Kundservice stängt 17/5 från kl. 11.00

Så tar du hand om dina kärl

– och underlättar för oss att hämta ditt avfall. Ofta fungerar sophämtningen smidigt men ibland kan vädret sätta käppar i hjulen för både dig och oss. Det gäller särskilt när det blir kallt och halt om vintern eller när flugorna lockas till avfallet om sommaren. Här har vi samlat våra bästa tips för att sköta om dina kärl och få en så smidig sophämtning som möjligt – både för din och våra chaufförers skull.

Vintertid

Vanliga problem under vintern är att avfallet fryser fast och att snö och halka gör det svårt för våra sopbilar att nå fram till tunnorna. För att sophämtningen ska fungera så bra som möjligt finns det några saker du kan tänka på.

  • Tvätta ur kärlet innan frosten kommer.
    Gamla rester gör att dina påsar lättare fryser fast i kärlet.
  • Lägg inga blöta matavfallspåsar i tunnan.
    Om avfallet är blött, lägg en bit äggkartong eller tidningspapper i botten på den bruna påsen för att suga upp det blöta. Använd också gärna påshållaren, som ventilerar och håller påsen torr.
  • Vik ihop matavfallspåsen ordentligt.
    Matrester som ramlar ur i kärlet kan lättare frysa fast.
  • Skaka kärlet innan tömning.
    Då lossnar förhoppningsvis påsarna om de råkat frysa fast.
  • Hjälp oss att komma fram till dina kärl.
    Sanda och skotta hela vägen fram till kärlen, även tillfartsvägar. Sanda och skotta även utanför miljöbodar och sopskåp och ta bort snön ovanpå kärlen.
  • Låt kärlet stå kvar tills det har blivit tömt.
    Om vi på grund av halt väglag eller andra väderförhållanden inte lyckas tömma på din hämtningsdag gör vi ett nytt försök inom tre arbetsdagar. Är matavfallet däremot fastfruset är det ditt ansvar som fastighetsägare att se till att kärlen går att tömma på hämtningsdagen. Du kan beställa en extra tömning via vår kundservice.
Sopbil tömmer kärl på vintern Sopbil tömmer kärl på vintern

Genom att följa tipsen minskar du risken för att dina sopor ska frysa fast och inte kunna tömmas. Om du håller vägen skottad och sandad gör du det också enklare för våra chaufförer att nå dina kärl. Men trots att vi alla gör vårt bästa händer det så klart att vädrets makter ställer till det – på webben och i våra sociala medier uppdaterar vi kontinuerligt  med driftinformation och om vad som händer i vinter!

Sommartid

Under den varma årstiden lockas fluglarver till ditt avfall, både inomhus och utomhus. Dessutom finns det risk att dålig lukt uppstår. Det kan du undvika med några enkla medel.

  • Placera kärlet på en skuggig plats.
    En mörk och sval plats gör att soporna luktar mindre. Vänta med att rulla fram kärlet till din tömningsplats till kvällen innan tömning.
  • Fyll inte matavfallspåsen för mycket.
    Det är viktigt att påsen är stängd innan den slängs i tunnan. Flugor lägger nämligen gärna ägg i den öppna påsen – det slipper du genom att inte fylla påsen mer än till den streckade linjen.
  • Låt alltid blött matavfall rinna av innan det slängs.
    Har du problem med blöta matavfallspåsar kan du lägga lite hushållspapper i påsen för att suga upp vätska eller använda dubbla papperspåsar. Torra matavfallspåsar luktar mindre. För att undvika lukt från fisk- och skaldjursrens kan du dessutom skölja resterna i kallt vatten eller frysa tills det är dags för tömning.
  • Håll kärlet rent genom att tvätta ur det regelbundet.
    Tvätta kärlet så ofta det behövs. Stryk sedan lite ättika runt kanten för att hålla flugorna borta.
Sopbil tömmer sopor Sopbil tömmer sopor

En ren soptunna med torrt avfall minskar problemen med både flugor och lukt! Genom att stänga den bruna påsen ordentligt och inte slänga blöta matavfallspåsar i ditt kärl skapar du en trevligare arbetsmiljö för våra chaufförer – samtidigt som du får det trevligare hemma.

Läs fler artiklar taggade som: Reportage

Relaterade artiklar