Begränsad hjälp på Kundservice från kl 11.00 den 19 april

Matresterna kommer från ditt hushåll

Visste du att inget annat drivmedel är så svenskt som biogas? Nära 90 procent av de råvaror som används i biogasproduktionen kommer från Sverige!

Utredningar visar att investeringar i biogas ger störst klimatnytta per krona. Mer biogas skulle ge en avsevärd samhällsekonomisk vinst för Sverige. Besparingar för minskade klimatförändringar, bättre luftkvalitet och friskare hav skulle innebära en vinst på närmare 4,4 miljarder kronor årligen, enligt beräkningar från konsultföretaget WSP.

Biogas – ett exempel på cirkulär ekonomi

Skalet från svenskodlade morötter, gurkstumpar och mycket annat är matavfall som blir till biogas och biogödsel. Biogödsel används inom det ekologiska lantbruket för att odla nya morötter, potatis, gurkor med mera, och kretsloppet är slutet. Biogas är också ett fantastiskt exempel på cirkulär ekonomi.

 

Biogödsel är avgörande för fortsatt ökad svensk ekoodling. Utan biogasen blir det ingen biogödsel och då blir det inga ekologiska grönsaker.

Fortsätt sortera ditt matavfall

År 2018 ska minst 50 procent av matavfallet i Sverige samlas in, varav minst 40 procent ska gå till biogasproduktion.

 

Visste du att matavfall från ett hushåll på fyra personer räcker för att driva en bil med biogas upp till tolv kilometer per vecka!

flicka som går med en matavfallspåse i handen flicka som går med en matavfallspåse i handen

Många nyttor med biogas

  • Det är en klimatsmart och kostnadseffektiv tillgång för samhället
  • Det skapar jobb och grön energi för både transport och industri
  • Det gynnar det ekologiska lantbruket genom att man kan använda rötresten som biogödsel
  • Det är billigare och miljövänligare än bensin och diesel
  • Det är närproducerad energi

Ett samverkansprojekt

Energigas Sverige driver, tillammans med andra intressenter inom branschen, projektet Nationell biogasstrategi där de tagit fram ett förslag på vad en nationell biogasstrategi kan innehålla och vilka åtgärder som krävs. I den beskrivs också hur 15 terawattimmar biogas är ett realistiskt mål för biogasanvändningen i Sverige år 2030, drygt sju gånger mer än vad som produceras i dag.

Läs mer om biogasens många nyttor i foldern Biogas och mer om projektet Nationell biogasstrategi på energigas.se

Läs fler artiklar taggade som: Artikelserie

Andra delar i artikelserien