Ny dataskyddslag från den 25 maj

Har du hört talas om GDPR? Det står för General Data Protection Regulation och är en ny dataskyddslag som börjar gälla inom EU den 25 maj. GDPR ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL).

Den nya lagen innebär att du som kund har ett antal rättigheter. Du har bland annat rätt att beställa hem ett registerutdrag med dina personuppgifter.

Vi på VafabMiljö värnar om våra kunder, vilket innebär att vi alltid ser till att samla in personlig information ansvarsfullt med hänsyn till din integritet. Det är viktigt för oss att du får reda på vilken information vi samlar in om dig samt hur vi gör det. Därför vill vi informera dig om vår uppdaterade dataskyddspolicy.
Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Handlingsplan för att minska flugor på Gryta avfallsstation

VafabMiljö har tagit fram en handlingsplan för att minska förekomsten av flugor på Gryta avfallsstation. Förra sommaren var det mycket flugor på flera håll i vår region och vi fick rapporter från flera boende runt omkring Gryta avfallsstation om onormala mängder flugor. Med hjälp av Anticimex genomförde vi då ett antal åtgärder för att minska uppkomsten av flugor på anläggningen. Årets handlingsplan syftar till att förhindra onormalt många flugor på avfallsstationen.

VafabMiljö hanterar olika sorters avfall med organiskt material på Gryta avfallsstation. År 2017 beskrevs av Anticimex som ett ”flugår” och det fanns helt enkelt goda förutsättningar för flugorna att föröka sig i det materialet föregående år.

I årets handlingsplan finns en rad åtgärder som ska bidra till att förhindra förra årets flugmängder på anläggningen. I handlingsplanen ingår framförallt förstärkta rutiner för hanteringen av avfall med organiskt innehåll. Anticimex har även installerat ljus- och indikatorfällor på anläggningen för att kunna analysera och bedöma mängden flugor. Vi följer upp läget veckovis genom möten och mätningar på anläggningen. Genom dessa åtgärder vill vi ta ansvar för vår påverkan på flugmängderna vid anläggningen, men flugor kan uppstå av fler anledningar till exempel vid skogsavverkning, gallring och markarbeten. Här nedan får du en del tips på vad du kan göra under sommarmånaderna för att minska uppkomsten av flugor hemma.

Nu hoppas vi på en skön sommar – utan för mycket flugor.

Tips!

Som privatperson finns det en del du kan göra för att undvika flugor. Sommar och värme gör att man kan behöva se till sina kärl lite grann för att det ska fungera bra och minska risk för lukt och flugor. Det gäller främst kärlet för matavfall.

 • Se över platsen där du har dina kärl. Är det möjligt att ha dem i skuggan så är det bättre än i direkt solljus.
 • Spola gärna ur dina kärl då och då. Då får du bort kladd som kan locka flugor. Du kan spraya lite ättika i kärlet om du har fått flugor. Eller strö lite släckt kalk i kärlet.
 • Var noga med att vika ihop papperspåsen med matavfall ordentligt innan du lägger den i kärlet, fyll inte påsen mer än till ¾-delar. Om matavfall rinner ut luktar det illa. Låt vått avfall rinna av i diskhon innan det läggs i påsen. Har du blött avfall kan du ta två påsar eller lägg en bit äggkartong eller tidningspapper i botten av påsen.
 • Gå ut med påsen ofta, minst 2-3 gånger i veckan under sommaren.
 • Använd påshållare. Den gör att avfallet ventileras och fuktighet minskar.

Oljestationen på Gryta i Västerås är stängd 18 juni

Måndagen den 18 juni kommer vi inte kunna ta emot oljevatten på Gryta avfallsstation i Västerås, då vi ska genomföra en del åtgärder och renoveringar av oljestationen. Vissa av dessa åtgärder behöver utföras när oljestationen är tom och vi kommer därför behöva stänga för inkommande material en dag.

Vi hoppas att ni har förståelse för att oljestationen är stängd under denna dag.

För ytterligare information går det bra att kontakta vår kundservice på telefon 021-39 35 20, e-post: kundservice@vafabmiljo.se

Infoblad oljestation (pdf)

Foto: Per Groth

Mobila Återbruket kommer till Virsbo 23-24 maj

Passa på att lämna dina gamla eller trasiga saker till återvinning. Den 23-24 maj kommer Mobila Återbruket till Virsbo.

Var: Grusgropen, bruksvägen
Tid dag 1: kl. 14 – 18
Tid dag 2: kl. 9 – 12 samt 14– 18

Det här kan du lämna till det Mobila Återbruket

 • Trä
 • Metallskrot
 • Plast
 • Wellpapp och kartonger
 • Kyl- och frysskåp
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall – från hushållen
 • El-avfall
 • Vitvaror
 • Tapeter, Takpapp, Gummi
 • Textilier
 • Isolering och Glas
 • Soffor och Sängar
 • Gips
 • Pant (aluminiumburkar och PET-flaskor)

Lämna ej: Förpackningar och tidningar lämnas till den insamling som finns på din ort. Skrymmande och tungt material, fyllnadsmassor samt tryckimpregnerat trä hänvisas till närmsta Återbruk. Däck lämnas till återförsäljare.

