Enklare sortering med nya skyltar

Sedan en tid har ett försök att öka sorteringen och återvinningen pågått på fyra av arton Återbruk i regionen. Skyltarna har bytts på flera containrar för att bli tydligare.

Syftet är att minska mängden avfall som går till förbränning respektive deponi och få renare återvinningsmaterial på Återbruken. Försöket har gått bra. Genom att sortera bättre har avfallet till förbränning på de fyra Återbruken minskat med cirka 30 procent, vilket är positivt. Därför införs det här på samtliga Återbruk och samtidigt sätts nya, tydligare skyltar upp som visar vad som ska läggas i containrarna:

Brännbart ersätts med Tapeter, Takpapp, Gummi. Här lägger du tapetrester, böcker, läder, blöt/starkt nedsmutsad textil.

Resårmöbler & Textilier ersätts med Soffor och Sängar. Här lägger du tygklädda möbler, madrasser, skumgummi, mattor, fönster och speglar med ram.

Textilier får en separat behållare. Här läggs kläder, gardiner, dukar, sängkläder och annat av tyg. Innehållet hämtas av Myrorna och Human Bridge som säljer användbara saker vidare, gör torktrasor, ljudisolering och stoppning till möbler av resten. Allt kommer till återanvändning.

Gips och Isolering delas upp i två separata containrar. Gips är endast för rena gipsskivor som återvinns och blir till ny gips. Isolering och Glas. Här läggs mineralull, dricksglas, glasskålar, spegel/planglas utan ram.