinationen av din erfarenhet inom LOU och vår bredd inom ekonomiområdet kommer att utgöra en framgångsfaktor i vår verksamhetsutveckling och inte minst för din personliga utveckling.

Att vara upphandlare hos oss innebär dels ett operativt arbete med upphandlingar, inköp- och avtalsfrågor. I din roll strukturerar du, genomför och följer upp upphandlingar och avtal både på egen hand och tillsammans med andra berörda parter såsom chefer, medarbetare inom VafabMiljö samt externa aktörer. Dels handlar ditt jobb om att utveckla inköpsarbetet inom VafabMiljö genom bland annat effektivisering av våra processer, riktlinjer och dokumenthantering. Här vill vi att du kompetensutvecklar våra medarbetare och hjälper oss att bli ännu bättre och effektivare. Kort och gott kommer du ha en utvecklande roll på VafabMiljö.

Vem är du?

För att lyckas i din roll ser vi att du är strukturerad, självgående och ansvarstagande. Då rollen som upphandlare handlar om att förvalta och utveckla upphandlingsarbetet tror vi att du som person är initiativtagande och kvalitetsmedveten. Tack vare din goda helhetssyn är du van att driva flera frågor och projekt parallellt och lämnar ingenting åt slumpen. Då en stor del av utvecklingsarbetet handlar om att förbättra och kvalitetssäkra vårt processorienterade arbetssätt är det viktig att du är tydlig och tillmötesgående i ditt bemötande av andra och har en naturlig fallenhet för att skapa goda relationer. Din starka framåtanda och serviceinriktade förhållningssätt är tillsammans med din kvalificerade kompetens precis den medarbetare vi behöver!

Du har:

 • akademisk utbildning inom ekonomi/teknik/juridik eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig
 • erfarenhet av att ha jobbat med upphandlingar inom LOU
 • bred sakkunnighet gällande upphandlingsfrågor
 • förmåga att prata flytande svenska i både tal och skrift
 • erfarenhet av och kan arbeta obehindrat i MS Office paketet

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av upphandling av entreprenadtjänster och upphandling inom miljö-och avfallssektorn

Vi erbjuder dig

Vi erbjuder dig en spännande arbetsplats där du får vara med och göra skillnad för miljön. Vi är en modern arbetsgivare där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljö framåt. Nästa år kommer vi att påbörja flytten till nya och fräscha lokaler på Björnövägen i Västerås där vi ska jobba i en aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Vi har en mycket spännande resa framför oss och hoppas att du vill bli en del av den!

Om du vill veta mer om tjänsten

Ekonomichef: Fredrik Westberg 021-39 92 87
HR-konsult: Maria Mingo Bennström 021-39 21 96
Facklig företrädare Vision: Anna Helsing 021-39 35 17

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag. Sista ansökningsdag är den 21 oktober 2018. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad. Du söker tjänsten via denna länk

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Välkommen med din ansökan!

Alla erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp undanbedes.

Pantamera

Så mycket pant har vi samlat in via Pantamera-Express på Återbruken

Tack för att du är så duktig på att panta dina flaskor och burkar på våra Återbruk. I våra Pantamera-Express maskiner på Återbruket Bäckby och Ängsgärdet i Västerås har vi till och med augusti i år fått in sammanlagt 1 720 000 stycken PET-flaskor och burkar;

 • 917 000 stycken på Återbruket Ängsgärdet
 • 803 000 stycken på Återbruket Bäckby

Av det har totalt 68 000 kr skänkts till WWF (Världsnaturfonden).

Viste du att under 2017 pantades omkring 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige. Vi är därmed bland de bästa i världen på att panta.

I samband med att vi firar Återvinningens dag på lördag 29 september delar vi ut pantpåsar vid Pantamera-Express maskinerna på Återbruket Bäckby och Ängsgärdet.

Välkommen med din pant!

