Nya reningstekniker skapar nya möjligheter att rena vattnet

PFAS-ämnen i naturen är ett samhällsproblem. Vafabmiljö testar olika reningstekniker för att minska utsläppen av skadliga ämnen. 

PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp fluorerade ämnen som är framställda på kemisk väg. De har använts sedan 1950-talet, bland annat eftersom de är både fett och vattenavstötande. PFAS har använts i bland annat brandsläckskum, textilier, skidvalla, smink och stekpannor. Tillverkningen av vissa PFAS-föreningar har reglerats, men PFAS-ämnen som grupp är inte förbjuden, vilket innebär att de fortfarande finns och sprids i vårt samhälle. De olika PFAS-föreningarna är vattenlösliga och mycket svårnedbrytbara i miljön och riskerar att hamna i vårt dricksvatten.  

PFAS finns vid många avfallsanläggningar, i grundvatten vid förorenade platser och i många dricksvattentäkter i Sverige. Det är naturligt eftersom alla produkter som innehåller PFAS till slut hamnar på en avfallsanläggning. PFAS finns i stort sett i alla vatten, även i fjällbäckar i Lappland och vatten på Antarktis har visat sig innehålla PFAS. 

Negativ påverkan på hälsan 

Flera av PFAS-föreningarna misstänks kunna påverka hälsan negativt. 

– Människor får huvudsakligen i sig PFAS genom dricksvattnet och de svenska dricksvattenproducenterna lägger just nu mycket kraft på att hitta metoder för att rena dricksvatten från PFAS, berättar Linus Fogelberg, miljöutredare på Vafabmiljö. PFAS kan även spridas från avfallsanläggningar genom att avfall på deponierna kan innehålla PFAS som lakar ur och sprids via vattendrag. 

– Vi jobbar därför med att testa olika reningsmetoder för att minska PFAS i lakvattnet. Vi har gjort pilotförsök med ett par olika reningstekniker för att se vilken metod som är mest lämplig för vårt vatten. Nästa steg blir nu att väga ihop alla aspekter av reningsteknikerna för att sedan bestämma vilken vi ska använda för en reningsanläggning i full skala, berättar Linus Fogelberg. 

Fakta PFAS 

  • PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp fluorerade ämnen som är framställda på kemisk väg. De har använts sedan 1950-talet, bland annat eftersom de är både fett- och vattenavstötande. 
  • PFAS har använts ibland annat brandsläckskum, textilier, skidvalla, smink och stekpannor. 
  • Flera av PFAS-föreningarna misstänks kunna påverka hälsan negativt.

     

Text: Sanna Casson 

Läs fler artiklar taggade som: Artikelserie

Relaterade artiklar