Hur skulle du beskriva ditt jobb för någon som inte är insatt?
Som processingenjör på biogasanläggningen övervakar jag den biologiska processen och ser till att vår produktion av biogas och biogödsel håller en god kvalitét.
Vad har du studerat eller jobbat med innan?
Jag har studerat på Uppsala Universitet/SLU Civilingenjörsprogrammet i energisystem.
Innan jag började på Vafabmiljö arbetade jag med frågor kring kärnkraftsavfall och rivning av kärnkraftverk.
Hur kom det sig att du började jobba på Vafabmiljö?
Frågor som rör avfall har alltid legat varmt om hjärtat, oavsett avfallets typ eller form. Efter många år i kärnkraftsbranschen kände jag för att prova något nytt. När jag såg att Vafabmiljö sökte en processingenjör till biogasanläggningen kände jag att det var precis vad jag letat efter. Det kändes spännande att få jobba närmare med hanteringen av konventionellt avfall.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Förutom övervakningen av den biologiska processen jobbar jag mycket med helheten, från att vi ska få in avfall av rätt kvalité till spridningen av biogödsel på åkermark. Detta inkluderar projektledning, rapportering, övervakning, men även drift av anläggningen.
Vilken kompetens eller personlig egenskap tycker du är viktigast för att vara bra på ditt jobb?
Jag tycker att det är viktigt att man kan se helheten, vara analytisk och nytänkande. Alla typer av avfall. Alla typer av avfall som vi tar emot, och hur vi driver anläggningen kan påverka den biologiska processen och produkterna vi tillverkar. Att vara nyfiken på vad som händer i omvärlden och inom forskningen är även det en bra egenskap att ha.
På vilket sätt bidrar du till ett hållbart samhälle?
Förutom att vi bearbetar matavfall så får vi ut fantastiska produkter som biogas och biogödsel. De produkterna ingår i den cirkulära ekonomin från jord till jord som bidrar till en bättre miljö. Biogasen är ett bättre bränsleval. CO2 som produceras vid förbränningen av biogas ingår i vårt kretslopp. Biogödsel som återförs till jorden ersätter eller kompletterar mineralgödsel.