 

Mårtsbo Omstart i Sala är stängd under vintern

Omstarten i Mårtsbo i Sala är öppen under vecka 18 – 39. Under den perioden är du välkommen att lämna ditt hushålls­avfall här (restavfall, matavfall och förpackningar). Under vinterperioden, vecka 40 – 17, är Omstarten i Mårtsbo stängd. Det beror på att vägen under vintertid inte är säker att köra på. Du är välkommen att lämna ditt avfall till övriga Omstarter i Sala kommun som är öppna året runt. Den närmaste ligger i Möklinta.

Tack för att du sorterar!

Allmiljö får i uppdrag att hämta hushållsavfall i flera kommuner

Från och med 1 oktober får Allmiljö i uppdrag av VafabMiljö att sköta insamlingen av hushållsavfall i de västra delarna av Västmanland. I uppdraget ingår Arboga, Köping, Kungsör, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg.

Du som kund kommer inte märka någon skillnad annat än att bilarna under hösten kommer att bytas ut från VafabMiljös blåa bilar till Allmiljös vita.
Hämtningsdagarna är fortfarande desamma men klockslaget kan ändras. Om du har några frågor – gör som vanligt, kontakta VafabMiljös kundservice på 020-120 22 20, eller kundservice@vafabmiljo.se

Vi ber om lite extra tålamod under inkörningen, tack för din förståelse.

Snart slutar sommarhämtningen

För dig som har sommarhämtning av avfall, tömmer vi sista gången vecka 38/39, beroende på om du har tömning jämn eller ojämn vecka. Passa på att lägga ditt avfall i kärlet innan dess. Därefter får du beställa budning av ditt avfall och då hämtas det vid nästa ordinarie tömning. För budning kontaktar du vår kundservice på 020-120 22 20, epost: kundservice@vafabmiljo.se

Tips! Ta bort dina kärl från vägen efter sista sommarhämtningen och förvara dem på tomten för att undvika att de blir sönderkörda under vintersäsongen.

Vi önskar dig en skön höst!

Foto: Per Groth

Ris, kvistar och grenar komposteras hemma eller lämnas till Återbruket

Ris, kvistar och grenar hör inte hemma i det bruna kärlet. Det ställer till problem för chauffören. Materialet fastnar i inkastluckan på sopbilen när kärlet töms. Det innebär att chauffören måste rensa inkastluckan manuellt. Innehållet i de bruna kärlen går till biogasanläggningen i Västerås. Om ris, kvistar och grenar följer med ställer de till problem när vi gör biogas och biogödsel.

Kompostera hemma

Det bästa du kan göra med ris, kvistar och grenar är att kompostera materialet i din trädgård. Du slipper transporter och mullen kan användas till jordförbättring. Om du inte har någon hemkompost är du välkommen till Återbruket som har behållare för Ris och Grenar/Trädgårdsavfall. Och du, kom ihåg att tömma säcken!

Öppettider Återbruket

Undvik plastpåsar kring matavfallet

Läcker matavfallspåsen? Använd påshållaren, den ventilerar påsen och håller den torr. Undvik att lägga matavfallspåsen i en plastpåse, det gör att påsen blir blöt och dessutom förstör plastpåsar processen i vår biogasanläggning. Om du ändå upplever att påsen blir blöt, använd dubbla papperspåsar. Mer tips om matavfallet och hur du håller påsen torr finns på vår hemsida här.

Avfall Sveriges kampanj utsett till världens bästa

Vi gratulerar Avfall Sverige vars kampanj Miljönär blivit utsett till världens bästa. Att det är smart och coolt att laga, låna och återanvända är ett budskap som nu vunnit internationellt erkännande genom Iswa Communication Award. Kampanjen lyfter frågan om förebyggande av avfall och en hållbar konsumtion på ett kreativt sätt.

Juryn lyfte bland annat fram kampanjens bildspråk, med annonser utformade som ”vanliga” modeannonser, och att kampanjen genom konkreta exempel visar att det varken är dyrt eller tråkigt att konsumera mer hållbart.

– Avfallshanterare världen över noterar ökande avfallsmängder och att mycket av det som slängs skulle kunna återanvändas. Att det var en kampanj om återanvändning som vann visar att branschen inser nödvändigheten av att ändra livsstil och hushålla bättre med resurserna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef för Avfall Sverige.

Läs hela artikeln här