Problem med tömning i norra områden – låt kärlen stå kvar

Här får gamla verktyg nytt liv

Och bidrar till en cirkulär ekonomi. Förra hösten invigdes järnhandeln Brukbar i Enköping, och redan nu planerar ägarna för att expandera verksamheten: – Vi har märkt av ett stort behov för den här typen av affär, säger butiksinnehavaren Helena Andersson.

Kvinna och man i en butik med verktyg. Kvinna och man i en butik med verktyg.
Helena Andersson och Fredrik Barkfjärd brinner för att motverka ”slit och släng”-samhället. Foto: Per Groth

Butiken är inte helt lätt att hitta – men den som beger sig till Brukbar hittar ett smörgåsbord av verktyg. I oktober 2021 öppnade sex eldsjälar en ny sorts butik på Kvartsgatan 1C i Enköping. Här säljs verktyg – allt från hammare, skruvmejslar, krattor och spadar till borrmaskiner, slipmaskiner, bygglampor och strålkastare – som alla har en sak gemensamt: de är begagnade. 

– De flesta av oss kände inte varandra så bra innan, men vi förenades av ett gemensamt intresse för att ta vara på resurser och viljan att motverka slit och släng-samhället, säger Helena Andersson när Cirkulera hälsar på.

Hennes kollega Fredrik Barkfjärd förklarar varför de valde att i huvudsak fokusera på verktyg och järnvaror när de öppnade
Brukbar:

– Istället för att sälja alla möjliga varor, som en vanlig second hand-butik, tror vi att det är bra att ha en klar och tydlig inriktning. Vi som jobbar här är inte professionella hantverkare i grunden, men det är klart att vi har ett intresse och en kunskap när det gäller
snickeri, säger han.

Hyllorna dignar under varor, och bland vanliga sågar och skruvar går det att hitta vissa verktyg som åtminstone Cirkuleras utsände inte känner till.

– Det här är en skränktång. Tror jag i alla fall, säger Helena Andersson med ett skratt (hon hade rätt).

Det här kan du lämna till ”Brukbar”

Det går att lämna använda verktyg på Återbruket i Enköping samt på Hälla i Västerås.

  • Verktyg – (hammare, skruvmejslar, såg…)
  • Maskiner – (borrmaskin, slipmaskin…)
  • Trädgårdsredskap – (krattor, spadar, sopkvastar…)
  • Belysning – (bygglampor, strålkastare…)
  • Montering – (spikar, muttrar, gångjärn…)
Kvinna håller i ett verktyg Kvinna håller i ett verktyg

Intresset är stort för ”Sveriges första cirkulära järnhandel” som de kallar sig. Faktum är att Helena och hennes kollegor redan nu funderar på att expandera Brukbars verksamhet, även om inget är klart i nuläget. Just nu håller de öppet torsdagar och fredagar 13–17 samt lördagar 10–14, men detta kan komma att ändras. 

– Vi har märkt av ett stort behov för den här typen av butik, och det känns oerhört roligt att det finns en bärighet i vår idé. Vi får många uppskattande kommentarer från våra kunder. Vi har planer på att utöka öppettiderna, och på sikt även att flytta till större lokaler, säger Helena Andersson.

Vafabmiljö är en samarbetspartner till Brukbar, och du som vill lämna begagnade – men fortfarande fullt brukbara – verktyg kan göra det på Återbruket i Enköping samt på Återbruket Hälla i Västerås.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Vafabmiljö, det visar verkligen att de brinner för en cirkulär ekonomi precis som vi gör, säger Helena Andersson. – Verktygen vi säljer kommer dels från Vafabmiljös insamlingar, dels från exempelvis dödsbon. Det finns en stor önskan bland efterlevande att se till att fullt dugliga verktyg som tillhörde deras anhöriga får fortsätta komma till användning, fortsätter hon.

Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på Vafabmiljö, är också glad över att arbeta tillsammans med Brukbar:

– Ett spännande och intressant samarbete, där det verkligen handlar om cirkulär ekonomi i verkligheten. Det ger oss alla en chans att minska konsumtionen av nya verktyg och samtidigt kan vi återanvända mer. Detta ligger helt i linje med vad vill åstadkomma i samhället, säger han.

Läs fler artiklar taggade som: Reportage

Relaterade artiklar