Guldäpplet – så heter Vafabmiljös nyinstiftade miljö- och hållbarhetspris. Den 29 november delades det ut för första gången, och de lyckliga vinnarna blev tre skolor som alla på olika sätt arbetar för miljön. Utöver äran och ett vackert diplom fick alla tre också en rejäl slant: ABB Industrigymnasium vann
30 000 kronor, Bjurhovdaskolan 20 000 kronor och Wegas, Carlforsska gymnasiet blev 10 000
kronor rikare. Utdelningen skedde i samband med Vafabmiljös Direktionsmöte och flera politiker från regionen var med och lyssnade.
– De här skolorna har alla gjort ett fantastiskt jobb och på olika sätt imponerat på oss. Så mycket engagemang, handlingskraft och framtidstro som eleverna och lärarna förmedlar; det känns bra i både mage och hjärta, säger Carina Färm, VD på Vafabmiljö.
Pengarna till priset kommer från panten på burkar och flaskor som kunder lämnar i de Pantamera-kärl som finns utplacerade på Vafabmiljös 18 Återbruk. Guldäpplet är tänkt att delas ut varje år till skolor, elever och studenter inom förbundets region; Västmanland samt Enköping och Heby.
– Det känns väldigt roligt och vi är mycket stolta över att ha instiftat det här priset. Vi vet att det finns ett stort miljöengagemang på skolorna i våra 12 kommuner, säger Eva Favaro, kommunikationschef på VafabMiljö.
Hon berättar att siktet är högt inställt inför 2019 års upplaga.
– Vi fick elva nomineringar till Guldäpplet i år, vilket var kul. Men nästa år vill ha fler från
hela Vafabmiljö-regionen, säger Eva Favaro.
Därför vann de Guldäpplet, här är motiveringarna:
ABB Industrigymnasium prisades för att de låter hållbarhetsarbetet genomsyra alla årskurser, alla ämnen och där hela skolan engageras, såväl lärare som elever och föräldrar.
De samarbetar också med samhällets aktörer och kopplar sitt arbete mot omvärlden på ett mycket föredömligt sätt.
Bjurhovdaskolan visar att det är i vardagen vi vinner slaget. De minskar matsvinnet genom att belöna rätt beteende och har arbetat med nudging långt innan begreppet var känt. Samarbetet med en skola i Botswana tar hållbarhets-arbetet ut i världen.
Wegas, Carlforsska
gymnasiet låter de tre hållbarhetsaspekterna ta plats i såväl historia som samhälls-kunskap och de visar att alla har möjlighet att påverka, att förändra. Hållbarhetsarbetet har en tydlig plats i skolans vardag, oavsett om det handlar om att källsortera, välja bort plastmuggar eller låta eleverna ha inflytande i stort och smått.