Bild på matavfall

Matavfall/bioavfall

Av ditt matavfall gör vi lokalproducerad biogas och gödsel. Biogasen används till bussar, bilar och renhållningsfordon.

Det är viktigt att matavfallet är rätt sorterat och att du använder de bruna papperspåsar du får av din kommun. Andra påsar, t ex av majsstärkelse eller liknande får inte användas då de ställer till problem i biogasanläggningen. Vill du veta mer om biogasprocessen, gå in under rubriken Biogas.

Detta kan du lämna:

  • Matrester
  • kött- och fiskben
  • fiskrens
  • räk- och kräftskal
  • frukt- och grönsaksskal
  • kaffe- och tesump
  • vissna blommor
  • hushållspapper och servetter.

Lämna inte: Tuggummi, plast, pappersförpackningar, cigarettfimpar, snus, dammsugarpåsar, blöjor, kattsand, kemikaliker m.m.

Plastpåsar förstör i biogasanläggningen

Vi har sett att flera butiker i vår region säljer komposterbara plastpåsar eller bioplastpåsar. De får inte användas för matavfall. Bioplasten beter sig som vanlig plast i vår biogasanläggning och ställer till problem i produktionen. Använd därför alltid den bruna papperspåsen för ditt matavfall.

Så funkar nedbrytbar plast

Nedbrytbar plast/komposterbar plast kan bestå av majsstärkelse eller annat organiskt material. Nedbrytningstiden för den typen av plast är lång. Vid kompostering av avfall tar det ca 6 månader för avfallet att bli till jord men sedan 2005 komposteras inte matavfallet längre utan går istället till VafabMiljös biogasanläggning i Västerås. Där rötas avfallet i 20 dygn. Bioplastpåsarna hinner inte brytas ner på den korta tiden. Dessutom ställer det till problem i anläggningens förbehandlingssteg där avfallet bland annat krossas till mindre bitar. Därför vill vi att ni alltid använder den bruna papperspåsen för matavfall.

Olika regler i olika kommuner

I VafabMiljös region har vi en hantering av matavfallet som bygger på att vi använder de bruna påsarna. Metoderna som används ser olika ut i olika kommuner. I vissa kommuner tillåts bioplastpåsar för matavfall och i andra kommuner används vanliga plastpåsar men med en avvikande färg. De anläggningar som tar emot plastpåsar har ett förbehandlingssteg som avlägsnar plasten. Den möjligheten finns inte på biogasanläggningen i Västerås.

Men vad gör jag om påsen blir blöt och luktar?

Använd alltid påshållaren. Den hjälper till att hålla påsen torr. Påshållaren ingår i ditt avfallsabonnemang. Har du ingen påshållare kontakta din fastighetsägare, eller fråga efter en på ditt Återbruk. Blir påsen ändå blöt kan du lägga en bit äggkartong eller tidningspapper i botten, eller ta dubbla påsar. Tänk också på att byta påse var tredje dag, även om den inte blivit full.