Fallfrukt på Återbruken

Äpplen och annan frukt som ramlat ner och blivit både ruttna och maskätna kan lämnas på Återbruken och få ett lite längre liv. I år använder vi fallfrukten för att skapa kompostjord.

Snart är trädgårdens frukter mogna och vi kan njuta av allt det goda. Men när pajerna är bakade och musten pressad brukar det bli en del frukt över. Den kan lämnas på Återbruken i behållaren för Ris och grenar eller Gräs, löv och fallfrukt.

Det är viktigt att det bara är fallfrukt som läggs i behållaren, utan påsar och annat emballage. Plastpåsar ställer till med stora problem, både för komposteringen och miljön.
Anledningen till att vi i år gör kompostjord och inte biogas och biogödsel av fallfrukten är för att årets skörd inte är lika stor som tidigare år.

Några bra tips att göra med all frukt:

  • Dela med dig av frukten till grannar, vänner och kolleger innan de blir fallfrukt. Eller varför inte bjuda in till självplock?
  • Baka och frys in, lämna in äpplen och päron till musteri eller torka i skivor.
  • Kompostera fallfrukt i trädgårdskomposten.
  • Lite fallfrukt kan läggas i bruna tunnan för matavfall. Lägg frukten i de bruna papperspåsarna, men tänk på att det inte blir för mycket. Äpplen är tunga och ger mycket vätska och i värsta fall kan kärlet gå sönder.