Emelie minskade sitt avfall med 90%

Har du koll på hur mycket skräp du slänger varje dag? Emelie Andersson lyckades minimera sitt hushållsavfall med 90 procent på ett år. – Det går att bryta ett mönster, bara du känner dig motiverad, säger hon.

Fresh chopped onion on table .

Ljusblå jeans med en ny dragkedja, en blåblommig vintageklänning från barndomens utklädningslåda och en tonfisksallad med krämiga ägg på toppen som blev resultatet av en kylsskåpsrensning. Emelie Anderssons Instagramkonto är fyllt med inspiration för den som vill återbruka och minska svinnet. 

För Emelie började det när hon såg en Netflix-dokumentär om plastens negativa påverkan på havet och naturen. Hon bestämde sig för att plastbanta, men insåg rätt snart vilken svår uppgift det är när så mycket är paketerat i plast. Det gällde att tänka om och att ändra på invanda mönster. Hon drog inte bara ner på plast, hon minskade köttintaget, valde mer ekologiska matvaror och började handla mer svinnsmart, sådant som affären annars måste slänga på grund av kort datum eller skönhetsfläckar. 

Tävling i att minska hushållsavfallet 

2021 anmälde Emelie sig till Minimeringsmästarna, en nationell tävling där hushåll utmanar varandra i att minska avfallet. 250 hushåll i hela Sverige tävlade under ett års tid. Deltagarna i Örebro, där Emelie bor, träffades ungefär en gång i månaden. På träffarna fick de tips, inspiration och möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra deltagarna. Sedan fick de olika utmaningar som skulle genomföras till nästa träff.  

– En utmaning var att minska matsvinnet och laga härliga rätter på resterna, en annan att byta ut kemikalier i hemmet mot snällare alternativ. Jag städar till exempel numera med ättika, vatten och lite diskmedel. Det är en riktig mirakel-sprej! I stället för sköljmedel använder jag ättika och vatten, berättar Emelie. 

Luftigt i kylen 

Redan innan tävlingen hade Emelie börjat fasa ut engångsartiklar. Hon sydde egna bomullsrondeller av en gammal trasig handduk och hon hade börjat använda en menskopp i stället för bindor och tamponger. 

– Jag vill verkligen slå ett slag för menskoppen. Totalt slängs 500 miljoner bindor, tamponger och trosskydd i Sverige varje år, medan du kan ha samma menskopp upp till tio år. Tävlingen bidrog också till att Emelie blev bättre på att ta hand om maten i kylskåpet. 

– Jag såg till att det blev luftigt i kylen, för att jag enklare skulle se vad jag hade där. Sådant som behövde ätas upp ganska snart fick en egen plats i kylskåpet för att minska risken att det glömdes bort. Jag insåg också att matrester kan användas till många olika saker. Lökskal och sådant man vanligtvis skär bort från grönsaker brukar jag spara i en påse i frysen för att göra en grönsaksbuljong på, säger Emelie. 

Återvinner äggskal 

Hon har också blivit bättre på att inte skära bort sådant som faktiskt går utmärkt att äta. 

– Jag brukar utmana mig själv i hur lite svinn jag kan få kvar efter att jag hackat en lök. Förutom skalet så är det oftast bara rottrådarna som blir kvar. Överblivet äggskal mixar jag till ett pulver, för att slipa knivarna i mixern. Sedan brukar jag blanda pulvret med vatten och vips så har jag fått en kalciumrik näringsblandning till blommorna. Deltagarna fick väga sitt hushållsavfall regelbundet under tävlingens gång. 

– I början vägde jag avfallet på en bagagevåg, men i slutet av tävlingen räckte det med en brevvåg. 

Faktum är att Emelie lyckades minska sitt avfall så mycket att hon vann hela den nationella tävlingen 2022. 

Hur går det i dag då, ett och ett halvt år senare, hänger du kvar? 

– Faktum är att vi vägde vårt hushållsavfall igen ett år senare och då hade jag ett försämrat resultat, men bara med två procent. Så jag tycker nog att jag har lyckats förändra mina vanor på ett bra sätt. 

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill bli bättre på att avfallsminimera? 

– Börja med att titta i din soptunna. Många slänger saker i restavfallet, som egentligen borde återvinnas. Om du är osäker finns det bra tjänster på webben där du kan söka på hur soporna kan sorteras. 

– Sedan handlar det mycket om att ta hand om det som man redan har. Jag har blivit bra på att laga jeans som är slitna i grenen. Jag smörjer in mina vinterkängor och lämnar in dem hos skomakaren när de går sönder i stället för att köpa nya. Jag ser också till att satsa på bra kvalitet när jag väl köper saker och så handlar jag på second hand. Det finns så härliga fynd man kan göra som både är prisvärda och som håller hög kvalitet. Och låt köpen ta tid. Vi är så vana vid att köpa en sak direkt när det är något vi vill ha, men varför ha så bråttom jämt? Det mesta går att hitta begagnat i ett superskick! 

 


EMELIE ANDERSSON
 

ÅLDER: 32 år. 

BOR: I Örebro. 

YRKE: Elevassistent i anpassad gymnasieskola. 

TALANG: Avfallsminimering. Vann den nationella tävlingen Minimeringsmästarna 2022. 

INSTAGRAM: @crafterwork 

INTRESSEN: Älskar retromöbler och vintagekläder. 

GUILTY PLEASURE: Chips! 

 

FAKTA
Minimeringsmästarna 

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner? 

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Tävlingen är från början ett initiativ av Göteborgsregionen, som har finansierats av Avfall Sverige. 

Läs mer minimeringsmastarna.se 

 

Text: Sanna Casson 

Läs fler artiklar taggade som: Återanvända, Avfallstrappan, Intervju, Reportage

Relaterade artiklar