Skyltpromenad på Gryta avfallsanläggning
Under ett studiebesök på Gryta avfallsanläggning ingår oftast att vi tar en guidad promenad till vår biogasanläggning. Under promenaden kommer du se några skyltar med information om de olika platserna vi passerar på anläggningen.
Nedan kan även du som utforskar vår information här på hemsidan ta del av skyltpromenaden! Klicka på de olika flikarna för att lära dig mer. Vill du ta del av skyltpromenaden på plats på Gryta avfallsanläggning är du välkommen att boka studiebesök för din gymnasie- eller högskoleklass via formuläret under fliken Studiebesök. Länk till sidan om Studiebesök hittar du här: Studiebesök
Vågen – vår entré till Gryta avfallsanläggning
Avfallets väg in på anläggningen börjar vid Vågen. Egentligen är det två vågar och de bär namnen Viktoria 1 och Viktoria 2. Här tar personalen med hjälp av kameror reda på vilka avfallstyper och avfallsmängder som kommer in till anläggningen. Sedan skickas fordonen vidare in på området och avfallet lastas av.
På Gryta avfallsanläggning finns vår enda aktiva deponi. En liten mängd avfall läggs där, men det mesta skickas vidare till anläggningar i andra städer, eller tas om hand direkt på plats för att omvandlas till resurser för samhället. Det kan vara matavfall som vi omvandlar till biogas, ris och grenar som görs om till grönflis, eller restavfall som skickas vidare till Mälarenergi för energiåtervinning. På så vis får du och jag värme och el till våra hem. Varje dag passerar cirka 350 fordon genom Vågen (2022).
Har du någonsin undrat vad som händer med det farliga avfall som du lämnar in på något av våra återbruk?
Ett av våra viktigaste uppdrag är att se till att inte farligt avfall hamnar i vår närmiljö, i våra vattendrag eller i vår natur. Både på våra återbruk och på Gryta avfallsanläggning tar vi emot farligt avfall från privatpersoner och företag. Det farliga avfallet sorteras och mellanlagras, sedan skickas det vidare till andra anläggningar som på ett säkert sätt oskadliggör produkterna.
När du lämnar in ditt farliga avfall till oss, hjälper du till att värna om naturens och människors hälsa!
Här kan du läsa mer om farligt avfall: Länk till samlingssida om Farligt avfall.
Ibland luktar det illa från våra sopor, då kan vi starta vår Doftfön som du ser på andra sidan vägen. Den blåser ut ett organiskt medel med doft av lavendel som är baserat på bland annat vegetabiliska fettsyror som binder doftpartiklarna som ger dålig lukt. Då luktar det mindre illa över Gryta avfallsanläggning och bostadsområden i närheten.
Gryta avfallsstation ligger nära bostadsområdet Gryta här i Västerås. Där, men även på andra platser i närheten, har vi utplacerade luktkontrollanter som ringer in om de upplever dålig lukt från vår anläggning.
Nuförtiden är det ofta väderförhållanden som lågtryck och starka vindar som sprider den dåliga lukten. När våra kontrollanter hör av sig gör vi en luktanalys och tar reda på orsaken, och sedan startar vi fläkten.
Nu är det exakt 100 meter kvar innan du är framme vid biogasanläggningen. Det är faktiskt lika långt som en biogasbil kan köra på ett enda bananskal! På en brun påse med matrester kan samma bil köra 2,5 kilometer.
Vi matar vår biogasanläggning med matavfall och får två produkter tillbaka: biogas och biogödsel. Biogasen används som fordonsbränsle och till uppvärmning, och biogödseln återförs till åkrarna för att ge näring till jorden där ny mat ska odlas. På så sätt är vår produktion inte bara lokal, utan också cirkulär och hållbar!
Visste du förresten att det idag inte bara är bilar och bussar som kan köra på biogas, utan även sopbilar, lastmaskiner och racerbilar? Frågar du oss är det här både nutidens och framtidens bränsle!
Det var en kylig höstdag 1986 när en man vid namn Sven-Erik efter mycket tjat lyckades samla ihop ett gäng från Vafab, som vi hette då, högst upp på deponin. Han bjöd på kaffe och bullar och frågade efter en stund om kaffet smakade bra. ”Jo, nickade de inbjudna, det var gott”.
”Bra, för det här kaffet har jag kokat på biogas” svarade Sven-Erik.
Och så börjar faktiskt historien om vår biogasanläggning här på Vafabmiljö. Sven-Erik hade en idé om att göra biogas och biogödsel på matrester, vilket på den här tiden var något nytt. År 2005 stod anläggningen klar och var då den första anläggningen i världen som gjorde biogas och biogödsel på matrester, klöver och timotej.
Femton år senare påbörjades en uppgradering av biogasanläggningen. Vi fick en ny förbehandling på plats och två rötkammare i stället för en. Genom den ökade kapaciteten är vi med och ställer om Sverige, mot målet att bli det första fossilfria välfärdssamhället.