Turlista Mobila Återbruket 2018

Nya öppettider på telefon för vår kundservice

Från och med torsdag 17 maj ändrar vi våra öppettider på vår kundservicetelefon. Kundservice kommer numera ha lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00.

För öppettider på telefon för hushåll och verksamheter gäller följande:

VafabMiljö kundservice för hushåll:

Tel: 020-120 22 20 mellan kl. 8.00-12.00 och 13.00-16.00.
Lunchstängt kl. 12.00-13.00
E-post: kundservice@vafabmiljo.se

VafabMiljös kundservice för företag:

Tel: 021-39 35 20 mellan kl. 7.00-12.00 och 13.00-16.00.
Lunchstängt kl. 12.00-13.00
E-post: kundservice@vafabmiljo.se

 

Foto: Per Groth

VafabMiljö söker Drifttekniker till Norsa avfallsvärmeverk i Köping

Vill du ha ett av framtidens viktigaste uppdrag? Vi på VafabMiljö arbetar för ett hållbart samhälle, för våra barn och för vår framtid. På uppdrag av våra medlemskommuner tillhandahåller och utvecklar vi avfallstjänster för alla som bor och verkar i vår region. Vi arbetar med ständiga förbättringar för att vårt avfall ska tas om hand och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Förändring ger möjlighet till utveckling. Vi söker nu dig som är tekniskt intresserad, vill jobba med energiutvinning och trivs med varierande arbetsuppgifter.

På Norsa avfallsvärmeverk får du som drifttekniker arbeta med avancerad teknik. Du kommer att vara placerad på vår avdelning ”Process och underhåll” där du tillsammans med ett gäng kompetenta och fantastiska kollegor är en del av arbetsgruppen ”Energiåtervinning”. Norsa avfallsvärmeverk tar emot cirka 22 000 ton avfall per år för förbränning med energiutvinning och ansvarar för drift och underhåll av produktion samt distribution.

Hur ser din arbetsdag ut?

Som drifttekniker hos oss är du en viktig del i produktionen och distributionen av fjärrvärme för Köpings kommun. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är drift- och processövervakning, förebyggande och avhjälpande underhåll av maskiner och utrustningar såsom avfallspannor, pelletspannor samt distributionsanläggning för fjärrvärme.

Utöver varierande arbetsuppgifter och erfarna kollegor får du ingå i ett skiftlag där ni tillsammans får driva anläggningarna samt ständigt arbeta med förbättringar för ökad driftsäkerhet och problemlösningar vid driftstörningar. Norsa avfallsvärmeverk i Köping är den plats som du kommer att vara stationerad på, men du kommer även att få besöka och driva andra anläggningar inom kommunen som vi samarbetar med.

Vem är du?

För att lyckas i tjänsten som drifttekniker har du ett brinnande intresse för teknik och är en skicklig problemlösare. Vidare är du ansvarsfull och kvalitetsmedveten samt tycker om att samarbeta.

Kompetenskrav

 • tekniskt inriktad gymnasieutbildning, yrkeshögskola eller högskola
 • B-körkort
 • datorvana
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av drift och underhåll inom energibranschen eller processindustrin

Vi erbjuder dig

VafabMiljö står inför en stor och rolig utmaning och vi kan erbjuda en intressant arbetsplats där vi vill att våra medarbetare utvecklas för att driva VafabMiljös utveckling. Här bryr vi oss om varandra och vår arbetsmiljö. VafabMiljö vill spegla våra kunder såväl som samhället i stort och är beroende av medarbetare med olika kompetenser. Vi strävar därför efter att anställa människor med olika bakgrund och värdesätter den kunskap och erfarenhet det medför.

Om du vill veta mer om tjänsten

Enhetschef Ronny Moberg 0221-294 96
HR-konsult Linda Englin 021-39 39 71
Peter Söderberg, Seko 072-147 28 67

Övriga upplysningar

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Så här ansöker du

Låter det här som en tjänst för dig? Då är du välkommen att söka tjänsten redan idag, dock senast 3 juni 2018. I denna rekrytering samarbetar vi med Västerås stad. Du söker tjänsten via denna länk

Om VafabMiljö

VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av kommunerna i Västmanland samt Heby och Enköpings kommuner. Vi arbetar med långsiktigt hållbar avfallshantering. Målet är i första hand att avfallsmängderna ska minskas, det återstående avfallet ska betraktas som en resurs och återvinnas så långt det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Med stor miljömedvetenhet bidrar vi dessutom till en hållbar framtid. Var med och gör skillnad för miljön tillsammans med oss! Läs gärna mer om oss på vafabmiljo.se

Ny taxa för latrin i Surahammar från 1 maj 2018

Nu när vi är ett kommunalförbund samordnar vi alla avgifter för hämtning av hushållsavfall i vår region. Det innebär att taxan för latrin ändras och att du får ökad valfrihet att välja olika typer av abonnemang för latrinhämtning. Den nya taxan antogs för Surahammar den 23 april i år. Du kommer att få ett brev med mer information under vecka 19. Vill du ändra ditt befintliga abonnemang så gör du ditt val senast 23 maj 2018.

