Fosforfilter – från avfallsproblem till resurs

Vafabmiljö hämtar inte bara avfall i gröna och bruna tunnor. Vi har också ett ansvar att hämta och ta hand om avfallet från enskilda avloppsanläggningar. Ett sådant avfall är filter från fosforfällor, något som är ett relativt nytt avfall som ska hanteras. Det har varit en utmaning att få till en hantering som följer lagstiftningen och som samtidigt blir bra för våra kunder med enskilda avlopp. Nu har vi fått ordning på hämtningen av filtermaterialet och kan se till att det kommer till nytta på åkermark i regionen. Då blir det till en resurs, som kan ersätta konstgödsel.

Äntligen är det dags för sommarens alla bad i Mälaren, Hjälmaren och andra sjöar. Om du inte badar själv, så kanske du ändå gläds åt barnens lek och plask i vattnet. Det är också om sommaren som vi blir som mest påminda om övergödningen i våra insjöar. Under 1900-talet ökade tillförseln av fosfor och kväve kraftigt, vilket har orsakat övergödning i många sjöar. Detta leder till algblomning och döda bottnar. Utsläpp av fosfor i vattendrag kommer bland annat från vårt avloppsvatten.

Vissa hushåll med enskilda avlopp har ett extra steg för att rena fosfor och minska övergödningen. Antingen genom att använda en kemisk fosforfälla där en kemikalie (vanligtvis polyaluminiumklorid) tillsätts för att få fosforn att klumpa ihop sig och fastna i slambrunnen. Eller genom ytterligare ett filter i minireningsverket eller efter slambrunnen. I fosforfällan finns ett filter som består av ett poröst material i kulor, ungefär som lecakulor. Avloppsvattnet filtreras och fosforn fastnar på kulorna i filtret. När alla platserna som fosforn ska fastna på är upptagna, så är filtret mättat och det är dags att byta det. Vanligtvis sker det efter 2-3 års användning.

Filterkulorna är vid det här laget perfekta att använda som gödsel på åkermark. Där behövs fosforn som grödorna behöver för att kunna växa. Då kan det ersätta annan gödsel från lantbruksdjur eller konstgödsel. Det blir alltså ett kretslopp med det vi äter, spolar ner i toaletten och det som sedan ska odlas till nya grödor. Det är inte bara bra för att minska utsläppen av fosfor till våra sjöar och vattendrag. Det är också viktigt för att göra det möjligt att odla mat även i framtiden. Tillgången på fosfor som behövs för att få fram konstgödsel är begränsad och dessutom är den ojämnt fördelad över världen. Forskare pratar om en ”Peak Fosfor” som snart är här och därefter kommer fosfor som bryts i fosfatgruvor att minska och inte räcka till.

En enstaka avloppsanläggning spelar kanske inte så stor roll när det gäller övergödningen eller råvarutillgången på fosfor i världen, men ”många bäckar små gör en stor å”. När det gäller övergödningen av sjöar och vattendrag passar det ordspråket perfekt. Det finns ingen ”stor kran” att stänga, utan här gäller det att jobba på bred front och åtgärda alla möjliga tillopp. Att allas avloppsvatten renas på ett bra sätt, påverkar hur mycket bad och plask det kommer vara i framtiden.

Läs fler artiklar taggade som: Artikelserie

Relaterade artiklar