Driftstörning på telefoni – kontakta oss via mejl eller chatt

Snart blir det lättare att sortera rättare

Senast 2027 ska alla i Sverige kunna sortera sina förpackningar där de idag hanterar sitt mat- och restavfall. Det betyder att återvinning blir både närmare och lättare för alla. I samband med att ansvaret för insamlingen av förpackningar övergått från producenterna till kommunerna den 1 januari 2024, tar vi på Vafabmiljö över insamlingen i vår region. Det här innebär att du som boende inte behöver betala något extra – kostnaden täcks av förpackningsproducenterna.

Vi vet att allt för många förpackningar idag slängs i restavfallet och bränns, istället för att återvinnas. Men vi vet också att när insamlingspunkterna finns närmare hemmet, ökar både viljan och möjligheten att sortera rätt. Därför är vi på Vafabmiljö glada över den här förändringen – enklare sortering bidrar till en renare, mer hållbar framtid.

Därför införs Närsorterat

Närsorterat gör det möjligt att sortera förpackningar nära hemmet, precis där du redan slänger ditt mat- och restavfall. Syftet är att göra det bekvämare och enklare att återvinna. Genom att sortera ut plast-, papper-, glas- och metallförpackningar minskar vi mängden material som går förlorad och sparar både energi och resurser. När material återvinns istället för att eldas för fjärrvärme, tar vi ett viktigt steg mot en grönare framtid och en bättre planet för kommande generationer.

En ytterligare fördel med Närsorterat är att det driver förpackningsindustrin mot att utveckla färre och mer hållbara förpackningar. När insamlingen blir smidigare ökar också pressen på producenter att skapa förpackningar som kan återvinnas lättare och mer effektivt.

Fler kärl till villahushållen

I småhus med enskild insamling kommer insamlingen av förpackningsavfall att bli enklare och mer tillgänglig. Där du idag slänger ditt rest- och matavfall kommer du att få ytterligare kärl för att kunna sortera ut förpackningarna. Till att börja med kommer vi att ställa ut kärl för plast- och pappersförpackningar. 

Läs mer om Närsorterat för villaägare här.

bild på kärlet ovanifrån – två lock som kan öppnas, ett för papeprsförpackningar, ett för plastförpackningar bild på kärlet ovanifrån – två lock som kan öppnas, ett för papeprsförpackningar, ett för plastförpackningar
Det tvådelade kärlet som kommer att införas i hela regionen de kommande två åren. Foto: Linda Eliasson

Flerbostadshus och fastighetsägarens ansvar

Många flerbostadshus erbjuder redan nu möjlighet till källsortering i miljöbodar, underjordsbehållare och andra lösningar. För de hus som ännu inte erbjuder sortering av alla förpackningstyper kommer det att bli en nödvändig förändring. Senast 2027 ska alla flerbostadshus kunna hantera sortering av samtliga förpackningsslag, vilket inkluderar plast, papper, metall och glas. Detta kommer att säkerställa att alla boende har enkel tillgång till effektiva och praktiska lösningar för återvinning.

Läs mer om Närsorterat för flerbostadshus här.

Tillsammans blir det lättare att sortera rättare!

Genom att sortera ditt avfall rätt kan du göra en stor skillnad. Varje förpackning som återvinns minskar trycket på våra naturresurser och hjälper oss att nå våra klimatmål. När du engagerar dig i Närsorterat, bidrar du till att skapa en renare och mer hållbar värld för framtida generationer. Tillsammans gör vi det enklare att sortera rätt, och tillsammans kan vi uppnå stor förändring.

Bakgrund till fastighetsnära insamling av förpackningar

Fastighetsnära insamling innebär att du kan sortera ditt förpackningsavfall direkt vid din bostad, där du redan hanterar annat avfall. Detta system införs för att göra det enklare för alla att återvinna, och det har visat sig att när insamlingen sker nära hemmet ökar både mängden och kvaliteten på det som återvinns. Kommunerna har nu ansvaret för insamlingen, i linje med nya EU-direktiv och svenska miljömål, och systemet ska vara fullt utbyggt senast 2027.

Har du frågor?

Fyll i formuläret nedan eller skicka ett mejl till kundservice@vafabmiljo.se

Information från Regering, Riksdag och Avfall Sverige med flera

Vanliga frågor