Plastpåsar förstör i biogasanläggningen

Vi har sett att flera butiker i vår region säljer komposterbara plastpåsar eller bioplastpåsar. De får inte användas för matavfall. Bioplasten beter sig som vanlig plast i vår biogasanläggning och ställer till problem i produktionen. Använd därför alltid den bruna papperspåsen för ditt matavfall.

Så funkar nedbrytbar plast

Nedbrytbar plast/komposterbar plast kan bestå av majsstärkelse eller annat organiskt material. Nedbrytningstiden för den typen av plast är dock lång. När vi komposterar avfall tar det ca 6 månader för avfallet att bli till jord. Sedan 2005 komposteras inte matavfallet längre utan går istället till Växtkrafts biogasanläggning i Västerås. Där rötas avfallet i 20 dygn. Bioplastpåsarna hinner inte brytas ner på den korta tiden. Dessutom ställer det till problem i anläggningens förbehandlningssteg där avfallet bland annat krossas till mindre bitar. Därför vill vi att ni alltid använder den bruna papperspåsen för matavfall.

Olika regler i olika kommuner

I VafabMiljös region har vi en hantering av matavfallet som bygger på att vi använder de bruna påsarna. Metoderna man använder ser olika ut i olika kommuner. I vissa kommuner tillåter man bioplastpåsar för matavfall och i andra kommuner använder man vanliga plastpåsar men med en avvikande färg. De anläggningar som tar emot plastpåsar har ett förbehandlingssteg som avlägsnar plasten. Den möjligheten finns inte här i Västerås.

Men vad gör jag om påsen blir blöt och luktar?

Använd alltid påshållaren. Den hjälper till att hålla påsen torr. Påshållaren ingår i ditt avfallsabonnemang. Har du ingen påshållare kontakta din fastighetsägare, eller fråga efter en på ditt Återbruk. Blir påsen ändå blöt kan du lägga en bit äggkartong eller tidningspapper i botten, eller ta dubbla påsar. Tänk också på att byta påse var tredje dag, även om den inte blivit full.