Ingen sophämtning i Västerås 25/12 och 1/1
Risk för förseningar i sophämtningen - ishalka

Vad ska jag tänka på kring sophämtning på vintern?

Vintern kan innebära stora utmaningar för sophämtningen, till exempel fryser påsarna lätt fast i kärlen när det blir minusgrader, halt väglag kan göra det svårt att komma fram och snövallar kan ställa till det för sopbilens lyftarm att komma åt kärlen.

Det är du som äger fastigheten som ansvarar för att kärlet går att tömma. Det avfall som eventuellt sitter fast i kärlet efter en normal tömning lämnas kvar. Detta räknas inte som en utebliven tömning. Avfallet ligger kvar till nästa ordinarie tömning, om du inte önskar en extratömning. Extratömning kan beställas via Kundservice på 021- 39 35 00, kundservice@vafabmiljo.se

För att underlätta för sophämtningen och för att undvika fastfrysning finns det några saker du kan tänka på:

  • Tvätta ur kärlen innan kylan kommer. Påsarna kan frysa fast om det finns gamla matrester och kladd i dem. Eftersom sopbilen tömmer kärlen mekaniskt kan inte chauffören kontrollera att de töms ordentligt.
  • Låt blött matavfall rinna av innan du lägger det i matavfallspåsen. Och testa gärna att lägga lite papper i botten. Använd påshållaren, då luftas matavfallspåsen. En påshållare kan du hämta på närmaste Återbruk. Byt gärna påse var tredje dag.
  • Se till att skotta och sanda runt dina kärl. Om inte sopbilen kommer åt ordentligt töms inte kärlen. Om du har en enskild väg måste du själv se till att det inte är för halt för sopbilen.
  • Skaka lite på kärlet när du ställer ut det så att påsarna lossnar från väggarna.
  • Om dina kärl inte har blivit tömda på grund av halka eller andra skäl – låt det stå framme. Vi tömmer det så snart vi kan. Om du inte har fått tömt trots att det är goda vägförhållanden, kontakta gärna vår Kundservice dagen efter.