Det här är våra abonnemang:

Budning  619 kr/kärl
Sommar 6 ggr/säsong, var fjärde vecka  3 714 kr/säsong
Sommar 11 ggr/säsong var fjortonde dag  6 809 kr/säsong

Hur fungerar det?

Latrinhämtning utförs varannan eller var fjärde vecka under sommarperioden vecka 18-39, beroende på abonnemang. Du kan också beställa hämtning genom budning året runt. I avgiften ingår ett kärl per hämtning. Priset är inkl. moms.

Frågor?

Är det något du funderar över är du välkommen att mejla vår kundservice på kundservice@vafabmiljo.se eller ring 020-120 22 20. Du kan även läsa mer på vår hemsida vafabmiljo.se under Hushåll/Din kommun.

 

Ändrad taxa för delat kärl

Nu blir det bättre för dig som delar kärl med grannen i Fagersta, Norberg och Hallstahammar. Taxan görs om så att den blir enklare och mer rättvis. Den nya taxan gäller från 1 juni 2018, med undantag för sommarabonnenter där nya taxan gäller från 1 maj 2018.

Varje hushåll kommer att betala en grundavgift medan hämtningsavgiften delas lika. Det här gör att fakturan kommer se annorlunda ut. För de flesta blir den totala avgiften lite lägre.

Varför?

Vi eftersträvar en rättvis, enkel och tydlig taxa och uppmuntrar en hållbar livsstil. Det är mer rättvist att ha samma princip i hela regionen för dig som delar kärl. Det är också enklare om alla hushåll betalar en och samma grundavgift och delar på hämtningsavgiften.

Fritt att ändra abonnemang

Det är numera avgiftsfritt att ändra abonnemang, däremot införs en bindningstid på 6 månader. Vill du göra en ändring kontaktar du vår kundservice på e-post: kundservice@vafabmiljo.se eller telefon 020-120 22 20.

Taxan för Hemkompostering ändras 1 juni för dig som bor i Hallstahammar

Nu minskar vi prisskillnaden mellan abonnemangen Hemkompostering och Källsortering (brunt kärl) för att få en mer rättvis taxa. VafabMiljö föreslår att avgiften på sikt ska vara lika oavsett om kunden väljer att kompostera sitt matavfall själv eller lägga det i en brun tunna för både biogas och biogödsel.

Därför justeras avgiften för hemkomposterare med 300 kr per hushåll och år (25 kr/månad) så att den närmar sig avgiften för källsortering. För dig som har kvartalshämtning blir höjningen 200 kr/år och för dig som har halvårshämtning blir höjningen 100 kr/år.

Fritt att ändra abonnemang

Det är numera avgiftsfritt att ändra abonnemang, däremot införs en bindningstid på 6 månader. Vill du göra en ändring kontaktar du vår kundservice på
e-post: kundservice@vafabmiljo.se eller telefon 020-120 22 20.

Därför har vi byggt om på Återbruket i Surahammar

Det har skett en del förändringar på Återbruket i Surahammar som väckt en del frågor och funderingar. I nuläget har vi av säkerhetsskäl byggt om på Återbruket för att slippa stänga infarten vid körning med arbetsfordon inne på området. Genom att separera kunderna från arbetsytan på Återbruket, där det ofta kör tunga lastmaskiner, gör vi det säkrare och minskar olycksrisken.

Två vägval vid infarten

Vi har även underlättat för dig som enbart vill lämna trädgårdsavfall genom att hänvisa rakt fram direkt vid infarten. För dig som ska sortera olika sorters grovavfall hänvisar vi till vänster vid infarten. Se skyltar med anvisningar. På det här sättet skapar vi en bättre trafiksituation på Återbruket.

Mindre behållare för renare sortering

Avfallet sorteras numera i små behållare som succesivt töms av personalen för att minimera mängden avfall i varje behållare. Det blir på så sätt en renare sortering och personalen får bättre överblick av vad som ligger i behållarna och kan lätt plocka bort det som är felsorterat. Vi minimerar också olycksrisker som kunde uppstå vid det tidigare upplägget då kunden fick gå in i containern för att lämna avfallet.

Förpackningar flyttas ut

FTI-behållarna (förpackningar och tidningar) har flyttats ut utanför Återbrukets utfart, vilket underlättar för dig som endast vill sortera förpackningar. Vi slipper också tunga fordon inne på anläggningen då entreprenörer ska tömma behållarna.

Bestående koncept

Det här är ett nytt koncept som kommer vara permanent på Återbruket i Surahammar och förhoppningsvis även på fler Återbruk i framtiden.