Problem med tömning i norra områden – låt kärlen stå kvar

Vågmästarna på Gryta

De jobbar med en avfallsfråga av yttersta vikt – bokstavligt talat. Infartskontrollanterna Julia och Åsa trivs med sitt arbete i ”vågen” på Gryta: – Det roligaste är kontakten med kunderna, säger Julia Jidesjö.

Två personer går på avfallsanläggning med maskiner i bakgrunden Två personer går på avfallsanläggning med maskiner i bakgrunden
En dag på jobbet på vågen. Foto: Per Groth

Det kallas för att ”sitta i vågen”. Själva byggnaden på Vafabmiljös avfallsstation på Gryta i Västerås är förvisso ingen våg. Men det är här som Julia Jidesjö, 26, och Åsa Sandström, 45, tillbringar mycket av sin arbetstid – samtidigt som tunga fordon rullar fram och tillbaka på stora vågar utanför deras fönster:

– Dels är vi här inne och tar emot kunder samt svarar i telefon och på mejl. Men vi har väldigt många andra arbetsuppgifter också. Så det är lite svårt att säga hur en typisk arbetsdag för oss ser ut, säger Åsa när Cirkulera hälsar på.

– Men det är också en del till varför det är kul att jobba här, att ingen dag är den andra sig lik, flikar Julia in.

Julia och Åsa jobbar som Infartskontrollanter på enhet Återvinning. Det betyder bland annat att de tar emot alla tunga fordon som ska väga in sitt avfall på Gryta. Julia, Åsa och deras kollegor noterar fordonens vikt vid infart och utfart, varpå mellanskillnaden är det avfall som sedan bokförs. Särskilda regler gäller för lämning av farligt avfall, och även här har Julia Jidesjö och Åsa Sandström en avgörande roll – inte minst när det gäller lämning av jord, som ofta innehåller metaller av olika slag.

– Det här är en XRF Analyzer, berättar Åsa och håller upp en Star Trek-liknande mackapär. Med den kan vi ”provskjuta” avfall, som vi kallar det. Genom att rikta den mot jorden i 90 sekunder läser vi av om den innehåller till exempel nickel eller bly, och i så fall hur mycket, fortsätter hon.

Både Julia och Åsa är relativt nya på sina jobb – Julia har jobbat på Vafamiljö i ett och ett halvt år, Åsa i två – och hamnade här mer eller mindre av en slump:

– Jag jobbade länge inom vården, bland annat som undersköterska och senare på SOS Alarm. Men det innebar ofta nattjobb, och jag ville jobba dag. Så dök den här tjänsten upp och den passar mig bättre, säger Åsa Sandström. Julia, å sin sida, har en bakgrund inom livsmedelsbranschen:

– Jag jobbade i charken på ICA Maxi, och sedan har jag varit mammaledig. Jag hörde att de behövde en personal på halvtid och hoppade på det, men efter bara två veckor blev jag anställd på heltid, säger hon med ett leende.

Nu är båda rotade i sina yrken på Vafabmiljö, och trivs med arbetet både inom och utanför ”vågen”:

– Det roligaste är kontakten med kunderna. Efter ett tag lär man känna chaufförerna och det blir en särskild jargong, säger Åsa.

Läs fler artiklar taggade som: Intervju

Relaterade artiklar