Film för år F-3

Häng med på våra digitala miljöföreläsningar

Här hittar du undervisningsmaterial kring miljö för lågstadiet. Våra miljöinformatörer Kaj och Natalie pratar om återvinning, biogas och biogödsel samt om nedbrytningstid för olika typer av material – se och lär!

Innan föreläsningen

  1. Ta reda på hur du sorterar hemma. Anteckna ner och berätta för klassen. Vilka material kan förekomma? Farligt avfall som batterier och glödlampor, hur sorteras det? Finns den bruna matavfallspåsen i hemmet?
  2. Ta reda på hur det sorteras på skolan. Gå ut hela klassen eller gruppvis och utforska papperskorgar, kärl, matsalen eller kanske inne hos vaktmästaren?
  3. Vad får du lägga i den bruna matavfallspåsen och vad får du inte lägga där? Diskutera med klassen.
  4. Ta en titt i naturen på väg hem från skolan. Vad hittar du för skräp och vad hittar du mest av? Kika gärna efter papperskorgar – finns de i närheten eller är det ont om dessa?

Efter föreläsningen

  1. Arrangera en skräpplockaraktivitet med klassen eller hela skolan, när ni vill eller när Håll Sverige Rent har sina skräpplockarveckor under våren. Gå in och läs mer på deras hemsida www.hsr.se
  2. Hur mycket matavfall slänger skolan i veckan/månaden? Ta reda på detta och uppmana varandra att minska matsvinnet.
  3. Bli en miljöhjälte – sortera mera och få gärna med en familjemedlem/vän på tåget. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Filmer från vår verksamhet

Vi har tagit fram tre filmer som är speciellt anpassade för mindre barn. De finns också att se på Youtube. Dessa riktar sig främst till 6-åringar och 1:or.

Sopbilen, en dag med farbror Bengt (med berättarröst)

I den här filmen kan du se hur farbror Bengt gör när han hämtar sopor i miljöbodar. Han kör sin lastbil och hämtar olika sorters skräp som du och jag har sorterat i olika tunnor. Men var tar soporna vägen sen? Kolla på filmen så får du se.

Grävmaskinen på Bosses tipp (Utan berättarröst)

Här kan du se hur det går till när lastbilen tömmer skräp på soptippen. Vi vill inte att man ska lägga skräp på tippen men en del skräp måste ändå läggas där eftersom det inte går att återvinna.

Riskrossen (Utan berättarröst)

Så här ser det ut när soppåsar, trä och annat skräp krossas i en krossmaskin. Skräpet krossas för att det ska gå lättare att elda.

Även filmen ”Sopan” kan fungera för år 2-3, språket är lite svårare men bilderna tydliga om vad som händer med avfallet efter sortering.