Fredag 4 oktober stänger Återbruk och Kundservice kl 12

Let’s talk rubbish

Deras jobb har förändrats i grunden – och just nu är det är viktigare än någonsin. VafabMiljös miljöinformatörer hittar ständigt nya sätt att nå ut med sitt budskap. – Förr pratade vi om sopor, men nu när vi pratar om avfall är det som en resurs, säger Linda Holtby

Miljöinformatörerna på Gryta avfallsanläggning Miljöinformatörerna på Gryta avfallsanläggning

Klockan tickar för Moder Jord. En ny generation barn växer upp med vetskapen att de kommer att få ärva en svårt förorenad värld – och att det är upp till oss alla att lägga om mänsklighetens konsumtionsvanor för att miljön ska kunna räddas.

Därför har miljöinformatörer kanske aldrig varit viktigare än just nu. Det är nämligen deras jobb att undervisa barn, ungdomar och vuxna i en av vår tids mest brinnande frågor – miljön.

– Vårt mål är att så ett frö hos folk. Att få människor att förstå att vi behöver leva mer hållbart och ta oss uppåt i avfallstrappan, säger Linda Holtby.

Cirkulera träffar två tredjedelar av VafabMiljös miljöinformatörer över en kaffe på avfallsstationen på Gryta. Linda Holtby och Kaj Wallin har olika inkörsportar i yrket – Kaj började på VafabMiljö som tonåring redan på 1980-talet medan Linda lämnade sitt läraryrke för att bli miljöinformatör så sent som förra hösten. Men de är förenade av ett patos för miljön, och för att sprida sitt budskap till så många som möjligt. Inte minst till barn och ungdomar, som ofta ställer raka och smärtsamt ärliga frågor till Kaj och Linda när de är ute i skolorna.

– En vanlig fråga jag får är om vi vuxna tycker att miljön är viktig? För när barnen ser sig om i samhället kan de inte se att vi tycker det. ”Varför är inte miljöpartiet större i Sverige om det är så viktigt för er vuxna”, kan de säga, och det finns inget bra svar på det. Barn är väldigt ärliga. De vill ha oss vuxna som idoler, men vi lever inte alltid upp till det, säger Kaj Wallin.

Skolinformationen är den största delen av miljöinformatörernas verksamhet, och utgör ungefär 75 procent av deras arbete.

– Det var 1986 som vi byggde upp skolinformationen här i Västerås, vi var faktiskt först i Sverige med det. Många tyckte vi var galna: ”Va, ska ni ut och prata sopor med årskurs nio? Det kommer ju aldrig att gå!”, minns Kaj med ett leende.

– Men det var en smart strategi. Många fritidspolitiker jobbade som lärare på den tiden, vilket gjorde att vi nådde även dem via skolorna och skapade ett miljöintresse hos många. Jag har haft många företagskunder som har hört av sig och berättat att de blev inspirerade av deras möten med oss i skolan, fortsätter han.

VafabMiljö har alltså erbjudit skolinformation sedan 1980-talet, men sättet de har informerat på har förändrats rejält genom åren. Från att nästan enbart prata och undervisa på plats har informatörernas jobb utvecklats till att även inkludera guidade verksamhetsbesök, företagsutbildningar och digital information till både skolor och andra organisationer.

– Nu på sistone har vi jobbat mycket med de kommunala bostadsbolagen. De vill ofta att vi ska informera dem om hur de boende ska sortera på bästa sätt. De har också förstått att dålig källsortering kan kosta pengar för dem, eftersom vi i vissa fall annars tar ut en felsorteringsavgift, berättar Kaj.

Varje år når VafabMiljös informatörer i snitt cirka 7 500 elever från Västmanland, Enköping och Heby samt 1 200 övriga personer, och de tar både emot nationella och internationella besökare på sina anläggningar. Sättet de informerar om avfall har också förändrats med åren, berättar Linda Holtby.

– Förr pratade vi om sopor, men nu när vi pratar om avfall är det som en resurs. ”Det är klart vi inte ska slänga det här, i stället ska vi göra något bra av det genom återvinning”. Vi pratar också om vikten att minska konsumtionen, att köpa bra grejer som håller länge. I slutändan handlar det om jordens resurser, att vi måste ta väl hand om dem, säger hon.

Under 2020 har trion även spelat in utbildningsfilmer för skolverksamheter, och under 2021–2022 planerar de att göra två nya filmer för målgruppen bostadsbolag, föreningar och kunder. Under läsåret 2021/22 släpper de dessutom fem nya avsnitt av podcasten ”Let’s talk rubbish”, där samtalsämnena är uppdelade enligt avfallstrappan: deponering, energiutvinning, återvinning, återanvändning och minimering.

– Podden riktar sig till barn och ungdomar. Vi förklarar avfallstrappan på ett enkelt men intressant sätt, och det är kul att även vuxna har hört av sig och tycker att de lär sig mycket av att lyssna på den, säger Linda.

Även om jobbet som miljöinformatör kan vara slitsamt talar sig både Kaj och Linda varma om det. Vetskapen att de gör skillnad – och sår ett och annat frö i kommande generationer – gör att de ser fram emot varje ny arbetsvecka.

– Ibland händer det att barn frågar mig om det är coolt att jobba som miljöinformatör, säger Linda Holtby.

Och vad svarar du då?

– Att det är det bästa jobbet som finns.

Miljöinformatörerna på Gryta avfallsanläggning Miljöinformatörerna på Gryta avfallsanläggning
Foto: Linda Eliasson

Studiebesök och föreläsningar

Vill du veta mer om avfallshantering eller hur du kan vara med och skapa det hållbara samhället? Vi erbjuder föreläsningar om avfallshantering och hållbart samhälle för skolor, kommunala verksamheter, företag och föreningar. Vi erbjuder också guidade besök på Gryta avfallsstation och biogasanläggningen.

Kontakta någon av våra miljöinformatörer för mer information om innehåll och bokning.

Kaj Wallin: 021-39 35 57, kaj.wallin@vafabmiljo.se

Linda Holtby: 021-39 92 24, linda.holtby@vafabmiljo.se

Natalie Lindkvist: 021-39 35 64, natalie.lindkvist@vafabmiljo.se

 

Läs fler artiklar taggade som: Intervju

Relaterade artiklar