Av det grovavfall som samlas in på Återbruket kan vi material- eller energiåtervinna ca 97-98 procent. Det här händer med varje enskilt material:
Tapeter, Takpapp, Gummi: Avfallet går till energiåtervinning till kraftvärmeverken i Västerås och Norsa i Köping, och blir energi och värme till hushållen. Genom att värma upp våra hem med fjärrvärme, som kommer från avfall, minskar vi användningen av fossila resurser – ett bättre miljöval!
Tegel, kakel och betong/Fyllnadsmassor: Materialet krossas och används till vägbyggnad eller som täckningsmaterial på våra soptippar.
Jord: Används som sluttäckningsmaterial på våra soptippar.
Isolering: Kan inte material- eller energiåtervinnas så det läggs på deponi (soptipp). Här vill vi lägga så lite som möjligt då deponering betyder slutförvaring och behandlas inte igen när det väl har lagts i marken.
Fönster: Ramar och lister tas bort. Glaset skickas på kvalitetskontroll hos Swede Glass United i Askersund för att sedan hamna i Tyskland och bli till nya glasprodukter.
Gips: Skickas till Oxelösund/Nyköping för att pulveriseras. Sedan används det bland annat som tillsatsmedel inom betongindustrin, som jordförbättring inom lantbruket och som uppsugare vid läckage av farliga vätskor. Pappersresten används som stabilisering vid blöta massor.
Gräs, löv och fallfrukt: Komposteras och blir till biogödsel som används som sluttäckningsmaterial till våra deponier.
Metallskrot: Skickas till bland annat Stena Recycling och RagnSells med flera, för återvinning. I processen sönderdelas och separeras magnetiskt och icke-magnetiska metaller. Efter det skickas de vidare till smältverk, stålverk och gjuterier. Metallen smälts ned till tackor och blir till ny råvara. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten påverkas. Exempel på metaller som sorteras ut är aluminium, koppar, järn, mässing, zink och stål.
Plast: Grovavfall i plast blir i dagsläget energi i form av el och värme. Eftersom det finns så många olika sorters plast så är det i nuläget svårt att materialåtervinna allt men vi ser över möjligheterna att materialåtervinna allt mer plast. Vi försöker ständigt hitta projekt där vi kan avsätta så att plasten går till återvinning istället för förbränning.
Soffor och Sängar: Det här grovavfallet består av flera olika material och måste därför sönderdelas. Materialet skickas till Gryta avfallsstation för krossning där metallen fångas upp av magnet och skickas till återvinning. Textilier och trä blir energi i form av el och värme.
Textilier: Samlas in av Human Bridge. Hela och rena textilier går till humanitära insatser i främst Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Det som inte går att återanvändas sorteras till olika former av återvinning. Ungefär 77 % av textilierna går till återanvändning, 17 % till återvinning (stoppning i möbler och ljuddämpande åtgärder på kontor samt trasor till industri) och 6 % går till energiåtervinning (ex. fleece samt starkt smutsigt och blött material).
Trä: Flisas sönder likt Ris och grenar på Gryta avfallsstation. Efter det transporteras fliset till kraftvärmeverket i Västerås där det utvinns till energi och värme. Energi i form av elektricitet, varmvatten och fjärrvärme i elementen.
Ris och grenar: Se trä.
Impregnerat trä: Innehåller kemikalier och måste brännas i speciella ugnar för farligt avfall. Det ger oss energiutvinning likt förbränning av trä.
Well: Balas och skickas till pappersbruk i Umeå/Luleå där det blir nya kartonger och wellpapp.
Böcker: Samlas in och återvinns och blir till ny pappersfiber.
Vill du veta mer om vad som händer med avfallet – se vår Sorteringsguide.