Studiebesök
Från och med årskurs fyra är du välkommen att besöka ett av våra återbruk.
Inför studiebesöket
Du börjar med att boka ditt studiebesök i formuläret längst ned på sidan.
När du bokar ditt besök vill vi bland annat veta vilket återbruk ni vill besöka (du hittar ditt närmaste återbruk här), förslag på datum och hur många ni är som kommer. Vid grupper större än 15 personer delar vi in er i två grupper. Ni behöver vara minst en vuxen per elevgrupp. Tänk på att vi är ute oavsett väder, så vi rekommenderar därför kläder efter väder och sköna skor!
Så går ett studiebesök till
Vår guide möter dig vid ingången på utsatt tid och delar ut varselvästar. Sedan drar besöket i gång och så här ser upplägget ut:
- Välkomna till vår anläggning!
- Kort presentation av Vafabmiljö och Återbruken
- Kort presentation om Avfallstrappan med fokus på återvinning
- Säkerhetsgenomgång
- Guidning på Återbruket
- Avslutande samling och frågor
Vi månar om din säkerhet!
Under de flesta av våra studiebesök är Återbruket öppet som vanligt. Det betyder att det förekommer både bilar och tunga maskiner på området. Innan guidningen börjar går vi igenom våra säkerhetsföreskrifter, men det är bra om du som pedagog redan innan besöket går igenom reglerna så att eleverna vet vad som väntar – och vad som krävs för att vi ska kunna genomföra besöket på ett säkert sätt.
Att vi sätter er säkerhet först innebär att:
- Alla besökare måste bära varselvästar.
- Vi går i samlad trupp på området med guiden först och läraren sist.
- Behöver någon avvika från gruppen måste det meddelas guiden.
- Det är absolut förbjudet att klättra på containrarna.
- Det är absolut förbjudet att ta på saker som ligger i containrarna.
- Rökning är förbjuden på våra anläggningar.
- Läraren har det yttersta ansvaret för att gruppen följer reglerna.
Med det sagt ser vi fram emot att få visa er vår anläggning. Vi ses!
Boka vår sprillans nya workshop
Från och med januari 2023 kommer vi att kunna erbjuda en workshop för årskurs 7-9 som blandar information om miljö, avfall och hållbarhet med praktiska moment. Workshopen hålls i Återvinnarhuset, en byggnad skapad av rivningsmaterial som skulle ha hamnat på tippen – men som vi tog tillvara och använda för att skapa en cirkulär och hållbar konferenslokal. Och vad passar då bättre än en workshop där om just återanvändning? Återvinnarhuset ligger på Gryta avfallsstation, bredvid återbruket. Karta till Återvinnarhuset och Gryta avfallsstation.
Boka din workshop
När du bokar din workshop vill vi bland annat veta förslag på datum och hur många ni är som kommer. Workshopen tar cirka 90 minuter och du bokar ditt besök i formuläret längst ned på sidan.
Så går ett studiebesök till
Vår miljöinformatör möter dig och dina elever vid entrén till Återvinnarhuset på utsatt tid. Vi inleder med att presentera både Återvinnarhuset och workshopens upplägg. Sedan varvas information med praktiska moment.
Varmt välkommen att besöka oss!
Välkommen att besöka vår biogasanläggning
på Gryta avfallsstation
På biogasanläggningen förvandlar vi gamla matrester till både biogas och biogödsel. Biogasen används som fordonsbränsle och till uppvärmning, och biogödseln återförs till åkrarna för att ge näring till jorden där ny mat ska odlas. På så sätt är vår produktion inte bara lokal, utan också cirkulär och hållbar!
När du bokar ett studiebesök inleder vi med en föreläsning i Återvinnarhuset. Därefter promenerar vi till biogasanläggningen där vi visar runt och förklarar hur processen från matavfall till biogas och biogödsel går till.
Boka ditt studiebesök
När du bokar ditt besök vill vi bland annat veta förslag på datum och hur många ni är som kommer. Vid grupper större än 15 personer delar vi in eleverna i två grupper. Tänk på att vi är ute oavsett väder, så vi rekommenderar därför kläder efter väder och sköna skor!
Boka ditt studiebesök i formuläret längst ned på sidan.
Så går ett studiebesök till
Vår guide möter dig vid entrén till Återvinnarhuset på utsatt tid. Vi inleder med föreläsningen Hållbar framtid (cirka 60 minuter) där vi pratar om avfall, konsumtionsmönster och hur en cirkulär ekonomi kan hjälpa oss att ställa om till ett mer hållbart samhälle.
Sedan drar besöket i gång och så här ser upplägget ut:
- Promenad till biogasanläggningen (871 meter).
- Rundvandring på biogasanläggningen.
- Gemensam promenad tillbaka till Återvinnarhuset.
- Avslutande samling och tid för frågor.
Vi månar om din säkerhet!
Under de flesta av våra studiebesök pågår vår verksamhet som vanligt. Det betyder att det förekommer både bilar och tunga maskiner på området. Innan guidningen börjar går vi igenom våra säkerhetsföreskrifter, men det är bra om du som pedagog redan innan besöket går igenom reglerna så att eleverna vet vad som väntar – och vad som krävs för att vi ska kunna genomföra besöket på ett säkert sätt.
Att vi sätter er säkerhet först innebär att:
- Alla besökare måste bära varselvästar.
- Vi går i samlad trupp på området med guiden först och läraren sist.
- Behöver någon avvika från gruppen måste det meddelas guiden.
- Rökning är förbjuden på våra anläggningar.
- Läraren har det yttersta ansvaret för att gruppen följer reglerna.
Med det sagt ser vi fram emot att få visa er vår anläggning. Vi ses!
Här kan du skicka en bokningsförfrågan direkt till oss miljöinformatörer. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom en vecka. Vi ser fram emot att höra från dig!